Storebror ser deg!

Test av åtte gode viltkamera

Et viltkamera er sannsynligvis den mest effektive redskapen du kan skaffe deg for å få oversikt over viltet i et område.

Pluss ikon
Sist oppdatert

I denne testen har vi har lagt vekt på at kameraene er lette å bruke, med gode, helst norske, bruksanvisninger. Mulighet for å oppdatere programvaren er noe vi setter pris på.

Gode råd

● Formater SD-kort i kameraet før bruk.

● Unngå å ta ut/sette inn SD-kort mens kameraet er på.

● Ta inn kameraet for tørk ca hver andre måned.

● Ta ut batteriene ved lagring av kameraet.

● Høyhastighets SD-kort kan skape problemer. Sats på klasse C4 til C10

● Har du Mac, sjekk at kameraet fungerer med denne, for eksempel Uovision kameraene fungerer kun på PC.

● MMS-KAMERAER: Husk å sette SIM-kort i telefon og deaktiver PIN-lås, ellers fungerer ingen ting

Kameraet bør være lite, lett og godt kamuflert, med blits som ikke synes i mørket. At displayet er informativt er en fordel, også at det er lett å se hva kameraet får med seg, samt sjekke bildeutsnitt og opptak i felten.

Strømforsyning

Fleksibel og god strømforsyning er alltid greit å ha, samt lang driftstid og at det er lett å følge med på batteriene. Fleksibel montering/plassering i felt gjør alt arbeid enklere.

Rask utløser og at kameraet får med seg viltet som passerer, både stort og smått, uten feilutløsinger og «tomme bilder»er viktig. Skarpe bilder og videoer med naturtro farger og jevn eksponering likeså. Blitsen bør ha god rekkevidde nattestid.

Toveiskommunikasjon

Testen

Et moderne viltkamera er kjapt og får med seg det som passerer. Det kan ta bilder med faste tidsintervall, slik at du får bilder av vilt som er for langt unna til at kameraet utløses av bevegelsessensoren og du styrer tidene kameraet skal være aktivt. Vi har testet 8 aktuelle modeller på markedet, fire standard viltkameraer og fire med MMS, dvs direkte overføring av bildene til mobil eller pc.

Mulighet for å sette flere arbeidsperioder per døgn og ukedag, at man kan ta video og bilde samtidig og at både PIR-utløste bilder og TimeLapse-bilder kan tas samtidig er viktige momenter. At infostripe på bildet kan slås av og eldste bilder kan overskrives automatisk er også noe vi har tatt med i denne testen.

Når det gjelder MMS-kamera har vi lagt vekt på at de kan sende både bilder og video og kan sende samtidig til både mobilnummer og epostadresser. De bør også ha toveiskommunikasjon, slik at kamerastatus kan overvåkes og innstillinger endres.

Uovision UM785 - TESTVINNER MED MMS

Magasinet, www.magasinet.no

Mål i mm (bxhxd): 128x165x27
antenne: 207 mm

Vekt m batterier: 842 g

Bilder: 5 til 12 MPVideo, kvalitet/tid: 1080p, 5 til 60 sek

Strømforsyning: 12 AA-batterier eller 12V ekstern

Bildevinkel: 52 grader

Beskyttelse: IP54

Pris: 3499 kroner

FAKTA: Stort solid MMS-viltkamera, tyngst i testen. Godt kamuflert. Praktisk luke for å komme til skjerm tastatur/skjerm/kortinnganger nederst på front. Stor fargeskjerm gjør det lett å se utsnittet kameraet får med seg. Lett å plassere, bånd med klemspenne, fotostativfeste og kamera står støtt på flatt underlag. Drives av 12 AA batterier eller 6V eksternt batteri.

