Fotball

Hunden som kostet han fotballkarrieren

- Den var ikke stor, men veldig solid, mente keeperen.

DUELLEN: Brentfords keeper Chic Brodie spilte aldri fotball på profesjonelt nivå igjen etter et sammenstøt med en hund i 1970. Det er bare en av mange bisarre fotballskader opp gjennom historien.
DUELLEN: Brentfords keeper Chic Brodie spilte aldri fotball på profesjonelt nivå igjen etter et sammenstøt med en hund i 1970. Det er bare en av mange bisarre fotballskader opp gjennom historien. Foto: (Skjermdump Youtube)
Publisert

Tidligere denne uken kom nyheten om at Queens Park Rangers midtbanespiller Sandro er ute i en lengre periode etter han skadet kneet på trening. Hvor lenge han er ute er ikke i skrivende stund klart, men en ting som er sikkert er at QPR-manager Harry Redknapp er meget frustrert over spillerens skade.

"Hvorfor?" tenker du kanskje nå. "Fotballspillere skader seg jo hele tiden". Jo da, det stemmer det. Men det som er spesielt med Sandros tilfelle er at skaden kom da han feiret en scoring på trening.

Ifølge Independent skal brasilianeren ha feiret målet ved å skli på knærne bortover gresset, som mange fotballspillere gjør. Uheldigvis for Sandro var gresset på treningsbanen knusktørt, noe som førte til at han heller slo kneet hardt i bakken. Manager Redknapp var mildt sagt ikke fornøyd og sa bare dette om skaden til Independent.

- Det var en idiotisk skade.

Forsøket på en kul feiring (og vi understreker igjen at dette var på trening) var kanskje spesielt idiotisk i Sandros tilfelle, med tanke på at han nesten la fotballskoene på hylla i 2012 etter en kneskade satte han på sidelinjen i over ett år.

Men dersom det er noen trøst for Sandro, så kan Side3 fortelle han at han ikke er alene om å bli skadet grunnet en idiotisk eller bisarre skade som kunne enkelt kunne vært unngått.

Her har du ti bisarre skade fra fotballverden:

Darius Vassell

Den tidligere Aston Villa, Manchester City og Leicster City-spissen Darius Vassell var aldri kjent for sine ferdigheter foran mål, men klarte dog å snike til seg hele 22 landskamper for England.

Til tross for minimalt med spissferdigheter er Vassell allerede i historiebøkene, men da for helt andre ting. Under sin tid i Aston Villa slet nemlig spissen med en vond tå. Vassell skal ha fått en blodblemme under neglen som ikke ble bedre med tiden.

Lei av å måtte stå over fotballkamper, valgte spissen å ta saken i egne hender. I et forsøk på å få ned hevelsen, bestemmer Vassell seg for å bore i tåen for å tømme den for blod.

Kanskje ikke den glupeste ideen og det gikk som det måtte. Vassell skadet tåen, fikk en stygg infeksjon og måtte tilbringe flere uker på sidelinjen.

"Golden Gold" har blant annet lagd denne animasjonen av hendelsen:

Darren Barnard

BARE PISS: Darren Barren skadet kneet etter han skled i litt urin bikkja hadde lagt ifra seg på kjøkkengulvet.
BARE PISS: Darren Barren skadet kneet etter han skled i litt urin bikkja hadde lagt ifra seg på kjøkkengulvet. Foto: Imago/geoff Martin (All Over Press)

Med 24 landskamper for Wales og over 600 kamper ligakamper i britisk seriesystem er ikke midtbanespilleren Darren Barnard en hvem-som-helst i britisk fotballhistorie.

Men til tross for å ha spilt for klubber som Chelsea, Bristol City og Barnsley i løpet av karrieren er det heller måten Barnard skadet sitt kneet på som han vil bli best husket for.

Barnard klarte nemlig å skade kneet sitt da han skled i en dam med urin hundevalpen hans hadde lagt igjen på kjøkkengulvet. Urinskaden førte til at fotballspilleren måtte tilbringe fem måneder på sidelinjen.

Paulo Diogo

Vi skal ærlig innrømme at vi ikke følger så altfor mye med på sveitsisk toppfotball, men episoden med laget Servette FC og deres midtbanespiller Paulo Diogo i 2004 vil vi sent glemme.

I en desemberkamp borte mot FC Schaffhausen sender Diogo ballen til lagkamerat Jean Beausejour som enkelt kan sette inn 3-1 til Servette.

