Albanias skattkammer

Kromfjellet

Krom er overalt. Som ditt rustfri bestikk i kjøkkenskuffen, dine rustfri skjermer på bil og motorsykkel. Til og med kosttilskuddet du tar mot høyt blodsukker inneholder krom. Vi har besøkt Europas største kromgruve i fjellene i Albania.

<b>50-TALLSUTSTYR:</b> To gruvearbeidere skyver en gammel vogn foran seg etter <br/>å ha tømt den for krom. Den albanske gruvebyen Bulqizë har Europas største kromgruve.  
50-TALLSUTSTYR: To gruvearbeidere skyver en gammel vogn foran seg etter
å ha tømt den for krom. Den albanske gruvebyen Bulqizë har Europas største kromgruve.  
Foto: Vincenzo Montefinese
Sist oppdatert

Albania er nummer to i Europa over landene med flest ­naturressurser i forhold til folketallet. Blant nasjonens ­viktigste ressurser er: krom, kobber, nikkel og kull.

Ifølge Verdensbanken har Albania større mengder av ­naturressurser enn både Hellas, Tyrkia, Italia og Tyskland.

Ekspertise fra Sovjet og Kina

Gruvebyen Bulqizë med sine rundt 12 000 innbyggere ligger i fjellene i den nordøstlige delen av landet og er stedet med mest krom i hele Europa. Forekomstene av det sølvglinsende metallet i disse fjellene ble oppdaget først på 1930-tallet, og de første gruvene ble satt i drift i 1948.

Siden Albania på den tiden var under kommuniststyre fikk landet god drahjelp i form av teknisk og tekno­logisk ekspertise fra både daværende Sovjetunionen og Kina.

Profittbegjær

Summen av dette gjorde forholdsvis lille Bulqizë til Europas største og verdens tredje største produsent av krom.

Da kommunisttiden endte i 1991, ble krom-gruvene overtatt og drevet videre av noen få ­private selskaper. Men det enorme profittbegjæret gikk på helsen løs for de som jobbet i gruvene. Færre arbeidere måtte gjøre mer, mens det ble investert lite i helse og sikkerhet.

<b>I GRUVEN:</b> Gruvearbeidere skyver tomme vogner for hånd innover en gruvegang for å fylle dem opp med verdifull krom-malm. 
I GRUVEN: Gruvearbeidere skyver tomme vogner for hånd innover en gruvegang for å fylle dem opp med verdifull krom-malm.  Foto: Vincenzo Montefinese

En prosent av egen verdiskapning

Albania er i verdenstoppen innen kromproduksjon.

I dag er fremdeles flere tusen i arbeid i gruvene i Bulqizë. Arbeidsmetodene har ikke endret seg mye siden 1950-tallet. Livstruende bruk av sprengstoff og arkaiske metoder for transport av krom-malmen gjør at gruvearbeiderne risikerer livene sine hver dag. Hver enkelt arbeider produserer i gjennomsnitt åtte tonn krom per arbeidsøkt.

Det tilsvarer en pengeverdi på cirka 15 000 norske kroner. Med 20 arbeidsdager i måneden blir det 300 000 kroner. Gruvearbeiderens månedslønn ligger på cirka 3000 kroner, én prosent av sin egen verdiskapning.

<b>KROM PÅ NÆRT HOLD:</b> En gruvearbeider viser frem en steinklump som inneholder krom. 
KROM PÅ NÆRT HOLD: En gruvearbeider viser frem en steinklump som inneholder krom.  Foto: Vincenzo Montefinese

Mange ulykker

Dødsulykker i gruvene er nesten dagligdags.

Det har skjedd flere ulykker de siste årene der gruvearbeidere har omkommet, først og fremst på grunn av mangel på sikkerhet. Minst 300 er blitt drept under arbeid i gruvene i Albania bare det siste tiåret. 22 av dem i Bulqizë. Statlige institusjoner skylder som regel på menneskelige feil. I henhold til landets media har de fleste gruve­selskapene tette bånd til politiske makthavere og blir derfor så godt som aldri stilt til ansvar for ulykkene.

Det protesteres og demonstreres stadig vekk mot de tøffe arbeidsforholdene i gruvene i Bulqizë, både for å oppnå større sikkerhet, få bedre helsevesen, økte lønninger og lavere pensjonsalder. Så langt har albanske myndigheter stått steilt imot alle krav. I november 2019 ­stiftet derfor flere hundre gruvearbeidere en ny fagforening, Bulqizës Forente Gruvearbeidere (SMBB), for å sette makt bak kravene. Eierne av de største gruveselskapene reagerte med å gi alle som var med i fagforeningen sparken.

<b>KVINNER PÅ KROMFJELLET:</b> Det er kvinnene som har den viktige jobben med å velge ut de mest verdifulle krom-steinene for viderebehandling. 
KVINNER PÅ KROMFJELLET: Det er kvinnene som har den viktige jobben med å velge ut de mest verdifulle krom-steinene for viderebehandling.  Foto: Vincenzo Montefinese

Diabetes

Alle som ble med i fagforeningen fikk sparken.

