Norske hoteller

Norske hoteller som skjuler utrolige historier

Norge har mange flotte hoteller i fantastiske omgivelser. Og de har dramatiske historier.

Pluss ikon
<b>ØRNEREDE:</b> Det er ikke bare tyskerne som har latt seg besnære av utsikten over Nærøydalen fra Stalheim hotel. 
ØRNEREDE: Det er ikke bare tyskerne som har latt seg besnære av utsikten over Nærøydalen fra Stalheim hotel.  Foto: Visit Norway
Sist oppdatert

Et sted som definitivt oser av både rik og dramatisk historie er Stalheim Hotel.

Det ligger på en klippe 36 kilometer øst for Voss. Det startet opp 15. mai 1885 med ti spartansk utrustede rom og en fenomenal utsikt utover hele den vakre Nærøydalen.

Keiser Vilhelm 2 av Tyskland var glad i å feriere i Norge og var flere ganger gjest på Stalheim. Etter 55 års drift, to branner og to gjenoppbygginger, kom andre verdenskrig og tyskerne på døren. Da tyskerne så Stalheim bare få dager etter invasjonen 9. april 1940, visste de at de hadde funnet sitt norske Ørnerede.

De okkuperte hotellet og bygde bunkere på eiendommen hvorfra de kontrollerte hele dalføret.

I dag er bunkerne blitt turistattraksjoner for hotellgjester og forbifarende bilturister. Det går en trapp fra hotellhagen ned til bunkeren som har fått det velklingende navnet Lorelei.

De første par årene av krigen ble hotellet flittig benyttet til ferieopphold for høyere tyske offiserer.

I 1943 ble hotellet gjort om til et Lebensborn-hjem med plass til 100 barn og mødrene deres. Dette var et fødehjem som skulle bidra til en trygg oppvekst for ariske barn. Barnehjemmet fikk navnet Kinderheim Stalheim.

For at barna skulle trives, ble spisesalen blant annet dekorert med motiver fra den tyske tegneserien Brødrene Grimms Eventyr.

FØR ANDRE BRANN: Stalheim Hotel på toppen av Stalheimskleiva i Nærøydalen. Bildet er fra slutten på 1800-tallet.
FØR ANDRE BRANN: Stalheim Hotel på toppen av Stalheimskleiva i Nærøydalen. Bildet er fra slutten på 1800-tallet. Foto: Norsk Tekniske Museum

Slutten på krigen ble ikke slutten på drama for det historiske hotellet på det 380 meter høye platået.

Natt til 22. juni 1959 brant hotellet ned for tredje gang på 74 år. Men denne gangen gikk det riktig ille. 23 mennesker omkom i den eksplosive brannen som er gått inn i norgeshistorien som Stalheim-brannen.

Dagens utgave av hotellet ble bygd opp igjen straks etter brannen, ble utvidet i 1966 og har i dag 124 rom og sengeplass til 218 gjester. Hotellet er en del av medlemsorganisasjonen De Historiske.

Les også: Her er den virkelige historien om Hitlers mytiske slott

<b>STALHEIM:</b> Etter brannen i 1900 ble Stalheim Hotel bygget opp igjen. Men i november 1902 brant hotellet på nytt.
STALHEIM: Etter brannen i 1900 ble Stalheim Hotel bygget opp igjen. Men i november 1902 brant hotellet på nytt. Foto: Norsk Teknisk Museum
<b>BRANT IGJEN:</b> Slik så Stalheim ut før hotellet igjen ble rammet av brann i 1959. 
BRANT IGJEN: Slik så Stalheim ut før hotellet igjen ble rammet av brann i 1959.  Foto: Anders Beer Wilse

Gamling i ny drakt

I et annet hotell og en nykommer på listen over Norges historiske hoteller, kan du også suge til deg en god dose krigshistorie.

Det dreier seg om nyoppussede Britannia Hotel i Trondheim.

I det som var – og er Trondheims storstue – etablerte okkupantene i 1941 sitt hovedkvarter for den tyske Höheres Kommando og Stadtkommandant for Trøndelag og omegn.

Fire år senere, 9. mai 1945, dagen etter den tyske kapitulasjonen i Norge, fløy et britisk fly over Trondheim og kastet flygeblader med henstilling til de tyske soldatene om å overgi seg.

Flyet fikk motorproblemer, måtte nødlande og besetningen på syv trengte et sted å overnatte.

De så navneskiltet Britannia, tenkte nok at det hørtes engelskvennlig ut og booket seg rom.

Den maidagen i 1945 rykket engelskmennene inn og tyskerne ut - én dag etter frigjøringen og tyskernes kapitulasjon.

