Yrke: Kidnapper

I Mexico City kan en taxitur koste deg livet

I 2017 ble rekordmange 30.000 mennesker drept i Mexico. I hovedstaden er «ekspresskidnappinger» et eget levebrød. «Ikke gjør motstand. Det er ingen grunn til å la seg bli skadet», forklarer en seriekidnapper.

Pluss ikon
FARLIGE: Libre-taxi - «gate-taxier» - i Mexico City har både taksameter og skilt på taket, men er forbundet med stor risiko og såkalte «ekspresskidnappinger».
FARLIGE: Libre-taxi - «gate-taxier» - i Mexico City har både taksameter og skilt på taket, men er forbundet med stor risiko og såkalte «ekspresskidnappinger». Foto: Moment Mobile (Getty Images)
Publisert

– Det meste vi noensinne har tjent på en kidnapping er 150.000 meksikanske pesos (cirka 70.000 kroner), forteller en mann som lever av å kidnappe mennesker i Mexico City.

Det er i National Geographics dokumentarserie «Svindlerbyen» at en av kidnapperne letter på sløret til programleder Conor Woodman.

Woodman og hans kamerateam oppsøker verdens mest populære turistdestinasjoner og prøver å finne ut hva slags farer en uskyldig turist kan rote seg bort i. Mexico City, en av verdens største byer, skiller seg ut.

Med over tolv millioner turister årlig er byen full av mennesker som ser sitt snitt til å utnytte de reisende. I motsetning til andre byer der turister kanskje vil bli frastjålet et kamera eller en lommebok, kan man raskt støte på alvorlige problemer i den meksikanske hovedstaden.

Ekspresskidnapping

Som flere land i Mellom- og Sør-Amerika, har Mexico et betydelig kriminalitetsproblem. Spesielt narkotikarelatert kriminalitet er et økende problem i landet. 2017 var det verste året i Mexicos historie siden myndighetene begynte å telle antall drap i 1997.

Innenriksdepartementet oppgir at 29.168 mennesker ble drept i Mexico i 2017, en økning på 27 prosent fra 2016. Da narkokrigen raste på sitt verste i 2011 ble 27.213 drept.

Antagelig er tallet høyere. Myndighetene teller ikke antall ofre, men antall drapsetterforskninger - og én etterforskning kan ha flere drepte.

Hovedsakelig er dette interne oppgjør mellom organisert kriminalitet og som turister er det hovedsakelig en annen type kriminalitet man må være klar over.

Såkalte «ekspresskidnappinger» er ikke uvanlige i den meksikanske storbyen. De fleste kidnappinger blir ikke rapportert, likevel oppgir meksikanske myndigheter at godt over 100.000 personer blir kidnappet i landet i året. Det betyr at det gjennomsnittlig er 12 kidnappinger i timen. Flere av disse er av typen «ekspresskidnappinger».

Kidnappingsmetoden har fått navnet fordi målet er å kidnappe, presse penger og slippe offeret fri på kortest mulig tid. Dette er forskjellig fra «vanlig» kidnapping, der man ofte holder offeret fanget over en lengre tidsperiode i håp om en større pengesum eller mot et annet krav man har.

DUMPET: Her sikrer politet et området cirka 30 kilometer fra Mexico City hvor de syv lik ble funnet i et grøntområde. Alle personene var blitt kidnappet ved forskjellige tidspunkt.
DUMPET: Her sikrer politet et området cirka 30 kilometer fra Mexico City hvor de syv lik ble funnet i et grøntområde. Alle personene var blitt kidnappet ved forskjellige tidspunkt. Foto: Ronaldo Schemidt (Scanpix)

Vanligvis skjer slike «ekspresskidnappinger» ved at offeret benytter seg av en uoffisiell taxi, såkalte «Libré- taxi», gjerne praiet på gaten. I løpet av taxituren vil sjåføren kontakte sine medsammensvorne, kjøre deg til et avtalt sted for så å true til seg dine verdigjenstander. Ofte blir offeret også truet til å ta ut maksimalt pengebeløp i nærmeste minibank.