Stort pluss at kameraet kan åpnes og lukkes med ekstern strømtilførsel tilkoblet. Gir beskjed ved lav spenning, men kun ved alkaliske batterier. Litiumbatterier slukner så brått at kameraet ikke rekker å gi melding. Er blant de kjappeste, gjennomsnittlig reaksjonstid på 0,8 sek. Får med seg det meste som skjer og på større vilt løser det ut på 20-25 meter. Justerbar følsomhet, grei gangtest for å sjekke når det løser ut. Bilder/videoer er meget skarpe og med naturtro farger. Ok lyd på video. Nattestid er blitsrekkevidden god og bildene fint eksponert. Ferdig innstilte programmer for ulike situasjoner. Arbeidstid kan settes for ulike ukedager og med fire ulike perioder per døgn. TimeLapse med stort spenn, fra ett sekund til ett døgn mellom bildene. Med MMS aktiv sender kamera TimeLapsebilder etter hvert som de tas.

Bilder/videoer er lett å sjekke på kameraets fargeskjerm ute i skogen. Lett å operere både direkte og via appen Uovision CamCtrl (GooglePlay). Innstilt slik at det kan styres via app/mobil brukes mye strøm. God norsk bruksanvisning på nettet. Tastaturet er logisk og godt merket. ON/SETUP/OFF er litt knotete plassert på undersiden. Oppsett av MMS gikk rimelig greit. Kameraet sender både til mobil og epost, video kun til epost. Bruker SDkort: 1 -64 GB klasse 4-10.

+ Kjapp respons, lang rekkevidde, MMS fungerer godt, skarpe naturtro bilder

- Programvare kan ikke oppdateres over nettet, info-stripe kan ikke slås av

= Supert viltkamera med alle muligheter

9/10 poeng - testvinner

Uovision UV785

Magasinet, www.magasinet.no

Mål i mm (bxhxd): 128x165x73

Vekt m batterier: 805 g

Bilder: inntil 12 MP

Video, kvalitet/tid: 1080p, 5-60 s

Strømforsyning: 12 AA batterier eller 6 V ekstern

Bildevinkel: Ikke oppgittBeskyttelse: IP54

Pris: 2199 kroner

FAKTA: Stort, godt kamuflert viltkamera med praktisk frontluke nede i front. Trykknapper og menyer (engelsk) er lettleste og logiske. God norsk bruksanvisning på nettet. Stor fargeskjerm på kamera gjør det lett å se utsnittet på bildet.

Når kameraet først tar bilder, er det blant de kjappeste med utløsertid ned mot 0,5 sek. Testkameraet stoppet gjentatte ganger å ta bilder etter at de første bildene var tatt. Selv med følsomhet satt på høy, tok det ikke bilder før større vilt var inne på 5-7 meter. Både bilder og videoer er skarpe og med ok farger.

Ferdig innstilte program for AUTO, NÆR, BEVEGELSE og STILLE. Det kan settes 4 ulike arbeidstider i døgnet. Kan løses ut av bevegelse (PIR) eller tidsintervall (TimeLapse) eller begge. Tidsintervall kan stilles fra 5 sek til 24 timer. Video med skarpe bilder, fine farger og ok lyd. Bilder/videoer er lett å sjekke på kameraets fargeskjerm ute i skogen. Strømforsyning fra 12 AA-batterier eller 6V ekstern. Ekstern strøm kan være tilkoblet når kamera åpnes/lukkes. Lett å plassere, bånd med klemspenne, fotostativfeste og står støtt på flatt underlag. Kameraet er vanskelig å vurdere. Når det først fungerer leverer det godt, men så plutselig tar det ingen bilder i det hele tatt. Det virker som problemet er knyttet til PIR sensor for med kun TimeLapse fungerer det prikkfritt.

