Dyrt vs billig turutstyr

Må friluftsutstyret vært dyrt?

Man får hva man betaler for, sies det, og kvalitet koster. Men må man alltid ha dyre merkevarer for å ha det bra på tur? Vi har testet dyre alternativer opp mot billigvarianter.

Pluss ikon
<b>DYRT ELLER BILLIG:</b> Kvalitetsprodukter koster mer, veier mindre, rommer mindre i sekken og er mer praktiske i bruk. Men kanskje finner du likevel noe i det lavere sjiktet som dekker akkurat ditt behov!
DYRT ELLER BILLIG: Kvalitetsprodukter koster mer, veier mindre, rommer mindre i sekken og er mer praktiske i bruk. Men kanskje finner du likevel noe i det lavere sjiktet som dekker akkurat ditt behov! Foto: John A
Sist oppdatert

Nordmenn bruker mer penger på sportsutstyr enn europeere flest. Hvor mye vi bruker, varierer selvsagt fra år til år, men de siste årene har vi brukt rundt 3500 kroner i snitt i året pr. innbygger. Dette høres kanskje ikke så mye ut for dem som er mest ivrige på utstyrsfronten, men da må vi huske på at dette er et gjennomsnitt for hele befolkningen, og at det er mange som ikke bruker en eneste krone på sportsutstyr.

For aktive friluftsbrukere er det ikke til å komme utenom at man må kjøpe noe nytt utstyr og kanskje noen nye klær en gang imellom. Om du da tar utgangspunkt i våre utstyrstester, kan du ganske raskt se at mye av utstyret som kommer best ut i disse testene, unektelig er ganske kostbart.

Samtidig er det nok innlysende at ikke alle kan velge på øverste hylle hver gang de skal investere i noe nytt. Med dette som bakteppe har vi sett litt på hvilken forskjell det vil utgjøre om vi konsekvent tar med noe av det billigste utstyret som vi har tilgjengelig og sammenligner med tidligere testvinnere og noe av det dyreste utstyret vi ofte tar med ut på tur.

De ulike utstyrsgruppene vi har valgt ut, er ikke helt tilfeldige, men dette blir selvsagt ikke en helt uttømmende liste over hva en vil kunne få bruk for når en er ute på tur.

Når vi tester utstyr, er gjerne vekt et kriterium. Og det som ofte skiller de dyreste modellene fra de rimelige, er at det er brukt materialer og produksjonsteknikker som gjør at produsentene klarer å holde vekta nede, samtidig som produktene har høy funksjonalitet, flere gode løsninger, ofte er enkle i bruk og har generelt høy slitestyrke.

Hvis disse kriteriene ikke er så viktige, kan vi da finne produkter som fungerer bra, og i tillegg er rimelige?

De som skal på tur et par ganger i året, trenger kanskje ikke det mest solide utstyret, og graden av brukervennlighet kan kanskje kompenseres ved at man f.eks. trenger litt på å slå opp teltet før turen? Vekt er viktigst når man skal gå langt med tung oppakning. På kortere turer kan man kanskje klare seg med utstyr som er tynge og rimeligere, men samtidig OK med tanke på funksjonalitet?

Dette var utgangspunktet da vi samlet sammen utstyr i ulike prisklasser og pakket sekken.

Telt

Exped Mira II HL
Ute Depot,
tlf. 72 41 12 55,
www.utedepot.no
Pris: kr 4999,-

  • Vekt: 1,5 kg
  • Liggeplasser: 2
  • Mål: Innvendig (B x H x L)
  • 125 x 110 x 215 cm
  • Vanntetthet (vannsøyle): 1500 mm

Kommentar: Som et tresesongers fjelltelt med lav egenvekt og god plass til sekker og sko under teltduken, framstår Mira II som et meget godt valg. Raskt oppsett, løsninger som er godt tilpasset med tanke på soliditet og vekt, god sittehøyde inne i teltet og inngang på hver side av teltet, gir stor brukskomfort og god plassutnyttelse. Innerteltet står av seg selv, og kan settes opp som et rent myggtelt om været tillater det. Det finnes rimeligere telt i denne kvalitetsklassen, men Mira II setter en meget god standard med tanke på vekt, funksjonalitet og plass.

