Historie

Adolf Hitlers heksedoktor

Oksesæd, menneskelig avføring og narkotika.

Foto: Walter-frentz-collection (National Geographic Channel)
Publisert

Stormannsgal, karismatisk og en av historiens mest forhatte menn. Hans visjon om et tredje rike sendte en hel verden ut i krig og kostet titalls millioner mennesker livet.

Utad var Adolf Hitler dyrket av millioner og massene fulgte han blindt til deres egen grav. Nazi-Tysklands propagandamaskin har presentert den ariske rasen som fysisk overlegen , og de dyrker fysikk og sunne kropper. Som leder for denne "friskus" nasjonen er Adolf Hitler, mannen som aldri har vært syk i hele sitt liv.

Sannheten er imidlertid en helt annen.

Adolf Hitler har i løpet av sine år ved makten blitt en paranoid hypokonder med masochistiske trekk som på ni år er blitt avhengig av mer enn 70 forskjellige medikamenter og tar rundt 30 tabletter om dagen. I førerens ruscocktail finner man blant annet morfin, amfetamin, testosteron og en tysk soldats avføring.

Men hvem var denne mannen som var med på å gjøre nazi-lederen avhengig av medikamenter?

Kjendislegen

Theodor Gilbert Morell var kjendislegen som tok seg av Tysklands rike og berømte, og som etter hvert ville få kontroll over førerens velfylte medisinskap. 

Internasjonalt var Morell kjent for sin diskresjon og ofte annerledes behandlingsmetoder som han bedrev på sin eksklusive klinikk i Berlin. Pasientlisten bestod blant annet av øverste leder i Finland, kongen av Romania og kronprinsen av Tyskland.

Morell blir født i den lille landsbyen Trais-Münzenberg i 1886 og studerer medisin i Grenoble og Paris, før han reiser videre til München for videre studier i obstetrikk og gynekologi. I 1913 kan Morell endelig kalle seg for lege og jobber en periode som skipsdoktor. Da første verdenskrig bryter ut i 1914, verver Morell seg til tysk tjeneste og blir sendt til fronten i saniteten.

Legen er blant de heldige som har livet i behold etter det tyske nederlaget . Tilbake i hjemlandet slår han seg ned i den tyske hovedstaden og starter opp egen praksis. I 1920 gifter Morell seg med den kjente skuespilleren Hannelore "Hanni" Moller, et giftemål som viser seg å bli inngangen til et ekstremt eksklusivt marked - den tyske overklassens velfylte lommebøker.

Etter den tyske ydmykelsen i første verdenskrig er det mye føleleser som brygger i nasjonen, noe en østerriker vet å utnytte til sin fordel. I 1933 kommer Adolf Hitler og hans radikale høyrevridde parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) til makten. 

DIKTATOR: Adolf Hitler inspiserer tyske tropper sammen med general Walther von Brauschtisch.
DIKTATOR: Adolf Hitler inspiserer tyske tropper sammen med general Walther von Brauschtisch. Foto: Ngc (National Geographic Channel)

Ingen nazist

Noen dedikert nazist var Morell aldri og ifølge historiker og professor sir Richard J. Evansvar det helt andre grunner til at legen meldte seg inn i nazistpartiet i 1933. 

- Han hadde noen problemer i begynnelsen av regimet ettersom, basert på nazistenes ideologi, han hadde et meget jødisk utseende. Morell var mørk i huden, hadde mørkt hår og generelt mørke trekk. På grunn av dette begynte Morell å miste pasienter. I et forsøk på å forhindre at flere byttet lege, meldte han seg inn i nazipartiet. Det var ren opportunisme fra hans side, sir Richard J. Evans i dokumentaren «Hitlers rusmisbruk». 

TREDJE RIKE: Livlegen til Adolf Hitler var ingen nazist, men han øynet en mulighet for å tjene penger. Her holder Adolf Hitler tale for tyske tropper i Dortmund i 1933.
TREDJE RIKE: Livlegen til Adolf Hitler var ingen nazist, men han øynet en mulighet for å tjene penger. Her holder Adolf Hitler tale for tyske tropper i Dortmund i 1933. Foto: Popperfoto (National Geographic Channel)

Dokumentarfilmen sendes på National Geographic tirsdag 3. februar og tar en nærmere titt på Hitlers mer ukjente side og hans forhold til den omstridte legen Theodor Gilbert Morell.

