Til vanns over Vidda

Hardangervidda på tvers med kajakk

På Hardangervidda finnes mange store og små vann. Neste gang du pakker ned fjellsko og sekk, hvorfor ikke ta med kajakken også?

Pluss ikon
<b>BLIKKSTILLE:</b> Vil du oppsøke stillheten, er Halnefjorden er godt valg.
BLIKKSTILLE: Vil du oppsøke stillheten, er Halnefjorden er godt valg. Foto: Monica Gundersen
Sist oppdatert

Au, den beit meg, utbryter jeg irritert. Myggen sirkulerer intenst, og én av dem klarte å stikke. Jeg slår til i samme øyeblikk og treffer blink. Straffen blir hard. Myggen kan være et stort problem på vidda, men det var ikke i mine tanker at den ville følge etter ut på vannet. Det gjør den selvfølgelig. Men når sola står opp, forsvinner den som dugg for, ja nettopp – solen.

<b>BLOMSTER:</b> På avstand virker landskapet karrig, men kommer du nærmere innpå, oppdager du flere blomster, som for eksempel reinrose. (Foto: Wikipedia)
BLOMSTER: På avstand virker landskapet karrig, men kommer du nærmere innpå, oppdager du flere blomster, som for eksempel reinrose. (Foto: Wikipedia) Foto: Monica Gundersen

Det er tidlig lørdag morgen. Vi har studert værmeldingene nøye for å finne det beste tidspunktet å padle på. Vi er over tregrensen, og landskapet er ganske flatt. Blåser det opp her, vil vinden fort piske opp vannet og gjøre det tungt å padle. Det er ingen treghet i bølgene, slik det kan være på havet, og det er viktig å padle slik at vinden blir en medspiller og ikke motspiller.

Hvor riktig værmeldingen er til enhver tid, kan det lages en lang avhandling på, men akkurat nå stemmer den. Fjorden ligger blikkstille foran oss, og bak skyene på andre siden er sola så vidt begynt å titte fram. Det kribler i kroppen. Riktignok er det ikke mye bebyggelse akkurat her, men jeg gleder meg til å runde neset der ute, forlate sivilisasjonen helt og padle like inn på vidda.

Utgangspunktet for turen er Halne Fjellstue. Den ligger like i starten på Hardangervidda, rett før Hordaland blir til Buskerud. Like utenfor passerer riksvei 7, noe som gjør at den er lett tilgjengelig, både for dem som kjører forbi og for dem som vil bli noen dager. Det passerer en jevn strøm med biler og lastebiler. Ofte i stor fart – det ødelegger følelsen av å være på høyfjellet. Å oppleve natur uten menneskelig inngripen gir ro til sjelen.

<b>BÅTSKYSS:</b> Halnekongen plukker opp turgåere etter en rundtur i fjellet. (Foto: Christian Fougner/Scanpix)
BÅTSKYSS: Halnekongen plukker opp turgåere etter en rundtur i fjellet. (Foto: Christian Fougner/Scanpix) Foto: Monica Gundersen

En følelse av frihet

Kajakken glir lydløst på vannet. Ørsmå plask høres når padleåren treffer vannoverflaten. Det er helt stille; langt der borte høres bjeller. Små hvite prikker innover i landskapet indikerer at det er sau på beite her. Utover vidda ligger steiner i alle størrelser, som klinkekuler noen har lekt med og lagt fra seg.

I kajakken sitter man lavt i terrenget, og sikten er ikke alltid lang. Blikket saumfarer landskapet. Noen hundre meter fra fjellstua skal det ligge ruiner etter to steinbuer. For mange generasjoner siden holdt driftekarer til her. Det var menn som kjøpte hester, kyr, sauer og geiter i bygdene på Vestlandet og fraktet dem over Hardangervidda gjennom sommeren, for så å selge dem på Østlandet på høsten.

<b>UTENFOR ALLFARVEI:</b> Én og annen hytte dukker opp på vår vei. Hit kommer du ikke med bil! 
UTENFOR ALLFARVEI: Én og annen hytte dukker opp på vår vei. Hit kommer du ikke med bil!  Foto: Monica Gundersen

Landskapet er vel det mange velger å kalle karrig. På avstand ser det gjerne slik ut. Når man derimot kommer tett på, vokser her både reinrose, bergveronika, museøre og flere hundre forskjellige arter av mose, lav og sopp. Er man heldig, kan man treffe på Europas største stamme av villrein. Det er ikke lett, da de er veldig sky og hører deg lenge før du hører dem. Skulle du likevel være heldig, hold deg i ro og nyt synet til de har vandret videre!