<b>BERØMT:</b> Palmehaven på Britannia Hotel i Trondheim. 
BERØMT: Palmehaven på Britannia Hotel i Trondheim.  Foto: De Historiske
<b>NYKOMMER:</b> Britannia i Trondheim er historisk så det holder, men en nykommer på listen over norske historiske hoteller.
NYKOMMER: Britannia i Trondheim er historisk så det holder, men en nykommer på listen over norske historiske hoteller. Foto: De historiske

De engelske flyhavaristene må ha snakket varmt om Trondheims storstue fra 1870, for da den britiske destroyeren «Broadway» ankom Trondheim havn med tre minesveipere i front noe senere, tok mannskapet fra alle de fire fartøyene også inn på Britannia.

Der ble de i mange måneder. Og de fikk selskap av Milorg.

Den norske militære motstandsorganisasjonen fulgte etter og flyttet inn på Britannia de også. Flere av de såkalte «gutta på skauen» byttet ut skogen med fjonge rom i hotellets femte etasje. Så nesten uansett hvilket rom du havner på dersom du booker deg inn på Britannia i dag, vil krigsminner dukke opp.

Dramatiske døgn

Ved inngangen til den mystiske Krokskogen ved E16 sånn cirka midt mellom Oslo og Hønefoss ligger Sundvolden hotell.

Historien strekker seg tilbake til 1648 da det blir nevnt som gjestgiveri med skjenkerett for brennevin.

Siden den bergenske kongevei ble åpnet gjennom Sundvolden i 1805, har stedet tatt imot folk på gjennomreise, adelsfolk, kjøpmenn og kvinner og kongefamilier på vei til eller fra hovedstaden snaut fem mil unna. Fem mil var langt før bilen ble oppfunnet. Du finner hotellet bak en bensinstasjon på tettstedet Sundvollen, midt mellom Tyrifjorden og Steinsfjorden.

<b>VIN:</b> Sundvolden hotell ligger midt mellom Tyrifjorden og Steinsfjorden. 
VIN: Sundvolden hotell ligger midt mellom Tyrifjorden og Steinsfjorden.  Foto: De Historiske

Hotellet havnet også i sentrum for et av de mørkeste kapitlene i moderne tid i Norge.

Etter massedrapene på nærliggende Utøya 22. juli 2011 ble hotellet brukt som senter for overlevende og pårørende. Både medlemmer av den norske kongefamilien og norske politikere, som stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer, kom og gikk. Her ble det også etablert et midlertidig pressesenter.

Les også: En gang var det et av Europas flotteste – nå er det et gapende spøkelseshotell

I åndenes makt

Du må ikke være overtroisk for å nyte et opphold på Hotel Union Øye ved Norangsfjorden i Møre og Romsdal, men det hjelper.

Spesielt hvis du har lyst til å oppleve spøkelset med det vennlige navnet Linda.

Mange gjester har gjennom årene hevdet å ha hørt både fottrinnene hennes og lyden av gråt. Det er Det blå rommet du skal bestille for å komme så nært på henne som mulig.

Venner av både henne og hotellet hevder at hun ikke er det minste farlig, hun er der bare for å passe på.

Om De Historiske 

Sammenslutningen er en medlemsorganisasjon som består av mange av Norges mest spesielle hoteller og spisesteder. Listen består i dag av 65 hoteller, 26 spisesteder og to båter. Egenart, historisk ramme og unike opplevelser er blant kriteriene for å bli medlem. Du kan bo i herregårder og herskapshus, på gods, i store og små trehoteller i sveitser- og jugendstil og på gamle skysstasjoner over store deler av landet. Hvert hotell har sin egen karakter, men felles for alle skal være god service, atmosfære og kvalitet.

Kilde: Visit Norway og De Historiske

Om du nå skulle synes spøkelser er noe tull, er det mange andre grunner til å besøke dette «kråkeslottet».

Du kan ikke unngå å se den staselige beige-gule trebygningen når du kommer kjørende langs riksvei 655 gjennom Ørsta kommune.

Hotellet har historie så det holder. Helt siden åpningen i 1891, har Union Øye vært en magnet på historiske storheter, alt fra kongelige til berømte forfattere, kunstnere og eventyrere. Norgesvennen keiser Vilhelm 2 av Tyskland besøkte hotellet flere ganger.

Hvert eneste rom er utstyrt med sitt eget navn, oppkalt etter historiske berømtheter som har overnattet der. Som for eksempel den engelske forfatteren Sir Arthur Conan Doyle, mannen som skapte tidenes mest berømte fiktive detektiv, Sherlock Holmes. Eller svenskekongen Kong Oscar II, danske Karen Blixen og Edvard Grieg og Knut Hamsun.

<b>KEISERLIG:</b> Keiser Vilhelm 2 av Tyskland var glad i Norge og Hotel Union Øye som ligger i enden av Norangsfjorden.
KEISERLIG: Keiser Vilhelm 2 av Tyskland var glad i Norge og Hotel Union Øye som ligger i enden av Norangsfjorden. Foto: Magnus Nordstrand

Vuggen på rom 17

Spøker gjør det etter sigende også på rom 17 på Dalen Hotel.

