- Jeg har vært syk i mange år

Sophie Elise snakker ut om skjelvingene.

ÆRLIG: Sophie Elise Isachsen lider av sykdommen «essensiell tremor» som bidrar til ukontrollerte skjelvinger i hendene.
ÆRLIG: Sophie Elise Isachsen lider av sykdommen «essensiell tremor» som bidrar til ukontrollerte skjelvinger i hendene. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

KØBENHAVN (SIDE2): Toppblogger Sophie Elise Isachsen (19) innrømmer at hun blir sliten av den ukontrollerte skjelvingen.

Utfordrende skoleår

- Jeg har en sykdom som heter essensiell tremor. Det er på en måte forstadiet til Parkinson sykdom. Det er en mild form for skjelving i hendene som kan bli verre når man blir eldre, sier Sophie Elise til Side2. 

Vi treffer den 19 år gamle Harstad-jenta i forbindelse med innspillingen til TV-programmet Masterchef i København.

Sophie Elise forteller at hun har visst om sykdommen i flere år og at hun nå har lært seg å leve med det. Likevel er det perioder som har vært tøffere enn andre, blant annet når bloggeren gikk på ungdomsskolen.

- Jeg har hatt sykdommen i mange år. På ungdomsskolen kunne jeg for eksempel ikke holde i en blyant, så da fikk jeg en PC i stedet som jeg kunne skrive på. Jeg fikk også fritak fra ulike aktiviteter, forteller hun.

- Føles ut som kramper

PÅ KJØKKENET: Til høsten kan du se Sophie Elise i TV-programmet «Masterchef» på TV 3.
PÅ KJØKKENET: Til høsten kan du se Sophie Elise i TV-programmet «Masterchef» på TV 3. Foto: Silje Bjørnstad (Nettavisen)

 Sophie Elise forklarer at det er mest utfordrende når det er snakk om finmotorisk presisjon.

- Til tider får jeg så store skjelvinger at det føles ut som kramper når jeg bruker hendene mye på små ting, innrømmer hun.

- Jeg klarer å leve med skjelvingene, men jeg blir jo veldig sliten av det. Og jeg blir jo lei meg når jeg må begrense meg selv på grunn av plagene.

19-åringen forteller også at det ikke er noen andre i familien som lider av den samme sykdommen.

- Få hjelp

Sophie Elise oppfordrer andre som stadig opplever ukontrollerte skjelvinger om å oppsøke lege.

- Jeg har skrevet om sykdommen på bloggen, men det er nok lenge siden. Det er kanskje mange som har mistanke om at dem har en slik sykdom, og det er nok flere som har det som ikke er klar over det, så det er viktig å sjekke det ut, sier den populære bloggeren.

- Det er en fysisk greie og har ingenting å gjøre med om man er nervøs eller stresset. Men det finnes medisin som gjør at man blir mye bedre, forklarer hun.

- Det kan hende det blir litt verre når man anstrenger seg, for da spenner man musklene mer, men jeg vet egentlig for lite til å si noe sikkert.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2014.

Les også