Overnatting

Halne Fjellstue tilbyr overnatting i sovesal, enkelt-/dobbeltrom, familierom, leiligheter og hytter. Prisen varierer fra kr 220 for en seng på sovesal, til 1600 kr pr. døgn for hytte med to soverom og kr 1550 i dobbeltrom med frokost. Fullpensjon kr 2580. Tillegg for eventuell utvask kr 500, enkeltromstillegg på 200. Booking via nettsiden www.halne.no

Padlingen fører oss lenger og lenger innover vidda, og snart hører vi ikke lenger trafikken. Alt vi ser, er vannflaten hvor vinden nå har fjernet den speilblanke fjorden og erstattet den med små, rufsete bølger. Små hytter dukker opp her og der. Noen er gamle og står til nedfalls, andre er godt vedlikeholdt. Det er ikke mulig å kjøre til noen av dem. Du må ta beina fatt, eller bruke båt over fjorden. Det finnes ingen strømledninger, så det er utedo og stearinlys som gjelder.

<b>GODE MULIGHETER:</b> På Hardangervidda finnes det både små og store vann for den som vil ta kajakken i bruk.
GODE MULIGHETER: På Hardangervidda finnes det både små og store vann for den som vil ta kajakken i bruk. Foto: Monica Gundersen

Gamle boplasser

Fiskestanga er med, og det blir gjort sporadiske fiskeforsøk når fjorden krysses og de dypeste stedene passeres. Men fisken, som i morgentimene hoppet så villig, har nå gjemt seg og biter ikke på kroken. Det blir derfor matpakke til lunsj. Utallige små sandstrender, et par meter brede, ligger med ujevne mellomrom langs hele fjorden. Her er det bare å skli rett inn og finne seg godt til rette.

På østsiden av fjorden er det funnet mange boplasser fra både stein- og bronsealder. Den eldste er mer enn 8000 år gammel. Så lenge har det fantes folk her som har fisket i fjorden. De har levd av rein og bær og høstet alt vidda kunne by på.

Med godt utviklet fantasi kan jeg se dem for meg i det jeg glir forbi. Små hytter av stein. Gress på taket. Bygget i naturlige skråninger ligger de, godt gjemt for andre. Utenfor sitter familien med ulike gjøremål. Kanskje var dagens fangst et reinsdyr, og nå jobbes det med å bevare og utnytte hele dyret. Det ryker fra bålet hvor middagen står og godtgjør seg.

Speilblankt vann

Andre aktiviteter

Om sommeren er området supert til mange og varierte fjellturer til for eksempel Rauhelleren eller Krækkja. Det er mange fiskerike vann i området, og fiskekort kan kjøpes på fjellstua. På vinteren er det mange og varierte merkede skiløyper. Ellers kan Halne fjellstue tilby lyssafari på truger, samt hundekjøring. De viser deg gjerne de beste stedene å kite på.

Vi padler så nær land vi kommer. På kantene er fjorden ganske grunn. Steiner lurer like under overflaten, og mange ganger, ganske ofte faktisk, skraper kajakken over en stein og setter seg fast. Når man sitter så nær vannoverflaten ser man ikke mange meter foran seg, og steiner like under overflaten kommer som regel overraskende på.

Det er stille på vidda i dag. Bortsett fra sauene, ser vi ingen andre dyr. Selv om det kan være litt kjedelig, har jeg full forståelse for at de skygger banen. Tidligere var fjellreven et vanlig syn på Hardangervidda. Den forsvant for godt tidlig på århundreskiftet. Kanskje skyldes det at rovdyrene er borte fra vidda og ikke lenger etterlater seg åtseldyr som reven kan leve av gjennom vinteren.

Det er vanskelig å vite, men vi mennesker har nok helt sikkert hatt noe med saken å gjøre på den ene eller andre måten. I de senere år har det blitt satt ut fjellrev på vidda, og bestanden har siden økt. Så ikke bli overrasket om det plutselig står en rev foran deg når du vandrer eller padler over vidda!

På returen stilner vinden helt. Værgudene har åpenbart ikke tilgang på nett, for da hadde de visst at ifølge værmeldingen skulle vinden økt ganske mye nå. Ikke at jeg klager! Det er noe helt spesielt å padle når vannet er speilblankt, når skyene speiler seg i overflaten og skillet mellom sjø og land forsvinner. Det føles som å padle rett inn i evigheten. Nok en enestående opplevelse på vidda går mot slutten.

Halnekongen

Fra Halne Fjellstue til Skaupa/Sleipa på andre siden av Halnefjorden går Halnekongen (bildet) i fast rute hele sommeren, én gang eller to pr. dag fra 29. juni og fram til 1. september. Om du ønsker båten for deg selv, kan du booke den på fjellstua.
Billettpriser 2019: Voksen: kr 250,- t/r samme dag: kr 400,- Barn 4–12 år: kr 150,- t/r samme dag: kr 250,- Barn under 3 år gratis. Hund: kr 150,-

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv nr 11 2019

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2019, og sist oppdatert 04/11 2019.

Les også