Ferie i Danmark

Det ser idyllisk ut, men strendene i Danmark er ikke uten farer

De langgrunne sandstrendene på Jyllands nord- og vestkyst lokker, men pass på.

<b>RISIKOFYLT:</b> Mange nordmenn søker til Danmark i sommer. Men om du skal bade, spesielt på vestkysten av Jylland, må du være forsiktig.
RISIKOFYLT: Mange nordmenn søker til Danmark i sommer. Men om du skal bade, spesielt på vestkysten av Jylland, må du være forsiktig. Foto: Mette Johnsen
Sist oppdatert

Sommeren 2012 var en norsk familie på badeferie på vestkysten av Jylland. Ifølge NTB tok faren i familien og hans sønn, samt et annet familiemedlem, seg et kveldsbad i Vesterhavet nordvest for Ringkøbing.

Sønnen (24) skal ha blitt tatt av en undervannsstrøm og dratt til havs. De to andre la på svøm for å redde ham. Sønnen og familiemedlemmet kom seg i land, men den 53 år gamle faren ble dratt vekk av en understrøm. Han ble hentet i land av de to andre, men livet sto ikke til å redde.

I Danmark er særlig strendene på vestkysten av Jylland, som vender ut mot det åpne Vesterhavet, spesielt utsatte.

Midt-Vestjyllands Politi har tidligere oppfordret badende langs vestkysten av Jylland om å utvise meget stor forsiktighet på grunn av livsfarlige undersvannsstrømmer. Som på Bjerregård Strand og Hvide Sande ved Ringkøbing.

EKSPERT: : Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning. Foto: Emil Agerskov
EKSPERT: : Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning. Foto: Emil Agerskov

– Det er større sjanse for store bølger og kraftig strøm langs den danske vestkysten. Det er på grunn av beliggenheten ut mot Nordsjøen, hvor det ofte blåser vestavind inn mot kysten. Dette betyr at man må være spesielt oppmerksom på stranden man er på, og være oppmerksom på revlehull (mer info lenger ned i saken). Enten det er en flat strand som ved Rømø og Fanø i sør, eller en bratt strand som Vorupør og Klitmøller i Thy, sier Lasse Serup Jensby, driftsleder i Trygfonden Kystlivredning i Danmark til Klikk.no.

To hendelser livvaktene måtte gripe inn

På Vorupør Strand ble det dramatisk 5. juli 2020. Stranden ligger i tettstedet Thy i Nordvest-Jylland.

Her oppdaget livredderen to barn som ble tatt av strømmen. Før livredderen rakk å komme uti vannet, fikk en surfer kontroll på barna. Surferen passet på dem frem til livredderen kom til og hjalp dem inn til land.

Den andre hendelsen fant sted på Balka Strand på Bornholm 6. juli samme år. Der var det tre barn på hver sin luftmadrass som ble observert av en livredder. Barna var rundt 100-200 meter fra land. På grunn av fralandsvind ble to av barna drevet vekk fra stranda, hvor det ene barnet mistet luftmadrassen. Det tredje barnet klarte å snu i vannet og komme mot stranda, informerer TrygFonden i en pressemelding.

Livredderen tok kontakt med en annen livredder som var ute i båt, og denne livredderen kjørte bort til barna og fikk dem opp i båten.

– Heldigvis kom alle barna tilbake i god behold. Men det viser hvor fort en hyggelig lek i vannet kan bli til alvor, sier Jensby i en pressemelding.

<b>GRENEN:</b> Ytterst på Skagens Odde, Danmarks nordligste punkt, ligger Grenen. Der møtes Kattegat og Skagerrak, og bølgene fra de to havene skaper en meget sterk strøm som ifølge turistmyndighetene gjør det livsfarlige å bade der. <span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Merriweather, Georgia; font-size: 1.06rem;"> </span><span class="photographer-caption">Foto: Mette Johnsen</span>
GRENEN: Ytterst på Skagens Odde, Danmarks nordligste punkt, ligger Grenen. Der møtes Kattegat og Skagerrak, og bølgene fra de to havene skaper en meget sterk strøm som ifølge turistmyndighetene gjør det livsfarlige å bade der. Foto: Mette Johnsen

Kommer med klar oppfordring

De fire barna som badet på Balka Strand og på Vorupør Strand kunne ikke komme tilbake til stranden uten hjelp. Det får livredderne til å komme med en klar oppfordring til foreldre om å huske å holde øye med barna når de bader.

