Turtips: Slik bygger du snøhule

En vinternatt i snøhule

Iblant hører vi om folk som kom ut for uvær i fjellet, gravde seg ned og ble reddet. Alt som er gjort og prøvd før, blir mindre skremmende den dagen du virkelig blir utfordret.

Pluss ikon
<b>MORO:</b> Å lagesnøhule sa men gir god trening og mye moro.
MORO: Å lagesnøhule sa men gir god trening og mye moro. Foto: Monica Gundersen
Sist oppdatert

Det blåser stiv kuling i fjellet over Hallingskeid stasjon denne natta. Det snør tett, og den sterke vinden blåser snøen sidelengs og gjør at det føles mye kaldere enn det er.

Lyden er øredøvende, og skal du snakke med noen, må du rope høyt. Uten votter blir fingrene raskt svært kalde og gjør vondt etter bare noen minutter. Kulda trenger gjennom klærne fortere enn du trodde var mulig.

<b>LUNT:</b> Det er godt å varmt inne selv om vinden hyler på utsiden.
LUNT: Det er godt å varmt inne selv om vinden hyler på utsiden. Foto: Monica Gundersen

Helst stille i snøhula

Dette merker vi ingenting til. I snøhulen sover vi godt og trygt. Ikke en lyd slipper inn. Ikke et vindpust høres.

Her er det helt stille, bare svake pustelyder fra hulens fem beboere høres nå og da.

Temperaturen ligger rundt 0 grader.

Søkestang og spade

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>BRA JOBBA:</b> </strong></span>Humøret er på topp selv om det er tungt arbeid. 
BRA JOBBA: Humøret er på topp selv om det er tungt arbeid.  Foto: Monica Gundersen

I høyfjellet kan været endre seg brått. Værmeldingen er ikke alltid til å stole på, og ofte er man uten mobildekning. Når uværet først kommer, gjelder det å ta riktige avgjørelser raskt.

Rekker du fram til hytta? Eller er det på tide å grave seg ned? Å grave en snøhule tar tid, og kanskje er du allerede sliten etter en lang dag på tur.

Da er det en fordel å ha prøvd på forhånd; både det å grave snøhule og overnatte i den.

Sjekk været

Hvis du har oversikt over hvordan været har vært de siste ukene, vet du hvordan snøen er. Har det vært stabilt, kaldt vær vil snøen være lettere å spa i enn om været har pendlet fra mildvær til frost. Da skal du spa deg gjennom ren is.

Jo verre været blir, desto fortere må du komme deg i le.

Snøhulemesteren

<b>SØKESTANG:</b> Søkestang brukes for å finne ut om det er nok snø.
SØKESTANG: Søkestang brukes for å finne ut om det er nok snø. Foto: Monica Gundersen

Bengt er snøhulemester på denne turen og har mange gode råd:

– På tur i vinterfjellet er det nødvendig å ha med en søkestang. Den kan brukes til mange ting, men på denne turen skal vi bruke den til å finne riktig sted å grave snøhulen.

Stikk søkestanga innover og nedover i snøen. Får du den helt inn, er det nok snø til at hulen kan graves. Så er det bare å begynne å spa.

Alle som deltar på turen, må ha egen spade slik at arbeidet fordeles. Spade med tenner fungerer ekstra godt. Da går det mye raskere å grave ut snøhulen.

Ulike snøhule-typer

<b>OPPREIST:</b> Hulen er lettere å grave når du kan stå oppreist.
OPPREIST: Hulen er lettere å grave når du kan stå oppreist. Foto: Monica Gundersen

Det finnes mange snøhulevarianter. Har du tid, anledning og krefter, kan du lage en romslig snøhule. Det går fort om dere er mange på tur. Lag to åpninger med cirka to meters mellomrom.

Grav en liten åpning innover og så oppover til ståhøyde. Det kan være tungt å ligge på kne og spa seg fram, så alternativet kan være å lage hele åpningen i ståhøyde og så dekke til toppen med snø når hulen er ferdig.

<b>SMART:</b> Et ligge­underlag gjør jobben litt mindre kald. 
SMART: Et ligge­underlag gjør jobben litt mindre kald. 

Gode tips

Pass på at det er minst 50 cm fra hulens ytterkanter til utsiden. Dette for at hulen skal beholde stabiliteten og ikke rase sammen. Når begge åpningene er ferdige, graves det ut til liggeplass mellom dem.

Liggeplassen skal være sånn ca. midt på magen når du står oppreist. Da ligger du høyere enn hulens inngang og lager en effektiv kuldelås. Ved leggetid dekkes inngangen til med ryggsekker eller pulk.

Om du går alene på tur eller sammen med en god venn, er det ikke behov for en stor snøhule, og om snøen er hard og delvis isete, vil ikke kreftene strekke til, heller. Da blir det viktigere å grave ut akkurat nok plass til to.

