Språk: God eller gledelig jul? Det er en forskjell

Hvordan er det riktig å ønske noen en fin jul?

MANGE REGLER: Selv om det er mange språkregler, mener Helene Uri at det viktigste er å ønske hverandre en god jul.
MANGE REGLER: Selv om det er mange språkregler, mener Helene Uri at det viktigste er å ønske hverandre en god jul. Foto: (Colourbox/Jorunn Egeland (Mediehuset Nettavisen))
Publisert

(SIDE2): God jul og godt ... eh ... Hva er det egentlig vi skal skrive?

Vi spør Helene Uri, forfatter, språkviter og professor, om hvordan vi skal uttrykke oss.

Ikke lenger forskjell på hilsenene

Tidligere var det forskjell på å ønske noen godt nytt år og godt nyttår. Språkrådet sa da at begge deler var lov, men at om du ønsket noen et godt nyttår gjaldt det nyttårsaften, mens godt nytt år  gjaldt for hele året etter.

Slik er det ikke lenger.

- Hvis vi slår opp i Bokmålsordboka, ser vi at nyttår i ett ord har to betydninger. Det betyr både årsskiftet, altså overgangen fra det gamle til det nye året, og nytt år. Det betyr at vi med god samvittighet kan skrive godt nyttår og mene hele det nye året, sier Uri.

Ikke stor bokstav

Det er flere språklige feil du kan gjøre når du ønsker noen en fin jul.

- Når du skriver julekort, er det viktig å huske på små bokstaver. Det er små forbokstaver i jul og nyttår, minner Uri om.

Du skal med andre ord skrive «God jul og godt nyttår», ikke «God Jul og Godt Nyttår». Sistnevnte skrivemåte er en engelskspråklig tradisjon.

- Det er mange som gjør feil, og det er ofte store forbokstaver på ferdigskrevne julekort, sier Uri, som fremhever at hun blir glad for alle julekort hun får, selv om det skulle være noen store forbokstaver for mye.

«God» eller «gledelig»?

I mange familier er de nøye på forskjellen mellom «god jul» og «gledelig jul».

- Regelen er at «gledelig jul» skal sies fra 1. juledag, mens «god jul» sies før jul. Men så streng er ikke jeg. Det viktigste er å ønske noen en god jul, mener Uri.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Les også: Denne akevitten bør du velge til jul

Les også: NRK med ny julekalender: - Det er noe fint i at det engasjerer

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2

Denne saken ble første gang publisert 25/12 2016.

Les også