Test av 14 fjellsko

Fjellsko for folk flest

Sommer og høst er en fantastisk tid i fjellet, og godt fottøy er kanskje det viktigste friluftsutstyret vi har til denne årstiden. Vi har testet fjellsko som passer til «folk flest».

Pluss ikon
<b>BRUKSOMRÅDE:</b> Skal du bære tung sekk? Da er det flere hensyn å ta når du velger fjellstøvler. 
BRUKSOMRÅDE: Skal du bære tung sekk? Da er det flere hensyn å ta når du velger fjellstøvler. 
Sist oppdatert

TEST AV FJELLSKO: Det er mange ulike modeller å velge blant om du går i en sportsbutikk for å se på fritidssko eller fjellsko. På turer uten, eller med lett sekk på ryggen, trenger man som regel ikke de tyngste og mest solide fjellskoene. Samtidig blir joggesko eller vanlige fritidssko gjerne for spinkle om en skal på en dagstur i marka eller på fjellet.

Bruksområder vi ser for oss for skoene i denne testen, er lette dagsturer og «hytte til hytte»-turer i lett terreng hvor man ikke behøver all verdens oppakning. De fleste skoene i denne testen vil også fungere utmerket som en trim- og tursko til daglig bruk.

Mange av modellene i denne testen trenger veldig lite inngåing, men det er likevel lurt å bruke skoene litt før man legger ut på lengre turer. Om ting ikke fungerer helt optimalt, prøv med en tynnere eller tykkere sokk. Litt endring i trykket på snøringen kan også gjøre underverker for vonde føtter. Bruk skoene på korte turer i starten og utvid etter hvert. Til slutt har du en sko som er tilpasset din fot og er klar for fjellet.

Bruk og vedlikehold

Selv om mange av disse skoene er av syntetisk materiale, trenger de litt vedlikehold. Vask skoene i lunket vann og tørk av vann og skitt før du setter dem bort etter bruk. Oppbevar skoene i romtemperatur. Også sko av syntetiske materialer trenger litt stell med for eksempel reimpregnering. Dette er viktig, selv om skoene har membran. Ta av skoene, og ta ut innleggsålene ved enhver anledning når du er ute på tur. Dette kan redusere fuktigheten i skoene med hele 50 prosent. Bruk sokker med et fukttransporterende materiale – ikke bruk sokker av bomull!

Mange velger kategorisk sko og støvler med membran. En sko med membran er som regel varmere, tettere, tyngre og dyrere enn en sko uten. Om du strengt tatt ikke trenger en vanntett sko, kan det være et like godt alternativ å gå for en sko uten. På den andre siden er det ikke til å komme utenom at en ny sko med membran holder fukt ute lengre enn en tilsvarende uten.

Vi hører at en del er usikre på hvor lenge membranen virkelig holder. Når sant skal sies, vil membranen på de fleste modellene sprekke eller slites hull på før eller siden, men nye produksjonsteknikker gjør at membranen holder lengre i dag enn hva den gjorde i oppstarten da denne teknikken ble tatt i bruk.

I denne type tester er det mange år siden vi har opplevd direkte brudd i membran eller «unormale» fuktinnslag. Du må nok likevel regne med noe fuktgjennomslag om vedlikeholdet av skoene er dårlig, og ytterstoffet på skoene blir gjennomtrukket av fukt og du går med dette over tid.

Håper du finner et par sko som kan passe deg. God tur!

LYTT TIL VILLMARKSLIV: Nye episoder finner du på Spotify, Podkaster for iPhone, Google Podcast og Acast.

Hvordan testen er utført og kriteriene som ligger bak

• Passform er viktig, men dette bør prøves individuelt, derfor vektet noe lett. Vektlagt med 20 prosent.

• Kvaliteten på sålen er gjerne det som skiller gode sko fra de med virkelig topp kvalitet. Om du skal bære sekk, bør du gå for en forholdsvis stiv såle med tanke på både rullemotstand og vridningsstabilitet. En sko tiltenkt variert underlag bør gummidetaljene på yttersålen kunne beveges med tommelfingeren. Vektlagt med 30 prosent i testen.

• Slitasje: Sømmer og slitasjetegn på overflater er vurdert. Vektlagt med 20 prosent.

• Snøring/vedlikehold/vekt: Vektlagt med 30 prosent.

Hva skoene er laget av, har betydning for blant annet vekt, slitasjestyrke og vedlikehold. En skinnsko må som regel gås inn, mens dette er ofte ikke like viktig på en sko av tekstil eller syntetiske materialer.

