Når kommer iPhone 5 til Norge?

Apple har avduket iPhone 5. Her er lanseringsdatoen i Norge.

Foto: Justin Sullivan (Getty Images)
Publisert

Onsdag 12. september klokken 19.00 norsk tid startet Apple sin pressekonferanse i Yerba Buena Center for the Arts i San Francisco. Her ble iPhone 5 lansert.

Nyhetene i telefonen er omtrent som vi forventet etter flere måneder med rykter og lekkasjer i forkant av den offisielle lanseringen. Kort oppsummert: iPhone 5 er tynnere, raskere, lettere, og med større skjerm og ny tilkoblingsport.

LES OGSÅ: Her er pressekonferansen minutt for minutt

Foto: Produktbilde (Apple)

Hele telefonen er nå 12,38 centimeter høy, 5,86 cetimeter bred og 0,76 centimeter tykk. Den veier 112 gram.

Det gir iPhone 5 en skjerm på fire tommer med en oppløsning på 1136 x 640. Størrelsesforholdet er da temmelig tett på 16:9. Den nye telefonen er laget i glass og aluminium, og er 18 prosent tynnere og 20 prosent lettere enn forgjengeren iPhone 4S.

Lanseres straks i Norge

- Norge er blant landene som får telefonen 28. september, forteller Andreas Rødland i Apples pressebyrå i Norge til Side3.

Telefonen lanseres kun en drøy uke tidligere i USA og en del andre land hvor markedet er noe større enn her til lands.

Ja til 4G

Apple bekreftet at telefonen får støtte for LTE. Dette skal gi svært høye hastigheter på mobilnettet. Fortsatt uvisst om dette gjelder i Norge og de standardene vi har her, men i teorien skal det være mulig å laste ned med 100 Mbps i mobilnettet.

Foto: (Engadget)

Telefonenstøtter også DC-HSDPA, som gir nedlasting inntil 42 Mbps i 3G-nettet. Videre har telefonen fått støtte for 2,4 og 5 GHz Wi-fi, som gir hastigheter opp til 150 Mbps.

Bedre batteri

Batteritiden i iPhone 4S har vært elendig etter de siste programvareoppdateringene, men å lover Apples bot og bedring. Taletiden over 3G skal være åtte timer, mens surfetiden over både 3G og LTE er åtte timer. I standby skal iPhone 5 vare i 225 timer.

Foto: Produktbilde (Apple)

Kamera

Kameraet i iPhone 5 kalles iSight. Det er fortsatt åtte megapixel, men kameraet skal være 40 prosent raskere på å ta selve bildet. Panoramafunksjon er også på plass.

Det er også mulig å ta opp video i en oppløsning på 1080p samt å bruke Facetime-videosamtale over mobilnettet.

Ny prosessor

Prosessoren i iPhone 5 kalles A6, og skal være dobbelt så rask som den i iPhone 4S. Grafikkbrikken skal også være to ganger så kjapp.

Ny plugg

Apple bekrefter at iPhone 5 får en ny plugg. Den kalles Lightning. Apple forbereder «et ras av tilleggsutstyr» for å hjelpe folk med gammelt utstyr. Letter dem for litt penger også, vil vi anta ...

Nytt operativsystem

Flere av endringene iphonebrukere kan glede seg til, er på programvaresiden. Apple viste frem det nye kartprogrammet med navigasjons-GPS og demonsterte også at satelittbilder i 3D er ganske tøft.

iOS 6 blir tilgjengelig til iPhone 4, 4S og 3GS den 19. september. I tillegg får alle iPad-modellene den nye versjonen.

Foto: Produktbilde (Apple)

Vi har skrevet mye om iOS 6 tidligere. Du kan lese om de viktigste endringene her.

To farger, tre varianter

iPhone 5 kommer i to farger, svart og hvit. Variantene er som ellers 16, 32 og 64 GB. Prisene på modellene blir henholdsvis 200, 300 og 400 dollar i USA, men dette er med 24 måneders binding til en operatør. Pris i Norge er ikke annonsert.

Foto: Produktbilde (Apple)

Apple annonserte også et sett nye øreplugger - «EarPods» - det skal ha tatt tre år å utvikle.

Og det var det i denne omgang. iPhone 5 ble introdusert sammen med nye iPoder, EarPods, iTunes og iOS 6. iPhonen blir i hovedsak litt større, nå med 4-tommer skjerm, litt tynnere og litt lettere. Det mest av maskinvaren har fått en oppgradering, alt fra prosessor og grrafikkbrikke, til kamera og mikronfon/høytaler. Ingen gigantiske endringer, men antagelig nok til å selge en hel masse telefoner.

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2012.

Les også