Vår vurdering: Raskt å sette opp, brukervennlig og komfortabelt – et meget godt valg!

Xplor Kikut Telt
Europris AS,
tlf. 69 39 66 00, www.europris.no
Pris: kr 599,-

  • Vekt: 4,15 kg
  • Liggeplasser: 3
  • Mål (B x H x L): 200 x 120 x 330 cm
  • Vanntetthet (vannsøyle): 2000 mm

Kommentar: Tenker du å bære med deg teltet i sekken på lengre turer, er det nesten ikke til å komme utenom å investere i et telt av god kvalitet for å holde vekt og pakkevolum nede på et akseptabelt nivå. Om du ikke skal bære langt, og ikke skal slå opp teltet i områder der det blir utsatt for ekstremvær eller på høyfjellet, kan et rimelig telt være en grei inngangsbillett til teltlivets gleder. Kikut er et rimelig telt med mange enkle løsninger, men når det først er oppslått, står det ganske bra. Det takler regn og fukt ganske godt. Ganske tungt sett opp mot størrelsen, og en del løsninger er mindre solide, tungvinte og lite holdbare. Vi fikk bl.a. ødelagt en av glidelåsene andre dagen teltet var i bruk og måtte tape denne. Ingen krise; det er to innganger med glidelås, men ikke et kvalitetstegn. Som et oppstartstelt til bruk i rolige og skjermede omgivelser kan det likevel fungere.

Vår vurdering: Et helt greit telt hvis du ikke skal bære det med deg i sekken, og ikke trenger å utsette det for ekstremvær på høyfjellet.

Fjellstøvler

Crispi Veslpiggen GTX
Ultimate Nordic AS,
tlf. 22 57 50 50, www.crispinorge.com
Pris: kr 3499,-

  • Materialer: Lær, Vibram såle, Gore-Tex
  • Vekt pr. par:ca. 1,4 kg
  • Lest: Normal

Kommentar: Selv om dette ikke er den dyreste skoen vi har testet i det siste, representerer Crispi noe av det beste som er på markedet i det øvre prissjiktet. Veslpiggen GTX er en fantastisk god vandrersko som fungerer godt både i marka og på fjellet. Topp kvalitet, gode materialer, høy slitestyrke, meget god passform og en såle som takler det meste. Veslpiggen vil fungere for de fleste, så lenge du ikke trenger spesielt god støtte i ankel eller ønsker en høyere modell. Skotøyet er noe av det viktigste utstyret du har, og det er ikke her du bør gå for det billigste. Da bør du heller velge rimeligere løsninger på andre områder.

Vår vurdering: Fantastiske vandresko, både til skogs og fjells. Noe av det beste på markedet.

The North Face Hedgehog Trek GTX
XXL, tlf. 24 08 40 00 (XXL Alnabu),
www.thenorthface.com
Pris: kr 1149,-

  • Materialer: Tekstiler, skinn, Vibram såle, Gore-Tex
  • Vekt pr. par: ca. 1 kg
  • Lest: Normal til smal

Kommentar: Det finnes billigere modeller på markedet også, men denne modellen fra The North Face gir deg mye for pengene, samtidig som den faktisk kan brukes på ulike typer turer, så lenge du ikke skal bære for tung sekk eller gå i for krevende terreng. Selv om du får mye for pengene, kan ikke disse to modellene sammenlignes. Her sikter vi ikke til type materialer og slitestyrke, men først og fremst kvaliteten på sålen. Skal du gå med sekk i terrenget, trenger du en bedre sko, men denne holder deg tørr på beina. Går turen langs lette stier uten tung sekk, kan imidlertid dette være et godt alternativ.