– Det sikreste er å gå i vannet med barna slik at du er like ved hvis det skulle skje noe, som for eksempel at en bølge kommer, eller at de svømmer for langt ut. Når du bader med barnet ditt, får du også en bedre oppfatning av hva de kan og tør i vannet. Da kan du være med å motivere dem til å bli enda bedre til å svømme eller dykke, slik at de blir tryggere i vannet, oppfordrer Jensby videre i pressemeldingen.

Ulykker kan skje svært fort. Det oppfordres derfor å alltid ha et godt øye med barna når de bader. De mindre barna er ikke like flinke til å vurdere farene i vannet.

<b>SKAGENS REV:</b> Strøm­forholdene gjør det strengt forbudt å bade på Grenen. Men du kan stå med én fot i hvert hav. 
SKAGENS REV: Strøm­forholdene gjør det strengt forbudt å bade på Grenen. Men du kan stå med én fot i hvert hav.  Foto: Dennis Lundby

Les også: Ser du jenta som holder på å drukne her?

Ikke kjemp imot

Understrømmer skaper hvert år mange farlige situasjoner langs den danske vestkysten, og er en vanlig årsak til drukning i Danmark. Statistikken tilsier at omtrent 55 personer omkommer i drukningsulykker i Danmark hvert år.

– Det er ofte panikken som fører til drukningsulykkene, sier Jensby.

Når man befinner seg i et revlehull (som er fordypninger i sanden, der vannet presser seg tilbake igjen) og blir tatt av en understrøm, er det viktig å beholde roen.

– Man kommer ikke til å bli dratt med under vann, det er bare en myte. Men man mister fotfestet når man går ut i en fordypning, uttaler Jensby.

Videre må man ikke kjempe imot, men heller forsøke å svømme til siden. Revlehull er som regel ikke mer enn ti-tyve meter brede. Når man så er ute av revlehullet, kan man bruke bølgene til å komme seg tilbake til land.

– Det man aldri skal gjøre, er å forsøke å svømme mot strømmen. Da går man bare tom for krefter. Man skal forsøke å svømme til siden, og bruke bølgene til å komme tilbake til land. Selv om det kan være vanskelig, skal man alltid huske å bevare roen og orientere seg, opplyser Jensby.

Bruk 10 minutter på å orientere deg på stranda

Et nytt badested kan være fult av overraskelser. Dersom du befinner deg på en strand du ikke er godt kjent med, oppfordrer livvaktene å bruke noen minutter på å bli kjent med stranda. Da kan du få med deg viktig informasjon.

Sjekk sikkerhetskilt og spør livredderne: Ved de større strendene i Danmark står det ofte et sikkerhetsskilt. De opplyser ofte om tilgjengelig redningsutstyr, om stranden er bratt, hvor fort vannet blir dypt, og om du trenger å være ekstra oppmerksom på revlehull og spesielle strømforhold.

Det oppfordres også å spørre de lokale badevaktene på stranda om gode råd. Dersom det ikke er badevakter til stede, bør du være obs på om stranden er bratt slik at den blir raskt dyp, eller om det er brygger og hofter som påvirker strømmen. Enkelte steder kan det være lurt å sjekke om det passerer hurtigferge som kan gi store bølger.

Kilde: respektforvand.dk

Dr. Rob Brander er kystgeomorfolog og professor ved University of New South Wales i Sydney i Australia. Han kalles «Dr. Rip», og har ifølge nationalgeographic.com.au målt en rip current, som undervannsstrøm heter på engelsk, som gikk hele 400 meter ut fra land.

Dette er revlehull

Så, hva er egentlig det danskene kaller revlehull, og hva er det som på engelsk kalles en rip current?

Vannet som renner inn på stranden, må naturligvis ut igjen også. Noen steder danner det seg fordypninger i sanden. Det er disse som kalles revlehull eller hestehull. Revlehullet er den fysiske fordypningen i sanden. Vann velger minste motstands vei. Ved kraftige bølger og sterk strøm vil rimeligvis mer vann komme inn på stranden, og dermed skal også mer vann ut. Vannet presser seg ut via revlen, og fører da til en undervannsstrøm, som på engelsk kalles rip current,

<b>SKIFTENDE VÆR:</b> Bølgene og understrømmene kan bli kraftige på Klitmøller på Nord-Jylland.
SKIFTENDE VÆR: Bølgene og understrømmene kan bli kraftige på Klitmøller på Nord-Jylland. Foto: Mark Wengler

Det er mulig å se hvor revlehullene befinner seg ved å studere overflaten. De ligger gjerne mellom der bølgene bryter. Overflaten er dermed roligere der revlehullet ligger. Og derfor tar mange feil, og velger å gå ut i vannet akkurat her da de antar at det er tryggest.