Pris er ikke direkte sammenfallende med kvalitet, men ofte er det en viss sammenheng.

Vi har hatt de fleste modellene inne til test i en periode på 3–4 måneder. På flere av modellene har vi testet både dame- og herreutgavene. Stabilitet, stivhet og vridningsstabilitet er sammenlignet, og vekt er målt av oss. Skoene er brukt både til daglig og på ulike turer med og uten sekk siste vår og starten av sommeren. Vi satte en øvre grense for vekt på ca. 700 gram per sko.

Ecco Biom Venture TR

Ecco Norway,
tlf. 21 98 45 70,
no.ecco.com

Pris: kr 1397,-
Vekt: 535 g
Materiale: Ecco Yaklær
Membran: Gore-Tex Surround

Velkjent kvalitet fra Ecco med tanke på soliditet og komfort. Fin designdetalj som gir stor åpning av skaftet og et lett påtrekk. Fungerer godt for de med høy rist. Vi opplever at Ecco fortsatt mangler litt på funksjonalitet ute i felt for å ta steget fullt ut fra byen og ut i terrenget og opp i fjellene, men de er på god vei. Gode materialer, oppleves god på foten og har luftekanaler i sålen som fungerer godt. Såle som fungerer best på fast underlag. Litt for lite støtte både fra såle og i ankel med tanke på bæring av sekk eller til turer i noe mer krevende terreng enn lette stier og vei.
Først og fremst en meget behagelig fritidssko som passer for deg som skal gå lette turer uten tung oppakning på ryggen. Om dette passer ditt behov, vil du imidlertid finne en god sko i denne.

Vår vurdering: 7/10

+ Passform, påtrekk, gode materialer

- Støtte, såle

Ecco Exostrike

Ecco Norway,
tlf. 21 98 45 70,
no.ecco.com

Pris: kr 1900,-
Vekt: 600 g
Materiale: Ecco Yaklær
Membran: Gore-Tex

Fantastisk god demping i hælparti kombinert med velkjent «Ecco-passform» gir en meget god brukeropplevelse. Flere særegne designdetaljer gir en stilig og litt annerledes sko som kan appellere til lesere som er opptatt av både design og funksjonalitet. Hælkappe som tilfører stabilitet, men det mangler fortsatt en del for å kunne sammenlignes med de beste på dette området. På samme måte som på Venture TR, opplever vi at Ecco ikke helt klarer å ta steget fra byen og helt opp i fjellene.
Såle som fungerer best på fast underlag og lite støtte i ankel. Pen og behagelig fritidssko.

Vår vurdering: 7/10

+ Demping, passform, design

- Støtte, såle

Crispi Veslepiggen GTX

Ultimate Nordic AS,
tlf. 22 57 50 50,
www.crispinorge.com

Pris: kr 2899,-
Vekt: 700 g per sko
Materiale: Skinn og softshell
Membran: Gore-Tex

Crispi har hevet lista nok en gang i forhold til hva en kan forvente av en sko i dette segmentet. Veslepiggen virker å ha topp kvalitet i både materialer, detaljer og produksjon. Snøringen er trukket langt fram mot tåkappa med en asymmetrisk utforming som gjør det lett å tilpasse snøringen så optimalt som mulig. Stiv og god såle med god rullemotstand og vridningsstivhet. Sålen har en utforming som gir generelt godt feste samtidig som den gir en god stegavvikling. Bra plass i tåboksen som gir plass til gode sokker. Ikke den skoen i denne testen med beste støtte i ankel, men bortsett fra dette: en skikkelig gåmaskin til fjellbruk.

Vår vurdering: 9/10 - BESTE ALLROUND VANDRERSKO

+ Materialer, gåkomfort, passform

- Støtte i ankel

Haglöfs Vyn GT

Haglöfs AS,
tlf. 48 19 04 79,
www.haglofs.com

Pris: kr 1489,-
Vekt: 650 g per sko
Materiale: Lær
Membran: Gore-Tex Extended Comfort

Pen og behagelig fritidssko med meget god demping i sålen. Her har produsenten gjort en god jobb med tanke på at materialer og funksjonalitet står godt i forhold til hverandre. Slitestyrke, vekt, stivhet i sålen og støtte i ankel oppleves å passe godt sammen. Sålen passer godt til både fast og noe løsere underlag. Rullemotstand og vridningsstabilitet kombinert med god støtdemping gjør at skoen passer godt til noe tyngre brukere og takler selvsagt noe vekt i sekken. Flere av testerne oppgir at de ikke opplever skoen like «presis i steget» som de beste i denne testen, men Vyn får likevel gode skussmål. Vyn er ikke ekstrem på noen måte, men her får du en god allrounder som sitter bra på foten til en OK pris.