Vår vurdering: Brukbare sko til en billig
penge hvis du ikke skal bære tung sekk.

Tursekk

Osprey Lumina/Levity 60
Jarbeux Sport AS, tlf. 92 61 63 99
Pris: kr 2799,-

  • Vekt: 870 g
  • Volum: 60 liter

Kommentar: Lumina og Levity fra Osprey er hhv. dame- og herreutgave i en lettvektsserie med sekker. Vi har testet begge. På denne modellen kan vi velge blant tre ulike rygglengder. Selv om sekken kun veier 870 gram, fungerer den som en fullgod sekk. Dette skyldes mye det innovative bæresystemet, som ikke veier noen ting, samtidig som det er behagelig å bære og er stivt nok til å takle godt med vekt. Godt med lommer, justeringsmuligheter, ventilasjon og godt med festepunkter. Om du kun bruker sekk til oppbevaring av utstyr i bil eller på reise, ville vi valgt den billige varianten. Om du skal på tur i fjellet eller i marka og bære sekken på ryggen, ville vi valgt denne.

Vår vurdering: Lett og funksjonell, med fleksible løsninger, behagelig på ryggen og tåler litt vekt.

Heldre Voyagerus 65
Elements Productions AS
tlf. 92 16 50 90
www.sportoutlet.as
Pris: kr 675,-

  • Volum: 65 liter
  • Vekt: 1980 g

Kommentar: Denne sekken er en av de beste billigvariantene i denne størrelsen. Veiledende pris er 1000 kroner, men den selges i butikk for 675 kroner. Sekken har en tradisjonell utforming, og rygglengden kan justeres på en ganske enkel måte. Stor lomme i lokket og en egentlig godt utstyrt sekk. For en erfaren turgåer vil det raskt skinne gjennom at dette er en veldig enkel konstruksjon. Bæresystemet er for dårlig, ryggen er ikke bra nok avstivet, flere sømmer er for dårlige, og flere av løsningene er for spinkle. Til å oppbevare utstyr i fungerer den bra, men om du skal bære med deg sekken på tur, anbefaler vi ikke å gå for den rimeligste løsningen.

Vår vurdering: Grei til oppbevaring, men ikke til å gå på tur med!

Sovepose

Mammut Kompakt Down Spring sovepose
www.mammut.com,
tlf. 99 71 69 61
Pris: kr 2999,-

  • Vekt: 670 g
  • Pakkevolum: ca. 3,5 liter
  • Komfortemp: 1 grad C
  • Ekstremtemp: - 15 grader C
  • Fyll: Dun 700 cuin 90/10 gåsedun/fjær

Kommentar: Fantastisk god og behagelig sovepose. Meget god dunkvalitet og gode, solide løsninger. Når dun brukes på riktig måte, som her, er det lite som kan slå et slikt produkt, så lenge det brukes riktig. Soveposen oppleves luftig og puster godt. Ekstra isolasjon til hodet og føtter, noe som er godt når det er ekstra kaldt. Lang, solid glidelås. Romslig oppbevaringspose som gir god lufting til duna. Solid og god pakkpose med godt kompresjonssystem som gir minimalt pakkevolum. En av våre favoritter på tur sein vår, sommer og tidlig høst. Om du tar godt vare på den, har du en god pose i mange år.

Vår vurdering: Lett, luftig, puster godt. En av våre absolutte favoritter.

