Glemt i verdensrommet
Desember 1991 kollapset Sovjetunionen. 350 kilometer over Jorden fikk kosmonaut Sergei Krikaljov et aldri så lite problem. For hvordan skulle han nå komme seg hjem fra verdensrommet?

En lege med en diger pelslue på hodet dyttet en flaske med luktesalt under nesen på den bleke mannen i romdrakt. Kosmonaut Sergei Krikaljov (34) kviknet til og presset frem et smil. Fire sterke menn støttet ham ut av den svidde landingskapselen. Etter 311 dager i vektløshet føltes drakten som om den var laget av bly.
Så satte Krikaljov endelig de skjelvne bena sine på bakken. Det var blitt mars 1992. For første gang på ti måneder sto han på Moder Jord. Han hadde oppholdt seg i verdensrommet over dobbelt så lenge som planlagt, og kjørt 5000 ganger rundt kloden i romstasjonen Mir.
Men det var ikke først og fremst derfor det gikk litt rundt for ham.
Tidsreise
Like forvirrende var alt som hadde skjedd på bakken. Krikaljov hadde det røde flagget til Sovjetunionen på venstrearmen på romdrakten. Et land som sluttet å eksistere mens han befant seg i verdensrommet. Han hadde fulgt stormaktens undergang fra oven, og lurt på hvem som nå ville få ham ned igjen.

– Du må føle deg som en av de tidsreisende vi leser om i science fiction-bøkene, fastslo en journalist. Den siste sovjetborger har landet, skrev en annen.
− Landet ditt heter nå Russland, presidenten Jeltsin og hjembyen St. Petersburg. Av alle disse forandringene, hva overrasker deg mest? ble Krikaljov spurt. Kosmonauten tok en skje med sodd og beholdt sitt bleke smil.
− Hva som overrasker meg mest? At Jorden først var mørk, og at den nå er hvit. At vinteren har fulgt sommeren. At det nå starter å blomstre igjen. Det er den mest imponerende forandringen jeg har sett, sa Sergei Krikaljov.

Sovjets stolthet
Svaret gir preg av at det gjør noe med perspektivet når man betrakter jorden vår fra verdensrommet. Det har Sergei Krikaljov gjort mer enn nesten alle andre jordboere. I alt har han tilbrakt over to år i bane rundt Jorden. 803 dager, ni timer og 39 minutter, for å være presis. Fordelt på seks romferder.
Det var på den andre av disse seks romferdene Krikaljov fikk et uventet problem. Da landet som hadde lovet å hente ham ned igjen etter fem måneder, forsvant.

President Mikhail Gorbatsjovs reformpolitikk og oppmykning mot vest gjorde at kommunistpartiet våren 1991 var i ferd med å miste jerngrepet på Sovjetunionens 15 republikker. Ropene om selvstyre hørtes stadig høyere. Romfartsprogrammet, som hadde vært stormaktens stolthet gjennom flere tiår, gikk imidlertid sin gang. Romstasjonen Mir raste i bane rundt jorden på femte året, med en besetning på tre astronauter – eller kosmonauter, som sovjetrusserne foretrakk å kalle dem – om bord. Disse ble avløst med ujevne mellomrom. 19. mai 1991 var det igjen Krikaljovs tur.
Slå lens
Reisefølget ga tydelige bevis på at tiden med romkappløp og kald krig var forbi. På sitt tidligere oppdrag hadde Krikaljov reist sammen med franskmannen Jean-Loup Chretien, som ble den første utlendingen på Mir. Denne gangen hadde maskinist Krikaljov og fartøysjefen Anatoli Artsebarsky selskap av den britiske kjemiforskeren Helen Sharman. Hun var utvalgt og trent til å bli den første astronauten fra Storbritannia, og ble også første kvinne på Mir.
Skyssen var romskipet Sojus TM-12, og oppskytningen foregikk som vanlig fra Bajkonur-kosmodromen i dagens Kasakhstan. Derfra hadde både Sputnik, Laika og Jurij Gagarin dratt ut på sine historiske ferder. Før han dro opp i verdensrommet og ble nasjonalhelt, hadde Gagarin slått lens mot det høyre bakhjulet på bussen som fraktet ham til rampen. Siden hadde alle kosmonauter fulgt hans strålende eksempel for hell og lykke.
Artsebarsky og Krikaljov dro ned romdrakten og pisset på hjulet. Helen Sharman lot være. Og så dro Sojus til værs.
Bobil i bane
Tilkoblingen til Mir gikk knirkefritt, selv om Krikaljov måtte utføre den manuelt.
− En rolig kar, også under press, observerte Sharman. Hennes forskningsoppdrag varte bare i en ukes tid, og hun forlot Mir med den gamle besetningen mens Krikaljov og Artsebarsky ble igjen.
Mir var på ingen måte noe femstjerners hotell. Bråket fra vifter og pumper var øredøvende og konstant. Stasjonen besto av flere moduler, og en gjest beskrev den som en stabel av bobiler. Det luktet også gammel, innestengt campingvogn.

