Trolltunga

Trolltunga: Fjelltur helt utenom det vanlige!

En lang og kre­ven­de tur pre­mie­res med en spek­ta­ku­lær ut­sikt over Ringedalsvannet. Troll­tun­ga er en opp­le­vel­se du vil huske i lang tid.

Pluss ikon
TROLLTUNGA: Berg­ut­spring som hen­ger 700 me­ter ut­over. Her med ut­sikt mot Fol­ge­fon­na.
TROLLTUNGA: Berg­ut­spring som hen­ger 700 me­ter ut­over. Her med ut­sikt mot Fol­ge­fon­na. Foto: (Hardangerfjord.com)
Sist oppdatert

FRILUFTSLIV: Nordmenn elsker å gå tur, spesielt i fjellet. Det er noen fjellturer som er mer populære enn andre. I samarbeid med magasinet Villmarksliv og spesialutgivelsen «Guide til norsk fjellferie» får du her servert de største folkefavorittene.

Tur: Trolltunga
Terreng: Fottur, topptur på sti
Sesong: Sent i juni, juli, au­gust, sep­tem­ber og ok­to­ber
Tid: Ca. 12 timer
Lengde: Ca. 28 km
Høyde: 1100 moh
Vanskelighetsgrad: Krevende

Flere folkefavoritter: Romsdalseggen, Høgevarde, Preikestolen.

Troll­tun­ga er en fjell­for­ma­sjon uten­om det van­li­ge. Den lig­ger 1100 moh og hen­ger cir­ka 700 me­ter ut over Ringedalsvannet i Skjeg­ge­dal.

Turen

Tu­ren star­ter i Skjeg­ge­dal, og tar rundt 12 ti­mer tur/re­tur. Den er krevende og du bør ha er­fa­ring med lan­ge fjell­tu­rer.

<b>TURTIPS:</b> Guiden til Romsdalseggen er hentet fra magasinet Villmarkslivs spesialutgivelse «Guide til norsk fjellferie». Her finner du haugevis av gode tips til turer, inspirasjon, pakkeguider og utstyr.
TURTIPS: Guiden til Romsdalseggen er hentet fra magasinet Villmarkslivs spesialutgivelse «Guide til norsk fjellferie». Her finner du haugevis av gode tips til turer, inspirasjon, pakkeguider og utstyr.

Sti­en fra p-plas­sen ved start­sted for Mågelibanen (tral­le­ba­ne) er mer­ket, og un­der­veis er det satt opp skilt som vi­ser hvor langt du har igjen. Høyde­for­skjel­len er cir­ka 1000 me­ter.

Du star­ter bratt opp til Brakufsa – sti­en sti­ger rundt 450 me­ter. Der­et­ter er det re­la­tivt flatt inn til Gry­te­skar, der­et­ter føl­ger du mer­king og skil­ter mot Trom­be­skar og Tys­se­vass­bu.

SPEKTAKULÆR UTSIKT: Turen til Trolltunga er lang og krevende, men premien er en spek­ta­ku­lær ut­sikt over Ringedalsvannet.
SPEKTAKULÆR UTSIKT: Turen til Trolltunga er lang og krevende, men premien er en spek­ta­ku­lær ut­sikt over Ringedalsvannet. Foto: CH (Visitnorway.com)

Det er en fin plass å ras­te ned mot Store Flo­ren, ved mur­res­te­ne et­ter en stall for hes­te­ne som ble brukt ved an­leggs­drif­ten for kraft­ut­byg­gin­gen tid­lig på 1900-tal­let. Her er det bekk/rennen­de vann, slik at du får druk­ket og fylt på vann­flas­ka igjen.

Ved Tyssehylen er det mu­lig å bade en varm som­mer­dag. Vel frem­me på Troll­tun­ga kan du våge deg ut på kan­ten, men her må du være eks­tremt for­sik­tig.

DET VILLE EKSTRA: Fra mid­ten av sep­tem­ber til slut­ten av ok­to­ber an­be­fa­les det at du gjen­nom­fø­rer tu­ren med guide. Ak­ti­vi­tets­sel­ska­pet Troll­tun­ga Ac­ti­ve og Troll­tun­ga Adventures til­byr gui­de­de tu­rer.

Kart

Foto: Kartverket

Trolltunga (1100 moh) er et fjellutspring rundt 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal ved Tyssedal i Odda kommune, Hordaland fylke.

Kartverket tilbyr gratis turkart hvor du selv kan printe ut det utsnittet du trenger, bare klikk på kartet nedenfor.

Våre tips til spisested og overnatting ved Trolltunga

Her so­ver du:Troll­tun­ga Hotel, Odda Cam­ping, og Trolltunga Guesthouse & Hostel.

Her spi­ser du: Troll­tun­ga Hotel har re­stau­rant med alle ret­tig­he­ter.

Glad i friluftsliv? Klikk her for å abonnere på Villmarksliv.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2018, og sist oppdatert 10/07 2018.

Les også