TURTIPS

Finnskogleden: En langhelg i de dype skoger

Stillhet og ro er ikke mangelvare når du vandrer langs Finnskogleden. Heldigvis for deg er det foreløpig ikke mange som har oppdaget denne lille perlen av en sti, som krysser Finnskogen i Hedmark. Her får du kart og oversikt over etapper og overnatting.

Pluss ikon
FINNSKOGLEDEN: En langhelg i Finnskogen vil garantert gi ro i sjelen og få deg til å glemme hverdagens kjas og mas. I denne turguiden tar vi for oss tre etapper langs den berømte leden. Går du utenfor sommersesongen er det mange muligheter til å fyre bål langs leden.
FINNSKOGLEDEN: En langhelg i Finnskogen vil garantert gi ro i sjelen og få deg til å glemme hverdagens kjas og mas. I denne turguiden tar vi for oss tre etapper langs den berømte leden. Går du utenfor sommersesongen er det mange muligheter til å fyre bål langs leden. Foto: Marius Nergård Pettersen (Outtt.com)
Publisert

FRILUFTSLIV > TURTIPS:Finnskogleden er en vandretur på mer enn 200 kilometer gjennom Finnskogen, men det går fint å gå bare deler av stien.

Leden er godt merket der den går vekselvis gjennom Norge og Sverige. Stien er aldri spesielt bratt og lett å gå for alle.

Telting langs ruta gjør det lettere å gå leden i sitt eget tempo, men det finnes også overnattingssteder som skogskoier og turistforeningshytter underveis.

Les mer om tredagers-turen på outtt.com.

Tur:
Finnskogleden, vandringsled mellom Morokulien på grensen mellom Eidskog og Eda i sør, og Søre Osen i Trysil i nord.
Terreng:
Sti, skog
Sesong:
Mai - oktober
Tid:
3 dager
Lengde:
44 km
Høyde:
Høyeste punkt er 540 moh
Vanskelighetsgrad:
Lett

Hele Finnskogleden er delt opp i 13 etapper og tar vanligvis 14 dager å gjennomføre. Men det anbefales å prøve en kortere tur først.

Turen vi anbefaler her, fra Øyermoen til Løvhaugen, tar for seg 3 av de 13 etappene. Den kan gjøres på en langhelg og er en perfekt introduksjon for å oppleve Finnskogleden.

Leden krysser gjennom Finnskogen i grensetraktene mellom Norge og Sverige, cirka 100 kilometer og to timers biltur nordøstover fra Oslo.

Finnskogen er kjent for finnene som innvandret hit på 1500- og 1600-tallet. Her var det store skogområder på skrinn morenejord og nesten ingen bosetting. Finnene hadde utviklet en teknikk med å brenne ned granskog og sådde en spesiell rugsort i asken som ga store avlinger. Skogfinnene tok slik i bruk områder i Norge og Sverige som ikke tidligere var bosatt.

Etappe 1: Øyermoen - Askosberget

FINNSKOGLEDEN: På vei mellom Morokulien og Håvilsrud.
FINNSKOGLEDEN: På vei mellom Morokulien og Håvilsrud. Foto: Marius Nergård Pettersen (Outtt.com)

Finnskogen

Sammenhengende skogsområde fra Solør i Norge til Värmland i Sverige. Finnskogen har fått navnet sitt etter finske innvandrere, de såkalte skogfinnene, som bosatte seg her på 1500-1600-tallet.

Kilde: Wikipedia

Reiser du med bil så parker gjerne i Svullrya og ta taxi derfra til Øyermoen. Taxi fra Svullrya til Øyermoen kan bestilles hos Grue Taxi (Telefon: 62947180) og bilturen tar omtrent en halvtime.

Hver av de tre dagsetappene tar omtrent 4–6 timer avhengig av fysisk form og hvor fort du har lyst til å bevege deg gjennom terrenget.