Problemet er så reelt at utenriksdepartementet i Norge advarer norske turister mot å stoppe taxier eller benytte seg av pirattaxier, i den meksikanske hovedstaden.

I «Svindlerbyen» forteller en taxisjåfør til Woodman at drosjeeiere ofte kan bli ufrivillig innblandet i «ekspresskidnappinger».

– Ofte leier drosjeeiere ut bilene sine til andre personer. Det hender at personen som leier bilen har tilknytning til en gjeng som driver med «ekspresskidnapping», forteller han.

Farlige feriedestinasjoner

Det økende problemet gjelder ikke bare for hovedstaden i landet. Flere av landets største byer har hatt en økning av kriminalitet de siste årene. Særlig nord i landet ved grensen til USA er det som oftest narkokartellene som har kontrollen.

De mest populære feriedestinasjonene i landet, som Yucatán-halvøya, har vært heldige og sluppet unna mesteparten av volden. Dessverre er ikke alle steder like heldige.

Ifølge UD er den kjente feriedestinasjonen Acapulco en av landets farligste byer. I 2017 hadde byen en av de høyeste drapsfrekvensene i landet. Kystområdet Colima og Baja California Sur med Los Cabos er også svært voldelige områder.

Krimjournalist Martin Basurto i lokalavisen El sol del Chilpancingo forteller hvordan drapsstatistikken i Acapulco føyk i været etter at narkobaronen Arturo Beltran Leyva ble drept av politiet i 2009.

I ettertid har det butt ut en voldelig maktkamp mellom de forskjellige kartellene i området, en maktkamp som ofte går ut over lokalbefolkningen.

POLITET VAR KRIMBANDE: 13 personer av en kriminell bande på 18 personer viste seg å være politi. De ble arrestert i Acapulco i oktober 2013 siktet for kidnapping og drap i feriebyen.
POLITET VAR KRIMBANDE: 13 personer av en kriminell bande på 18 personer viste seg å være politi. De ble arrestert i Acapulco i oktober 2013 siktet for kidnapping og drap i feriebyen. Foto: Borderlandbeat.com

Basurto understreker at turister som oftest ikke er i faresonen, så lenge de holder seg unna de mest utsatte bydelene i Acapulco, men det finnes skrekkhistorier.

I 2013 ble seks kvinnelige spanske turister voldtatt og ranet av fem maskerte menn i feriehuset de hadde leid.

Tidligere var det ofte rike innbyggere som var i faresonen for kidnapping, men fader Jesus Mendoza forteller at det har vært en endring de siste årene hos de kriminelle gjengene.

– For femten år siden pleide de bare å kidnappe personer med mye penger. Nå til dags er hvem som helst et potensielt offer, sier han til Fusion.net.

Politiet ofte involvert

Med over tolv kidnappinger hver dag, skulle man tro at myndighetene og politiet gjør det de kan for å stoppe utviklingen, men mange kritikere mener de ikke gjør nok.

Ortega Sanchez i rådet for offentlig sikkerhet og strafferett, hevdet til MSN News at president Enrique Peña Nieto har gjort for lite for å stoppe den økende kriminaliteten.

– Politikken til president Peña Nieto var å ikke prate om disse kidnappingene fordi det skremmer utenlandske investorer og innbyggerne i landet. Meksikansk media ser ut til å være av samme oppfatning og har stoppet å omtale problemet.

I juli 2018 skal Mexico velge ny president, Nieto kan ikke gjenvelges. Favorittkandidaten, venstrefløyens Andres Manuel Lopez Obrador, har luftet ideen om å gi kriminelle gjenger amnesti i et forsøk på å få bukt med volden.

Et annet stort problem med disse kidnappingene er at korrupt politi eller tidligere politibetjenter ofte viser seg å være involvert.

