Kniver til jakt og friluftsliv

Stor knivguide: Slik velger du riktig kniv

Det finnes et utall knivtyper til mange ulike formål. Her er tipsene du må tenke på ved valg av kniv til jakt og friluftsliv.

Pluss ikon
<b>MANGE FORSKJELLIGE:</b> Dagens kniver kommer i mange utforminger. ULU-kniven i midten brukes fortsatt blant urbefolkninger i nordområdene.
MANGE FORSKJELLIGE: Dagens kniver kommer i mange utforminger. ULU-kniven i midten brukes fortsatt blant urbefolkninger i nordområdene. Foto: Arne T. Hamarsland
Publisert

Allerede i steinalderen var kniver i vanlig bruk i Norden. Materialene var tre, bein, flint og skarpe steiner.

Senere lærte mennesket seg å smelte og forme metall og bronse og jern overtok som knivmateriale. Jernkniven kan slipes skarp, men blir fort sløv.

Da mennesket lærte å legere jernet til ulike stålkvaliteter, fikk vi den moderne kniven, der eggen er svært skarp og holdbar.

Formen på knivbladet

Knivbladet formes for å gi best kombinasjon av robusthet og funksjon.

Et smalt knivblad med liten eggvinkel gir en svært skarp egg som møter liten motstand når den skjærer. Ulempen er at knivbladet bøyer unna ved belastning, og eggen bøyes/knekker, selv ved moderat belastning.

Et bredt knivblad og større eggvinkel skjærer litt tyngre, men både knivblad og egg tåler mer belastning før det bøyes/sløves.

Legering av knivstål er en hel vitenskap, en jungel av tilsetninger i ulike konsentrasjoner og blandingsforhold, kombinert med en rekke ulike tekniske framstillingsmåter. Istedenfor å prøve å forstå det uforståelige, er det like godt å lære seg navnet og egenskapene på de mest brukte kvalitetene. Det er en grunn til at de er mye brukt, og det er at de fungerer til sitt bruksområde.

154CM: Relativt hardt stål, som er en oppgradering fra 440C ved at det er tilsatt molybden, som gir en mer varig egg. God rustmotstand og rimelig enkel å slipe skarp. CPM154 er pulverstålvarianten av dette stålet.

440C: En gang var dette blant de beste knivstålene fra USA, mye karbon og krom. Er fortsatt et godt allround-stål som brukes av en rekke knivprodusenter. Brukbart tøft og slitesterkt. Holder eggen bedre enn f.eks. 420HC, men med litt dårligere rustmotstand. Skal være lett å slipe skarp.

420HC: Vurderes som det beste av 420-ståltypene, høyt innhold av karbon som gjør stålet hardere. Med rett varmebehandling får stålet en holdbar egg og god rustmotstand, til tross for at dette er et rimelig stål. Lett å slipe skarpt.

N690 (Böhler 690): Hardt kvalitetsstål som brukes i kniver og kirurgiske instrumenter. Ligner på 440C-stål. Holdbart og lett å slipe skarpt.

Sandvik 12C27: Mye brukt stål i frilufts-, taktiske- og jaktkniver. Hardt og med god slitestyrke og rustmotstand. Litt jobb å slipe,
men blir svært skarp.

Se mer

For å kombinere de beste egenskapene i ett knivblad lager noen produsenter knivblad som er tykke og robuste nærmest skaftet, som smalner av ytterst mot tuppen. Da kan du gjøre grovarbeidet med innerste del av bladet og finarbeidet med den slanke og svært skarpe ytterste delen.

Streng lovgivning rundt kniver

De færreste er klar over hvor streng lovgivningen er når det gjelder kniv. Det fikk en tjueåring fra Vennesla smertelig erfare høsten 2018.

  • Stell godt med kniven din.
  • Vask og tørk den etter bruk.
  • Treskjeftet trenger treolje med jevne mellomrom. Det kan også være lurt å ha litt matolje på bladet.
  • Ei lærslire trenger jevnlig impregnering tilpasset læret.
Se mer

En kveld ble han ble stoppet av politiet. I hanskerommet på bilen fant politiet en vanlig friluftskniv. Saken endte i retten, og tjueåringen fikk en bot på 9600 kroner for å ha overtrådt straffelovens § 352a.