Xplor Røldal Sovepose
Europris AS,
tlf. 69 39 66 00, www.europris.no

Pris: kr 249,-

  • Vekt: 1100 g
  • Pakkevolum: ca. 8,5 liter
  • Komforttemp.: 3 grad C
  • Ekstremtemp.: – 11 grader C
  • Fyll: Syntetisk (Hollowtec)

Kommentar: Selv om det nå finnes syntetisk fyllmateriale som nesten har samme egenskaper som dun, oppnås ikke disse egenskapene i et billig produkt. Røldal har nesten samme temperaturgrenser som posen fra Mammut, men kan ikke måle seg med denne. Røldal oppleves tung, og materialet kjennes klamt og lite pustende. Man kan ikke forvente all verden av en sovepose til 249 kroner, og det vises. Enkle og lite solide løsninger gjør at produktet tåler lite bruk. Pakkposen raknet på første testtur. Vi fikk utglidninger på flere sømmer, og glidelåsen begynte å krangle ganske tidlig. Selv om Røldal faktisk veier 60–79 % mer enn Mammut, er det først og fremst pakkevolumet som oppleves upraktisk.

Vår vurdering: Som ekstra sovepose på hytta, eller for å ligge ute i telt i hagen, er denne grei nok, men vi ville ikke tatt den med på tur.

Isolerende mellomlag

Mammut Rime Light Jakke
www.mammut.com,
tlf. 99 71 69 61
Pris: kr 2499,-

  • Materialer: Pertex Quantum Air, 40g/m²
  • OTI Stretch isolasjon, Pontetoro Stretch fleece
  • Vekt: ca. 330 g
  • Dame-/herremodell: Ja

Kommentar: Rime Light Flex jakke fra Mammut er en glimrende jakke til bruk vår, sommer og høst. Til vinterbruk vil den nok være litt tynn. En syntetisk jakke med ytterskall som er vind- og vannavvisende, fungerer like godt som ytterste plagg og som mellomlag. Den er nok ikke like varm under skalljakka som ullgenseren fra Vikafjell, men bruksområdet er større. Prismessig er det stor forskjell. Jakka er vind- og vannavvisende, veldig lett, har lite pakkevolum, tørker raskt, har høy slitestyrke, holder på fasongen, selv etter mye bruk og har meget god fukttransport. Ulempen sett opp mot ull er bl.a. svettelukt om den ikke vaskes regelmessig.

Vår vurdering: En glimrende jakke, som kan brukes både vår, sommer og høst. Fungerer like godt som ytterplagg og mellomlag.

Vikafjell Ullgenser Varm
Vikafjell,
tlf. 92 16 50 90, www.sportoutlet.as
Pris: kr 500,-

  • Materiale: 100 % ull

Kommentar: ”Ullgenser varm” fra Vikafjell er tradisjonelt utformet som en villmarksgenser i 100 % ull. Den er god og varm, forholdsvis lett til ullgenser i dette formatet å være, og har en veldig fin pris. Ordinær pris er 999 kroner, men den selges ofte fra rundt 350 kroner. Da dette ble skrevet, var det mulig å kjøpe genseren til en femhundrelapp. Høy hals og lange ermer gir god varmeeffekt. Ulempen sett opp mot en syntetisk løsning med vind og vannavvisende ytterlag, er selvsagt at ullgenseren blir mye tyngre, den er ikke vindtett, tåler ikke regn og blir veldig tung om den blir våt. Pakkevolum er også mye større enn på en syntetisk løsning. Likevel – om det er et poeng å spare penger, ville vi gått for denne. Du må uansett ha med en skalljakke om du skal på tur.

Vår vurdering: Et meget godt alternativ for den som vil spare noen kroner på mellomlagsplagget.

Kokesystem

Jetboil Cook System Micromo Carbon
Cirdan AS,
tlf. 22 02 50 00, www.cirdan.no
Pris:kr 2099,-

  • Vekt: 340 g
  • Mål: 104 x 160 mm
  • Pakkevolum: ca. 1,3 liter
  • Kokevolum: 0,5 liter maksimalt
  • Brennstoff: gass

Kommentar: Jetboil har vært markedsledende på kompakte vannkokesystemer i mange år. Denne utgaven i karbon er ekstra lett og er utstyrt med den beste ventilen for effekjustering. En halv liter vann koker på ca. to minutter, og en liten gassboks på 100 gram gir opp mot 25 oppkokinger. En halv liter vann er som regel nok til en kopp kaffe og et måltid frysetørret mat. For store grupper, og om du skal tilberede større måltider, vil nok en slik brenner oppleves lite hensiktsmessig. Er du mye på tur alene eller i en liten gruppe, og baserer deg på frysetørret mat, er en slik gasskoker et glimrende valg. Den pakker lite i sekken, veier lite, er effektiv, enkel og sikker i bruk.

