Kronprinsesse Märthas FLUKT

Slik var kronprinsesse Märthas flukt med barna

Da hun tok med seg barna, visste hun ikke om hun noensinne ville få se resten av familien igjen.

Pluss ikon
<b>UVISS FREMTID:</b> Kronprinsesse Märtha og barna prins Harald (t.v.) og prinsessene Ragnhild og Astrid i Rovaniemi i Finland, like før avreisen til USA.
UVISS FREMTID: Kronprinsesse Märtha og barna prins Harald (t.v.) og prinsessene Ragnhild og Astrid i Rovaniemi i Finland, like før avreisen til USA. Foto: NTB scanpix
Publisert

Svenskfødte Märtha hadde vært Norges kronprinsesse i 11 år da krigen brøt ut. Hun var Norges førstedame, etter at dronning Maud døde i 1938.

Natt til 9. april 1940 ble den norske kongefamilien varslet om det tyske angrepet på Norge. Oppdraget til de tyske soldatene var å ta Norges konge og regjering til fange.

Kronprins Olav, kronprinsesse Märtha og deres tre barn, prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid og prins Harald, bodde på Skaugum. De satte seg i bilen og kjørte fra Asker til Østbanehallen i Oslo. Kong Haakon kom fra Slottet.

Stortingspresidenten C.J. Hambro hadde beordret et ekstratog slik at kongefamilien skulle få et forsprang på tyskerne.

Flyktet fra tyskerne

Ragnhild var ni år, Astrid åtte og Harald bare tre år gammel. I 2010 fortalte prinsesse Astrid om flukten i et intervju med Romsdals Budstikke.

– Alt ble bare pakket sammen i en fei. Jeg vet ikke hvor lang tid det tok. Men når jeg tenker på det, virker det som om alt gikk veldig fort. Selve evakueringen foregikk veldig stykkevis og delt. Vi reiste med tog. På Kjeller ble det fullstendig stopp, fortalte prinsessen.

– Jeg husker at vi la oss på gulvet. Vi hadde rullegardiner. Og vi lå på gulvet med noen pledd over oss. Alle sammen. For meg er dette kanskje det mest dramatiske minnet, sa hun.

Les også (+): Kong Olavs ukjente historie: Ikke mange visste om hans plagsomme handikap

Bombefly som kretset over toget

Kongefamiliens liv under andre verdenskrig er blitt dramaserie. Søndag 25. oktober er det premiere på NRKs storsatsing, som har fått tittelen Atlantic Crossing.

I den nye dramaserien møter vi Tobias Santelmann (40) i rollen som Olav og svenske Sofia Helin (48), kjent fra Broen, som Märtha. Hollywood-­stjernen Kyle MacLachlan (61), kjent fra Twin Peaks og Frustrerte fruer, bekler rollen som USAs president Franklin D. Roosevelt.

Kronprinsesse Märthas flukt i 1940 var både lang og dramatisk. Toget med de kongelige passasjerene sto på Lillestrøm stasjon da tyskerne bombet flyplassen på Kjeller like ved.

To bombefly kretset over toget, men det var flyplassen som var målet for tyskerne.

De ante ikke at akkurat dette toget inneholdt hele kongefamilien i tillegg til representanter fra både regjering og storting.

Kronprinsesse Märtha

  • Prinsesse Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra kom til verden i Stockholm 28. mars 1901. Siden det var før unionsoppløsningen i 1905, var hun derfor prinsesse både av Norge og Sverige sine fire første leveår.
  • Foreldrene var prins Carl av Sverige og prinsesse Ingeborg av Danmark.
  • 21. mars 1929 giftet hun seg med sin norske fetter kronprins Olav og gikk dermed fra svensk prinsesse til norsk kronprinsesse.
  • Sammen med Olav fikk hun barna Ragnhild i 1930, Astrid i 1932 og Harald i 1937.
  • 5. april 1954 døde kronprinsesse Märtha av lever­svikt på Rikshospitalet, bare 53 år gammel.