Ungdommen viste til at han hadde med seg kniven i forbindelse med friluftsliv. Det holdt ikke som aktverdig grunn. Tingretten kom til at kniven var lett tilgjengelig og at kjøring på offentlig vei er å regne som offentlig sted.

Det kan være greit å være klar over at springkniver, batangakniver (butterfly), stiletter og andre tilsvarende særlig farlige gjenstander som ikke anses å ha noe aktverdig formål, og som framstår som voldsprodukter, er ulovlig å anskaffe og inneha uten dispensasjon fra politiet (våpenforskriften § 9).

<b>SLIRA: </b>Slira er også en viktig element som ofte blir glemt
SLIRA: Slira er også en viktig element som ofte blir glemt Foto: Arne T. Hamarsland

Foldekniven kan fungere godt i dagens samfunn. Den er relativt anonym og mulig å ha i beltet uten at noen får panikk hvis du glemmer at du har kniven på deg.

Burde være mer fokus på slira

Det er stort fokus på kniver, stål og utforminger. Men hvorfor er det ikke mer fokus på slirer?

At det til den samme kniven for eksempel leveres en hard kunststoffslire som kan beltemonteres både horisontalt og vertikalt og som er lett å vaske helt ren.

Perfekt og hygienisk når kniven brukes på fiske og vilt og stappes i slira uten å være rengjort.

I tillegg kunne det følge med ei fin tradisjonell lærslire hvis du skal bruke kniven til «tørt» arbeid og ønsker en fin kniv hengende i beltet. Hvorfor ikke lage ei flott lærslire med uttakbar plastinnsats som kan tas ut og vaskes ved behov?

En solid sikring som låser kniven i slira, er et must for alle slirer. Denne kan gjerne være totrinns. Første låsing er at kniven «klikker» på plass i slira. Så må det være en solid låsestropp som brukes ved behov.

Les også (+) Po­li­ti­et trop­pet opp med ni mann hjem­me hos en ak­tiv skyt­ter­fa­mi­lie og be­slag­la samt­li­ge vå­pen.

<b>BLAD:</b> Et kort blad gir deg bedre kontroll
BLAD: Et kort blad gir deg bedre kontroll Foto: Arne T. Hamarsland

Lengden på bladet

Et kort blad gir bedre kontroll enn et langt når du skal bruke ytterste del av bladet (bue/spiss) som for eksempel under slakting/flåing av storvilt.

De beste jaktknivene har derfor et blad på 9–11 cm med god bue. En friluftskniv skal brukes til alt fra kapping av kvist til å skjære brød med.

Da er det greit med et blad som tar alt i ett snitt.Siden det gjerne er midtre og innerste del av bladet som brukes, er blad på 13–15 cm en praktisk lengde. Det som kalles fiskekniver, heller egentlig over mot filetkniver.

Bladet må være langt nok til å kunne skjære ut fileten med et snitt fra ene siden og gjerne både tynt og fleksibelt, slik at det skjærer lett og følger beinkonturene godt. Da er lengder på 15–20 cm mest praktisk.

<b>SLIPING:</b> De billigere knivene er vanskeligere å slipe når de først har blitt sløve.
SLIPING: De billigere knivene er vanskeligere å slipe når de først har blitt sløve. Foto: Arne T. Hamarsland

Holder billigknivene mål?

Hvis du kun ser praktisk på kniven, kommer du faktisk svært langt med en billig Mora-kniv. Hvis du vil ha en vedlikeholdsfri kniv, bør du velge en med plastskaft og blad i rustfritt stål (Stainless Steel stemplet på bladet).

Ulempen er at disse bladene er vanskelig å slipe skarpe når de har blitt skjemt. Min favoritt er knivene med blad av karbonstål (Carbon stemplet på bladet).

Disse er greie å holde lynskarpe. Ulempen er at de må oljes med jevne mellomrom for å unngå rust.Til vanlig spikking kjøper de fleste en billigkniv til under hundrelappen. Er det en fiskekniv det er snakk om, er noen hundrelapper ok.

