Slik får du fyr på bålet

Stresset? Kanskje er en time foran bålet alt du trenger!

Dette er årsakene til at bål er bra for kropp og sjel.

<b>MAGISK: Et bål er god «medisin» for kropp og sjel</b>
MAGISK: Et bål er god «medisin» for kropp og sjel
Sist oppdatert

Bålet spraker, det varmer og det lyser opp menneskene som sitter og koser seg foran bålet. Slik har vi mennesker sittet siden vi temmet ilden for mange tusen år siden. Har du noen gang opplevd å sitte rundt et bål ute i det fri, så har du nok også kjent at øynene dras mot ilde, kroppen faller til ro og vi går inn i en slags transe.

Hør podkasten: Slik får du fyr på bålet

Det å sitte foran et bål er faktisk godt for oss. Men, hvorfor er det slik?

Tankene flyter

Til Forskning.no sier Sus Corazon adjunkt ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet at vi mennesker har to typer oppmerksomhet: Den målrettede og den altoppslukende.

Det som skjer når du setter deg foran et bål, er at du skifter fra den målrettede virksomheten, for eksempel fokuset du hadde mens du samlet ved til bålet, til den oppslukte oppmerksomheten, ifølge henne.

– Når vi mennesker er i et miljø hvor vi får skiftende, men rolige stimuli som fascinerer oss, så kommer vi i en tilstand som ikke krever målrettet oppmerksomhet.

– Du føler deg tanketom eller at tankene bare flyter av gårde som skyene på himmelen, sier Sus Corazon til forskning.no.

Hjernen gir slipp

Dette gjør at hjernen gir slipp og du slapper av. I tillegg utsettes sansene våre for ulike inntrykk som bålet som brenner, lukten av røyken og knitringen fra vedkubbene.

Bålet og det at vi slapper av, aktiviserer også det parasympatiske nervesystemet, noe som gjør at kroppen og immunforsvaret vårt restituerer, ifølge Forskning.no.

Har du lyst til å lære mer om bål og hvordan du lager et vellykket bål, så lytt til ukens bål-podkast fra Villmarksliv.

Gratis nyhetsbrev: Meld deg på Villmarkslivs nyhetsbrev

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2020, og sist oppdatert 30/10 2020.

Les også