Statstøttet kultur

Statlige millioner til popstjerner

Filmen om de to popyndlingene Marcus og Martinus ble så populær at Staten bladde opp 9,1 millioner kroner.

Pluss ikon
<b>STJERNER:</b> 12,4 millioner kroner kostet det å lage filmen om popstjernene Marcus og Martinus som hadde premiere i januar 2017. Staten bidro med 9,1 millioner kroner til filmen anmeldere kalte «reklamefilm».
STJERNER: 12,4 millioner kroner kostet det å lage filmen om popstjernene Marcus og Martinus som hadde premiere i januar 2017. Staten bidro med 9,1 millioner kroner til filmen anmeldere kalte «reklamefilm». Foto: Foto Lasse Eriksson/Her og Nå
Sist oppdatert

Pengene gikk til produksjonsselskapet som familiekonsernet er medeiere i.

Det skriver Vi Menn.

Kritiske anmeldere mente at filmen var en ren promotering av de to driftige tvillingene, men Norsk filminstitutt kom til at den kunne klassifiseres som «dokumentar». Når filmen så passerte 35.000 besøkende, ble skattebetalerne belastet med 9,1 millioner kroner.

Kjendiser får støtte

Pop-tvillingene fra Trofors i Nordland er ikke det eneste musikkmillionærene som mottar statlig støtte, ifølge Vi Menn.

<b>PRINS OG PRINSESSE:</b> Norsk pops prins, Martinus sjarmerer pikehjerter i senk, som prinsesse Märtha Louise (t.v.) og døtrene Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah.
PRINS OG PRINSESSE: Norsk pops prins, Martinus sjarmerer pikehjerter i senk, som prinsesse Märtha Louise (t.v.) og døtrene Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah. Foto: Foto: Morten Bendiksen

Ukebladet skriver denne uken om flere kjente artister som mottar statlig støtte. Blant artistene som har utløst statlig støtte finner vi i tillegg til poptvillingene, artister som A-ha, Susanne Sundfør og Odd Nordstoga.

<b>I SALG NÅ: </b>Vi Menn skriver denne uken om popstjernenes millionstøtte fra staten.
I SALG NÅ: Vi Menn skriver denne uken om popstjernenes millionstøtte fra staten. Foto: Faksimile

LES OGSÅ: Hydrogeneventyr kostet skattebetalerne 66 millioner kroner

Solgte 70 millioner plater – får statstøtte

Ifølge Vi Menn fikk A-has 10. studioalbum, comeback-albumet «Cast in Steel», 90.000 kroner i publiseringsstøtte fra Norsk kulturråd, som administrerer den statlige støtten.

Ifølge Aftenposten hadde A-ha solgt over 70 millioner album da de la opp i 2010. Senere har bandet som kjent gjort comeback opptil flere ganger.

- Trengte pause

<b>STØTTE:</b> A-ha er norgeshistoriens største internasjonale popstjerner. Og mottar statsstøtte til plateinnspilling.
STØTTE: A-ha er norgeshistoriens største internasjonale popstjerner. Og mottar statsstøtte til plateinnspilling. Foto: UNIVERSAL MUSIC

Artisten Susanne Sundfør har også, ifølge Vi Menn, mottatt statlig støtte. Sundfør er en av Norges beste artister og har fått gode anmeldelser og er en populær artist på konserter og festivaler.

I 2017 kom platen «Music for People in Trouble». I ifølge budsjettet som ledsaget artistens støttesøknad til Kulturrådet, har Sundfør oppgitt utgifter på 879.177 kroner i forbindelse med platen, betegnet som en «miljøplate».

Blant utgiftene til «miljøplata» finner vi at 243.002 kroner er reisekostnader, herunder 187.395 korner til fotoreiser i USA, Asia og Spania og kjøp av kunst og kamerautstyr for 63.028.

Sundfør fikk i 2017 totalt 220.000 kroner til støtte til platen gjennom Kulturrådet.

LES OGSÅ: Fant "Game of Thrones"-ulvehode i Sibir

Susanne Sundfør står oppført med en formue på 4,1 millioner kroner og en inntekt på 626.000 kroner i skattelistene for skatteåret 2017.

Reklamefilm?

Tilbake i Trofors kan tvillingene Marcus og Martinus Gunnarsen se tilbake på noen eventyrlige år. Kjendistilværelsen som Norges fremste popyndlinger, startet med seieren i MGP Junior i 2012. En seier som har ført tvillingene verden rundt, der de har opptrådt for fulle hus. Blant fylte de Oslo Spektrum to ganger med til sammen 17.000 tilskuere på én dag.

<b>REISEGLAD:</b> Popartisten Susanne Sundfør fløy jorden rundt for å ta bilder til sin siste plate der hun ville rette oppmerksomheten mot klima og miljøødeleggelser. – Selv har jeg gullkort med SAS. Jeg synes det er veldig vanskelig og et stort dilemma at jeg må fly så masse i jobben, sa hun til NRK.
REISEGLAD: Popartisten Susanne Sundfør fløy jorden rundt for å ta bilder til sin siste plate der hun ville rette oppmerksomheten mot klima og miljøødeleggelser. – Selv har jeg gullkort med SAS. Jeg synes det er veldig vanskelig og et stort dilemma at jeg må fly så masse i jobben, sa hun til NRK. Foto: FOTO: TOM HANSEN

Full begynner også bankkontoen til tvillingene å bli. I 2017 var poptvillingenes samlede overskudd på 25,4 millioner kroner.