En drøy time senere dro toget videre fra Lillestrøm mot Hamar. Kongefamilien flyttet inn på Sælid gård, men midt under middagen kom beskjeden om at tyskerne var på vei. De måtte bryte opp og reiste videre til Gaarder gård i Elverum sentrum.

For farlig for kongefamilien å reise samlet

– Flukten i aprildagene 1940 var dramatiske. Veldig dramatiske. Og jeg husker at noe av det også var litt nifst, som da vi i hui og hast måtte av gårde i bil, fordi tyskerne var kommet nære, fortalte
Astrid til Dagbladet i 2015.

Tyskerne var stadig hakk i hæl, og det ble bestemt at det var for farlig for kongefamilien å reise samlet. De måtte splittes i to og flykte videre hver for seg.

På Gaarder gård på Elverum måtte kronprins Olav ta farvel med kronprinsesse Märtha og de tre barna. De ante ikke når eller om de noen gang ville få se hverandre igjen.

Mens kronprins Olav og kong Haakon reiste til Nybergsund, og deretter nordover, dro Märtha med sitt følge til riksgrensen. Natt til 10. april kom de seg inn i Sverige og tok inn på et høyfjellshotell i Sälen.

Les også (+): Torstein fremsto som pratsom og jovial. I virkeligheten var han en iskald skuespiller som lurte tyskerne trill rundt

<b>GJENFORENT:</b> Smilende kronprins Olav og kronprinsesse Märtha sammen med kong Haakon. Dessuten prinsessene Ragnhild og Astrid og prins Harald, alle iført duffelcoat. De er om bord på krigsskipet «Norfolk» før ankomst til honnørbrygga i Oslo 7. juni 1945. 
GJENFORENT: Smilende kronprins Olav og kronprinsesse Märtha sammen med kong Haakon. Dessuten prinsessene Ragnhild og Astrid og prins Harald, alle iført duffelcoat. De er om bord på krigsskipet «Norfolk» før ankomst til honnørbrygga i Oslo 7. juni 1945. 

Slo seg ned nord for Stockholm

Märtha og barna bodde noen ulike steder i starten før de slo seg ned på slottet Ulriksdal nord for Stockholm. Her bodde foreldrene hennes.

I NRK-dokumentaren Kronprinsesse Märthas krig fra 2016 reiste forfatteren Tor Bomann-Larsen (69) på besøk til nettopp Ulriksdal.

– Her var hun tilbake hos sin familie. Märtha flyttet ikke bare inn med sine egne barn og tjenere, men også med sine egne foreldre. Hun kom så å si hjem til far og mor, prins Carl og prinsesse Ingeborg, forteller han.

Her var det et sted å puste ut for den norske kronprinsfamilien, mener Bomann-Larsen.

Märtha utsatt for sterkt politisk press fra Norge

– Krigen raser rundt i Europa, men barna, lilleprinsen og søstrene, er her hvor det hersker totalt fred og fordragelighet, og krigen er langt, langt borte.

I Norge klarte ikke nordmennene å stanse de tyske troppene. Kongen, kronprinsen og den norske regjeringen måtte reise fra landet. Sammen ledet de motstanden mot tyskerne fra sitt eksil i London.

I Sverige ble Märtha utsatt for et sterkt politisk press fra Norge. Tunge, politiske interesser ville samarbeide med okkupasjonsmakten og innsette treåringen Harald som ny konge i landet.

Også Sveriges kong Gustaf og den svenske regjeringen mente at en barnekonge ville redde det norske kongedømmet. Svenskekongen sendte til og med et brev til Adolf Hitler for å anbefale denne løsningen.

Nå var det ikke trygt for Märtha og barna å oppholde seg i Sverige lenger. I august måtte de fortsette flukten.

Ble god venn med president Roosevelt

Året før hadde Märtha og Olav vært på en lengre reise i USA. Her var de blitt gode venner med den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt og hans kone Eleanor.

Allerede da forsto presidenten at en krig var på trappene og insisterte på å hente kronprinsbarna over til USA dersom Norge skulle bli rammet.

Nå skrev Olav et brev til presidenten og sendte det fra Buckingham Palace i London. Det hastet å få barna over til USA. Presidenten holdt ord og sendte skipet «American Legion» for å plukke dem opp.