Vår vurdering: Et glimrende valg for én eller noen få personer.

Trangia 25–1 stormkjøkken
Clas Ohlson,
tlf. 23 21 40 00, www.clasohlson.no
Pris: kr 499,-

  • Vekt: 845 g
  • Mål: 220 x 100 mm
  • Pakkevolum: ca. 3,8 liter
  • Kokevolum: 1,75 liter maksimalt
  • Brennstoff: Sprit

Kommentar: Vi kjøpte vårt sett hos Clas Ohlson og har derfor oppgitt kontaktinfo til demm, men settet selges flere andre steder. Trangia leverer flere pakkeløsninger, men brenneren fungerer likt på alle. En solid og velprøvd løsning med kjeler av aluminium som tåler mye og tøff bruk. Settet står støtt, og tåler en del vind. Spritbrenner er standard. Den gir noe begrenset effekt og kan oppleves litt lunefull. Man kan kjøpe til en annen type brenner, men til en annen pris. Den er verken like effektiv eller like enkel i bruk som en moderne gass- eller bensinbrenner, men passer godt til å steke egg, flesk og fisk, og om til å tilberede noe større gryter. Tar stor plass i sekken, veier en del, og brennstoffet som brukes, er ikke like sikkert i bruk som gass.

Vår vurdering: Solid og velprøvd. Ikke like effektiv og brukervennlig som en moderne gass- eller bensinbrenner.

Underlag

Exped Synmat HL MW
Ute Depot, tlf. 72 41 12 55,
www.utedepot.no
Pris: kr 1899,-

  • Vekt: 440 g
  • Mål: 7 x 65 x 183 cm

Kommentar: Det er urettferdig å sammenligne et av de beste oppblåsbare liggeunderlagene i sin klasse med et billig, tradisjonelt liggeunderlag, men det er det denne testen i bunn og grunn handler om. Selv om dette underlaget har et pakkevolum på kun 1,2 liter, har det en tykkelse på hele 7 cm når det er oppblåst. Nedre bruksgrense er oppgitt av produsenten til – 6 grader, noe vi kan være enige i. Dette gir en liggekomfort som ikke kan sammenlignes med et tradisjonelt liggeunderlag, men koster rundt 10 til 11 ganger så mye som et tradisjonelt underlag. Det må sies at det finnes oppblåsbare underlag som er rimeligere enn dette.

Vår vurdering: Du finner ikke noe lettere, bedre og mer funksjonelt liggeunderlag enn dette!

Xplor Røldal sitte- og liggeunderlag
Europris AS, tlf. 69 39 66 00, www.europris.no
Pris: kr 129,90

  • Vekt: 380 g
  • Mål: 182 x 60 x 1,1 cm

Kommentar: Du skal ikke gå så mange år tilbake før det var slike liggeunderlag som dominerte friluftsmarkedet. Da var oppblåsbare liggeunderlag mer som madrasser og regne, og egnet seg ikke til å pakke i sekken. I dag er det vel få teltentusiaster som bruker kun et slikt liggeunderlag alene. Vi kombinerer gjerne et oppblåsbart og et tradisjonelt, der det tradisjonelle blir lagt underst fordi det er mer slitesterkt og såpass rimelige at det ikke har så mye å si om vi sliter dem ut.

Vår vurdering: En natt bare med dette som underlag, blir ikke behagelig. Men absolutt helt greit f.eks. som sitteunderlag i påsken.

