Duellen ved OK Corral i Tombstone

Ville vestens mest berømte duell

To var stupfulle, minst én var ubevæpnet og én hadde ingenting der å gjøre.

Pluss ikon
<b>BERØMT DUELL:</b> Duellen ved OK Corral i Tombstone er det selvsagt laget film av.
BERØMT DUELL: Duellen ved OK Corral i Tombstone er det selvsagt laget film av. Foto: Buena Vista Pictures
Sist oppdatert

Men duellen ved OK Corral i Tombstone, 26. oktober 1881, ble minneverdig likevel.

Opp med henda og gi meg våpnene!

Stemmen til Virgil Earp, marshal i Tombstone, hørtes klar og tydelig i den kjølige høstlufta. Han hadde stanset utenfor OK Corral, en leiestall der byens gjester satte fra seg hester og vogner.

Ved hans side sto de yngre brødrene Wyatt og Morgan, samt deres gode venn Doc Holliday, en tannlege som hadde mistet interessen for å kikke ned i gapet på folk og heller livnærte seg som gambler.

Foto: historisk

De tre brødrene bar hver sin revolver. Doc hadde ei avsagd hagle under den lange vinterfrakken.

Fem meter unna sto hissigproppen Ike Clanton, full som en alke, og snakket med unge Billy Claiborne. Lenger bak var brødrene Frank og Tom McLaury og Ikes yngre bror Billy i ferd med å gjøre klar to hester. Nå kikket alle opp.

I noen sekunder etter Virgil Earps ordre var det helt stille. Så brøt helvete løs i OK Corral.

LES OGSÅ: Den farligste mannen i det ville vesten

Gravstøtte-by

Skuddvekslingen i Tombstone 26. oktober 1881 står i dag som den mest legendariske av det ville vestens dueller.

Tombstone i staten Arizona var en typisk «boom town», en by som ble bygget nærmest over natta. Fire år tidligere hadde en heldig lykkejeger kommet over en rik sølvåre der.

Han kalte skjøtet sitt for Tombstone, «gravstøtte», fordi alle på forhånd hadde fortalt at han bare ville finne sin egen grav i de vannløse åsene midt i apasjeland.

Men midt i ingenting lå det snart en by med 10 000 innbyggere.

<b>TOMBSTONE:</b> Den vesle westernbyen Tombstone, trolig tatt i 1881.
TOMBSTONE: Den vesle westernbyen Tombstone, trolig tatt i 1881. Foto: Wikipedia

I desember 1879 kom den anerkjente lovmannen Virgil Earp til byen for å begynne i jobben som marshal. Med seg hadde han brødrene Wyatt og Morgan.

LES OGSÅ: Ville vestens virkelige våpen

Wyatt hadde fått seg et navn som en tøff lovens håndhever i de ville kvegbyene Wichita og Dodge City, men nå drømte han om en rolig tilværelse og hadde tenkt å starte et vognselskap i Tombstone.

Slik gikk det ikke.

Familiefeide

Ike Clanton
Ike Clanton Foto: historisk

Brødrene Earp kom galt ut av det med Clanton-klanen helt fra starten av.

Familien Clanton var kvegfolk som levde av å levere buskap til byen, men mange av disse cowboyene manglet fullstendig respekt for loven. De stjal kveg i Mexico og laget ofte bråk når de kom til byen for en runde poker og mange runder brennevin.

Brødrene Earp, spesielt Wyatt, hadde sin spesielle måte å behandle bråkebøttene på. Han slo dem i hodet og ansiktet med sin langløpede revolver. Ett år før duellen i OK Corral ble unge Billy Clanton arrestert og skamslått av Wyatt Earp etter en skyteepisode.

Brutaliteten gjorde at Clanton-klanens hat til Earp-ene vokste.

Enda verre ble det da en diligence ble ranet og to passasjerere drept i mars 1881. To cowboyer som jobbet for Clanton ble anklaget for overfallet. Ike Clanton, det 34-årige overhodet i familien, hevdet på sin side at brødrene Earps gode venn Doc Holliday sto bak.

Uenighetene endte i høylydte krangler hver gang Clanton-gjengen kom til byen. Det brygget opp til et endelig oppgjør.

LES OGSÅ: Ville vestens siste villmann

Fylleslag

Tirsdag 25. oktober 1881 kom Ike Clanton og Tom McLaury til Tombstone og gikk rett til Alhambra Saloon. Der drakk de tett i timevis. Ike ble som vanlig høyrøstet og brautende.

– Jeg skal drepe Doc eller den første Earp-en jeg ser! sa han til de andre gjestene.

Først klokka sju om morgenen forlot han stedet sammen med Tom. Begge var naturlig nok gode og fulle etter timene med rangel.

Hadde de gått og lagt seg på hotellet, hadde kanskje ingen husket Tombstone i dag. I stedet sjanglet de rundt på gata helt til marshal Earp arresterte dem for ordensforstyrrelse.

I vanlig Earp-stil fikk de hver sin revolver i hodet. Det blodige paret ble omgående ført til en rettshøring der Ike Clanton fikk 25 dollar i bot.

<b>PRESSEOPPSLAG:</b> Lokalpressen fikk med seg duellen i Tombstone.
PRESSEOPPSLAG: Lokalpressen fikk med seg duellen i Tombstone. Foto: Faksimile

Ryktene om bråket hadde da nådd ut til Clanton-ranchen. Sent på formiddagen red Ikes 19-årige bror Billy inn i byen sammen med Frank McLaury.