Ifølge Evans fungerer legens plan og pasientene strømmer tilbake, deriblant en rekke høytstående medlemmer av nazipartiet. Det er gjennom disse personene at Morell får høre om Hitlers gryende helseproblemer. Diktatoren er vegetarianer og hans ensidige kosthold har gitt han mageproblemer.

- Hitler led av konstante magekramper fordi han var vegetarianer. Blant annet spiste han veldig mye bønner, noe som ikke er veldig bra for magen. Disse måtte i tillegg moses ettersom tennene hans var i veldig dårlig forfatning. Han hadde også forferdelig dårlig ånde, forklarer historikeren.

EKSPERT: Professor i historie Richard Evans deler sine synspunkter på livlegen til Adolf Hitler. Her intervjuet i lokalene til Theodor Morells praksis i Berlin.
EKSPERT: Professor i historie Richard Evans deler sine synspunkter på livlegen til Adolf Hitler. Her intervjuet i lokalene til Theodor Morells praksis i Berlin. Foto: Chris Durlacher (National Geographic Channel)

Da legen får høre om mageproblemene, øyner han en mulighet til å klatre på statusstigen. Gjennom felles kjente får Morell sikret seg en audiens hos mannen med barten og anbefaler en uortodoks behandlingsmetode. Legen er av oppfatningen at Hitlers problemer skyldes en infeksjon i tarmene og anbefaler en kur der "friske" tarmbakterier får komme til. Han gir føreren derfor en dose med Mutaflor, en medisin utviklet under første verdenskrig ved å hente ut friske magebakterier fra tyske soldaters avføring.

LIVLEGE: I 1937 blir Morell utnevnt til Hitlers livlege. Det valget var det ikke alle som likte blant diktatorens nærmeste.
LIVLEGE: I 1937 blir Morell utnevnt til Hitlers livlege. Det valget var det ikke alle som likte blant diktatorens nærmeste. Foto: Heinrich Hoffman (National Geographic Channel)

Utrolig nok klarer legen å overtale diktatoren til å ta medisinen og enda mer utrolig ser det til at behandlingen har en positiv effekt.

- Ved en anledning i 1936 uttaler Hitler Mens andre har behandlet meg feil, har Morell klart å kurere meg». Det var et vendepunkt i forholdet deres, mener Evans.

I 1937 blir Morell ansatt som Førerens livlege.

Omstridt

Valget av Morell til å holde øye med Hitlers helse var ikke populært i diktatorens indre krets.

Både Heinrich Himmler og Hermann Göring skal ha avskrev legen som en «kvakksalver» kun ute etter å mele sin egen kake.

- Morell var intet annet enn en svindler og lurendreier som ikke burde praktisert medisin utenfor en veterinærklinikk. I stedet endte han opp med å behandle verdens mektigste mann, påpeker Bill Panagopoulos, auksjonarius og samler av krigseffekter.

PASSER PÅ: Theodor Morell var aldri langt unna Adolf Hitler. Selv hadde han ingen militær rang, men fikk sydd seg en uniform som han brukte.
PASSER PÅ: Theodor Morell var aldri langt unna Adolf Hitler. Selv hadde han ingen militær rang, men fikk sydd seg en uniform som han brukte. Foto: (National Geographic Channel)

Han får støtte av farmakolog og lege Sarah Bailey og professor Roland Jones, begge ansatt ved University of Bath. De har gått igjennom den massive listen over medikamenter som Morell ga Hitler opp gjennom årene. De forklarer blant annet hvordan legen matet diktatoren med et ekstremt sterkt og avhengighetsskapende bedøvelsesmiddel fra legemiddelgruppen Barbiturat, noe man i dag som oftest kun finner hos dyreklinikker.