Det ble reist på slutten av 1800-tallet som et luksushotell for prominente gjester som kom via Telemarkskanalen. Hit kom også den engelske ladyen Miss Eliza Greenfield. Angivelig fødte hun et barn på rom 17 som hun forlot i stillhet.

<b>DRAGESTIL:</b> Dalen hotell ligger vakkert til ved Telemarks-kanalen. Vanligvis går M/S Henrik Ibsen i daglig rutefart på Telemarks-kanalen mellom Skien og Dalen i sommersesongen. 
DRAGESTIL: Dalen hotell ligger vakkert til ved Telemarks-kanalen. Vanligvis går M/S Henrik Ibsen i daglig rutefart på Telemarks-kanalen mellom Skien og Dalen i sommersesongen.  Foto: De Historiske

Hun hadde imidlertid barrikadert rommet før hun forsvant. Da ansatte ved hotellet lyktes med å bryte opp døren, fant de et dødt spebarn. Om barnet var dødfødt eller drept vites ikke.

Miss Greenfield skulle stilles for retten i England, men tok sitt eget liv før rettsaken.

Rom 17 skal være hjemsøkt av ladyen, og det sies at særlig menn kan merke hennes nærvær. Sjekker du inn på rom 17, så unngå å legge noe i vuggen. Det kan gjøre The English lady opprørt.

Og hva med keiser Vilhelm 2 av Tyskland? Joda, han gjestet også Dalen Hotel. Senere ble han etterfulgt av langt mindre vennligsinnede tyskere med svastika.

Mye av interiøret ble fjernet og hotellet ble stående og forfalle inntil predikanten Aage Samuelsen bidro til å kaste fornyet interesse og oppmerksomhet rundt det flotte hotellet i dragestil.

Les også: Her er de spektakulære bildene av 20 utrolige, forlatte steder

<b>SOM PLOMMEN I EPLET:</b> Du slipper ikke unna denne frukten på Vestlandet. Her nytes eplepils under epletreet på Walaker Hotell. 
SOM PLOMMEN I EPLET: Du slipper ikke unna denne frukten på Vestlandet. Her nytes eplepils under epletreet på Walaker Hotell.  Foto: Terje Bjørnsen

De aller eldste

Det spøker ikke på Walaker Hotell i bygda Solvorn. Det har heller ikke vært besøkt av keiser Vilhelm 2 av Tyskland. Men det er Norges eldste hotell, og det er over 370 år gammelt.

Det har vært i familien Nitters eie siden 1690, og nå er det niende generasjon som driver hotellet. Å sitte i hagen en vakker sommerkveld med noe godt i glasset og titte ut over Lustrafjorden kan absolutt anbefales.

<b>HARDANGER:</b> Utne Hotell er Norges eldste hotell i kontinuerlig drift.
HARDANGER: Utne Hotell er Norges eldste hotell i kontinuerlig drift. Foto: Visit Norway

Utne Hotell ved Hardangerfjorden har vært i kontinuerlig drift siden 1722 og er fredet av Riksantikvaren.

Å ta inn her oppleves nesten som å bo i en historiebok. Lokal atmosfære, personlig nærvær og lokal atmosfære.

Og et hyggelig gjenferd. Torbjørg Johannesdotter Utne drev hotellet i 70 år og omtales bare som Mor Utne. Det henger et maleri av henne på veggen. Men etter sigende er Mor Utne ikke bare til stede i form av maleriet.

På Utne Hotell holdes tradisjonene i hevd med klassisk mat og rom uten TV for at du skal fristes til å lese og nyte stillheten. Med andre ord, medisin for kropp og sjel i disse koronatider.

<b>ADMINIET:</b> Rjukan Admini Hotell. 
ADMINIET: Rjukan Admini Hotell.  Foto: Elisabeth Haig Jacobsen

Walaker og Utne er godt kjente hoteller. At det gamle administrasjonsbygget på Rjukan der Norsk Hydros grunnlegger Sam Eyde bodde og arbeidet fra 1908 er et overnattingssted, er nok mindre kjent.

«Adminiet» ble utelukkende brukt av norske Hydro frem til 2015. Nå er Rjukan Admini Hotel i privat eie og har bare 15 rom.

Flere kongelige har bodd på hotellet. Kong Haakon bodde her da han åpnet Rjukanbanen i 1909, og dronning Sonja og dronning Margrethe av Danmark har flere ganger overnattet på hotellet etter fjellturer på Hardangervidda.

Hotellet har sågar hatt sjahen av Iran og Farah Diba på overnatting da de besøkte Rjukan i 1961.