En frilufts-/turkniv må du kunne stole på, så mellom fem hundre og tusen er ok. Men driver du med storviltjakt, er det gjerne det beste som gjelder, så da sitter tusenlappene litt løsere.

Systemkniv, Böker Optim

SystemknivBöker Optima
SystemknivBöker Optima Foto: Arne T. Hamarsland

www.boker.de og www.kniveksperten.no

Vekt kniv/slire: 202/63 gram

Lengde sammenslått/knivblad: 121/80 mm

Stålkvalitet: CPM-154 (drop-point blad)

Slire: Sort okselær

Pris: kr 1760,- (skaft med clip-point blad), drop-point blad kr 842,-, blad m gut-hook kr 453,-, spretteblad kr 476,-, sagblad kr 610,-

Böker Optima er knivverdenens svar på systemvåpen, et solid og behagelig micartaskaft som du kan montere en rekke forskjellige blader på. F.eks. drop-point med gut hook til vomming, drop-point til flåing/partering og sag til kutting av bein.

Holder godt på eggen, selv ved tøff bruk. Lett å slipe skarp igjen. Skaftet kunne hatt mer friksjon/mer markert fingerstopp for økt sikkerhet.

Enkelt å bytte blad. Sikker låsing av bladene.

Lett å demontere/rengjøre. Solid lærslire, plass til tre ekstrablader. Trykknapplukking, vertikal montering på beltet.

God foldekniv til jaktbruk, Gerber Gator 154CM Drop Point Fine Edge

Gerber Gator 154CM Drop Point Fine Edge.
Gerber Gator 154CM Drop Point Fine Edge. Foto: Arne T. Hamarsland

www.gerbergear.com

Vekt kniv/slire: 124/25 gram

Lengde sammenslått/knivblad: 126/96 mm

Stålkvalitet: 154

CMSlire: Cordura

Pris: kr 879,-

Gator er greie kniver med godt stål og skaft som sitter som støpt i hånden, både tørt/vått/sleipt.

En meget god foldekniv til jakt. Blad i relativt hardt 154CM rustfritt kvalitetsstål.

Eggen holder seg derfor godt så lenge den brukes på skinn/kjøtt og på bein. Relativt grei å slipe skarp. God rustmotstand.

Bueformet skaft i glassfiber/nylon med profilert soft-grip gummi utenpå og kraftig pekefingerprofil. Slire i kraftig cordura med borrelåslukking. Henges i belte. Sikker og lett tilgjengelig bladlås på ryggen av skaftet.

Mekanisme uten slark. Knivblad kan demonteres for reparasjon/rengjøring. Uten flippers, det vil si at du må bruke to hender for å åpne kniven. Grei å holde ren. Savner snorhull i skaftet. Begrenset livstidsgaranti.

Les også (+) Den oppofrende familiefaren skjulte groteske hemmeligheter

Turkniv, Gerber Strongarm fixed blade

Turkniv Gerber Strongarm fixed blade
Turkniv Gerber Strongarm fixed blade Foto: Arne T. Hamarsland

www.gerbergear.com

Vekt kniv/slire: 207/122 gram

Lengde, totalt/knivblad: 250/125 mm

Stålkvalitet: 420HC

CerakoteSlire: Kunststoff/nylonbånd

Pris: kr 1299,-

Fulltange overlevelseskniv med gummiert mønstret skjefte, god friksjon, markert fingerstopp.

Holder godt på eggen, lett å slipe skarp.

Systemslire i kunststoff/nylon, fleksible festemuligheter, hygienisk, sikrer kniven godt og har dreneringshull. Kniven går begge veier i slira.

Velproporsjonert, spikker bra, fungerer godt på jakt. God rustmotstand.

Allroundkniv, Øyo RondaneBrødrene

www.oeyo.no

Vekt kniv/slire: 136/43 gram

Allroundkniv Øyo RondaneBrødrene
Allroundkniv Øyo RondaneBrødrene Foto: Arne T. Hamarsland

Lengde, totalt/knivblad: 258/134 mm

Stålkvalitet: 440B

Slire: Lær

Pris: kr 595,-

Allroundkniv med relativt langt knivblad. Treskaft og ganske tynt (ca. 2 mm bredt) knivblad gir en lett kniv der bladet ikke tåler all verdens juling.

