Flytende McDonald's

Burgerforliset

Utenfor den kanadiske byen Vancouver har det i over 25 år ligget en flytende og forlatt McDonald's som ikke har servert Happy Meals eller Big Mac-menyer på flere tiår

<b>FORLATT:</b> Lenge var båt den eneste måten å komme seg ut til den forlatte, flytende McDonald's-restauranten. 
FORLATT: Lenge var båt den eneste måten å komme seg ut til den forlatte, flytende McDonald's-restauranten.  Foto: Wikipedia
Sist oppdatert

En gang var det liv og røre på den 57 meter lange, populære og flytende McDonald's-restauranten ved havnen i Vancouver på Canadas vestkyst. I dag er det ingen hurtigmat å få servert, ingen lykkelige bursdagsbarn som skråler og skriker. Kjederestauranten flyter tom og forlatt som et spøkelsesskip langs elven utenfor byen som var vertskap for vinter-OL i 2010. De eneste som svømmer innom for å se om det er noe spiselig å oppdrive, er lokale havnerotter.

<b>FRIENDSHIP 500:</b> Slik så restauranten ut i velmaktsdagene. 
FRIENDSHIP 500: Slik så restauranten ut i velmaktsdagene.  Foto: Wikipedia

Den flytende McDonald's-restauranten ble bygd og plassert på vannet i 1986, samme år som Vancouver var vertskap for verdens­utstillingen Expo '86.

Til å begynne med var den flytende restauranten det hadde kostet ni millioner dollar å bygge, en attraksjon. Og tanken var selvfølgelig at restauranten skulle fortsette sin virksomhet etter verdensutstillingen.

Men etter hvert som folk ble vant til restauranten, avtok nysgjerrig­heten og folk sluttet å komme. I 1991 ble restauranten stengt. Siden er den blitt liggende og flyte som et spøkelsesskip, tom og forlatt og ribbet for alt av verdi uten at noen visste hva de skulle gjøre med den. Skulle de senke den eller dra den opp på land og hogge den opp?

<b>MCBARGE:</b> McLekter ble kalt både Friendship 500 og McBarge.
MCBARGE: McLekter ble kalt både Friendship 500 og McBarge. Foto: Wikipedia

Ulike planer for McBarge

Det har vært forsøk på å gjøre noe med den forlatte restauranten. Først ut var eieren, da han i 2009 foreslo å gjøre den til en attraktiv del av en planlagt oppussing av havneområdet. Men til tross for flere møter og debatter i byrådet, skjedde ingenting. Året etter foreslo andre smarte hoder å gjøre restauranten om til et flytende tilholdssted for hjemløse. Det ble det heller ikke noe av.

Det opprinnelige navnet på den flytende McDonald's-restauranten var Friendship 500, men den er etter hvert blitt hetende McBarge, siden «barge» betyr lekter. Dette er den andre flytende McDonald's i i verden. Den første lå på elven Mississippi utenfor byen St. Louis, og var ment å ære den berømte elvens dampbåt-fortid. Den ble heller ingen suksess. Idéen bak å plassere McDonald's-restauranter på lektere på vannet, var å vise fram fremtidig teknologi og arkitektur.

<b>HVA NÅ?:</b> Det er usikkert hva som kommer til å skje med McBarge. 
HVA NÅ?: Det er usikkert hva som kommer til å skje med McBarge.  Foto: Wikipedia

Men akkurat denne litt vemodige historien kan kanskje få en lykkelig ende: På tampen av 2015, etter nesten 25 år som spøkelseslekter, ble det nemlig bestemt at Friendship 500/McBarge skal slepes til en ny beliggenhet på samme kyst, restaureres for oppimot fem millioner dollar og deretter få en ny permanent beliggenhet. Siden 2017 har McBarge vært ankret opp utenfor et industriområde langs Fraser-elven, vis-a-vis McMillian Island, øst for Vancouver. Der kan den fortsatt ses på google maps.

ABANDONED MCBARGE: Siden 2017 har McBarge ligger ankret opp utenfor et industriområde langs Fraser-elven, øst for Vancouver.
ABANDONED MCBARGE: Siden 2017 har McBarge ligger ankret opp utenfor et industriområde langs Fraser-elven, øst for Vancouver. Foto: Facebook

Som seg hør og bør en spøkelseslekter er den fremtidige beliggenheten foreløpig hemmelig. – Det nye hjemstedet kan bli Vancouver, sier eieren Howard Meakin hemmelighetsfullt. – Men det kan bli andre havneområder langs kysten også.

De siste kjente planene for McBarge var å forvandle den til et undervannsmuseum, Deep Discovery Center, i Vancouver. Planene skulle blant annet realiseres ved crowdfunding. Ifølge wikipedia-artikkelen om lekteren ble det også iverksatt en underskriftskampanje for at McBarge skulle få vernestatus. Men en post på en vennegruppe på facebook, tyder på at kampanjen har generert liten interesse. Siden 2017 har det vært liten eller ingen aktivitet på twitter-kontoen @newmcbarge og McBarge/Friendship 500-gruppen på facebook.

Denne saken ble første gang publisert 03/01 2020, og sist oppdatert 03/01 2020.

Les også