Porten til det forjettede land

Sistemann som innvandret til USA via Ellis Island var Arne fra Narvik

Sistemann av mange millioner innvandrere som kom seg gjennom innvandrerstasjonen Ellis Island og fikk opphold i USA, var en nordmann.

<b>ELLIS ISLAND:</b> For mange innvandrere startet den amerikanske drømmen her, på Ellis Island. 
ELLIS ISLAND: For mange innvandrere startet den amerikanske drømmen her, på Ellis Island.  Foto: Ingfbruno/Wikimedia Commons
Sist oppdatert

12. november 1954 var den 48 år gamle Arne Pettersen fra Narvik den siste i en gruppe på femti immigranter som på lovlig vis forlot den lille øya ved munningen av Hudson River mellom Manhattans sørspiss i New York i øst og Jersey City i vest. Etter at Pettersen dro videre til ukjent sted i USA, ble stasjonen på Ellis Island stengt for godt.

Da hadde myndighetene der sluppet igjennom mer enn 12 millioner mennesker som hadde reist fra land preget av krig, religiøs forfølgelse, sult og annen nød, spesielt i sør- og Øst-Europa, siden 1892.

1. januar det året hadde 700 immigranter fra tre skip gått i land og kommet seg gjennom nåløyet av kontroller der.

LES OGSÅ: 20 gode grunner for å drikke kaffe

Ellies Island: Porten til USA

Den første av dem alle som slik søkte lykken og en bedre tilværelse i Amerika, var Annie Moore fra Irland. Det skjedde på hennes 15. fødselsdag. Snart skulle øya, som var oppkalt etter den første eieren – Samuel Ellis – få tilnavnene «Porten til USA» og «Amerikas port».

Fra 1900 til 1914, som var toppårene for myndighetenes drift på Ellis Island, passerte mellom 5000 og 10 000 personer gjennom stasjonen daglig. Etter en strabasiøs reise over Atlanterhavet sto de der med det de kunne bære av sine eiendeler. Mer fikk de ikke lov å ha med seg.

<b>ELLIS ISLAND:</b> Bildet er trolig tatt en gang tidlig på 70-tallet. Liberty State Park ble åpnet på jernbaneområdet som sees i bakgrunnen i 1976.
ELLIS ISLAND: Bildet er trolig tatt en gang tidlig på 70-tallet. Liberty State Park ble åpnet på jernbaneområdet som sees i bakgrunnen i 1976. Foto: Wikipedia/National Park Service Digital Image Archives

Klasseskille

Ved ankomst fikk hver av dem en ID-merkelapp festet på seg. Passasjerer på første og andre klasse var ofte sjekket ut på forhånd før skipet hadde klappet til kai på Manhattan. Men passasjerer på tredje klasse ble fraktet videre til kontroll på Ellis Island, til inngående granskning ved stasjoner i den 200 meter lange og 100 meter brede «Great Hall».

Her ble det avgjort om individet slapp inn eller hadde papirer som måtte granskes nærmere. Mange av dem hadde først ventet utendørs i kulde i lang tid.

LES OGSÅ: Her avsløres kreftmysteriene - norske forskere i verdensklasse

Alle innvandrere hadde med seg et kontrollkort som de hadde streng beskjed om å holde fram. Kortet viste hvilke medisinske og juridiske kontroller de hadde vært igjennom. En «P» betydde lungesykdom, og en «X» sinnssykdom.

Disse personene ble sendt til videre undersøkelser eller sendt tilbake. Det siste skjedde med blant annet kronisk syke. Blant dem var det mange som hadde øyesykdommer som førte til blindhet. Omkring to prosent ble nektet adgang til USA og sendt tilbake til hjemlandene.

<b>FØRSTE HINDER:</b> De som venter her har passert den første mentale sjekken før de måtte videre på flere helsetester. Cirka to prosent av dem som kom til USA ble returnert.
FØRSTE HINDER: De som venter her har passert den første mentale sjekken før de måtte videre på flere helsetester. Cirka to prosent av dem som kom til USA ble returnert. Foto: The New York Public Library. Photography Collection, Miriam and Ira D. Wallach Division of Art, Prints and Photographs

Endret navn

Ellis Island var også stedet der folk endret navn, blant annet skandinaver med Æ, Ø og Å i navnet. De fleste foretok en aldri så liten amerikanisering av navnet.

Mange berømtheter, som den engelske stumfilmstjernen Charlie Chaplin i 1910 og den senere stjernen i amerikansk fotball, Knute Rockne (opprinnelig Knut Rokne fra Voss), innvandret gjennom Ellis Island – sistnevnte da han var fem år i 1893.

Stengte i 1954

Fra 1924 fikk vanlige immigranter kontrollert immigrasjonspapirene sine andre steder. Stasjonen på Ellis Island ble heretter bare brukt til deporterte og flyktninger.

Da jevnlige flyginger over Atlanterhavet startet i 1939, gikk en økende andel av persontrafikken i tiårene som fulgte over fra båt til fly. Grensekontrollen på Ellis Island ble stadig mindre viktig. Stasjonen stengte som nevnt i 1954. Deretter forfalt anlegget på grunn av mangel på vedlikehold. I 1965 ble Ellis Island et nasjonalmonument.

På 1980-tallet ble bygningene renovert, og siden 1990 har museet på øya vært en stor turistattraksjon med omkring to millioner besøkende i året.

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2019, og sist oppdatert 09/09 2019.

Les også