+ Kjapp respons, lett å bruke, fungerer godt på TimeLapse

- Ustablilt i bruk med PIR-sensor, programvare kan ikke oppdateres på nettet

= Ikke helt til å stole på

7/10 poeng

Stealth Cam QS12 Dovrefjell

Magasinet, www.magasinet.no

Mål i mm (bxhxd): 98x136x60

Vekt m batterier: 435 g

Bilder: 10MP

Video, kvalitet/tid: Ikke oppgitt

Strømforsyning: 8 AA batterier

Bildevinkel: Ikke oppgitt men målt til ca 50 grader

Beskyttelse: Ikke oppgitt

Pris: 799 kroner

FAKTA: Lite og lett olivenfarget viltkamera. Åpnes med luke nederst på fronten. Lukeplassering skjermer litt når kamera åpnes. Linsa er også godt forsenket/skjermet. Den lille sort/hvitt skjermen viser kun info, ikke bilder/videoer. Både skriften på skjermen og innstillingstastene oppleves som små og knotete. Middels god engelsk bruksanvisning. ON/OFF bryter lett tilgjengelig og godt merket. Festebåndet har lås som må trees, dette er litt tungvint i forhold til for eksempel en klikklås. Ellers står kameraet støtt på flatt underlag og har feste for kamerastativ. Drives av 8 AA batterier. Det er ikke mulig med ekstern strømforsyning. Det er ikke mulig å sjekke hva kamera får med seg av bevegelse eller utsnitt. Kamera løser ut på større vilt på ca 15 m, det tar middels skarpe bilder med lyse, naturtro farger. Og det tar mange bilder, i testperiodene når andre kamera tok 15 bilder, fyrer dette av 1200. Så å si alle uten at det er noen synlig grunn på bildet. På nattbildene lyser blitsen opp i senter, mens det er mørkt rundt. Blits lyser rødt når den fyrer av i nattemørket. Videoene har fine farger, men er uklare. Ikke lyd. Kan ikke sette arbeidsperioder og heller ikke TimeLapse. I praktisk bruk blir dette kameraet lett en pest og en plage i og med at du må sitte og bla gjennom tusenvis av uinteressante bilder før du ev finner noe interessant. I tillegg må du ha med nye batterier støtt og stadig.

+ Linse sitter forsenket, ON/OFF godt merket

- Tar svært mange bilder uten grunn, begrensede innstillingsmuligheter

= Ikke et førstevalg

5/10 poeng

Uovision UM595 2G

Magasinet, www.magasinet.no

Mål i mm (bxhxd): 116x145x74, antenne 207

Vekt m batterier: 722 g

Bilder: 5 til 12 MP

Video, kvalitet/tid: QVGA/5 til 60 sek

Strømforsyning: 12 AA batterier eller ekstern 6V

Bildevinkel: 48 grader

Beskyttelse: IP54

Pris: 1999 kroner

FAKTA: Stort og røslig MMS kamera som går på 2G og derfor har noen begrensninger i forhold til et 3G/4G kamera. Kamofarget front der kamera er integrert. Når fronten åpnes, svinger hele kameraet derfor ut. Dette gir grei tilkomst til de 12 AA batteriene på bakveggen, men medfører samtidig at det ikke er mulig å se utsnittet kamera får med seg når det er lukket. Kamera kan i tillegg gå på 6V ekstern strømforsyning, denne kan være tilkoplet når kamera åpnes/lukkes. Sender ikke varsel ved dårlig batteri, men batteristatus vises på tilsendte bilder. Tastatur og menyer er lett å lese og logiske å bruke. Det eneste som sitter litt bortgjemt og ikke merket er SD-kortet på undersiden.

Et av de kjappere kameraene med en utløsertid på ca 0,8 s. Rekkevidde er oppgitt til 12 m, men i test tok kamera bilder av større vilt på 15-20 m. Gangtest er mulig, rød LED på front av kamera blinker. Ute i felten får kameraet stort sett med seg det som skjer. Bilder/videoer er lett å se på kameraet fargeskjerm ute i skogen. Bilder med naturtro farger.

Videoene har også fine farger, men er ikke helt klare og uten lyd. Nattbilder med middels rekkevidde og kvalitet. Tar enten bilde eller video. Kan sette en arbeidsperiode per døgn. TimeLapse med intervall fra 5s til 8 t. Med MMS aktiv sendes TimeLapse bildene etter hvert som de knipses. Gikk stort sett greit å få kamera på lufta. Appen Uovision CamCtrl er grei å installere fra Google Play. Med den får du god oversikt over kameraet og kan styre en del av funksjonene. Kan kun sende bilder (ikke videoer) over MMS. God norsk bruksanvisning på nettet. Norske kameramenyer. Programvare kan ikke oppdateres på nettet.