På starten av turen i Øyermoen kan du, før du starter på selve leden, besøke Nedre Øieren gård som har et lite gårdsmuseum der du kan lære mer om skogfinnene som opprinnelig bosatte seg i dette området. Det er også mulig å overnatte her før du starter turen.

Fra Øyermoen går leden nordover mot svenskegrensen. Terrenget stiger svakt før du etter hvert krysser elva Rotna. Deretter fortsetter turen mot Linna hvor granskogen tar mer og mer over. Fra Linna følger du grensa noen kilometer opp til riksrøys 83, der du følger stien videre vestover mot den ubetjente hytta Askosberget.

Føler du deg i god form denne dagen kan du også fortsette 5 km til og overnatte på den åpne Gåstjärnskoian ved Nyckelvattnet.

Etappe 2: Askosberget - Røgden

AHH: Utsikten fra Elgklinten er ikke å forakte.
AHH: Utsikten fra Elgklinten er ikke å forakte. Foto: Marius Nergård Pettersen (Outtt.com)

Andre dag starter fra Askosberget og går for det meste på svensk side av grensa opp mot østenden av Røgden. Denne etappen er variert med store høydeforskjeller og flotte utsyn.

Først følger leden sørsiden av Nyckelvattnet før du når Hallsjön etter å ha gått litt over halvparten av dagens etappe. Ved Hallsjön er det to gapahuker hvor det er fint å raste og bade.

Videre nordover kommer du snart til Fjolperstorp med fint kulturlandskap som holdes i hevd gjennom årlig slått før du til slutt når Røgden med flotte utsyn.

Røgden er Finnskogens største innsjø og langs strandlinja finner du flere fine overnattingssteder. Bestill gjerne rom i den gamle Tollstasjonen. Husk å bestille på forhånd (Telefon: 41308581).

Ved Røgden er det også mulig å handle mat hos Sundelin matbutikk. Du finner den 1 km vestover fra leden langs Røgden.

Etappe 3: Røgden - Løvhaugen

ASKOSBERGET: En grøyserøys nær Askosberget tilbyr utsikt til både skog og himmel.
ASKOSBERGET: En grøyserøys nær Askosberget tilbyr utsikt til både skog og himmel. Foto: Marius Nergård Pettersen (Outtt.com)

Opp fra Røgden fortsetter stien mot Løvhaugen. Etter omtrent 1 km når du frem til Purala som er en fin bevart røykestue der det også er enkel servering om sommeren.

Videre går stien opp på toppen av Moldusberget der du har god utsikt over hele Røgden og skoglandskapet rundt. Fra Moldusberget fortsetter leden gjennom det lille naturreservatet Abborrtjärnsberg før den går videre mot Løvhaugen i Norge.

Fra Løvhaugen kan du ta en 10 km taxitur tilbake til Svullrya for å hente bilen. Alternativt kan du overnatte på Løvhaugen og ta bussen tilbake til Svullrya klokken 07.28 dagen etter. Bussen går fra Løvhaugsåa langs fylkesvei 202. Se Hedmark Trafikk for mer informasjon.

En langhelg langs Finnskogleden i sommer kommer garantert til å gi deg ro i sjelen og få deg til å glemme hverdagens kjas og mas. Husk at dette er et område der det kan være mye mygg så husk å ta med myggmidlet eller vent med turen til sensommeren når det er færre mygg.

Tips til å utvide opplevelsen

Har du lyst til å utvide turen med en overnatting før du drar hjem igjen så er Finnskogen Kro og Motell i Svullrya et godt alternativ.

Eller ta en natt på fantastiske Finnskogtoppen der du også kan få en behagelig spabehandling.

Kart over Finnskogleden

Det er laget et eget kart- og informasjonshefte for Finnskogleden. Dette kan kjøpes blant annet gjennom Finnskogen Turistforening eller i DNT Oslo og omegns ekspedisjon i Storgata i Oslo.

Du kan også laste ned appen Outtt og ta med turkartet i lomma.

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2018.

Les også