Det er gjerne flere revlehull på samme strand, og man skal vite at revlehullene er dynamiske. De kraftige undervannsstrømmene forekommer kun under visse forhold, men spør gjerne badevaktene før du går uti.

En huskeregel er at ved sterk vind og høye bølger, er det større sjanse for lumske undervannsstrømmer. Følg anvisninger, følg med på været og hold deg heller på land om du er usikker på forholdene.

Ulykker oppstår når en badende blir fanget i den utadgående strømmen og får panikk eller drukner av utmattelse fordi vedkommende kjemper mot strømmen.

Blir du tatt av en utadgående strøm, ikke kjemp imot. Svøm til en av sidene, slik at du kommer ut av kanalen med utadgående strøm, eller la deg føre med strømmen. Den slipper som regel etter noen ganske få meter.

Danskene kaller revlehuller også for hestehuller i Danmark. Navnet kommer av at sjømenn kalte sandbankene (revlene) for heste.

Kilde: Kystlivredder Michael Iwersen. Han var tidligere utdanningsleder i TrygFonden kystlivredning.

<b>REVLEHULL:</b> Mange strender i Danmark, som Lyngvig Strand og Hvide Sande på Jylland, har revler, forhøyninger av sand som går parallelt med strandlinjen. Bølgene presser store vannmasser inn over disse sandbankene (revlene). Når vannet skal ut igjen, strømmer det ut gjennom fordypninger som ligger på tvers av revlene. I disse fordypningene, som danskene kaller revlehuller, kan det oppstå sterke utadgående strømmer.
REVLEHULL: Mange strender i Danmark, som Lyngvig Strand og Hvide Sande på Jylland, har revler, forhøyninger av sand som går parallelt med strandlinjen. Bølgene presser store vannmasser inn over disse sandbankene (revlene). Når vannet skal ut igjen, strømmer det ut gjennom fordypninger som ligger på tvers av revlene. I disse fordypningene, som danskene kaller revlehuller, kan det oppstå sterke utadgående strømmer. Foto: Thomas Høyrup Christensen

Les også (+): Sjømannen brant som en fakkel mens han løp over det skrå dekket. – Jeg er ferdig! Hils hjem! ropte han

Det er ikke bare Jylland i Danmark som har strømutsatte strender. Her er noen flere strender hvor du bør opptre aktsomt i vannet.

Borestranden på Jæren, Norge

Her i Norge er Borestranden kjent for sine sterke og farlige understrømmer.

– Folk må være ekstra på vakt når det er vind, bølger og dønninger, uttalte Bjørn Hille i Jæren Friluftsråd til Stavanger Aftenblad i 2015 før han la til at Borestranden er den farligste på hele Jæren.

Senest i 2018 var et par nære ved å drukne etter å ha blitt tatt av understrømmen. Ordføreren i Klepp kommune, Ane Mari Braut Nese, sa i et intervju med Stavanger Aftenblad i 2018 at Borestranden er: «... et fantastisk turområde. Det er bare en plass du ikke bader.»

<b>FORRÆDERSK:</b> Borestranda på Jæren er blant Norges flotteste sandstrender, men vær påpasselig, her kan det oppstå kraftige understrømmer. 
FORRÆDERSK: Borestranda på Jæren er blant Norges flotteste sandstrender, men vær påpasselig, her kan det oppstå kraftige understrømmer.  Foto: Roger Ellingsen/Statens vegvesen

Monastery Beach – California, USA

Denne vakre, men brådype stranden blir på folkemunne kalt Mortuary Beach (likhus-stranden). Årsaken er dragsugene og understrømmene som har tatt flere titalls liv. «Ikke bli det neste offeret,» advarer et skilt på den brådype stranden.

Senest i juni 2019 druknet en mann som forsøkte å berge sin fem år gamle sønn. Sønnen ble for øvrig reddet av en forbipasserende. Noe før omkom en kvinne som bare gikk tur langs vannkanten, men mistet balansen, falt i vannet og ble tatt av strømmene.

I 2008 forulykket en 23 år gammel kvinne og hennes far da de forsøkte å redde en ung jente som ikke kom seg til land. Jenta overlevde. Minst 30 svømmere og dykkere har mistet livet her de siste tiårene. Ifølge californiadiver.com døde over 20 mennesker på Monastery Beach mellom 2004 og 2014.

