Poker

Slik blir du god i poker

Side3 har fått tips fra norgesmesterskapets beste spiller gjennom historien.

LEGENDE: Bodøværingen Odd Erlend Jensen har spilt poker i 14 år og har deltatt i hvert eneste NM siden oppstarten. Han har to NM-titler og leder også suverent i poeng sammenlagt fra NM-deltakelse.
LEGENDE: Bodøværingen Odd Erlend Jensen har spilt poker i 14 år og har deltatt i hvert eneste NM siden oppstarten. Han har to NM-titler og leder også suverent i poeng sammenlagt fra NM-deltakelse. Foto: Paul Weaver (Side3.no/Mediehuset Nettavisen)
Publisert

(DUBLIN/Side3): Norgesmesterskapet i poker er i full gang og rundt 1500 nordmenn har tatt turen over til Irland for å delta i en av Europas største pokerarrangementer.

I tillegg til en rekke mindre turneringer, skal det avholdes syv offisielle NM-øvelser. Den aller største av dem der de fleste som kommer deltar er "Main Event" - hovedturneringen som starter onsdag 9. april klokken 14.00 irsk tid.

Hvor mye penger førsteplass vil gi til vinneren er vanskelig å svare på før turneringen er i gang, men i fjor kunne Anders Småldal stikke av med rundt én million kroner og tittelen som norgesmester i "Texas Hold’em No Limit".

Både amatører og proffer flokker til turneringen i håp om å kunne spille seg til pengene, men hva skiller en god pokerspiller fra en "donk" (en nybegynner  journ. anm)?

Side3 tok en prat med Odd Erlend Jensen for å høre om gode tips.

Hvordan bli en god pokerspiller

Den blide bodøværingen har lang fartstid i NM-sammenheng og har tidligere vunnet tittelen to ganger, én gang i "Fixed limit" og én gang i "Omaha Pot Limit" . Jensen er også spilleren som har sanket flest poeng i NMs historie, så han burde vite ett og annet om spillet.

- Hvordan blir du en god pokerspiller?

- Først og fremst må man som i alle andre idretter, trene veldig mye.Det er ingen vei uten. For å bli god må du spille mye poker, så mengdetrening er veldig viktig. Er du fersk, start gjerne med vennelag der du kan analysere og diskutere hender og forskjellige situasjoner som oppstår i løpet av runden. Kom frem til løsninger i fellesskap etter man har spilt. Bruk tiden på å analyser ditt eget spill, og tren mye, råder Jensen om.

Den tidligere norgesmesteren startet selv med ferdighetsspillet i tredjeklasse på videregående. En kjerne på fem-seks gutter møttes en gang i uken for å spille.

- Det var ett år vi spilte veldig mye. Vi gikk blant annet til innkjøp av sjetonger for å gjøre det hele mer autentisk. Noen av gutta kjøpte også en del pokerlitteratur og leste mer om spillet. Så spilte vi egentlig bare veldig mye kort og forsøkte å lære av hverandre. Vi ble rett og slett veldig oppslukt i poker, mimrer 32-åringen.

Da bodøværingen ble innkalt til førstegangstjeneste tok han med seg sjetongene i en kakeboks og arrangerte pokerlag på rommet.

NM: Onsdag 9. april startet "Main Event" i Dublin.
NM: Onsdag 9. april startet "Main Event" i Dublin. Foto: Paul Weaver (Side3/Mediehuset Nettavisen)

- Det ble mye poker de to første årene jeg oppdaget spillet, for å si det slik, sier Jensen og humrer.

- Dersom man er helt fersk og aldri spilt poker før, hva er det første man burde gjøre dersom man vil starte å spille?

Jeg ville samlet noen venner og prøvd meg fram, rett og slett. Lært meg reglene og arrangert turneringer eller "cash game" med lav innsats. Satt meg ned og spilt mye.

- Kanskje starte med nettpoker?

- Jo, man kan alltids det. Der går jo ting ti ganger raskere, men for meg er ikke det det samme som livepoker. Man får ikke den samme følelsen og opplevelsen av spillet. Man lærer ikke folk å kjenne og det å lese spillet på samme måte. Jeg har spilt en del poker på nett opp gjennom karrieren, men det er livepoker som har lært meg alt jeg kan om poker, føler jeg.

- Så to forskjellige tankeganger og spill med nettpoker og livepoker?

- Ja, absolutt. For min del er livepoker alltid best. Om du ser på de som er virkelige gode i nettpoker, så har de sikkert en helt annen tankegang og filosofi rundt spillet. De føler kanskje at de lærer mer av nettpoker med diskusjoner på diverse forum og instruksjonsvideoer, og så videre. Teknologien har tatt oss så utrolig langt. Da jeg startet å spille var det så vidt nettpoker eksisterte. I dag er spillet så utrolig mye mer tilgjengelig.

