Sportsfiskerens våte drøm

Kapp Verde frister med verdens beste fiske etter havets virkelige storvilt: Blue marlin.

Foto: Thor Olav Moen (Vi Menn)
Publisert

– Here we go! Den amerikanske «maten» Brian Schumacher får det travelt – i likhet med Oddvar Henriksen, Vi Menns reporter, kaptein Matthias Henningsen og den innfødte «maten» Skye. Etter timer med trolling i farvannene utenfor San Vincente har en marlin tatt agnet og spiser snøre i raskt tempo. Endelig!

Fisker helst stående

Oddvar har vært her før, og gjør jobben på beste vis – litt misfornøyd med at vinden gir så mye sjø at han må fiske fra stol. Men ellers strålende glad da turens første marlin er sikret, bedømt og gjenutsatt i det asurblå og skumhvite vannet. En flott fisk – havets storvilt, og mange ihuga sportsfiskeres våteste drøm.

Vår første fisk er ingen kjempe til marlin å være – rundt hundre kilo – eller 200 pund som det heter i BigGame-gamet. Men det er stor, flott fisk, som gir en real fight. Oddvar fikk den inn til båten på snaut ti minutter – rutinert som han er.

– Helt rått. Dette er det optimale fisket. Ingen tvil, understreker Oddvar, som driver fiskeavdelingen i Villmarksbutikken på Jessheim, og er langt over middels fiskeinteressert – og -bereist.

Høysesong

Turen til hovedstaden Mindelo på den ytterste Kapp Verde-øya, San Vincente, er lang. Og forventningene er store. Det er høysesong og det er gjort gode fangster de siste ukene. Et knippe båter med der tilhørende skippere, ”mates” og BigGame-fiskere samles her fra mars til juni/juli hvert år og jakter på det kanskje gjeveste byttet i havet; Blue Marlin. Men, det er marlin her årets rundt, og det planlegges "kombiturer" med fiske etter marling og annet storvilt i havet.

Det har de gjort siden det ekstremt gode marlinfisket her ble oppdaget tidlig på 1990-tallet. Det hele tok av da en båt i 1997 kunne rapportere om 149 marlin på 20 dager! Sesongen varer i tre til fem måneder, i tiden april til oktober, med litt variasjon år om annet. Toppsesongen regnes for å være i april til juni.

De er nærmest som en ”menighet” – de som følger fiskenes vandring i Atlanteren. Blue Marlin fiskes i hele Atlanteren, men i mange år har Kapp Verde vært den plassen det tas flest. I høysesongen er det ikke uvanlig med to, tre fisk per båt per dag. Det er mye. Under Marlin-fiske regnes det som bra å få en fisk om dagen i snitt.

Norske storviltjegere på sjøen

Morten Ruud er en kjent havfisker i Norge. Han er hektet på marlin, og involvert på eiersiden i ”Smoker”; båten vi er ute med. I tillegg er han deleier i båten Harmattan, med base på Ascension Island – 1800 nautiske mil sør for Kapp Verde – et annet og enda fjernere eldorado for fiskere.

Begge båtene driftes av Atlantic Fishing Charter. Flere nordmenn har vært om bord der også.

Gutta foretrekker å fiske standup – altså stående på dekket i stedet for det mer tradisjonelle ”stolfisket”. Når Morten ankommer dagen etter Oddvar har dratt hjem, er det mindre vind og dermed kan det fiskes standup. Det er Morten glad for.

Snella hyler

Tålmodighet er en sportsfiskers beste venn – og vi får bruk for tålmodigheten. Men så løsner det, og snella hyler mens en stor fisk kjemper imot langt bak båten. Morten har vært på sjøen før, setter sjøbein og begynner den tunge jobben med å få fisken inn til båten.

Etter flere utras og heftig ”pumping” kommer fisken – størrelsesmessig ganske lik de vi har fått tidligere på turen – pluss/minus 200 pund. Og det blir flere. Og noen som slapp – både for Morten, og Vi Menn.

Reporteren fikk prøvd seg med marlin på kroken – og hadde fisken inntil båten to ganger – men den slapp i det avgjørende øyeblikket – ganske sikkert på grunn av manglende erfaring og utholdenhet hos mannen bak snella. Med verkende armer skriver vi under på at dette er spreke saker!

Sportsfiskerens våte drøm

Fisket i seg selv er enkelt, en stor båt, grove stenger; 50, 80 og 130 pund med svære sneller med masse kraftig sene, og ”lures”; velvoksne plastikk-blekkspruter med sylskarpe kroker (størrelse 9/0, 10/0 og 11/0 til opplysning for spesielt interesserte). Så troller man, i omkring åtte knops fart, og venter. Til fisken biter. Da er mange sportsfiskeres drøm innfridd.

Bait and switch

Det vanligste når det trolles etter marlin, er å kjøre med fire eller fem kunstagn/gummiblekkspruter (”lures” på engelsk). Hvis man fisker ”bait and switch” brukes i dette tilfellet fire – to med kroker og to uten. De to uten kroker dorges nærmest båten og er attraktorer – som skal bidra til å tiltrekke seg fiskens oppmerksomhet. I tillegg er to stenger rigget klare med agnfisk. Når en marlin kommer opp og viser interesse for lokkeagnene, sveives disse inn – forhåpentlig med fisken i kjølvannet – og man kan bytte (”switch”) til stanga med agn, og kroke fisken direkte. Dette er spennende og effektivt, og gir mulighet til å velge stang etter størrelse på fisken – skikkelig action!

Kapp Verdes mange fiskemuligheter

Man kan fiske marlin på Kapp Verde året rundt. Men ”off season” frister mange andre fiskemuligheter. Havet rundt Kapp Verde huser mange arter, og mulighetene for skikkelige fighter med spreke eksemplarer av ulike ”jacks”, med Amberjack som kanskje mest spennende. Andre fiskeslag man kan møte er: Wahoo, dolphins, grouper og hai og rokker. De finnes i stort antall, og kan komme opp i størrelser som hevder seg internasjonalt. Metoden er da ”jigging” – en rask form for pilking med grove strenger og sneller, eller lett trolling. Til hai og rokke anbefales agnfiske på nattetid.

3759

Vil du vite mer?

www.villmarksbutikken.net – velg «fiskereiser»

www.afcn.no

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2010.

Les også