POLITISPANER: Til venstre sitter en politispaner fra Mexico City og avslører noen detaljer om de som utfører «ekspresskidnapping» i storbyen.
POLITISPANER: Til venstre sitter en politispaner fra Mexico City og avslører noen detaljer om de som utfører «ekspresskidnapping» i storbyen. Foto: Skjermdump Youtube/Nat Geo

I oktober 2013 ble blant annet 13 politifolk arrestert mistenkt for å være involvert i en gjeng som sto bak en rekke kidnappinger og hele syv drap i Acapulco.

– I nesten hver eneste kidnappingssak viser det seg at en politimann eller tidligere politimann er involvert. Det er udiskutabelt, sier Isabel Miranda de Wallace.

Hun stiftet organisasjonen «Stopp kidnapping» etter at hennes 25 år gamle sønn ble kidnappet i 2005. Det viste seg at en tidligere politimann var involvert i bortføringen av Wallaces sønn.

Wallaces påstand blir støttet i «Svindlerbyen». En politispaner i Mexico City har gått med på å la seg intervju anonymt av Woodman.

Den anonyme politimannen forteller at «ekspresskidnapping» er en økende trend i hovedstaden og at det ofte er politkollegaer av han selv som står bak.

– I Mexico City er «ekspresskidnapping» et økende problem. I slik type kriminalitet er det ofte politibetjenter eller tidligere politimenn som er involvert. Disse kidnappingene blir utført av korrupte politimenn som er borte fra arbeid eller av politimenn som har fått sparken etter de har blitt funnet skyldige i korrupsjon.

Isabel Miranda de Wallace forteller om store mørketall i antall kidnappinger grunnet involveringen til korrupt politi.

Ifølge en undersøkelse utført av det landets offisielle statistikkbyrå er det bare én prosent av alle kidnappinger som blir rapportert til myndighetene. Dette inkluderer både «vanlige» kidnappinger og «ekspresskidnappinger».

ARRESTERT: Her blir deler av den nå avdøde kartellederen Arturo Leyvas gjeng vist frem for pressen etter en arrestasjon.
ARRESTERT: Her blir deler av den nå avdøde kartellederen Arturo Leyvas gjeng vist frem for pressen etter en arrestasjon. Foto: LUIS ACOSTA (Scanpix)

I dokumentaren får Woodman også til et sjeldent møte med en mann som lever av «ekspresskidnappinger».

ARTURO BELZAN LEYVA: Her er et ikke datert bilde av den tidligere narkobaronen Arturo Belzan Leyva. Leyva ble drept av politiet i Acapulco i 2009, noe som utløst en voldelig maktkamp blant de resterende kartellene.
ARTURO BELZAN LEYVA: Her er et ikke datert bilde av den tidligere narkobaronen Arturo Belzan Leyva. Leyva ble drept av politiet i Acapulco i 2009, noe som utløst en voldelig maktkamp blant de resterende kartellene. Foto: Scanpix (Scanpix)

Den tidligere politimannen avslører at han har kidnappet rundt 70 mennesker i løpet av sin karriere, og forteller detaljer om hvordan kidnapperne arbeider.

– For å utføre en «ekspresskidnapping» trenger man 3–4 mann. En slik kidnapping skal utføres raskest mulig. Vi finner et potensielt offer, kan være en person som kommer ut fra et kjøpesenter eller en bank.

– Veldig ofte har ikke offeret på seg kontanter. Da tar vi dem med til en minibank og truer dem til å ta ut så mye penger som mulig. Ofte bruker vi våpen. For å få mennesker til å gjøre som du vil må du skremme dem, forteller den tidligere politimannen.

Han har bare et tips å komme med dersom man skulle være så uheldig å befinne seg i en kidnappingssituasjon.

– Ikke gjør motstand. Det er ingen grunn til å la seg bli skadet.

Kilder: National Geographic Channels dokumentar «Svindlerbyen», Reuters, Associated Press.

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2018.

Les også