+ Får med seg det som skjer, greit å få på lufta med MMS

- Kamera i frontdør, begrenset ytelse og innstillings­muligheter

= Enkelt og robust MMS-kamera

8/10 av poeng

Hunter Basic Trail Cam

XXL, www.xxl.no

Mål i mm (bxhxd): 120x143x77

Vekt m batterier: 640 g

Bilder: 12 til 24 MP

Video, kvalitet/tid: 1080p/5 til 60 sek

Strømforsyning: 12 AA og 12V ekstern

Bildevinkel: 52 grader

Beskyttelse: IP66

Pris: 899 kroner

FAKTA: Middels stort standard viltkamera med kameradel plassert i sideåpnet, kamofarget frontdør. Godt beskyttet linse, forsenket og med utstikkende IR-sensor rett over. Knapper og kortplasseringer er kun merket med profiler i plasten, vanskelig å lese, spesielt i dårlig lys. Strøm fra 12 AA batterier eller eksternt 12V batteri. Ekstern strømforsyning må koples fra når kamera skal åpnes/lukkes. Produsent anbefaler alkaliske eller NiMH, ikke litium.

Har 2 ferdig innstilte standardprogram JAKT og OVERVÅKING i tillegg til ett program der du kan stille inn kameraet slik du ønsker. Kan kun legge inn en arbeidsperiode per døgn. Tar bilde og video samtidig, men ikke PIR og TimeLapse. TimeLapse kan stilles fra 5 s til 24 t. Lett å montere med stropp/klemlås, stativfeste og kamera står støtt på flatt underlag. Ute i felt får dette kameraet med seg så å si alt som skjer selv om kamera ikke er av de kjappeste, utløsertid oppgis til 0,8s, vi målte 1,6 s. Løser ut på større vilt på ca 15 m avstand.

Bilder/videoer er lett å se på kameraets fargeskjerm ute i felt. Takler kontrast mellom snø og barmark/vilt dårlig og bildene blir mørke. Uten snø er bildene godt eksponert, med naturtro farger, men kun middels skarphet. Blits har begrenset rekkevidde på nattbildene, men eksponeringen i nærområdet er god. Videoene er litt mørke og ikke helt skarpe, nattvideoer med tendens til overeksponering nærmest kamera. Dårlig lyd på video. Grei norsk/engelsk bruksanvisning i pakken. Norsk kan velges som menyspråk. Medfølgende USB-kabel gjør at kamera kan brukes som web kamera tilknyttet en pc.

+ Får med seg det som skjer, 12 V ekstern strømforsyning

- Kvalitet på bilder og video er middels, Ekstern strøm må kobles fra når kamera åpnes/lukkes

= Helt greit viltkamera

7/10 poeng

SpyPoint Link-Dark

Jaktfall, www.jaktfall.no

Mål i mm (bxhxd): 114x132x89

Vekt m batterier: 548 g

Bilder: 2 til 12 MP

Video, kvalitet/tid: 720p/10 til 90 sek

Strømforsyning: 12 AA, 12V ekstern og oppladbar Li-Ionpack

Bildevinkel: 40 grader

Beskyttelse: ikke oppgitt

Pris: 4899 kroner

FAKTA: Lite, kompakt MMS-kamera med kamofarget front og sort skrog. Menyene er enkle, god engelsk bruksanvisning på nettet. Programvare oppdateres enkelt. 8 AA-batterier (alkalie eller litium), ekstern 12 V eller ved at AA-batteriene erstattes med et oppladbart Li-ionbatteri. Ekstern strøm må kobles fra når dør skal åpnes/lukkes. ON/OFF er merket med hvit skrift, men ikke vilke retning som er hva. Batteriluke på baksiden. Lett å montere, festestropp med solid klemspenne, fotostativfeste, kameraet står stabilt på flatt underlag.

Linsa sitter forsenket med utstikkende beskyttelse over. Lett å sjekke kameraets bildefelt og så lukke frontdøra. Enkel og grei gangtest med rød lysdiode. Også greit å sjekke bilder/videoer på skjermen ute i felten. Oppgis en utløsertid på 0,07 sek, test viste gjennomsnitt på 0,9 sek. Blant kameraene som får med seg mest. På større vilt løser det jevnt ut på ca 15 meter. Meget skarpe bilder med naturtro farger. Gjelder også de fleste videoene, men enkelte får fargestikk over mot rosa. Nattbilder med god rekkevidde og eksponering. Kan ta bilde og video samtidig men ikke PIR og TimeLapse samtidig. Mulighet for en arbeidsperiode i døgnet.