- Barbiturater er noe man tidligere brukte for å kurere angstanfall, men dette er veldig sterkt så man kuttet det ut da tryggere medikamenter ble tilgjengelig. Nå til dags er dette noe dyrlegen gir til kjæledyret før man avliver det, forteller Bailey.

Gjennom hele sin karriere som livlege skrev Morell grundige og detaljrike dagbøker om sitt forhold til Føreren. Dagbøkene var ikke bare for å holde oversikt over Hitlers sykdomsforløp og pasienthistorikk, men vel så mye for å beskytte Morell fra eventuelle problemer med Nazi-Tysklands hemmelige politi, Gestapo.

GODT BEVART: Theodor Morells liv sammen med Adolgf Hitler er godt dokumentert i hans dagbøker. De er oppbevart i det tyske riksarkivet.
GODT BEVART: Theodor Morells liv sammen med Adolgf Hitler er godt dokumentert i hans dagbøker. De er oppbevart i det tyske riksarkivet. Foto: Michael Timney (National Geographic Channel)

Bøkene er i dag lagret i det tyske riksarkivet og gir et detaljert bilde av metoder, doser, medikamenter og behandlinger som ble testet ut. Morells oversikt gir et unikt innblikk i hvor avhengig Hitler egentlig var av legens reseptblokk.

Morell var ikke redd for å prøve ut en rekke ukonvensjonelle metoder da pasient nummer én følte seg ille.

Da Hitler klager til legen over søvnløse netter, stress og depresjon etter den mislykkede invasjonen av Sovjetunionen i 1941, tyr Morell til en metode store deler av den medisinske verden har avfeid som "ubrukelig" over 100 år tidligere. Morell tapper blod fra førerens tinninger ved hjelp av blodigler. Da dette ikke gir noen særlig forbedring hos Hitler, går legen over til sterkere saker.

Han gir Hitler en teskje med barbituratet Brom-Nervacit. Ikke overraskende har det sterke medikamentet stor effekt. Det tar ikke lang tid før Hitler må ha en skje med Brom-Nervacit hver eneste kveld for å få sove.

STERKE SAKER: I ettertid har barbiturater som Brom-Nervacit blitt brukt mest i forbindelse med avliving av dyr.
STERKE SAKER: I ettertid har barbiturater som Brom-Nervacit blitt brukt mest i forbindelse med avliving av dyr. Foto: Michael Timney (National Geographic Channel)

Men med sterk sovemedisin trenger man noe for å våkne også. Siden 1937 har Morell gitt Hitler en dose med glukose (druesukker) hver eneste morgen, om ikke i tablettform, så med sprøyter.

- Det fungerer som en umiddelbar oppkvikker, slår professor Roland Jones fast.

NÆRE VENNER: Morell og Hitler ble nære venner, noe ikke alle i Hitlers innerste krets likte. Morell og Hitler til venstre i bildet.
NÆRE VENNER: Morell og Hitler ble nære venner, noe ikke alle i Hitlers innerste krets likte. Morell og Hitler til venstre i bildet. Foto: (National Geographic Channel)

I tillegg til morgendosen og kvelddosen, gir Morell Hitler en rekke vitaminer hver eneste dag, ofte to ganger om dagen.

Dagbøkene avslører hvor dårlig kvalifisert fagmann Morell egentlig er. 

- Overraskende ofte skriver han «Ga Hiler dagens sprøyte. Klarte å bøye nålen igjen». Med andre ord var han ikke veldig flink, slår Jones fast.

Til tross for sine manglende kvalifikasjoner til å sette sprøyter, ble Hitler mer og mer avhengig av livlegen. Hitler inviterte blant annet Morell med seg på ferie.

Økonomisk motivert

Utover 1940-tallet ser det ut til at flere og flere av personen i Hitlers innerste krets begynte å bli lei Morells nærvær. Mange er oppgitt over at Morell er mer opptatt av å utnytte sitt nære bånd til Føreren for økonomisk vinning fremfor å forkynne nazistisk propaganda.

Legen har blant annet sikret seg interesser i en rekke legemiddelfabrikker i Øst-Europa. Via sine kontakter i nazimaskineriet får Morell ansvar for å levere vitaminer og andre produkter til det tyske folk og militæret. Dette vil sikre han millioninntekter.