Målet må selvsagt feires og Diogo løper mot fansen som skjuler seg bak et metallgjerde. Fotballspilleren hopper opp på gjerdet, men da han skal hoppe ned igjen har gifteringen hans klart å sette seg fast i metallgjerdet.

Resultatet er at midtbanespilleren river av seg ytterste del av fingeren. Om det ikke var nok å miste fingeren, gir dommeren Diogo gult for overdreven feiring av målet. 

Midtbanespilleren blir i all hast fraktet til nærmeste sykehus, men fingeren står dessverre ikke til å reddes. Legene amputerer deler av fingeren.

Trøsten må være at Servette til slutt vant kampen 4-1.

SKADET: Det var en skuffet og skadet Santiago Cañizares som møtte pressen etter den dumme hendelsen på badet i 2002.
SKADET: Det var en skuffet og skadet Santiago Cañizares som møtte pressen etter den dumme hendelsen på badet i 2002. Foto: Alfaqui S.l. (All Over Press)

Santiago Cañizares

Den spanske keeperen Santiago Cañizares var uten tvil en av 2000-tallets største og beste keepere. Med bleket hår og tigersprang gikk han fra benktilværelse i Real Madrid til legendestatus i Valencia.

Keeperen gjorde sine saker godt og fikk også 46 landskamper for Spania. Det tallet kunne vært enda høyere om det ikke hadde vært for at Cañizares var en smule "slepphendt", som man sier nordpå.

Noen uker før keeperen skulle delta som førstekeeper for landslaget under verdensmesterskapet i 2002, klarte nemlig Cañizares å knuse en flaske med aftershave på badet. Glasskårene kuttet en sene i keeperens høyre fot, noe som gjorde at han måtte trekke seg fra troppen.

Ekstra surt var det for keeperen at han i 2002 endelig hadde klart å etablere seg som førstekeeper for landslaget, etter å ha tilbragt mesteparten av tiden på benken under tidligere mesterskap.

UHELDIG: Santiago Cañizares var en god keeper og fargeglatt, men ofte litt uheldig. Her med sitt karakteristiske bleket hår i en kamp for Valencia i 2007.
UHELDIG: Santiago Cañizares var en god keeper og fargeglatt, men ofte litt uheldig. Her med sitt karakteristiske bleket hår i en kamp for Valencia i 2007. Foto: Imago/claus Bergmann (All Over Press)

Chic Brodie

Om du trodde Santiago Cañizares var uheldig, vent til du hører historien til Charles Thomas George "Chic" Brodie.

Foruten å ha et dødskult kallenavn er Chic en klubblegende i den engelske fotballklubben Brentford. Ikke bare fordi han spilte over 200 kamper for "The Bees", men også på måten han forsvant ut av klubben og fotballen på.

På en kald novemberdag i 1970 spiller Brentford kamp mot Colchester da en hund plutselig stormer banen. Etter å ha jaget ballen over hele banen, så bikkja sitt snitt til å fange ballen på et tilbakespill til Chic. Uheldigvis for Brentford-keeperen, løp hunden ned stakkars Chic i samme slengen og knuste kneskålen til keeperen i sammenstøtet. Kollisjonen skadet kneet til Chic såpass at han måtte trekke seg tilbake som profesjonell fotballspiller.

Ulykken tok keeperen overraskende med fatning. Selv oppsummerte han hendelsen slik.

- Bikkja var kanskje ikke veldig stor, men den var veldig solid.

Kieron Dyer

Kieron Dyer er i løpet av sin karriere mest kjent for a) på et tidspunkt være den dyreste spilleren som har vært solgt fra Ipswich, b) havne i slåsskamp med lagkamerat i Newcastle Lee Bowyer under en kamp med Aston Villa og c) være mye skadet.

Selv om de fleste av skadene var "ordentlige" skader, klarte Dyer å utsette seg selv for idiotiske uhell også. Blant annet da han skadet øyet på treningsfeltet i 2006. Den daværende Newcastle-spilleren klarte nemlig å stikke seg selv i øyet (!) med en slalåmpinne under en treningsøvelse.

Øyeskaden var så ille at han måtte holde seg unna fotballen i noen dager.