Tørrmat

Frysetørret turmat
Real Turmat, Drytech,
tlf. 77 60 03 00,

www.realoutdoorfood.com

  • Pris middag: ca. kr 100,-
  • Pris frokost: kr 69,-
  • Pris biff snacks: 45,-
  • Pris mørk sjokolade:
  • kr 19,-

Kommentar: På turer som varer lengre enn én dag, må vi innrømme at vi i testteamet så godt som utelukkende bruker ulike typer frysetørret mat. Vi har testet ulike leverandører, men har erfart at Real Turmat har flere varianter som faller i smak. Tilgang på ulike type porsjoner til frokost, mellommåltid, middag, sjokoladebarer og ulike snacks, gir et godt, variert og næringsrikt kosthold. Den store fordelen er lav vekt, lite pakkevolum, lang holdbarhet, solid innpakning og mye energi sett opp mot vekt og volum. Ulempen er at man trenger en brenner til å koke vann til hvert måltid, men det holder med en spesialisert gassvannkoker som er både lett og gir raskt oppkok.

Vår vurdering: Lett og praktisk, mange ulike produkter å velge mellom. De fleste finner noe de liker i dette sortimentet.

Vanlig mat, priseksempler
Coop Mega,
www.mega.no,
tlf. 64 87 50 00

  • To bananer: kr 10,-
  • Jegerbrød 750 g: 31,50
  • Mills kaviar: 33,90
  • Norvegia i skiver 150 g: kr 20,-
  • 2 poser Toro Tomatsuppe m/makaroni: kr 41,80

Kommentar: Det absolutt billigste å ta med på tur med tanke på ernæring, er ganske enkelt vanlig mat. Dette forslaget til proviant bør holde til én person i et døgn på tur. Vi burde kanskje tatt med noe snacks som sjokolade og kjeks, men dette blir ekstra luksus for dem som ønsker. Sammenlignet med mat fra Real, ville du fått én middag og en pose med biffsnacks til cirka samme pris. Aberet med vanlig mat er at det tar mye plass i sekken, pålegget skal helst ligge kjølig, og brødet blir fort trykket sammen og smuler i stykker. Skal du koke vanlig suppe, trenger du en vanlig brenner og et kjelesett, noe som er tungt å bære med seg og tar mye.

Vår vurdering: Helt greit ernæringsmessig, men upraktisk med tanke på vekt og volum. En utfordring å holde pålegget kaldt.

Pakkepose

Exped Fold Drybag
www.utedepot.no, tlf. 72 41 12 55, www.exped.com
Pris: Fra 139 kroner

  • Volum: Fra 1 liter
  • Vekt: Fra 13 g

Kommentar: Vanntette pakkposer er nok ikke det mest spennende å bruke penger på, men de er en viktig del av utstyret, ikke bare med tanke på å holde ting tørt, men også for å holde orden på ting og tang. Vi har gjennom en årrekke brukt ulike utgaver av disse posene fra Exped. De er lette, har god holdbarhet, har en grei pris og er funksjonelle i bruk. De tar minimalt med plass når de ikke er i bruk, og kommer i mange ulike størrelser. Dette er tynne poser som er ekstremt lette, men etter vår erfaring holder disse til normal bruk for de fleste. Vi i testteamet drar ikke på tur uten slike i sekken.

Vår vurdering: Aldri på tur uten!

Plastposer fra kolonialen
Leverandør: Ulike kolonialforretninger
Pris: Som oftest fra 1 krone

  • Volum: Varierer
  • Vekt: Fra ca. 20 g

Kommentar: Du tror kanskje vi spøker når vi foreslår å ta med vanlige handleposer fra kolonialbutikker som et alternativ til pakkpose, men dette er faktisk et aktuelt og rimelig alternativ. Er du på fisketur og trenger en pose til å legge fisken nedi, kan en slik pose være grei. Den er også grei å ha til å pakke svartkjelen i (etter at den er blitt kald), og til å holde dopapiret tørt. Som søppelpose fungerer den også bra. Aberet her er selvsagt slitestyrke, og at posen ikke har en god lukkemekanisme. En slik plastpose vil også, som regel, fungere som et bruk- og kastprodukt, som ikke er helt passende for oss som liker ren natur og bærekraftige løsninger.