En av dem som begynner å irritere seg over livlegen er Eva Braun. Det går så langt at Hitlers elskerinne nekter å bruke hans tjenester.

- Morell spiste høylytt, slurpet, rapte og han ble bare feitere og feitere. Han hadde en forferdelig kroppslukt og dårlig personlig hygiene. Eva Braun klagde blant annet til Hitler over kroppslukten hans. Da kontret Hitler med «Jeg har ikke ansatt Morell for hans lukt. Jeg har ansatt han for å behandle meg medisinsk», forteller Evans.

UENIGE: Adolf Hitlers elskerinne Eva Braun var ikke imponert over Morells personlige hygiene.
UENIGE: Adolf Hitlers elskerinne Eva Braun var ikke imponert over Morells personlige hygiene. Foto: (National Geographic Channel)

Men for å kunne melke pengekuen var det essensielt for Morell å holde Hitler i live. Da krigen begynte å gå i Tysklands disfavør i 1943, startet også Førerens helse å skrante. Morell valgte å gi Hitler sterke medikamenter.

I 1943 begynner Hitler å ta Eukodal, et smertestillende medikament basert morfin, akkurat som heroin. I et forsøk på å gi Føreren mer energi, gir Morell Hitler tabletter med Pervitin - en tidlig utgave av «crystal meth».

I et tilfelle skal den tyske diktatoren ha skjelt ut den italienske motparten Benito Mussolini sammenhengende i to timer over deres militære styrkers skuffende resultater på slagmarken. En utslitt Hitler skal ha fått pervitin før møtet av legen, noe som kan ha vært en årsak til skyllebøtten.

I tillegg til disse to medisinene, skal Morell ha gitt Hitler rundt 15 andre typer medikamenter. Hitler får også injisert ekstrakt av oksesæd i kroppen. Ifølge Morell skal dette fungere som en testosteronboost og øke Førerens vitalitet og sexlyst.

MED PÅ TUR: Etter Theodor Morell ble Hitlers livlege var han ofte med på diktatorens private reiser. Her fra en tur på Hitlers ferieresidens i Berghof.
MED PÅ TUR: Etter Theodor Morell ble Hitlers livlege var han ofte med på diktatorens private reiser. Her fra en tur på Hitlers ferieresidens i Berghof. Foto: (National Geographic Channel)

På dette tidspunktet har Hitler i tillegg begynt å få alvorlige problemer med hjertet og i et forsøk på holde maskinen gående pøser livlegen på med nye medikamenter. I løpet av 1944 er diktatoren på både oppkvikkere og sedativer. Det er en farlig miks.

- Min første reaksjon da jeg så listen var sjokk over at en person kunne være på mye medikamenter, sier Bailey i dokumentaren.

- Vi så begge på listen (Roland Jones og Sarah Bailey journ. anm.) og vi var begge sjokkert over at Hitler klarte å utføre noen oppgaver med den dopcocktailen han gikk på, legger hun til.

SØVNPROBLEMER: Adolf Hitler slet ofte med søvnen noe livlegen kurerte med sterke sovemedisiner. Her et bilde av en sovende Hitler fra 1929.
SØVNPROBLEMER: Adolf Hitler slet ofte med søvnen noe livlegen kurerte med sterke sovemedisiner. Her et bilde av en sovende Hitler fra 1929. Foto: Zed (National Geographic Channel)

Nærme slutten

Etter det mislykkede attentatet på Adolf Hitler i juli 1944, vokser båndet mellom føreren og livlegen enda sterkere. Undersøkelser av Føreren viser at ett av medikamentene Morell gir Hitler for mageproblemene inneholder stryknin, noe man tidligere brukte i rottegift.

Morells motstandere beskylder han for å forsøke å forgifte pasienten, men diktatoren tar legen i forsvar og fjerner heller alle kritikere fra nazistenes hovedkvarter. 

Utover 1944 er det flere tegn som tyder på at Tyskland ikke kommer til å gå seirende ut av krigen og i januar 1945 søker Hitler tilflukt i førerbunkeren i Berlin. Med ned i mørket er Morell.

