Turtips: Femundsmarka nasjonalpark

Veien til eventyrriket

Med grov tørrfuru, øde skog, seige myrer, tunggått blokkmark og fiskevann i alle retninger gir området rundt Femunden ekte villmarksfølelse.

Pluss ikon
<b>GREI TUR:</b> Kanoferden fra Femunden til Røros er en tur de fleste vil klare å gjennomføre.
GREI TUR: Kanoferden fra Femunden til Røros er en tur de fleste vil klare å gjennomføre. Foto: Randulf Valle
Sist oppdatert

Femundsmarka nasjonalpark ble opprettet i 1971 for å bevare et stort, sammenhengende og i det vesentlige urørt skog- og fjellområde. Nasjonalparken dekker 597 kvadratkilometer, og er et av våre mest populære turområder.

Godt fiske

Fisket er godt i Femunds-området. Som alltid vil det fort betale seg å søke bort fra allfarvei – gjerne til småvann og bekker. Det finnes både ørret og røye i flere vassdrag, men harr, sik, gjedde og abbor er like vanlig. Fiskekort får du kjøpt på www.inatur.no.

Fra gammelt av var fisket i Femunden og vassdragene rundt en viktig ressurs for lokalbefolkningen, men det var bare én av måtene villmarka rundt Femunden ble nyttegjort for å sikre livberging. Flere gårder hadde seter, både i og utenfor det som i dag er nasjonalparken.

<b>FIN ØRRET:</b> Du har størst sjanse for å få fin ørret hvis du beveger deg litt utenom turiststrømmen. (
FIN ØRRET: Du har størst sjanse for å få fin ørret hvis du beveger deg litt utenom turiststrømmen. ( Foto: Ill.foto: Morten B. Stensaker

Spor etter kullproduksjon

Spesielt for gårder med mager jord var dette svært viktig. Gressmarker i skogen ble også slått og tørket til vinterfôr. Slike utmarksslåtter var viktige for livberging av buskapen. Tydeligst merker har kullproduksjonen satt i marka. Da kobberverket på Røros var i drift, trengte smeltehytta 700 lass kull i uka. For å skaffe slike kullmengder ble skogen hogd og brent til kull i kullmiler. Spor etter slike kan finnes flere plasser i Femundsmarka.

Fra Femunden til Røros

Varighet
To til tre dager
Lengde
Totalt ca. 60 kilometer
Høyeste punkt
Femunden 662 moh.
Kart
Røros i Norge-serien Varenr
10081

Skitur fra koie til koie

Varighet
Tre til fire dager
Lengde
Totalt ca. 35 kilometer
Høyeste punkt
Muggsjøkoia ca. 800 moh.
Kart
Røros i Norge-serien Varenr
10081

Fra Femunden til Røros

<b>TØMMERRENNE:</b> Kano på vei ned tømmerrenna i Nordvika i Femunden.
TØMMERRENNE: Kano på vei ned tømmerrenna i Nordvika i Femunden. Foto: Randulf Valle

Mange ønsker å oppleve Femunds-området i kano. Mulighetene er enorme, og kun fantasien setter grenser. Noen starter på Femunden og bærer seg innover i marka. Andre starter på svensk side, i området rundt den store fjellsjøen Rogen. Her har vi valgt en klassisk tur som er relativt enkel å gjennomføre: fra Femunden til Røros.

Padlingen starter fra Synnervika på Femunden. Følg land langs nordenden og fortsett inn i Nordvika. Denne strekningen kan være ruskete om det blåser. Ikke ta noen sjanser! Vent om nødvendig, eller bær kanoen over Neset til Nordvika.

<b>BYGGMESTER:</b> Dyrelivet er rikt i Femunds-området. Beveren setter tydelig spor i landskapet.
BYGGMESTER: Dyrelivet er rikt i Femunds-området. Beveren setter tydelig spor i landskapet. Foto: Randulf Valle

Helt nord i Nordvika følger du tømmerrenna ned i Lillangtjønna. Denne skal normalt være grei å padle, men resten av tømmerrennene bør du bære forbi. Den neste renna er kun noen få meter lang, og renner fra Litllangtjønna til Langtjønna. Ei ny og litt lengre renne fører fra nordenden av Langtjønna til Feragen. Korteste bæring går mer eller mindre langs renna.

Ruta går videre vestover Feragshåen, og utoset ligger der ei bru krysser vassdraget. Herfra følger 4–5 kilometer morsom padling på elv som ikke skulle skremme så mange. Det er kun seks meters fall på strekningen.

Demninger

Ved utløpet av Rambergssjøen er elva sperret av to parallelle demninger. Det er stort sett greit å lempe forbi den som ligger lengst til høyre. Turen på elva videre herfra er avhengig av vannstanden.

Tidlig på sommeren går det fort og greit nesten helt til Røros. Senere på sesongen kan det være grunt i mange partier. Elva bør ikke gi særlige problemer, rent padlemessig, så lenge vannstanden ikke er ekstremt høy – eller lav...

<b>URØRT:</b> Mye av Femunds-området byr på nærmest urørt villmark.
URØRT: Mye av Femunds-området byr på nærmest urørt villmark.