AU: Den britiske fotballspilleren Kieron Dyer var mye skadet, men noen ganger var det selvforskyldt. Her fra en ferietur i Las Vegas.
AU: Den britiske fotballspilleren Kieron Dyer var mye skadet, men noen ganger var det selvforskyldt. Her fra en ferietur i Las Vegas. Foto: Westley Hargrave/splash News (All Over Press)

I forbindelse med øyeskader kan vi også nevne at den tidligere Tottenham-spilleren Allan Nielsen måtte stå over flere kamper etter at nyfødte datter stakk han i øyet.

Også den kroatiske fotballspilleren Milan Rapaic måtte stå over noen kamper på grunn av en øyeskade. Rapaic hadde på finurlig vis klart å stikke seg selv i øyet med et boarding passet på en reise.

HEIA, HEIA: Milan Rapaic mistet store deler av sesongen for den kroatiske klubben Hajduk Split etter en bisarr øyenskade. Her fra en landskamp for Kroatia i 2002.
HEIA, HEIA: Milan Rapaic mistet store deler av sesongen for den kroatiske klubben Hajduk Split etter en bisarr øyenskade. Her fra en landskamp for Kroatia i 2002. Foto: Imago/sven Simon (All Over Press)

Rio Ferdinand

TV-SLAVE: Rio Ferdinand måtte stå over flere kamper etter han skadet kneet etter for mye TV-titting. Her fra en landslagssamling i 2010.
TV-SLAVE: Rio Ferdinand måtte stå over flere kamper etter han skadet kneet etter for mye TV-titting. Her fra en landslagssamling i 2010. Foto: Owen Humphreys (Scanpix)

At forsvarsspillere har mye fritid mellom hendene er en dårlig skjult hemmelighet. Derfor kommer det heller som ingen overraskelse at mye av denne fritiden blir tilbragt foran TV-skjermen.

En mann som kanskje har kuttet ned på TV-vanene er den tidligere Manchester United-klippen, nå QPR-spiller, Rio Ferdinand.

I 2001 spilte forsvarsspilleren for Leeds United, men ble satt ut av spill i lengre tid da han skadet seg mens han så på TV. Ferdinand skal visstnok ha hatt bena på bordet i flere timer i samme posisjon og dermed pådratt seg en kneskade.

Tidligere Liverpool-keeper David James har også blitt utsatt for en TV-relatert skade. James strakk seg etter fjernkontrollen og klarte i samme slengen å strekke en ryggmuskel.

Hvem sa at for mye TV ikke er skadelig?

Svein Grøndalen

MØTTE ELGEN: Svein Grøndalen ble skadet etter et ublidt møte med en elg da han var på joggetur. Her fra en landskamp for Norge mot Bulgaria i 1980.
MØTTE ELGEN: Svein Grøndalen ble skadet etter et ublidt møte med en elg da han var på joggetur. Her fra en landskamp for Norge mot Bulgaria i 1980. Foto: Henrik Laurvik (Scanpix)

Det er selvfølgelig en nordmann som topper denne listen. Si hei til haldenseren Svein Grøndalen.

Herr Grøndalen ble i løpet av karrieren godt kjent for sin røffe og harde spillestil. Av norske fotballelskere huskes han fortsatt for sin knallharde takling på Sveriges Ralf Edström under en landskamp i 1977.

Av det internasjonale fotballsamfunnet derimot er han bedre kjent for å ha måtte stå over en VM-kvalifiseringskamp for Norge etter han skadet seg på en joggetur. Grøndalen skal nemlig ha kollidert med en elg og skadet seg såpass i sammenstøtet at han måtte stå over landskampen mot Finland dagen etter. 

- Jeg var ute på joggetur sammen med kona da vi plutselig skremte opp en elg i bymarka i Trondheim. Elgen overså kona, det var meg den ville ta. Elgoksen reiste seg opp på bakbeina og skulle angripe meg med forbeina. I siste øyeblikk fikk jeg kastet meg utfor en stor skråning. Jeg raste nedover, og i tumultene rev jeg opp en stor flenge i låret. Dermed var det bare å melde forfall til landskampen. Det var forresten den eneste taklingen jeg trakk meg fra i hele min karriere, fortalte en lattermild Grøndalen til Aftenposten i 1999.

Hva er den sprøeste idrettskaden du har hørt om? Diskuter gjerne under.

(Kilder: Bleacherreport.com, Standard.co.uk, Fifa.com, Footymatters.com, DailyMail.com, Talksport.com, Wikipedia.org, Dagbladet.no, Aftonbladet.se)

Likte du denne artikkelen? Les også:

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2014.

Les også