<b>ADVARSEL:</b> Varselskiltet ved Monastery Beach er ikke til å misforstå. 
ADVARSEL: Varselskiltet ved Monastery Beach er ikke til å misforstå.  Foto: California State Parks

Hanakapiai Beach – Hawaii, USA

Et stopp ved pittoreske Hanakapiai Beach er et naturlig mål for dem som går den populære turstien Kalalau Trail på Na Pali-kysten på øya Kauai. Na Pali er kjent for ikke å ha noen rev eller naturlige barrierer som verner strendene mot det åpne havet, og flere strender her er av den grunn utsatte. Av disse er kanskje Hanakapiai den mest beryktede.

Advarsel-skiltet om at usynlige understrømmer har tatt livet av flere titalls svømmere, åpenbarer seg idet man entrer stranden. Allikevel er det mange som velger å friste lykken, og hopper uti en varm sommerdag. Men blir man dratt med ut av strømmene, er det en reell sjanse for at man rett og slett ikke kommer seg inn til land igjen. Minst 15 av dem som har druknet her ved Hanakapiai, har aldri blitt funnet.

Fraser Island – Australia

Fraser Island, beliggende utenfor Queensland øst i Australia, er en populær turistattraksjon. Øya har noen betagende strender, men la deg ikke lure. Å bade på vestsiden av øya, som ligger vendt mot fastlandet, regnes riktignok som relativt trygt om du tar dine forholdsregler, men en svømmetur på østsiden derimot, anbefales ikke.

De sterke understrømmene truer også her med å dra deg med ut mot det åpne havet. Som om dette ikke skulle være nok, vrimler det av haier, og farlige maneter, blant annet den dødelige Irukandji-maneten. Ifølge nettstedet scienceofthesurf.com drukner omtrent 50 australiere i rip currents hvert år.

Les også: Derfor bør du pakke med fjellsko og regntøy til Gran Canaria

Gran Canaria

Heller ikke et av nordmenns fremste chartermål, Gran Canaria, går fri for understrømmer. Dette følger av at Kanariøyene ligger ute i det åpne havet, noe som medfører eksponering for sterke vinder og høye bølger med tilhørende understrømmer.

Faktum er at flere turister drukner som følge av understrømmer her hvert eneste år. I 2002 døde tre turister da de trosset store bølger og sterk vind og la ut på svøm fra en strand i turistområdet San Augustin som er kjent for sterke vinder.

Selv om de bare svømte 20-30 meter ut, var de sjanseløse mot naturkreftene. Selv ikke stranden, som omtales som en av Gran Canarias vakreste, Playa Amadores ved populære Puerto Rico, er uten farer. På tross av at man har skjermet stranden med bølgebrytere, kan dragsug allikevel forekomme fordi stranden er brådyp. I januar 2018 druknet henholdsvis en 84 år gammel mann og en 77 år gammel kvinne med bare noen dagers mellomrom.

Ifølge canariajournalen.no hevdet et doktorgradstudie ved universitet i Las Palmas, hovedstaden på Canaria, at nettopp Amadores-stranden var den farligste på hele Gran Canaria. Kanskje ikke så lett å se for seg akkurat det når man ligger og dupper i det rolige vannet her noen meter fra strandkanten mens man beskuer de mange spisestedene, og lurer på hvor man skal innta sin neste øl.

Verdens sterkeste malstrøm

Bare 33 km rett utenfor Bodø sentrum, kan du oppleve verdens sterkeste malstrøm. Strømmen blir til når tidevannet snur og strømmer inn og ut av sundet mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden. Hver sjette time skal vannmasser på 400 millioner kubikkmeter passere det tre kilometer lange og 150 meter brede sundet i en hastighet på opp mot 20 knop. Dette skaper enorme krefter i form av strømvirvler som kan bli opptil 10 meter i diameter og 4-5 meter dype. Det er forbundet med absolutt livsfare å bade i eller i nærheten av Saltstraumen.

– Vi har navn på nærmere 50 personer som vi vet har omkommet i Saltstraumen. Det er fra nyere tid. Vi er sikre på at mange flere har omkommet tidligere, men de har vi ikke navn på, uttalte Elisabeth Nilsen, leder i Saltstraumen museum, til NRK i 2016.

Mange av dem som druknet befant seg i små fiskebåter i den fiskerike malstrømmen. Det rike livet i den næringsrike strømmen, gjør Saltstraumen svært attraktiv for dykkere som våger å utfordre den kraftige strømmen. Men det er ikke ufarlig. En dykker ble i 2008 dratt 70 meter ned i dypet da han havnet på feil sted i strømmen, ifølge Dagbladet. Mannen overlevde den dramatiske hendelsen.

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2020, og sist oppdatert 18/07 2022.

Les også