Kanskje finner du et lite fjelloverheng eller le bak en steinblokk som gjør jobben enklere.

Til en slik snøhule kan du også bruke ski og staver som skjelett til yttervegg. Fyll på med snø på utsiden. Da får du fin isolasjon også. Et tips er ikke å legge skiene med bredsiden ned, da buer de under vekta av snø. Sett dem istedenfor på høykant, så stiver de bedre og holder veggen stabil.

Bengt har flere gode tips for å gjøre livet i snøhula bedre.

– Liggeunderlag er svært viktig å ha med i vinterfjellet. Det hindrer kulden i å trenge inn til deg når du ligger på snøen. I tillegg må du ha vintersovepose som tåler de temperaturene du beveger deg i. Til sist er en vindsekk uvurderlig. Den har gang på gang vist seg å redde liv. Ikke bare beskytter den mot vinden og kulda ute i friluft, men legger du soveposen inni den i snøhulen, vil den gi ytterligere beskyttelse mot kulda.

Skift til tørt

Vind- og vanntette ytterklær er en selvfølge med god ull under. Ha med et reservesett med ull, sånn at du kan skifte til tørt før du kryper ned i soveposen.

Det er også viktig at spaden er med deg på innsiden av snøhulen, i tilfelle du må grave deg ut igjen.

<b>POPULÆR:</b> Hallingskeid turisthytte er en populær hytte.
POPULÆR: Hallingskeid turisthytte er en populær hytte. Foto: Monica Gundersen

Om snøhulen lages av nødvendighet, og ikke for moro skyld, kan arbeidet fort bli krevende. At stormen herjer rundt ørene dine, gjør ikke saken bedre.

Er dere to stykker på tur, krever det ikke så stor snøhule, men til gjengjeld må begge to arbeide hele tiden. Det merkes godt i armene at man har spadd snø i noen timer.

Det er tungt arbeid, men lettere jo tørrere snøen er. Er man flere, kan man grave på skift, og hver enkelt får mer hvile.

<b>PÅ RAD OG REKKE:</b> Skiene står klare for nye turer.
PÅ RAD OG REKKE: Skiene står klare for nye turer.

Morgen i snøhula

Det er grytidlig morgen. Klokken har akkurat passert sju. Vi ligger tett på hverandre og deler varme. Det er det positive. Ulempen er at når én snur seg, merker alle det, og når én våkner, våkner alle. Det var litt vanskelig å falle i søvn, det skal innrømmes. Men slik er det gjerne på ukjente steder. Ingen av oss har sovet hele natta gjennom, men noen har vært mer våkne enn andre.

Det er god temperatur i hula og varmt og godt i soveposen.

Pass på liggeunderlaget

Med ett svever det dun i lufta. Mye dun. I halvvåken tilstand er det ikke så lett å skille det hvite fra det hvite. Tito har vært urolig i natt. Han trives ikke helt i snøhula, og har skrapt hull i et av liggeunderlagene.

Lufta forsvinner raskt ut og sammen med den, forsvinner dunet. Det er svært mye dun i et sånt liggeunderlag! Plutselig er alle lys våkne, og med duna svevende rundt overalt i hula, sitter latteren løst.

Utenfor har været roet seg. Bakken er dekket av tørr nysnø. Lufta er klar og kald, og det ser ut til å bli en bra dag. Da er det godt å sette seg utenfor hulen og varme litt vann til en god kopp kaffe. Vi nyter utsikten og stillheten i fjellet, og gleder oss til nedfarten på tørr, urørt snø.

Pudderføre! 

Artikkelen er publisert i samarbeid med bladet Villmarksliv. Klikk her for et godt tilbud på Villmarksliv.

<b>FORBEREDT PÅ UVÆR:</b> Liten sikt og kaldt vær krever godt utstyr.
FORBEREDT PÅ UVÆR: Liten sikt og kaldt vær krever godt utstyr. Foto: Monica Gundersen

Turbeskrivelse

<b>RUTA VÅR:</b> Den svarte streken viser hvor vi gikk fra Hallingskeid turisthytte.

Hallingskeid er uten veiforbind­else, så eneste mulighet er ankomst via Bergensbanen. Togturen tar ca. 2 timer og 20 minutter fra Bergen og fra Oslo ca. 4,5 timer.

Rom kan forhåndsbookes på Hallingskeid turisthytte her: https://booking.dnt.no/, ellers er det alltid plass til dem som kommer.

Vår snøhule ble gravd ut ca. 800 meter nordøst for Hallingskeid turisthytte. Skiløypa som ble brukt, er ca. 1,7 kilometer lang. Det er nødvendig å gå sørøst først for å gå gjennom tunnelen under jernbanelinjen. Uten ski på beina kan man velge å gå den stiplede linja rett nord for turisthytta.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2020, og sist oppdatert 27/01 2020.

Les også