Sitter godt i hånden, fingerprofil for pekefinger/fingerstopp gir brukbart grep, selv om skaftet er glatt. Fin finish. Mister eggen ved belastning, men lett å få skarp igjen. God til spikking, slakting og filetering. Anløper litt ved fukt på bladet.

Enkel, myk lærslire uten drenering, kniven sitter løst i slira, men kan sikres.

God til jakt og spikking, Helle utvær AS

Helle utvær AS
Helle utvær AS Foto: Arne T. Hamarsland

www.helle.com

Vekt kniv/slire: 153/50 gram

Lengde, totalt/knivblad: 221/100 mm

Stålkvalitet: Sandvik 12C27 stainless steel

Slire: Lær

Pris: kr 1469,-Solid bygget fulltangekniv med skaft i valbjørk, sitter godt i hånden, godt balansert.

Litt kort skaft for store hender, begrenset friksjon og fingerstopp. Bladet er bredt med drop-point. God rustmotstand og fin finish.

Bruker litt tid, men blir meget skarp, holder godt på eggen. God til jakt og spikking. Myk lærslire uten drenering. Livstidsgaranti.

Designet av den anerkjente knivdesigneren Jesper Voxnes.

God til jakt og flåing, Muela Rhino

Muela Rhino
Muela Rhino Foto: Arne T. Hamarsland

www.muelaknives.com, www.kniveksperten.no

Vekt kniv/slire: 227/52 gram

Lengde, totalt/knivblad: 225/91 mm

Stålkvalitet: Sandvik 14C28N

Slire: Tilgjengelig i kydex og lær

Pris: kr 1465,-

Solid, fulltange jaktkniv med bredt (37 mm) og relativt kort blad. Markert drop point.

Skaft med fingerformet micarta, ru overflate og solid fingervern gir sikkert grep under alle forhold. Eggen gir seg ved hard belastning, men er rask å få skarp igjen. God til slakting/flåing. Ikke rust. Fås med slire i kydex og lær.

Kydexslira er lett/solid/hygienisk, lærslira er flott og med drenshull. Kniven sitter godt i kydex, litt løsere i lærslira.

Rimelig kniv til jakt og spikking, Mora Kansbol

Mora Kansbol
Mora Kansbol Foto: Arne T. Hamarsland

www.morakniv.se

Vekt kniv/slire: 98/38 gram

Lengde, totalt/knivblad: 223/105 mm

Stålkvalitet: Rustfritt stål

Slire: Plast

Pris: kr 287,-

Lett og med relativt kort knivblad. Mot tuppen går bladtykkelsen fra 2,3 mm til 1,0 mm.

Praktisk for grovarbeid innerst og finsnitting med tuppen. Mykt, gummiert skaft med god friksjon, begrenset fingervern. Tar litt tid, men blir meget skarp, holder godt på eggen. God til spikking og jakt. Anløper litt.

Plastslire med fleksibel montering, kompatibel med MOLLE-systemet, drenshull. Både kniv og slire lette å holde rene. Livstidsgaranti.

Les også (+): OL-skytterens beste tips til jegeren: – Dette må du aldri gjøre

Tradisjonell samekniv, Strømeng Samekniv 8 toms KS8F

Strømeng Samekniv 8 toms KS8F
Strømeng Samekniv 8 toms KS8F Foto: Arne T. Hamarsland

www.samekniv.no

Vekt kniv/slire: 275/88 gram

Lengde, totalt/knivblad: 324/203 mm

Stålkvalitet: Karbonstål NB 1248U

Slire: Lær

Pris: kr 1399,-

Tradisjonell samekniv utviklet for jegertroppen. Blad i brunert karbonstål, skaft i linoljebehandlet bjørk, behagelig, men glatt. Solid fingervern.

Takler det meste, fra å åpne hermetikk og hogge småtrær til å gjøre opp fisk/slakte vilt. Tung og solid med langt blad.