Men, millionoverskudd er ikke til hinder for statlig støtte.

I 2017 kom filmen «Sammen om drømmen». En film anmelderne kalte for « ... et ukritisk fanportrett som er laget for å tilfredsstille den unge fanskaren», for å sitere Aftenposten eller « ... filmen fremstår mer som en blank og fin reklameplakat for den unge duoen», som filmanmelder Marte Hedenstad i NRK P3s Filmpoliti skriver.

Klassifisert som dokumentarfilm

Siden Kulturrådet anser filmen «Sammen om drømmen» for å være en dokumentarfilm og den har solgt over 35.000 billetter, så er filmen berettiget et såkalt etterhåndstilskudd fra Kulturrådet.

«Sammen om drømmen» hadde et budsjett på 12,4 millioner. 9,1 millioner ble i ettertid dekket av statlige penger: Produksjonsselskapet fikk 7,9 millioner i etterhåndstilskudd av Norsk filminstitutt (NFI). I tillegg ga NFI 1,2 millioner til lansering av filmen.

En film som altså kritikerne kalte for en ren «reklamefilm».

– Vi har ikke gjort noen vurdering av filmens faglige eller kunstneriske kvaliteter før vi har gitt tilskuddet, sier direktør i NFI, Sindre Guldvog til Vi Menn, og fortsetter:

<b>VURDERTE ALDRI:</b> Sammen om drømmen ble av anmelderne kalt reklamefilm. Sindre Guldvåg i Norsk filminstitutt mener den må regnes som dokumentarfilm og delte ut 9,1 millioner i støtte.
VURDERTE ALDRI: Sammen om drømmen ble av anmelderne kalt reklamefilm. Sindre Guldvåg i Norsk filminstitutt mener den må regnes som dokumentarfilm og delte ut 9,1 millioner i støtte. Foto: NFI-presse-Sindre GuldvÃ¥g.jpg

– Vi har bare sett om filmen er berettiget til å få tilskuddet. Ja, den har fått kinodistribusjon, den er klassifisert som en dokumentarfilm, den har passert 35 000 solgte billetter. Og da har filmen krav på etterhåndstilskudd.

LES OGSÅ: Dette må være verdens styggeste skip

Mange får avslag

Fond for lyd og bilde (FLB) administreres av Kulturrådet, og skal fremme produksjon og formidling av innspillinger av lyd- og filmopptak.

<b>FIKK IKKE:</b> Den folkekjære og hardtarbeidende pianisten <br/>Ingrid Bjørnov fikk avslag på søknad om statsstøtte til prosjektet «Drum’n Bach»
FIKK IKKE: Den folkekjære og hardtarbeidende pianisten
Ingrid Bjørnov fikk avslag på søknad om statsstøtte til prosjektet «Drum’n Bach»
Foto: FOTO: TOM HANSEN

I 2017 ble det sendt inn søknader om til sammen 252,1 millioner kroner, men fondet delte bare ut 38,8 millioner kroner.

– Dette understreker et stort behov for økning av fondet, skrev styreleder Steinar Bjelland i sin beretning for fondet i 2017.

Blant artistene som har fått avslag på sine søknader, finner vi kjente artister som Ingrid Bjørnov, Anders Rogg og Plumbo.

Ingen begrunnelse

Man kan ikke klage på Kulturrådets kunstfaglige skjønn, står det i Forskrift om tilskudd fra «Fond for lyd og bilde».

En solid begrunnelse hadde kanskje da vært ekstra viktig?

Hvorfor var det kunstfaglig riktig å gi a-has plate statlige penger? Eller Odd Nordstoga. For ikke å snakke om Susanne Sundførs prosjekt der fotoutstyr og jorden-rundt-reise inngår?

Det er hemmelig. Søknadsinnstillinger er unntatt offentlighet.

– Det vil kreve store ressurser dersom de ulike fagutvalgene skal gi en skriftlig begrunnelse for sine vurderinger. Det er ikke en riktig bruk av fellesskapets midler, skriver Kulturrådets direktør Kristin Danielsen i en e-post til Vi Menn.

<b>HEMMELIG:</b> Kristin Danielsen er direktør i Kulturrådet. <br/>Hun sier at det ikke eksisterer skriftlige begrunnelser for hvilke artister som får støtte og ikke.
HEMMELIG: Kristin Danielsen er direktør i Kulturrådet.
Hun sier at det ikke eksisterer skriftlige begrunnelser for hvilke artister som får støtte og ikke.
Foto: Ilja C. Hendel/Kulturrådet

Kulturbyråkratiet

Det statlige forvaltningsorganet Norsk filminstitutt har 94 ansatte og deler ut 672 millioner til film og tv i år.

Kulturrådet hadde i 2018, 124 ansatte, som utgjør 109 årsverk, og fordelte i 2017 halvannen milliard kroner gjennom ulike støtteordninger. Offisielle tall for 2018 foreligger ennå ikke.

Kulturrådet forvalter nærmere 80 ulike støtteordninger som dekker store deler av kulturlivet og både nye og etablerte kunstnere. I 2017 mottok Kulturrådet søknader for støtte for til sammen drøyt 2,5 milliarder kroner.

Hvem som får støtte og hvem som ikke får, avgjøres i en rekke fagutvalg, der rundt 300 medlemmer vurderer søknader og fatter beslutninger.

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2019, og sist oppdatert 14/06 2019.

Les også