Billy Claiborne, med et rykte som en skyteglad ung herremann, sluttet seg til de to brødreparene.

Lovbrudd

Til syvende og sist ble det byens strenge våpenlov som utløste duellen i OK Corral. Den sa at alle som kom til Tombstone måtte levere fra seg våpnene i den første leiestallen eller hotellet de kom til, men de to Billy-ene og Frank McLaury beholdt våpnene mens de gikk rundt i byen.

Marshal Virgil Earp bestemte seg for å se an situasjonen. Men kom de for langt unna leiestallen med våpnene på seg, måtte han gripe inn.

Litt før klokka tre om ettermiddagen hadde han sett nok. På marshalkontoret utnevnte han Wyatt og Doc Holliday til assistenter (Morgan var allerede ansatt).

Brødrene puttet hver sin revolver i hylsteret og dekket til med frakken. Doc holdt ei avsagd hagle under sin. Virgil tok en spaserstokk.

– Ingen vits å skremme folk. Vi er bare fire karer på spasertur, sa han.

Så gikk de ned gata mot OK Corral og stilte seg fire menn i bredden foran de fem ventende cowboyene.

LES OGSÅ: (+) Viggo bløffet alle på 50- og 60-tallet. Vi fant ham

<b>LEIESTALL: </b>Her ved leiestallen O.K Corral burde cowboyene lagt fra seg våpnene.
LEIESTALL: Her ved leiestallen O.K Corral burde cowboyene lagt fra seg våpnene. Foto: fra americansouthwest.net

Wyatt raskest

Alt skjedde raskt etter at Virgil ba cowboyene om å legge fra seg våpnene. Billy Clanton og Frank McLaury trakk først, men Wyatt Earp var enda raskere og avfyrte trolig det første skuddet.

Omtrent samtidig skjøt Doc Holliday en haglladning i brystet på Tom McLaury – som faktisk var ubevæpnet. Han hadde aldri hentet våpenet sitt etter morgenkvistens rangel.

Duellen varte ikke mer enn et halvt minutt. Det ble avfyrt rundt 30 skudd til sammen. Den siste traff Frank McLaury i hodet og drepte ham øyeblikkelig. Broren Tom lå døende. Billy Clanton hadde kuler i armen, magen og brystet.

– Doc så ut som om han var på skytebanen, Wyatt var kald som en fisk, sa øyenvitnet Coleman som berettet sin historie i Tombstone-avisa Daily Epitaph dagen etter.

Wyatt var helt uskadet. Det samme var Ike Clanton og Billy Claiborne, som begge hadde stukket av da skuddene smalt. Virgil Earp hadde et skuddsår i leggen, Morgan Earp ett i skulderen. Doc Holliday hadde et lite rift i hofta.

Da skytingen stanset, hørtes vrinskene fra de panikkslagne hestene. Og skrikene fra Billy Clanton.

– Vi ble myrdet! skrek han mens han ble båret inn på et lite legekontor like ved og gitt morfin. Han døde snart.

Earp-brødrenes overordnede, sheriff Johnny Behan, hadde oppsiktsvekkende nok holdt seg unna skuddvekslingen. Da alt var over, dukket han opp igjen.

–- Jeg må arrestere dere, sa han til Wyatt Earp og Doc Holliday, som ikke formelt var lovmenn.

– Jeg blir ikke arrestert i dag, sa Wyatt Earp og vendte ryggen til OK Corral.

Senere ble de frikjent for mordanklagene, men de oppdaget at innbyggerne i Tombstone hadde sympati for cowboyene. 2000 møtte opp i begravelsene på Boot Hill.

<b>BEGRAVELSE:</b> 2000 møtte opp for å ta farvel med cowboyene.
BEGRAVELSE: 2000 møtte opp for å ta farvel med cowboyene.

Bare et halvår senere forlot Earp Tombstone for godt.

Men legenden ble værende.

Duellantene i OK Corral

Lovens menn:

Virgil Earp (38): Lammet i armen i et attentat to måneder etter oppgjøret i i OK Corral. Trolig en hevnaksjon fra medlemmer av Clanton-klanen. Virket som lovens mann i California og Nevada helt til sin død i 1905.

Morgan Earp (30): Skutt og drept i Tombstone mars 1882, i det som regnes som en ny hevnaksjon fra Clanton-klanen.


Wyatt Earp (33): Satte i gang klappjakt på brødrenes attentatmenn og drepte fire mistenkte før han forlot Arizona. Dukket senere opp som forretningsmann i San Francisco og Alaska. Døde i 1929.


John «Doc» Holliday (30): Gambler og revolvermann som døde i sykeseng av tuberkulose i 1887. I følge myten skal hans siste ord uttrykt overraskelse over at han faktisk døde med støvlene av.

De lovløse:

Ike Clanton (34): Stakk av fra duellen og overlevde. Skutt av en sheriff etter et kvegtyveri i 1887.

Billy Clanton (19): Truffet av tre kuler. Døde kort tid etter duellen.

Frank McLaury (33): Truffet i magen av den første kulen fra Wyatt Earp, drept av et hodeskudd da han prøvde å rømme til hest.

Tom McLaury (28): Drept av haglladning fra kloss hold.

Billy Claiborne (21): Kalte seg selv «den ekte Billy the Kid», men stakk av fra OK Corral. I stedet skutt i en duell året etter.

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2019, og sist oppdatert 21/10 2021.

Les også