Hardt stål i eggen, mykt/seigt stål på begge sider. Framtung og god å hogge med. Holder eggen godt, sliping tar litt tid, men blir meget kvass. Anløper litt. Sitter løst i lærslira, kan sikres. Ikke drenshull.

God til filetering av fisk, Gerber Gator Fillet

www.gerbergear.com

Gerber Gator Fillet
Gerber Gator Fillet Foto: Arne T. Hamarsland

Vekt kniv/slire: 88/42 gram

Lengde, totalt/knivblad: 281/159 mm

Stålkvalitet: 420 HC stainless steel

Slire: Plast

Pris: kr 199,-

Fulltange fiskekniv. Gummiert håndtak. God i hånden, god friksjon/fingervern.

Solid kniv, langt blad. Mister eggen ved belastning (bein/tre). Tar tid å slipe skarp. Sitter godt i slira. Slire med innebygd knivskjerper (keramiske staver).

Lett å rengjøre. Utgående modell, erstattes av Gerber Controller 6 med bladlengde 6, 8 og 10 tommer og pris fra kr 449,- til kr 549,-

Tradisjonell fiske-/filetkniv, Brusletto Fiskeren

Brusletto Fiskeren Brusletto &amp; Co AS
Brusletto Fiskeren Brusletto & Co AS Foto: Arne T. Hamarsland

www.brusletto.no

Vekt kniv/slire: 50/39 gram

Lengde, totalt/knivblad: 249/128 mm

Stålkvalitet: 440C rustfritt

Slire: Okselær med plastinnlegg

Pris: kr 999,-

Tradisjonell fiske-/filetkniv med skaft i kork/oljet bjørk. Lett, flyter hvis den faller i vannet.

Meget god på sløying/filetering. Taper eggen ved belastning (bein, tre) og er tung å få skarp igjen. Ikke rust. Korkskaft bøyes ved belastning, god i hånden, brukbar friksjon når våt, men begrenset fingervern.

Sitter godt i lærslira, mangler drenshull og sikring. Fiskelukt kan sette seg i korkskaftet. Livstidsgaranti.

Les også (+): Kenneth skyter 40 000 skudd i året – her er hans beste hagletips

Skarp som et barberblad, Gerber Vital Big Game Folder

www.gerbergear.com

Gerber Vital Big Game Folder
Gerber Vital Big Game Folder Foto: Arne T. Hamarsland

Vekt kniv/slire: 138/107 g

Lengde, totalt/knivblad: 280/95 mm

Stålkvalitet: 420J2

Totallengde utslått: 280 mm, sammenslått 160 mm

Slire: Sort cordura

Pris: kr 719,-

Utskiftbare knivblad i kirurgisk kvalitet gir den skarpeste kniven du kan få.

Big Game folder er et komplett sett med slire, kniv og ekstrablader. Drop-point med skarp/butt spiss.

Langt skaft (13 cm) i ABS med godt grepsmønster. Knivbladet er fleksibelt. Avstand fra pekefinger til eggen er 4,5 cm.

Flipper, åpnes med én hånd. Solid rygglås sikrer bladet. Tar få sekunder å bytte blad, ikke slark i mekanismen.

Snorhull, signalfarge og lommeklips er praktisk.

Urkniven

Ulu-kniv
Ulu-kniv Foto: Arne T. Hamarsland

Ulu-kniver i ulike fasonger har vært i bruk i nordområdene i ca. 4500 år.

Det er urbefolkningenes allround-kniv som har vært brukt til alt fra å stusse håret, når det skal sys saker og ting, ved slakting/flåing og ved skraping av skinn for beredning.

Med Ulu-kniven får du mye større kraft sentrert på knivbladet enn med en vanlig kniv med skaft. Når den presses ned og beveges fra side til side, holder den fast det som skal kuttes, samtidig som den skjærer.

Leveres ofte med stativ for kjøkkenbruk. Gå heller for en modell med slire så du kan ha den med deg.

Relativt rimelige kniver. Du får mye Ulu-kniv for 400 til 800 kroner. Tilgjengelig hos f.eks. kniveksperten.no, amazon.com og ebay.com.

Les også (+): Rypejakt-minnet jeg vil huske for resten av livet

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2020.

Les også