Flere medlemmer

De historiske har i løpet av det siste året fått ni nye medlemmer, deriblant et brenneri, en båt og en stor gård med et navn som klinger av øl.

Brennerier var en viktig næringsvei i Norge på 1800-tallet. I 1833 var det 350 brennerier i Norge.

BRENNERIET: Ved Mjøskanten i Stange en kort sykkeltur fra Hamar ligger Atlungstad Brenneri, nå medlem av den eksklusive listen De historiske.
BRENNERIET: Ved Mjøskanten i Stange en kort sykkeltur fra Hamar ligger Atlungstad Brenneri, nå medlem av den eksklusive listen De historiske. Foto: Visit Norway

En by som Moss er gjerne forbundet med cellulose, verft og glassverk, men i 1830-årene var Moss en brenneriby med en kapasitet som lå langt over landsgjennomsnittet, ifølge initiativtakerne til akevitten Morsa Aquavit 1833. Likevel forbindes antakelig mjøsregionen sterkere med den norske akevitten. Som Atlungstad Brenneri, som var et av landets ledende brennerier den siste halvdelen av 1800-tallet og frem til avviklingen av den industrielle spritproduksjonen.

Atlungstad er ifølge Visit Norway det eneste historiske brenneriet i Norge som fortsatt er i aktiv drift, og er blitt medlem av De Historiske.

Les også: Torbjørn ble svært overrasket over hva han fant i de forlatte hyttene på Antarktis

<b>BÅT I REKKENE:</b> Ytterligere en båt (i tillegg til MS Henrik Ibsen) har kommet med blant De Historiske: MS Riskafjord II. 
BÅT I REKKENE: Ytterligere en båt (i tillegg til MS Henrik Ibsen) har kommet med blant De Historiske: MS Riskafjord II.  Foto: Visit Norway

En båt i rekkene

Organisasjonen De historieske har også fått en båt i rekkene.

«Riskafjord II» var lenge den eldste rutebåten i ordinær drift i Norge. Den gikk i rute mellom Stavanger og Hommersåk siden midten av 20-tallet og frem til november 1996 da den ble erstattet av moderne hurtigbåt.

«Riskafjord II» ble bygget ved Gøteborgs mek. verksted Axel Keiller & Co i 1864. Den startet sitt liv som «Särö», ifølge Norsk forening for fartøyvern. Siden hadde den mange forskjellige eiere og navn.

Ifølge Riska historie og museumslag var båten opprinnelig bygget som oppsynsbåt og var utstyrt med kanon i baugen. I 1927 ble den overtatt av A/S Riskafjord og omdøpt til «Riskafjord II». I 1950 drev den gamle båten i land under opplag og ble sterkt skadet. Rutebåten ble kraftig bygget om og fikk dieselmotor.

Etter betydelig restaureringsarbeid på skroget, er den nå tilbake, men kun i charter og turisttrafikk.

<b>ØL:</b> Ringnes Gård ved Krøderen har to flotte stabbur. 
ØL: Ringnes Gård ved Krøderen har to flotte stabbur.  Foto: Ringnes Gård

Øl på utedoen

Medlemsorganisasjonen De Historiske har i løpet av det siste året fått ni nye medlemmer, deriblant et brenneri og en båt.

Her er listen over nykommerne:

Hotel Union, Geiranger

Boen Gård, Kristiansand

Eilert Smith Hotel, Stavanger

Visnes Hotel, Stryn

Ringnes Gård, Noresund

Atlungstad Brenneri, Ottestad ved Hamar

Høymagasinet, Oslo

Speilsalen Britannia Hotel, Trondheim

Riskafjord II (båt), Lysefjorden

Se mer

Ringnes forbindes med Norges største bryggeri, men bakgrunnen er en storslått gård ved innsjøen Krøderen.

Ifølge eierne er den en av Norges eldste middelaldergårder som har gått i familiearv i over 700 år. Gården ble rammet av kraftig brann i 1618 der all bygningsmasse bortsett fra låven brant ned til grunnen. En eikekiste fra 1682 er fortsatt bevart.

Anders Ringnes lyktes ikke med å forvalte gården og måtte overdra eiendommen til sin svoger i 1855.

Sønnene Amund og Ellef måtte dermed forlate gården. De havnet etterhvert i Christiania der Amund brygget sitt første øl 28. november 1877.

Ølbryggingen ble innbringende, og i 1896 kjøpte Ellef tilbake familiegården ved Norefjell.

Eiendommen og gården er fremdeles i familiens eie. Ringnes Gård er blant de nye medlemmene i De Historiske og tilbyr ulike aktiviteter, overnatting og servering. Det er neppe mye å lure på hva som renner ut av tappetårnet i de gamle utedoene som er bygget om til pub.

Les også: Besøker du denne øya, blir du trolig drept

Denne saken ble første gang publisert 13/05 2020, og sist oppdatert 28/11 2022.

Les også