Mont Blanc

Det dødeligste fjellet i verden

Hit kommer amatører uten guide. Nå tar myndighetene grep.

<b>MODERNE:</b> Refuge du Goûter ble ferdigstilt i 2013 og erstattet en eldre hytte ved siden av. Den rommer 120 sengeplasser, og hytta er dekket av rustfrie stålplater og solcellepaneler.
MODERNE: Refuge du Goûter ble ferdigstilt i 2013 og erstattet en eldre hytte ved siden av. Den rommer 120 sengeplasser, og hytta er dekket av rustfrie stålplater og solcellepaneler. Foto: Pixabay
Sist oppdatert

Over 200 år etter at Michel-Gabriel Paccard og Jacques Balmat ble de første til å nå toppen av Mont Blanc, er turiststrømmen opp til det forjettede fjellet så voldsom at det snakkes om krise.

Med masseturisme øker forsøpling, slitasje og ulykker.

Hver sommer, i høysesongen fra mai til september, forsøker opptil 30 000 mennesker å ta seg til toppen. Mange ignorerer værvarsler, sikkerhetskrav og generelle forholdsregler.

For mange mennesker på fjellet samtidig, mange uten tilstrekkelig erfaring, og mer ustabile forhold som følge av varmere klima, har økt risikoen for fatale hendelser.

<b>REFUGE:</b> Tête Rousse-hytta ligger også langs den vanligste ruten til topps. Hytta ligger på 3167 meter ved siden av Tête Rousse-breen. 
REFUGE: Tête Rousse-hytta ligger også langs den vanligste ruten til topps. Hytta ligger på 3167 meter ved siden av Tête Rousse-breen.  Foto: Wikipedia

Ulike ruter til toppen

Mont Blanc er blitt det fjellet i verden med flest dødsfall. Selv om man ikke trenger avanserte klatreferdigheter for å komme seg til toppen av Mont Blanc, skjer det mange ulykker med fatal utgang.

Det er flere forskjellige ruter opp til toppunktet, men den vanligste er Goûter-ruten via den hypermoderne hytta Refuge de Goûter. Selv om Goûter-ruten anses å være den minst risikofylte av alle rutene til toppen av Mont Blanc, har mange omkommet.

I perioden 1990 til 2017 omkom 102 mennesker på Goûter-ruten. Bare i 2007 mistet 30 mennesker livet på Mont Blanc.

Flere hundre har hatt behov for nødhjelp bare mellom Tête Rousse- og Goûter-hytta, en strekning som de fleste gjør unna på tre timer.

Flesteparten av dødsfallene har vært knyttet til ras og fallskader i området som er kjent som Grand Couloir, også omtalt som «the corridor of death», et strekke på bare 100 meter.

Av de 387 menneskene som trengte nødhjelp mellom 1990 og 2017, var 84 prosent amatører uten profesjonell guide. Lokale guider ser stadig økende problemer med uerfarne personer som gjennomfører turen alene og som undervurderer risikoen.

Nekter å betale

Refuge de Goûter har plass til 120 mennesker, men pågangen er så voldsom at det har bydd på en rekke utfordreinger. Du må ha reservert plass på forhånd, men hyttas daglig leder opplever stadig utfordringer med folk dukker opp uanmeldt.

– De kommer uanmeldt og forlanger overnatting. Noen av dem nekter også å betale for seg, sier Antoine Rattin, daglig leder av Goûter-hytta til New York Times.

Det har satt Rattin i en vanskelig situasjon, siden det kan sette de uanmeldte gjestene i livsfare å avvise dem i døren.

Hytta har også utfordringer med alle dem som overnatter i telt, noe som ikke er tillatt på grunn av områdets karakter.

Iverksetter tiltak

Nå har franske myndigheter fått nok av de enorme menneskemengdene på Mont Blanc og utfordringene de fører med seg. Den franske presidenten, Emmanuel Macron, var nylig i Chamonix og snakket om utfordringene.

Ifølge den britiske avisen The Guardian vil franske myndigheter etablere en vernesone rundt Mont Blanc og begrense trafikken til toppen.

Fra før av har myndighetene igangsatt tiltak for å redusere skadeomfanget på Mont Blanc.

Skal du opp til toppen, må du kunne dokumentere at turen er planlagt, at du har reservert overnatting på en av fjellhyttene og at du har med deg påkrevd utstyr. Brudd på reglementet kan gi bøter opp til 1500 euro, cirka 15 000 kroner.

Den vanligste ruten

<b>UTSATT:</b> Mange av ulykkene skjer i den rasutsatte Grand Couloir-passasjen. 

Selv om det er flere klatreruter til toppen av Mont Blanc, velger 75 prosent Goûter-ruten som starter på sørsiden av fjellmassivet fra toppen av Tramway du Mont Blanc/Nid d’Aigle på 2371 meter. Derfra går man 1500 høydemeter i bratt terreng til Goûter-hytta på 3835 meter.

Den andre etappen opp til toppen er mindre teknisk krevende, men kan være svært utfordrende på grunn av den tynne luften og vær og vind.

Refuge du Goûter-hytta er vanligvis åpen fra mai til september. Det kreves nå reservasjon på en av hyttene for å kunne gå opp til Mont Blanc. Goûter-hytta åpner for bestilling i en begrenset periode.

Profesjonelle kan reservere plass mellom 17. og 31. mars. For andre tar hytta imot reservasjoner fra 14. april til 28. april.

Denne saken ble første gang publisert 06/04 2020, og sist oppdatert 06/04 2020.

Les også