Bruker du sammenleggbar kano, kan du sette bilen på Røros og ta bussen til Synnervika med kanoen ombord. Om kanoen ikke er sammenleggbar, må du kjøre til Synnervika og ta buss tilbake for å hente bilen. Ruta passer fint som en rolig tredagerstur. Med én overnatting blir det to ganske lange dagsetapper. Med greie forhold kan man også gjennomføre turen i løpet av én lang dag. Regn i så fall med at det blir sent på kvelden før du er tilbake på Røros. Det er så klart ikke noe problem å bruke mer enn tre dager på turen.

Lorthølbua

Når det gjelder overnatting, har Statskog ei åpen hytte ved nordenden av Langtjønna i tillegg til Lorthølbua, helt nord i Nordvika. Her kan det riktignok være folksomt i høysesongen. Ellers er det fine teltplasser nær sagt overalt. Langs Håsjøen og Rambergssjøen går det bilvei, så det kan være lurt å legge siste leir litt lenger oppstrøms. Kommer du sent til Røros, før eller etter turen, kan en overnatting på Røros eller på Langen gjestegård være et alternativ. Sistnevnte sted leier også ut kanoer.

Kjekt å vite

Overnatting/servering: Litt varierende tilbud gjennom året, sjekk nettstedene for åpningstider: Langen gjestegård www.langen-gjestegaard.no, Jonasvollen camping www.jonasvollen.no, Femundshytten www.femundshytten.no, Svukuriset svukuriset.dnt.no, Haugen gård (se Ut.no, utleiehytter må bestilles på forhånd. Ingen matservering), Røvollen (selvbetjent DNT-hytte)

Atkomst: Tog, fly eller buss til Røros. Bil eller buss til Elgå Bil til Synnervika. Båt fra Synnervika til Elgå, med flere stoppesteder som er gode utgangspunkter for tur. Går fra 9. juni til 2. september. Buss fra Røros til Synnervika. Bussen går kun i perioden når Fæmund II går på Femunden. Rutetider finner du via www.femund.no.

Familietur

Med relativt lettgått terreng og korte avstander passer Femundsmarka flott for barnefamilier på tur. Muligheten for båttransport til Røa, midt i det beste turområdet, øker tilgjengeligheten ytterligere. Padleturer passer også for familier, men vær ytterst forsiktig med de store sjøene. Her kan det skifte fra blikkstille til uvær på minutter.

Midtvinters kan det bli ekstremt kaldt i Femundsmarka, noe som kan bli ekstra utfordrende for barn. Utover våren er området derimot velegnet for familier på tur.

Falkfangerhøgda

Navnet til dette høydedraget er høyst reelt. Fra middelalderen og i mange hundre år framover mot vår tid, ble det fanget levende falker i norske fjell. Femundsmarka var et av områdene hvor fangsten foregikk, og både på Falkfangerhøgda og på Forborgen ved Svukuriset var det fra gammelt av slike fangstanlegg. Falkene ble solgt for store penger til adelsmenn sørover i Europa, som brukte fuglene på jakt. Falkefangerne kunne bruke ukevis i fjellet på jakt etter de dyrebare fuglene.

PADLEPARADIS: På sjøene i Femundsmarka er det flott å padle, men på de store sjøene kan forholdene endre seg raskt.
PADLEPARADIS: På sjøene i Femundsmarka er det flott å padle, men på de store sjøene kan forholdene endre seg raskt. Foto: Randulf Valle

Skitur fra koie til koie

<b>VINTERDAG:</b> På vei mot gården i Nordvika en januardag.
VINTERDAG: På vei mot gården i Nordvika en januardag. Foto: Randulf Valle
<b>HUSROM:</b> Muggsjøbua er et hyggelig krypinn. Spaden står klar for å måke fram døra.
HUSROM: Muggsjøbua er et hyggelig krypinn. Spaden står klar for å måke fram døra.

I Femundsmarka ligger koiene tett. Mange av dem står åpne og gir mulighet for en stemningsfull overnatting. Spesielt vinterstid, når temperaturen i området kan bli svært lav, er innendørs overnatting kjærkomment for mange. Også her finnes det et utall variasjonsmuligheter, men vi har valgt en tur med relativt korte dagsetapper.

Når vinteren er kald, er det greit – ikke minst når du skal ta deg fram i løs snø gjennom skogen. At koiene ligger tett, kan også være praktisk om du opplever at husrommet er stappfullt idet du ankommer, eller at det er tomt for ved.

Du må ha med sovepose og mat selv. Det er også lurt å ha med kokeapparat.

BÅLKAFFE: Etter en lang dag på ski, smaker det med bålkaffe.
BÅLKAFFE: Etter en lang dag på ski, smaker det med bålkaffe. Foto: Randulf Valle

Start fra Synnervika og gå over Neset mot øst til du treffer Nordvika. Sikt mot gården i Nordvika og følg langs mugga til Grunnhåbua på nordsiden av Grunnhåen, alt i alt omkring sju kilometer.

Neste dag kan du følge mugga videre mot øst. Til Langmyrbua er det under fem kilometer. Er føret godt og formen bra, kan du fortsette til Muggsjøbua – øst for Muggsjøen. Det blir snaut fem kilometer til. Ønsker du en tredje overnatting, setter du kursen vestover igjen mot Gubbtjønnbua. Det er kun tre–fire kilometer fra Langmyrbua, og omkring åtte kilometer fra Muggsjøbua. Siste dagsetappe går vestover til Femunden og tilbake til Synnervika – omkring åtte kilometer.

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2019, og sist oppdatert 22/09 2019.

Les også