- Du får det til å høres ut som du er 70 år.

- Jeg er 32 år og jeg startet å spille poker da jeg var 18 år. Det er jo faktisk 14 år siden, og nettpoker startet tidlig på 2000-tallet, så det er en stund siden, sier han lattermildt.

- Nei, men jeg spilte ikke så mye poker på nett de første årene av karrieren, men det ble etter hvert naturlig å prøve seg der. Teste ut nytt territorium, legger han til.

- Hva er det første du gjør når du setter deg ned rundt et bord? Hvordan analyserer du de andre spillerne?

- Jeg prøver alltid å ikke være forutinntatt mot de jeg sitter på bord med. Jeg har jo vært med i NM i over ti år, så jeg kjenner jo igjen mange av spillerne. Er det derimot noen jeg ikke har sett tidligere, prøver jeg alltid å ikke la meg påvirke av hva de har på seg, hvordan de ser ut eller hva de sier. Begynner vi å prate, prøver jeg heller bare å lytte og finne ut hva slags person de er og hva jeg spiller mot. Det går ofte hånd i hånd, det altså.

Foto: Paul Weaver (Side3/Mediehuset Nettavisen)

- Hva tenker du er viktigst av det å kunne analysere en motspillere eller det å kunne spille bra kort?

- Det å kunne analysere motstanderen minst like viktig som det å kunne spille bra kort, spesielt i livepoker. Det er litt klisjé å si det, men man spiller like mye person som kortene man har selv. Fokuserer man bare på egne kort, vil man bare kunne nå et visst nivå. Neste steg i spillet er å fokusere på motstanderen din sine kort. Plutselig tenker man "hva har han på hånden", i stedet for "jeg har flush og går all in". Da starter man automatisk og analysere hva alle trekkene motstanderne dine gjør. Hvorfor byr dem, hvorfor checker man og så videre. Naturlig utvikling av dette er at du begynner å spille motstanderen og prøver å få han til å tenke på hva du har av kort.

Ikke så aktiv

Til tross for å ha topppoeng rangering i NM-sammenheng, er ikke 32-åringen så aktiv lenger. Til vanlig arbeider han for Moods of Norway i Trondheim.

- Du er en av de aller beste pokerspillerne i NM-sammenheng, hvorfor spiller du ikke mer poker?

- Jeg innså bare at dersom jeg skulle henge med i alle trendene, for eksempel med å spille nettpokeren, måtte jeg legge inn sinnssykt mange timer og forbedre spillet mitt betraktelig. Jeg var rett og slett ikke god nok til å vinne på nettet, tror jeg. Da internett tok over pokeren rundt 2005-2006, skjedde det store endringer i spillet. Plutselig ble det mer tilgjengelig og "alle" ble bedre. En spiller som tidligere var en "fisk" ble plutselig en habil spiller. Toppnivået økte dermed betraktelig og jeg hadde nok ikke motivasjon til å fortsette, forteller pokerspilleren.

Fem beste tips

Som norgesmesterskapets beste pokerspiller gjennom tidene får vi Jensen til å komme med sine fem beste tips.

  1. Spill mye livepoker. Jo mer du spiller, jo bedre blir du.
  2. Ha gode venner som kan hjelpe deg til å analysere deg selv og evnene dine. Hva gjorde du bra? Hva gjorde du dårlig? Ærlig tilbakemelding er viktig.
  3. Finn svakheter i ditt eget spill. Hva er dine styrker og hvordan kan du utnytte disse til din fordel? Finn dine svakheter og hvordan du kan forbedre disse. Forskjellige spilletyper trenger forskjell spillemønster og taktikk.
  4. Prøv å begrens alkoholinntak når du spiller. Noe spillere slapper mer av etter en øl, men listen over spillere som kan vise til gode resultater i påvirket tilstand er beruset er kort. Å være i god form og få i deg rikelig med næring, er også en stor fordel dersom du skal sitte på en stol i tolv timer.
  5. Det er alltid en fordel å ha talent.

Pokerspilleren forteller at det å ha en velfylt lommebok før man begynner å spille ikke er et must.

- Starter du i det små, er ikke penger en avgjørende faktor. Er du god nok vil lommeboken fylle seg selv, slår Jensen fast.

Side3 er i Dublin og følger Poker-NM direkte. Under kan du følge livestreamen fra mesterskapet.

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2014.

Les også