Big Ben i pausemodus

Det er vel knapt noe som er mer symbolsk på storbyen London, eller Storbritannia, enn klokka som blir kalt Big Ben. Neste år er planen at den skal være i full vigør igjen.

Publisert

Big Ben i London kan man ikke se utenfra, noe mange tror. Man kunne bare høre den, én gang i timen, men ikke siden 2017 har klokken latt seg høre. Klokkeslagene kommer tilbake neste år.

Big Ben er en vanlig betegnelse på det høye tårnet på den britiske parlamentsbygningen, men det heter Elizabeth-tårnet (Clock Tower før 2012). Andre kaller urskivene på tårnets fire sider for Big Ben. Det er heller ikke korrekt, for det er selve hovedklokken, som ble stilnet for tre år siden av reparasjonsarbeider, som heter Big Ben. Vil du likevel høre den slå, må du lytte på BBC, som med få avbrudd har kringkastet Big Bens timeslag siden 1924.

Great Bell

Det er fem klokker i Elizabeth-tårnet. Men bare fire av dem, og altså ikke Big Ben, frembringer klokkespill hvert kvarter. Da lyder melodien «Westminster Chimes».

Big Ben er den største av tårnets fem klokker. Det britiske kulturikonet veier 13,5 tonn og var den største klokken på De britiske øyer i 23 år, da klokken i St. Paul’s-katedralen i London overgikk den i størrelse. Og klokken i Elizabeth-tårnet, som offisielt heter Great Bell, men altså er bedre kjent som Big Ben, erstattet en annen klokke som skulle ha vært der.

61 meter opp

Denne første klokken ble støpt i Stockton-on-Tees i Nord-England 6. august 1856 og ble fraktet til London på en lekter. Den kom i drift, forsvant en stund, men ble berget til slutt. Klokken ble montert på plassen foran parlamentsbygningen, der den skulle testes. Men da sprakk den fordi hammeren var for stor og slo klokken i biter.

Bitene ble bragt til et støperi i Whitechapel på Londons østkant. Der ble det 10. april 1858 støpt en ny klokke av bitene og laget en mindre hammer. Men etter at bryggerihester hadde dratt klokken frem til parlamentstårnet, kom den ikke på plass i tårnet. Den 2,29 meter høye og opptil 2,74 meter brede klokken var for stor. Mye av det indre i tårnet måtte fjernes for å få halt den 61 meter opp.

Storvokste Ben

Klokken kimte første gang i juli 1859. Men fremdeles var hammeren altfor stor. Det ble hogd ut et stort hakk i klokkens leppe, og hammeren ble dreid slik at den slo mot to andre steder i klokken. Hakket er der fortsatt og har fått æren for at lyden fra Big Ben er så dyp og litt hes.

I mellomtiden var parlamentet blitt oppgitt over klokken. Man kranglet om hva den skulle hete. Et av parlamentsmedlemmene skal ha ropt ut i sinne at de kunne kalle den Big Ben, fordi den var så stor. Slik ble det. Klokken er muligens oppkalt etter installasjonssjefen sir Benjamin Hall, kalt Big Ben fordi han var så storvokst.

80 millioner pund

Under siste krig ble slagene fra Big Ben, som ble kringkastet fra London, et symbol på frihet og kamp mot nazisme og undertrykkelse. Parlamentet ble for øvrig truffet av en stor tysk bombe 10. mai 1941, men Big Ben saktnet seg bare halvannet sekund. Det ble justert.

21. august 2017 begynte restaureringsarbeid på Elizabeth-tårnet. Klokkene ble bragt til taushet da arbeidernes hørsel skulle beskyttes. (Klokkeringing til viktige begivenheter besørges av en elektrisk motor.) I februar 2020 ble det påvist større skader på tårnet. Regningen for arbeidene steg til totalt 80 millioner pund. Fra 2021 skal Big Ben runge fra tårnet igjen.

Kilder: Wikipedia: Big Ben. R. Herrmann: Mine gleders by, Oslo 1991, s. 207-209.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 20 2020