Kvinnene spiller også en viktig rolle i gruveindustrien. Det er nemlig de som jobber utendørs i all slags vær og finsorterer den verdifulle malmen. Krom tilhører for øvrig kategorien ikke-fornybar naturressurs med stor økonomisk relevans på verdensbasis. Siden krom beskytter mot rust er de viktigste bruksområdene alskens hverdagsprodukter, som for eksempel bestikk i kjøkkenskuffen og overflater på kjøretøy. Krom er i tillegg, kanskje noe overraskende, ett av de mest populære kosttilskuddene for personer med diabetes (se faktaramme).

Krom 

Krom er et grunnstoff med kjemisk symbol Cr og atom­nummer 24. Krom blir brukt mye til forkromming av metaller, spesielt jern og stål. Dette gir en blank overflate som beskytter mot rust. Metoden egner seg spesielt godt på for eksempel motorsykler, biler, campingvogner etc. Alt som er rustfritt av bestikk i kjøkkenskuffen er også tilsatt krom.
I tillegg er krom – ikke i ren form, riktignok, men som såkalt trivalent krom (Cr3+) – noe overraskende et viktig kost­tilskudd, spesielt for folk med diabetes. Grunnen er at
krom i kosttilskudd øker forbrenningen av karbohydrater og fettstoffer og hjelper insulin med å regulere blodsukkeret. Krom skal også fungere mot søtsug. Sunkost Krom og ­Bio-Chrom er to av mange eksempler på kosttilskudd som inneholder krom.
Krom ble oppdaget i 1798 av den franske kjemikeren
Louis Nicolas Vauquelin. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 62 2020

<b>ALLSIDIG:</b> Det finnes til og med krompolish og pussekluter som inneholder krom. 
ALLSIDIG: Det finnes til og med krompolish og pussekluter som inneholder krom.  Foto: foto: NTB
<b>PAPPA MELLOM ØKTENE:</b> Gruvearbeider Mentor Shehu (34) er her hjemme mellom øktene i gruven med to av sine tre barn. Han har jobbet i syv år i Europas største kromgruve. 
PAPPA MELLOM ØKTENE: Gruvearbeider Mentor Shehu (34) er her hjemme mellom øktene i gruven med to av sine tre barn. Han har jobbet i syv år i Europas største kromgruve.  Foto: Vincenzo Montefinese
<b>VETERANSLUSK:</b> 53-åringen Ramazan Murrja har jobbet i gruvene i 21 år. Det gjør ham til en av de største veteranene i Bulqizë. 
VETERANSLUSK: 53-åringen Ramazan Murrja har jobbet i gruvene i 21 år. Det gjør ham til en av de største veteranene i Bulqizë.  Foto: Vincenzo Montefinese
<b>KROMBYEN:</b> Slik ser byen Bulqizë med sine 12 000 innbyggere og Europas største kromgruve ut fra luften. Fjellene rundt er fremdeles fulle av krom-malm som bare venter på å bli gravd ut. 
KROMBYEN: Slik ser byen Bulqizë med sine 12 000 innbyggere og Europas største kromgruve ut fra luften. Fjellene rundt er fremdeles fulle av krom-malm som bare venter på å bli gravd ut.  Foto: Vincenzo Montefinese
<b>UNG GRUVESLUSK:</b> Aldo Murrja (20) bevilger seg en femminutters pause inne i gruvegangen.
UNG GRUVESLUSK: Aldo Murrja (20) bevilger seg en femminutters pause inne i gruvegangen. Foto: Vincenzo Montefinese
<b>GEITEKJØTT TIL UTDELING:</b> En geit blir slaktet og kjøttet fordelt på de mest fattigslige familiene i gruvebyen Bulqizë. Til tross for at Europas største kromgruve ligger her, er det likevel stor fattigdom. Albania som land er ett av Europas fattigste og har den aller laveste gjennomsnittslønnen av alle. 
GEITEKJØTT TIL UTDELING: En geit blir slaktet og kjøttet fordelt på de mest fattigslige familiene i gruvebyen Bulqizë. Til tross for at Europas største kromgruve ligger her, er det likevel stor fattigdom. Albania som land er ett av Europas fattigste og har den aller laveste gjennomsnittslønnen av alle.  Foto: Vincenzo Montefinese
<b>KOMMUNISTBOLIG:</b> I denne gamle bygningen fra kommunisttiden bor gruvearbeidere med familiene sine. 
KOMMUNISTBOLIG: I denne gamle bygningen fra kommunisttiden bor gruvearbeidere med familiene sine.  Foto: Vincenzo Montefinese
<b>ALLSIDIG KROM:</b> Krom blir brukt til alt fra bestikk av rustfritt stål i kjøkken­skuffen til kosttilskudd. 
ALLSIDIG KROM: Krom blir brukt til alt fra bestikk av rustfritt stål i kjøkken­skuffen til kosttilskudd.  Foto: foto: NTB

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2020, og sist oppdatert 07/12 2020.

Les også