Vår vurdering: 7/10

+ Demping, slitestyrke, passform

- Stegavvikling

Alfa Mesa Perform GTX

Alfa Sko AS,
tlf. 61 33 69 00,
www.alfa.no

Pris: kr 1999,-
Vekt: 495 g per sko
Materiale: Lær
Membran: Gore-Tex

Solid fritidssko med passform som nok vil passe de fleste. Skaft­høyde som ikke er trukket spesielt langt oppover, men gir samtidig bra beskyttelse rundt ankelkulene. Såle med bra demping og som passer til underlag som varierer fra fast til noe mer løst. Mer enn bra nok støtte i såle med tanke på både rullemotstand og vridningsstivhet, her er det støtte til ankel som vil savnes om en utfordrer terrenget noe mer. Utstrakt bruk av lær sammen med rene linjer har gitt en sko med et klassisk uttrykk. God og solid fritidssko!

Vår vurdering 6/10

+ Passform, demping, komfort

- Støtte i ankel

Alfa Walk King Air A/P/S GTX

Alfa Sko AS,
tlf. 61 33 69 00,
www.alfa.no

Pris: kr 2799,-
Vekt: 650 g per sko
Materiale: Syntet og gummi
Membran: Gore-Tex

Selv om Walk King som modell har vært i markedet en del år, er AIR-utgaven forholdsvis ny. Forskjellen er at AIR-utgaven er laget i et syntetisk materiale som trenger minimalt med vedlikehold. Vi i testteamet har testet begge utgavene og er ikke i tvil om at vi ville valgt AIR framfor den mer tradisjonelle utgaven i lær. Kanskje litt brei lest for enkelte, men ellers lite negativt å finne. Klassisk, lett, solid og funksjonell fjellstøvel i en moderne innpakning.

Vår vurdering: 9/10 BEST I TEST

+ Solid, støtte, passform, vedlikehold

- Lite negativt å finne

Viking Kuling Mid III GTX

Viking Outdoor Footwear AS,
tlf. 22 07 24 00,
www.vikingfootwear.com

Pris: kr 1874,-
Vekt: 500 gram pr. sko
Materiale: Syntetisk
Membran: Gore-Tex Surround

Vi har testet flere modeller fra denne leverandøren der de leverer sko som både er lette og funksjonelle, samtidig som de har designelementer som tilfører skoene noe annet enn hva en ser hos alle de andre produsentene. Denne nye modellen, Kuling Mid, opp­leves god på foten, den er lett, og skoene har store luftekanaler i sålen (Gore-Tex Surround) som fungerer godt. Sålen gir overraskende god støtte, men får et tydelig knekkpunkt om du presser den til ytterpunktet. Mangler noe på støtte i ankel, men en god hælkappe tilfører stabilitet. God lettvekter for raske turer etter vei og sti.

Vår vurdering: 7/10

+ Egenvekt, komfort, passform

- Såle, støtte

Bergans Trekking Boot

Bergans of Norway,
tlf. 32 25 25 00,
www.bergans.com

Pris: kr 1999,-
Vekt: 800 g per sko
Materiale: Lær
Membran: Dermizax

Bergans var tydelige på at denne skoen ville være i tyngste laget for denne testen, men vi ønsket likevel å ha den med, da Bergans er en markant aktør i Norge. Bergans har ikke vært på «skomarkedet» i så veldig mange år, og trenger kanskje noe tid på å finpusse modellene sine. Trekking Boot er en solid fjellsko med god passform og klassisk design. Solide materialer og kalosjering gir høy slitestyrke. Solid og god snøring. Sålen oppleves noe for brei og ikke helt optimalt utformet. Forholdsvis grei pris, god passform og høy slitestyrke vil nok appellere til flere.