og oppholdsseksjon og fem spesialstasjoner for observasjoner og studier.
Pengemangel
I denne kaotiske, vektløse verdenen likte Sergei Krikaljov seg, kunne Helen Sharman slå fast.
− Han smilte og sa «endelig hjemme». Han var den eneste av oss som fløy fra den ene siden til den andre uten mellomlanding.
Det var en fordel at han trivdes. Utover sommeren og høsten gikk unionen i oppløsning. Et siste desperat kuppforsøk fra de hardeste kommunistene mislyktes. Sovjetstatene rev seg løs, og kontrollsenteret måtte ta en kjip radiosamtale.
− Æh … du må visst bli litt lenger, Sergei. Det er blitt pengemangel her nede.
Dette er nok ikke bra for meg, men det er viktigere å spare penger

LA8PV kaller Mir
En planlagt oppskytning ble avlyst. Deretter forlangte Kasakhstan å få med en egen astronaut på neste lag dersom russerne også i fremtiden hadde tenkt å bruke Bajkonur. Det var et overbevisende argument. Ettersom kasakhstaneren som i likhet med Krikaljov var maskinist, ikke var trent for langvarig opphold i rommet, ble han også med på hjemturen fra Mir sammen med Artsebarsky – mens Krikaljov ble værende med nykommeren Aleksander Volkov.
Fem måneder ble til ti. 1991 ble til 1992. Sovjetunionen ble til Russland & co. Men Mir suste rundt jorden som før. 16 ganger i døgnet, i 27 700 km/t. Krikaljov og Volkov utførte sine daglige sysler. Vedlikehold, eksperimenter, trening, mat. Krikaljov gjennomførte syv såkalte EVA, utendørsaktiviteter, og var i alt 32 timer ute i selve verdensrommet. På fritiden satt han og så ned på Jorden.
− Det ble jeg aldri lei av, sier Krikaljov.
Han var godt orientert om kaoset i hjemlandet. Kona hans satt i kontrollsenteret og fortalte om hyperinflasjon og penger som ikke lenger var noe verdt. Dessuten hadde Mir blitt populær blant radioamatører over hele verden. En australsk skolelærer likte å se opp på himmelen og se lyset fra romstasjonen passere mens hun hadde Krikaljov på tråden.
På en lang liste over bivirkninger ved lange opphold i rommet står blant annet muskelsvinn, tap av benmasse, svikt i immunforsvaret og økt risiko for kreft. Krikaljov tok en diplomatisk tilnærming da han ble spurt om bekymringen for egen helse.
− Dette er nok ikke bra for meg, men det er viktigere å spare penger, sa Krikaljov, døpt «omløpsgislet» av Washington Post.
Tidsreisen
Først i mars 1992 hadde russerne finansieringen for en ny Sojus-oppskyting klar. Tidligere hadde de solgt plasser til Østerrike og Japan. Sistnevnte sendte en TV-reporter. Nå var det Tyskland som kjøpte seg inn, og sendte Klaus-Dietrich Flade opp i verdensrommet. Han ankom Mir hvor han utførte en rekke medisinske eksperimenter med seg selv som forsøkskanin.

Viktigst for Krikaljov var at Flade kom sammen med to kosmonauter som skulle avløse ham. Dermed kunne Krikaljov dra hjem til jorden. Etter et halvt år på overtid var det kanskje ikke så rart at han var en glad mann.
Du må bli litt lenger, Sergei …
− Vi ble litt barnslige. Kjørte rundt med støvsugeren som sopelime og snurret hverandre rundt som baller. Astronautgreier, sa Flade.
Landingskapselen med Krikaljov, Volkov og Flade falt ned på de øde, kasakhstanske steppene. Det var umulig ikke å legge merke til at Krikaljov var mer svekket enn de to andre. Han så ut som en våt deig, noterte en journalist. Men han smilte, og det var ikke først og fremst på grunn av luktesalt og sodd.
− Med en gang luken åpnes og man puster inn luften, vet man at man er hjemme. Nå skal jeg nyte frisk luft, tyngdekraft og sol, sa Sergei Krikaljov, mannen som dro fra det gamle Sovjetunionen og landet i den nye tidens Russland.
Det er ikke den eneste tidsreisen han har vært gjennom. De som har greie på relativitetsteori og slikt, har regnet ut at Krikaljov har oppholdt seg så mye i så stor avstand fra jorden i så stor hastighet at han har beveget seg to hundredeler inn i fortiden.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 55 2020