ALDRI LANGT UNNA: Da Hitler søkte tilflukt i førerbunkeren var Theodor Morell med. Livlegen var aldri langt unna sin pasient, spesielt de siste årene av diktatorens liv.
ALDRI LANGT UNNA: Da Hitler søkte tilflukt i førerbunkeren var Theodor Morell med. Livlegen var aldri langt unna sin pasient, spesielt de siste årene av diktatorens liv. Foto: Walter-frentz-collection (National Geographic Channel)

Det siste året før bunkeren har livlegen gitt Hitler flere doser av et medikament Morell selv har utviklet, Vitamultin Forte. Ett av Vitamultin Fortes hovedingredienser er Pervitin. Ifølge den tyske historikeren Henrik Eberle fra Martin Luther Universtitet i Halle-Wittenberg, var det spor etter ni injiseringer av Vitamultin Forte i førerbunkeren.

I tillegg til konstante mageproblemer, hjerteproblemer, søvnløse netter, høyt blodtrykk og angstanfall, skal Hitler også ha vist tidlige tegn på å ha Parkinsons. Ukontrollerbar risting i venstre arm og sakte bevegelser var bare noen av symptomene som ble mer og mer synlige på slutten.

- Jo mer syk han (Hitler journ. anm.) ble, jo mer avhengig ble han av Morell som konstant sa han kunne kurere og veilede han gjennom smertene. Jeg tror helt klart at Hitler hadde utviklet en psykologisk avhengighet til Morell, mener nevrolog Tom Hutton.

Han har tatt en nærmere titt på dokumentar og blant annet analysert siste kjente videoopptak av Hitler. Han er overbevist om at alle medikamentene, samt alle de andre helseproblemene, påvirket Førerens siste avgjørelser. 

Foto: Chris Durlacher (National Geographic Channel)

Førerens sinn virket heller ikke til å være koblet med virkeligheten. Samtidig som over to millioner soldater fra Den røde armé sto og banket på Berlins dør, ga Hitler ordre om hvordan de skulle beskytte byen med tropper som ikke lenger eksisterte.

- Atomsfæren i bunkeren ble mer og mer fjern fra virkeligheten. Hitler holdt militærmøter hvor han hvileløst vandret rundt et bord med kart og oversikt over tropper eller kompanier som ikke lenger eksisterte fordi alle var blitt drept eller tatt til fange. Dette brydde ikke Hitler seg om. Han fortsatte med ordre som ikke ga mening, forteller Evans.

Opportunisten Mortell innså at slutten var nær, både for sin pasient, Det tredje riket og seg selv dersom han ikke kom seg ut i tide. Legen hadde flere ganger de siste månedene forsøkt å si opp stillingen, men Hitler hadde nektet han å dra. 

Foto: Bundesarchiv Filmarchiv (National Geographic Channel)

Men i 21. april 1945 står det kun et ord skrevet i Morells dagbok: "avskjediget".

Som en siste tjeneste fra Hitler har han fått tommel opp om å redde sitt eget skinn og 22. april forlater Morell førerbunkeren. Via noen gjenlevende nazikontakter og status klarer legen å komme seg på et av de siste flyene ut av Berlin før kommunistene og de allierte får kontroll over byen.

Kun timer etter Morell har forlatt bunkeren skal Hitler ha brutt sammen, skjelt ut alle til stedet for krigens nederlag og fortalt at han planla å ta sitt eget liv.

Morell på sin side blir arrestert av amerikansk militærpoliti og avhørt, men ikke arrestert. Han blir frigitt og etter krigen returnerer han til Tyskland. I 1948 dør Morell 61 år gammel på grunn av helseproblemer knyttet til ekstrem overvekt.

Mannen som holdt Hitler og krigen i gang klarte aldri å redde seg selv.

Se dokumentaren «Hitlers rusmisbruk» på National Geographic Channel 3. februar klokken 22:00.

Likte du denne artikkelen? Lik oss på Facebook og få flere historiske artikler rett i fanget.

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2015.

Les også