Vår vurdering: 7/10

+ Solid, slitestyrke, passform

- Egenvekt, såle

Mammut Ducan High GTX

Mammut Ajungilak AS,
tlf. 99 71 69 61,
www.mammut.com

Pris: kr 1400,-
Vekt: 545 g per sko
Materiale: Syntetisk, mesh
Membran: Gore-Tex

På denne skoen er det lett å se at Mammut bruker mye tid på design og utprøving av nye modeller. Her er det flere løsninger vi ikke har sett før, men som fungere meget godt. Blant annet mangel av en løs tunge der skoen nærmest danner et mykt skall eller stiv sokk som du snører på deg. Litt vanskelig å forklare, men oppleves meget behagelig. Dette sammen med en god såle og et godt pustende materiale gjør dette til en av de mest behagelige lettvekterne av denne type sko vi har testet. Ikke topp støtte til foten, men som en lett vandresko til marka eller på stier i fjellet er dette et meget behagelig valg.

Vår vurdering: 8/10 - BEST KOMFORT

+ Komfort, passform, egenvekt

- Støtte

ArcTeryx Acrux TR GTX

Norsk Fjellsport AS
tlf. 22 59 25 90
www.arcteryx.com

Pris: kr 1899,-
Vekt: 550 g per sko
Materiale: Syntetisk
Membran: Gore-Tex

Kommentar: ArcTeryx har ikke vært på skomarkedet så veldig mange år, men begynner nå å få en del modeller. Denne produsenten slipper ikke ut «blundere», likeså med denne skomodellen. Acrux TR er en god, lett og pen sko. Materialer og produksjon er på topp og passform er det heller ingen ting å si på. Spesielle designelementer gjør at vi ser med en gang hvilken produsent skoen kommer fra og løsningene som er valgt, er både solide og funksjonelle. Lav egenvekt, men likevel høy slitestyrke. Ikke like bra støtte i ankel som på de beste i denne testen, og en såle som passer først og fremst til stein og hardt underlag. Meget god sko til fjellbruk.

Vår vurdering: 9/10 - BEST TIL FJELLVANDRING

+ Passform, egenvekt, slitestyrke

- Støtte i ankel

Mammut Mercury Tour II High GTX

Mammut Ajungilak AS,
tlf. 99 71 69 61,
www.mammut.com

Pris: kr 1989,-
Vekt: 600 g per sko
Materiale: Lær, softshell
Membran: Gore-Tex Performance

Kommentar: Mammut jobber godt med skoene sine for tiden, noe som også vises i denne modellen. Solid utførelse, god passform, godt tilpasset såle og beskyttelse på utsatte steder øker levetiden betraktelig. God hælkappe og memory foam i skaftet gir både økt komfort og god støtte. Bruk av softshell i konstruksjon av tunga gir lite volum, få bretter og færre punkter som kan gi gnagsår. Funksjonell og god sko som vil passe god for deg som kanskje ikke trenger en ren fjellsko, men ønsker en solid fritidssko til både tur og daglig bruk.

Vår vurdering: 8/10

+ Slitestyrke, passform, støtte

- Litt myk såle, ellers fint lite å finne

BRA FOR LOMMEBOKA:

Garmont Gardena GTX

Garmont Internasjonal/XXL,
tlf. 24 08 40 00 (XXL Alnabru),
www.garmont.com

Pris: kr 1199,-
Vekt: 630 g per sko
Materiale: Syntet, tekstil
Membran: Gore-Tex

Pen sko, klassisk design. OK passform og membran som holder deg tørr. Som en solid fritidssko er dette et greit valg. Er du ute etter en tursko til fjellet med sekk på ryggen, blir det noe for spinkelt.

Vår vurdering: 5/10

Salomon Authentic LTR GTX

Amer Sports,
tlf. 94 88 94 07,
www.salomon.com

Pris: kr 1399,-
Vekt: 510 g per sko
Materiale: Lær, tekstil, syntetisk
Membran: Gore-Tex

Lett sko med god passform og OK såle med tanke på vridningsstabilitet. Passer godt som fritidssko som alternativ til solide joggesko, men kommer til kort til friluftsbruk i krevende terreng med sekk på ryggen.

Vår vurdering: 4/10

The North Face Hedgehog Trek Gtx

XXL,
tlf. 24 08 40 00,
www.thenorthface.com

Pris: kr 1249,-
Vekt: 510 g per sko
Materiale: Skinn, syntet, tekstil
Membran: Gore-Tex

Pen sko med god, men litt smal passform. Er du lett i kroppen og ikke skal gå med sekk, kan dette være et godt valg. Sålen gir imidlertid for lite støtte om du skal gå i terrenget. Som vanntett sko til lett vandring får du mye for pengene.

Vår vurdering: 5/10 - MYE FOR PENGENE

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv

VIDEO: Slik henger du trygt opp en hengekøye

Denne saken ble første gang publisert 04/08 2019, og sist oppdatert 16/03 2021.

Les også