Vår vurdering: Enkelt og billig, men ikke miljøvennlig.

Jakke

Arc`teryx Beta LT jakke
Norsk Fjellsport AS,
tlf. 22 59 25 90, www.arcteryx.com
Pris: kr 4999,-

  • Materiale: Gore-Tex Pro
  • Vekt: 345 gram
  • Vannsøyle: 28 000 mm

KOMMENTAR: Arc`Teryx har på mange måter lagt lista de siste årene for hva som kan forventes med tanke på design, passform og ytelse av slike skallprodukter. Det viser seg også som regel på prislappen. Beta LT er en lett og funksjonell jakke som både er vanntett og puster godt. Passformen er helt i toppklasse; plagget er behagelig på under bruk, og det er solide og praktiske løsninger. Selv om denne jakka er veldig lett, er det gode lommer og en meget god hette. Ermer/albuer er fasongsydde, og halsen dekker godt selv om hetta ikke er i bruk. Snittet er slik at du blir ikke hindret i armbevegelser. Størrelsene er slik at du kan bruke din normale størrelse og da få plass til et isolerende lag under.

Vår vurdering: En solid, pustende, regntett og behagelig jakke som kan brukes året rundt i mange år.

Vikafjell Varde jakke
Vikafjell, tlf. 92 16 50 90,
www.sportoutlet.as
Pris: kr 400,-

  • Materiale: To-lags (løst innvendig meshfôr)
  • Vekt: 400 g
  • Vannsøyle: 15 000 mm

Kommentar: Biligere blir det nok ikke! De beste jakkene Gore-Tex-jakkene har oppimot 28 000 mm vannsøyle for vanntetthet, mens denne har 15 000 mm. Skal du holde deg tørr i regnet over tid, er nok 15 000 mm en grense du ikke bør gå under. En Gore-Tex-jakke har også bedre pusteegenskaper. Det første man legger merke til, er forskjellen i passform. Samtidig sitter Varde godt på kroppen mens man går med hendene nede, selv om den er litt trang over skuldre og bryst. Om man får større utslag på armene, eller strekker seg fram for å nå sykkelstyret, merkes det at snittet ikke er tilpasset aktiv bruk. Enkel hette, små lommer og rimelige, ikke altfor solide løsninger. Stoffet i jakka oppleves relativt slitesterkt.

Vår vurdering: Denne jakka fungerer greit til daglig bruk og i byen, men den anbefales ikke til turbruk.

Om testen

Dette har vært en noe atypisk test. En del av utstyret som er brukt i testen er tatt inn til andre tester, og en del er hentet inn spesifikt til denne. Noe er kjøpt inn, mens annet har vi fått lånt fra leverandører. Pris som er oppgitt, er enten veiledende fra leverandør, eller det vi har betalt i butikk. Alt utstyret er brukt på flere turer og av flere testere. Jo mer erfaring og kunnskap du tilegner deg, desto sikrere blir du med tanke på hva du trenger av utstyr. Kjøp det aller nødvendigste i starten, og utvid "utstyrsgarderoben" etter hvert som behovene kommer. En del utstyr som ikke regnes som personlig, slik som sekk, telt, brenner og kokekar, kan du kanskje få låne på de første turene. Da vil du gjøre noen erfaringer som kan hjelpe deg med å velge det som er riktig for deg. Noen kommuner har også tilbud om å få låne utstyr gratis. Selv om det alltid er en fordel å ha eget utstyr en kjenner godt, kan det være en fin mulighet til å få testet ut ting før en kjøper sitt eget.

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2019, og sist oppdatert 27/08 2019.

Les også