Podkast: Elgjakta

Slik roper du på elgen!

Naturfotograf Bjørn Brendbakken i Folldal lokker til seg elg som andre lokker til seg ender med brødsmuler i Slottsparken. Men det er ikke helt uten risiko…

Pluss ikon
<b>ROPER PÅ ELGEN:</b> Bjørn Brendbakken, jeger og naturfotograf, lokker på elgen også når han skyter med kamera.
ROPER PÅ ELGEN: Bjørn Brendbakken, jeger og naturfotograf, lokker på elgen også når han skyter med kamera. Foto: Bjørn Brendbakken
Sist oppdatert

–Det er klart pumpa går når en elgokse på 300-400 kilo kommer i full fart mot deg i den tro at du er en konkurrent til elgkuene. Men så langt har det gått bra, sier Bjørn Brendbakken.

Hør Villmarkslivs podkast: Slik lokker du på elgen

Bladet Villmarksliv har lansert egen podkast. I denne episoden snakker jeger og naturfotograf, Bjørn Brendbakken, om hvordan han roper og lokker på elgen. Podkasten kan du lytte til på:

SPOTIFY | PODKASTER | ACAST

.Han husker likevel en situasjon spesielt godt.

.–Jeg hadde lokket inn to elgokser samtidig, og sto mellom dem. Helt åpent i fjellet og uten noen returmuligheter. Da var jeg svett, men heldigvis fikk de to oksene øye på hverandre, og lot meg være. Men jeg var såpass usikker at jeg turte ikke engang ta bilder, sier Bjørn og ler.

–Det beste tidspunktet å lokke elg er tidlig om morgenen eller på kvelden. Men i mørket skal du være uhyre forsiktig med å lokke elg. Da har du ikke oversikt, og ting kan fort gå galt, sier Brendbakken som også har stor respekt for elgkyr med kalver.

<b>STORE OKSER:</b> Bjørn Brendbakken har felt to av de største elgene i Norge. Han innrømmer at lokking var avgjørende for utfallet.
STORE OKSER: Bjørn Brendbakken har felt to av de største elgene i Norge. Han innrømmer at lokking var avgjørende for utfallet. Foto: Bjørn Brendbakken

Ha respekt for elgkua

–Kyr med kalver skal du ha respekt for. Kua forsvarer kalvene sine hvis hun føler at du utgjør en trussel, og ei stor elgku som ruser mot deg og sparker, kan gjøre stor skade.

–Det er en stor fordel om det er stille når du lokker. I vind har det nesten ikke noe for seg å lokke. Og lokk gjerne fra en plass i høyden, gjerne med et berg bak deg, så lokkelyden får ekstra hjelp ut i terrenget, sier Brendbakken.

I tillegg til å være naturfotograf og skribent i bladene Jakt og Villmarksliv, driver også Bjørn Galleri Snøhetta i Folldal. Og han er ivrig jeger. Det har så langt resultert i to av de største elgoksene som noen gang er målt i Norge. Begge elgoksene ligger blant de 30 største som er registrert.

<b>ELGJEGER:</b> Bjørn Brendbakken jakter også på elgen med kameraet. Også her er lokking et sentralt verktøy for å lure elgen innen skuddhold.
ELGJEGER: Bjørn Brendbakken jakter også på elgen med kameraet. Også her er lokking et sentralt verktøy for å lure elgen innen skuddhold. Foto: Bjørn Brendbakken

Lokking avgjørende

–Det å skyte en stor elgokse er mer flaks enn dyktighet, sier Bjørn Brendbakken. Men han legger heller ikke skjul på at evnen til å lokke elg, ligger bak begge de to storoksefallene.

–I begge tilfellene var det avgjørende for utfallet at jeg kunne lokke. Det ga meg de nødvendige sekundene, slik at jeg fikk skutt. I 2016 skjøt jeg en elgokse jeg hadde fulgt i fem år. Oksen holdt til i området rundt gården der vi bor, og jeg kjente den godt igjen. Det første året jeg så den hadde den 19 tagger i geviret, det andre året 22 tagger, det tredje 25 tagger, så 20 tagger og i 2016 hadde den 21 tagger. Elgoksen var skremt av postjegerne, så den kom forbi meg på ei myr på 60-70 meters avstand. Den kom i full fart, og siden jeg ikke vil skyte på elg i fart, måtte jeg få den til å stoppe. Jeg hoppet ut på myra i det jeg lokket, og det ga ekstra kraft til lokkelyden. Elgen stoppet utrolig nok opp med bredsiden til, og da var det greit, sier Brendbakken som har følgende råd til elgjegerne som snart skal ut på jakt;

–Vær stille! Altfor mange elgjegere snakker og snakker i jaktradioen. Det er stor forskjell på lyden når du hvisker og når du snakker. Og elgen hører snakk på flere hundre meters avstand. Noen jegere jeg kjenner, bruker faktisk blyant og papir når de er i skogen. De skriver beskjeder til hverandre, for de vet at elgen hører dem hvis de snakker, avslutter Brendbakken.

Hør Villmarkslivs podkast her:

Lytt på Podkaster/iTunes:

Lytt på Spotify:

Lytt på acast:

Bladet Villmarksliv har lansert egen podkast. I løpet av ti episoder vil du i høst får lære mer om jakt, fiske og friluftsliv. Du kan lytte til Villmarkslivs podkast på Podkaster (Apple/iOS), Spotify og Acast.

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2019, og sist oppdatert 11/10 2019.

Les også