Andre verdenskrig

Joachim Rønneberg ledet én av andre verdenskrigs mest kjente sabotasjeaksjoner. Selv nektet han å bli kalt krigshelt

Joachim Rønneberg ble 99 år gammel.

Pluss ikon
<b>TUNGTVANNS-LEDER:</b> JOachim Rønneberg ledet aksjonen mot tungtvannsanlegget på Vemork i Rjukan under andre verdenskrig. Rønneberg sovnet stille inn 21. oktober 2018, 99 år gammel.
TUNGTVANNS-LEDER: JOachim Rønneberg ledet aksjonen mot tungtvannsanlegget på Vemork i Rjukan under andre verdenskrig. Rønneberg sovnet stille inn 21. oktober 2018, 99 år gammel. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

Joakim Rønneberg er en av de mest kjente motstandsmennene fra krigen. Søndag 21. oktober 2018 gikk krigshelten bort, 99 år gammel. Dødsfallet har blitt omtalt over hele verden. Statsminister Erna Solberg

Rønneberg ble født i Ålesund i 30. august, 1919. I 1941 rømte den da 22 år gamle nordmannen landet i en fiskeskøyte. Han kom seg til Storbritannia, hvor han startet sin militære trening. Her ble ålesunderen en del av Norwegian Independent Company No.1, bedre kjent som kompani Linge.

Linge ble senere verdenskjent for Tungtvann-aksjonen i 1943. Til tross for å være yngstemann i kompaniet, var det Rønneberg som ledet aksjonen. Målet var tungtvannsanlegget Vermork i Rjukan, hvor tyskerne forsket på mulighet for å bruke tungtvann i forbindelse med utvikling av atombomber.

Sabotasjeoppdraget ble en suksess. De norske soldatene klarte å komme seg helskinnet igjennom og fullførte oppdrag til perfeksjon - uten at ett eneste skudd ble løsnet under aksjonen. I etterkant har Tungtvanns-aksjonen blitt stående som en av de mest kjente, suksessfulle oppdragene som ble utført under andre verdenskrig.

Selv var Rønneberg alltid ydmyk over egen innsats. Krigshelt likte han ikke å bli kalt.

- Han nektet å bli kalt krigshelt – for ham var det de som satte livet til som var krigsheltene, han var blant de overlevende. Det var helt overnaturlig, nesten elektrisk å sitte og høre ham fortelle om krigen, i korte, enkle setninger. Han husket alt, fortalte forfatter og journalist Gunnar Myklebust til VG etter Rønnebergs bortgang. Myklebust skrev boken «Tungtvannssabotøren» som kom ut i 2011.

Den tidligere soldaten var lenge taus om sine bragder under krigen. Et stort dokumentarisk portrett av ham ble ikke laget før i 2001. Da stilte han opp i dokumentarserien «The Real Heroes of Telemark» sammen med andre gjenlevende sabotører fra aksjonen. Rønneberg valgte å prate ut om aksjonen for å fortelle unge mennesker om hvordan det er å delta i krig og dens grusomheter.

Vi Menn hadde sin første sak om heltene i Telemark først i juli 1962. Da stilte flere av heltene opp og fortalte sin versjon av historien.

<b>HELTER:</b> Gutta fra kompani Linge stilte opp og fortalte sin historie til Vi Menns lesere første gang i 1962, 20 år etter Tungtvanns-aksjonen.
HELTER: Gutta fra kompani Linge stilte opp og fortalte sin historie til Vi Menns lesere første gang i 1962, 20 år etter Tungtvanns-aksjonen. Foto: Vi Menn

Den artikkelen kan du lese ved å klikke på denne lenken.

I 2004 stilte Rønneberg igjen opp for Vi Menn. Denne gangen lot han seg intervju i forbindelse med at NRK viste dokumentarserien, «The Real Heroes of Telemark».

Det intervjuet kan du lese ved å klikke på disse to lenkene, del 1 og del 2.

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2018, og sist oppdatert 26/10 2018.

Les også