TimeLapse med intervall tre min – 24 timer. Infostripe på bildene kan slås av. TimeLapse-bildene sendes etter hvert som de tas. Kommer med ferdig installert SIM-kort som kobles opp mot Link-Dark-app du laster ned til telefonen. Etter det har alt fungert automatisk. Link-Dark sender bildene til SpyPoint sin server som så videresender bildene til appen. Det er kun du som har tilgang til bildene dine. Dette i henhold til de nye GDPR-reglene. Du får gratis overført 100 bilder i måneden og tilgang til bilder fra siste sju dager. Vil du ha mer ut av kameraet, tilbys tre ulike programmer. Bildene på SD-kortet lar seg kun kopiere, sperret for sletting. Appen gir meget god oversikt over bildene som er tatt og kameraets innstillinger. Mange innstillinger kan endres via appen, vi fikk dette stort sett til å fungere, men av og til nektet kamera å ta beskjeden.Går tilbake til bilder hver gang det slås av og på. Hvis du skal ta video eller TimeLapse må du stille inn dette hver gang du har vært borti ON/OFF. Kan slå på GPS-funksjon som bla gir mulighet for å se kameraets plassering i appen. Den nye modellen Link Micro til kr 1999,- kom dessverre for sent til å rekke testen.

+ Får med seg alt som skjer, enkelt å operere via app , meget skarpe bilder med naturtro farger, fjernstyring via app

- Går tilbake til FOTO hver gang det slås AV/PÅ, må koble fra ekstern strøm for å åpne kamera

= Meget bra kamera som puster testvinneren i nakken

8/10 poeng

SpyPoint Solar - TESTVINNER UTEN MMS

Jaktfall, www.jaktfall.no

Mål i mm (bxhxd): 102x178x76

Vekt m innebygd batteri: 424 g

Bilder: 12MP

Video, kvalitet/tid: 720p/10 til 90 sek

Strømforsyning: Solcelle og internt oppladbart batteri, 6 AA batterier som reserve

Bildevinkel: 40 grader

Beskyttelse: ikke oppgitt

Pris: 2799 kroner

FAKTA: Lite og lett viltkamera med innebygd solcellepanel (65x45 mm) som sitter skråstilt på toppen. Oppladbart li-ionbatteri integrert. Plass til 6 AA-batterier som reserve under lokk bak på kamera, inngang for eksternt 12V-batteri. Hvis kamera har stått lagret, anbefales 48 timer ladning via medfølgende USB-kabel. Solcellepanelet bør da dekkes til. Går kameraet tom for strøm slår det seg av. Hvis solcellepanelet greier å fylle opp batteriet igjen skal kameraet starte opp automatisk. Ekstern strøm må kobles fra når kamera skal åpnes/lukkes.

Greie styreknapper og menyer. ON/OFF-knappen er godt merket, men ikke hva som er ON og hva som er OFF. Linsa er forsenket med en liten skjerm over. Lett å se kameraets bildefelt på den to tommer store fargeskjermen. Denne gjør det også lett å se på bilder/videoer ute i felten. Enkel gangtest. Kan ta både bilde og video samtidig men ikke PIR og TimeLapse. TimeLapse-intervall fra ett min til 24 timer. Kun mulighet for en arbeidsperiode per døgn. Infostripe på bildet kan slås av. Blits gløder rødt ved opptak i mørket. Lett å plassere, festebånd med metallklemlås, fotostativfeste samt at kamera står stabilt på flatt underlag. Kan festes direkte mot trestamme eller et eget feste monteres på stammen og kamera klipses på plass. Enkel og praktisk løsning. Produsenten understreker at det ikke må være noe som skygger for solcellepanelet. Dette kan være i konflikt både med hvor det er best å ha kameraet i forhold til viltet og at det for best funksjon bør stå vendt mot nord. Solcellepanelet fungerer best med kamera rett mot sør.