Märtha og barna dro fra Sverige og nordover gjennom Finland og helt til Petsjenga på Kolahalvøya i nåværende Russland.

<b>TRYGG HOS MAMMA:</b> Kronprinsesse Märtha var elegant kledd og iført høye hæler da hun hånd i hånd med prins Harald var på vei til «American Legion», skipet som skulle frakte dem fra Petsjenga i Finland til sikkerhet i USA.
TRYGG HOS MAMMA: Kronprinsesse Märtha var elegant kledd og iført høye hæler da hun hånd i hånd med prins Harald var på vei til «American Legion», skipet som skulle frakte dem fra Petsjenga i Finland til sikkerhet i USA.

Les også (+): Hitlers verste kvinnelige fangevokter og bøddel

Seilte gjennom et minelagt området

Det var en alvorlig og elegant kledd kronprinsesse som steg om bord i en kull-lekter. Den tok familien videre ut til skipet «American Legion» som lå og ventet på dem. En ny etappe av krigsflukten var i gang. Nå skulle de krysse hele Atlanterhavet.

39 år gamle Märtha ble innlosjert i kapteinslugaren under dekknavnet «Mrs. Jones med følge». Skipet var fylt med krigsflyktninger fra hele Skandinavia.

Sjøsyken herjet i det dårlige været, men det var verre at reisen over til USA var en livsfarlig ferd gjennom et minelagt område.

Endelig fremme i USA

28. august 1940 ankom «American Legion» New York i USA, og for første gang på 16 dager fikk passasjerene endelig fast grunn under føttene.

Det kongelige følget ble innlosjert på hotellet Waldorf Astoria på Manhattan, men det ble ikke mye tid til å hvile etter den strabasiøse overfarten.

Allerede samme kveld måtte kronprinsesse Märtha holde en pressekonferanse foran verdenspressen som hadde møtt opp på hotellet.

<b>PÅ FLUKT: </b>Kronprinsesse Märtha og de tre barna måtte først ut i en kull-lekter for å bli fraktet ut til «American Legion». Fartøyet hadde USAs president Franklin D. Roosevelt sendt for å redde dem.
PÅ FLUKT: Kronprinsesse Märtha og de tre barna måtte først ut i en kull-lekter for å bli fraktet ut til «American Legion». Fartøyet hadde USAs president Franklin D. Roosevelt sendt for å redde dem.

Men først fikk hun muligheten til å ringe kronprins Olav i Storbritannia. Det var første gangen på fire og en halv måned at hun fikk høre stemmen til sin elskede.

– Hun må ha beskjed fra det offisielle Norge, det vil si den norske regjering, kong Haakon og kronprins Olav. Hun blir da forbundet gjennom kabelen over Atlanteren med kronprins Olav i London, forteller Tor Bomann-Larsen i NRK-dokumentaren.

– Og kronprinsen gir henne direktiver, så hun er informert før hun møter den internasjonale pressen om hva er Norges stilling, hva er kronprinsessens stilling og hva er prins Haralds posisjon i dette spillet.

Pressekonferansen var det verste kronprinsessen noensinne hadde opplevd

Ifølge dagboken til hoffsjefen Peder Anker Wedel-Jarlsberg, som var med til USA, syntes kronprinsessen at det var helt forferdelig å skulle holde denne pressekonferansen.

– Kronprinsessen syntes dette var det verste hun noensinne hadde opplevd, og
at hun heller ville underkaste seg en operasjon enn et slikt forhør, noterte han i dag­boken.

– Som nordmenn ser vi frem til den dagen vi vender hjem til et fritt og selvstendig Norge, sa Märtha på pressekonferansen.

Det skulle ta nesten fem år før hun igjen fikk vende hjem til sitt kjære Norge. 7. juni 1945 fikk Märtha og de tre barna endelig gå i land på norsk jord igjen.

Les også (+): I 80 år har det ver­sert ryk­ter om kronprin­ses­se Mär­tha og pre­si­dent Roosevelt. Had­de de et for­hold el­ler var de bare svært gode ven­ner?

Denne saken ble første gang publisert 13/11 2020.

Les også