Jakarta synker

Millionbyen som synker i havet

I 2050 vil 95 prosent av storbyen ligger under vann dersom ikke noe gjøres.

<b>FLOM:</b> Flom er vanlig i Jakarta. 13 elver har sitt løp gjennom byen. Bildet er fra april i år, da det nok en gang flommet over etter mye regn.
FLOM: Flom er vanlig i Jakarta. 13 elver har sitt løp gjennom byen. Bildet er fra april i år, da det nok en gang flommet over etter mye regn. Foto: Dasril Roszandi/NurPhoto via Getty Images
Sist oppdatert

Jordoverflaten i det kystnære nordlige Jakarta synker med 25 centimeter i året. Modeller viser at innen år 2050 vil om lag 95 prosent av denne bydelen med Tanjuk Priok, en av Indonesias viktigste havner, ligge under vann.

<b>SYNKER:</b> Jakarta synker. Hvert år synker byen i snitt med 1–15 centimeter. I den nordlige delen av byen synker den med opp til 25 centimeter i året.
SYNKER: Jakarta synker. Hvert år synker byen i snitt med 1–15 centimeter. I den nordlige delen av byen synker den med opp til 25 centimeter i året. Foto: Ed Wray

Har sunket 2,5 meter

Ifølge BBC er Jakarta, hovedstaden i verdens største øystat Indonesia, en av de byene som synker raskest i hele verden.

Ifølge BBC har de nordlige delene av Jakarta sunket med 2,5 meter på ti år. I snitt synker Jakarta med 1–15 centimeter i året.

LES OGSÅ: Den utrolige krabbeinvasjonen er et av verdens ti største naturfenomen

Mur mot havet

Ifølge BBC ligger over halve byen alt under havnivå. For å hindre havet i å trenge inn i byen, bygges det diker. I 2030 skal en 32 kilometer lang mur, Great Garuda, reises for å forhindre havet i å ta over. Inkludert i prosjektet er også planer om å lage 17 kunstige øyer.

Og er det behov for en mur, så er det i Jakarta.

LES OGSÅ: 10 fantastiske toppturer i Norge - til fots

Til BBC sier en lokal fisker: – Hvert år kommer tidevannet fem centimeter lenger opp.

<b>BYGGER MUR:</b> Jakarta bygger en mur mot havet. Det vil likevel bare kjøpe dem litt ekstra tid, ifølge en ekspert.
BYGGER MUR: Jakarta bygger en mur mot havet. Det vil likevel bare kjøpe dem litt ekstra tid, ifølge en ekspert. Foto: Pacific Press

Men, muren kjøper bare Jakarte litt tid. Det løser ikke byens problemer. Til BBC sier Jan Jaap Birkman, en hydrolog fra det nederlandske forskningsinstituttet Deltares, at dette bare vil kjøpe Jakarta 20 til 30 år ekstra.

LES OGSÅ: På denne puben tapper du ølet selv

Jevnlige flommer

Problemet til Jakarta er vann.

Ikke at de har for lite vann, men for lite rent vann.

De tretten vassdragene som går gjennom byen flommer regelmessig over.

De fleste husstandene i Jakarta mangler vannforsyning. Innbyggerne, de aller fleste fattige, er av den grunn avhengig av å hente ut vann fra ulovlig anlagte brønner.

Omfattende utpumping av grunnvann er derfor antatt å være hovedårsaken til at landjorda over grunnvannet synker.

<b>ØYSTAT: </b>Jakarta er hovedstaden i øystaten, Indonesia. Det bor over 10 millioner mennesker i byen og over 30 millioner om man tar med omlandet rundt.
ØYSTAT: Jakarta er hovedstaden i øystaten, Indonesia. Det bor over 10 millioner mennesker i byen og over 30 millioner om man tar med omlandet rundt. Foto: Wikipedia

Ikke plass til regnvannet

Tilførsel av regnvann hemmes sterkt i en by der 97 prosent av arealet nå ligger under betong og asfalt og ikke absorberer regnvann. Det skjer samtidig med at havoverflaten stiger. I tillegg er forholdene i storbyen preget av forurenset luft og trafikk-kaos, noe som ikke gjør situasjonen bedre.

Krevende vannforsyning

Å forsyne alle husstandene i det svært tett befolkede Jakarta med vann, er tilnærmet umulig. En foreslått løsning går ut på å få stanset uttak av grunnvann og benytte regnvann og vann fra damanlegg. En nærmest uløselig oppgave på grunn av omfattende korrupsjon, mener mange.

Ifølge Jan Jaap Birkman finnes det bare en løsning for Jakarta: Det er å stoppe uttaket av grunnvann og kun bruke andre vannkilder.

Ifølge Wired mener mange at den eneste løsningen er å flytte hovedstaden Jakarta.

Andre synkende storbyer i verden er blant annet Manila på Filippinene, Ho Chi Minh-byen i Vietnam, New Orleans i USA og Bangkok i Thailand.

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2019, og sist oppdatert 15/06 2019.

Les også