Vinterstid er min erfaring at det er best å sette kameraet åpent og soleksponert og satse på at snøen blåser av eller smelter av når sola kommer frem. Ved start av testen ble det interne batteriet fulladet. Dette har holdt gjennom hele testen og et par timer med vårsol helt på slutten var nok til å fullade batteriet igjen. Kameraet går tilbake til Bilder hver gang det slås av og på. Hvis du skal ta video eller TimeLapse må du stille inn dette på nytt. Utløsertid oppgis til 0,07 sek, vi målte et gjennomsnitt på 0,6 sek, et av testens raskeste. Med PIR-følsomhet på HIGH må større vilt inn på ca 8 meter før kamera løser ut. Dette medførte at det ikke fikk med seg ekorn eller hare på 6-7 m avstand eller rådyr som jevnt og trutt passerte på 10-15 meter. Bildene er meget skarpe, fargene er korrekte men litt mørke. Videoer er skarpe og med naturtro farger, ikke lyd. Quick Start i pakken med link til god engelsk bruksanvisning på nettet. Programvare er lett å oppdatere fra SpyPoint sine sider. Vinner hårfint foran Hunter Basic på lang driftstid.

+ Solcelle gir lang driftstid uten batteribytte, rask utløser, skarpe bilder/videoer med naturtro farger

- Får ikke med seg det som skjer for langt unna, plassering styres av hvor det er sol

= Liten og lett evighetsmaskin

8/10 poeng - Testvinner

Hunter Premium Trail Cam

XXL, www.xxl.no

Mål i mm (bxhxd): 120x143x77, antenne 194

Vekt m batterier: 676 g

Bilder: 5, 8 og 12 MP

Video, kvalitet/tid: 1080p/5 til 59 sek

Strømforsyning: 12 AA og 12V ekstern

Bildevinkel: 100 grader

Beskyttelse: IP66

Pris: 2299 kroner

FAKTA: Middels stort, sidehengslet med kamera i døra og batterier på bakveggen. Er med 100 grader bildevinkel svært vidvinklet og passer på plasser med korte avstander, ellers blir det du tar bilde av svært smått. Strøm fra 12 AA batterier (NiMH anbefales) eller ekstern 12V. Ekstern strøm må kobles ved åpning/lukking. Styreknappene er lett tilgjengelige, men dårlig merket og vanskelige å lese. Utløsertid angis til 0,4 s, i testene fikk vi et gjennomsnitt på 1,7 sek. På større vilt løser det ut på ca 10 meter. Får med seg et gjennomsnitt av det som skjer foran kamera, men ikke like mye som de beste. Takler kontraster dårlig og bildene blir for mørke. Uten snø er bildene godt eksponert, med naturtro farger. På grunn av den vidvinklede linsa blir alle detaljer som er mer enn et par meter unna små og utydelige. Nattbilder med god rekkevidde, men mest eksponering i senter av bildet der blitslyset er konsentrert. Videoer er skarpe, med gode farger og lyd. Mulighet for bilde og video samtidig. Har kun mulighet for en arbeidsperiode i døgnet. TimeLapse fra 5 sek til 24 timer, ikke mulig med samtidig PIR-utløsning. TimeLapse-bilder sendes etter hvert som de tas dersom kamera er på lufta. kun bilder ikke videoer. Enkelt å sjekke bilder/videoer på kameraets fargeskjerm. Infostripe på bildene kan skrus av. Gikk greit å få kamera på lufta. Det kan styres med appen TrailCamera som enkelt lastes med en QR-kode fra norsk bruksanvisning. Når kamera tar et PIR- eller TimeLapse-bilde kommer bildene inn på mobil og epost slik de skal. I testperioden slet vi med å få kontakt med kameraet via appen for å be om bilder eller endre innstillinger. Grei norsk/engelsk bruksanvisning i pakken. Programvare skal kunne oppdateres på nettet. Kan koples til pc med USB-kabel og fungere som webkamera.

+ Bilder og videoer skarpe og med naturtro farger, gikk greit å få det på lufta

- Toveis MMS kommunikasjon fikk vi ikke til. Får ikke med seg alt som skjer

= Vidvinklet kamera for korte avstander

7/10 poeng

Denne saken ble første gang publisert 24/05 2019, og sist oppdatert 22/05 2019.

Les også