Hevder Italias siste konge var homofil

Nå truer barnebarnet med søksmål.

Foto: (Getty Images)
Publisert

(SIDE2): En fransk bok om homofili og biseksualitet blant kongeligheter og presidenter setter sinnene i kok i Italia.

I boken blir det hevdet at Italias siste konge, Umberto II, var homofil og hadde en affære med regissøren Luchino Visconti.

Søksmål
Kongens barnebarn, prins Emanuele Filiberto (40), ønsker nå å gå til søksmål mot forfatter Didier Godard. Den italienske prinsen hevder hardnakket at påstandene i boken er ren løgn, og vil at boken «Dictionnaire des Chefs d’Etat homosexuel ou bisexuel» skal trekkes for salg.

- Dette er ærekrenkelse. Denne boken bør ikke komme for salg, og jeg vil saksøke forfatter fordi påstandene skader min families ettermæle, sier prins Emanuele Filiberto ifølge Gaystarnews.com.

Prinsen er TV-kjendis i hjemlandet som ikke har hatt monarki siden andre verdenskrig. Da ble den italienske kongefamilien sendt i eksil fordi de flørtet med fascismen.

Forfatteren hevder videre at Benito Mussolini spionerte på kong Umberto II fordi han kjente til ryktene om homoseksualitet.

- Dette er helt feil. Mussolini spionerte på min bestefar fordi han fryktet hans støtte til anti-fascister. Boken er basert på en løgn, sier prinsen som er eneste barn av kong Umbertos sønn Vittorio Emanuele (75).

Med et eventuelt søksmål og seier i retten mot den franske forfatteren vil prins Emanuele Filiberto riktignok gi kompensasjonen videre til foreninger i Italia som kjemper for de homofiles rettigheter.

Kongen av mai
Kong Umberto II var bare konge en liten måned før han ble kastet.

Derfor kalles han gjerne «kongen av mai», fordi det nettopp var i midten av denne måneden hans regjeringstid startet, og tok brått slutt 12. juni 1946. Kongen hadde vært gift med Maria José fra Belgia i 16 år da han ble konge, og paret hadde fått fire barn sammen.

Kongefamilien flyktet til Portugal i 1946.

Flere konger
Homofili i kongehus er ikke mindre vanlig enn ellers i samfunnet, men før i tiden ble ryktene selvsagt forsøkt dysset kraftig ned og oversett. I boken hevdes det også at Rikard Løvehjerte, Frederick den Store, Henrik III og Alexander den Store alle var homofile.

Boken er heller ikke den første som hevder at Italias siste konge var homofil. Kort tid etter at kongefamilien ble sendt i eksil, separerte Umberto og Marie José seg. Hun flyttet til Sveits med barna, mens han ble boende i Portugal. De skiltes aldri, men det skal ha vært av rent politiske grunner - i tilfelle Italia ønsket kongen tilbake.

Separasjonen første igjen til at rykter om at eksilkongen var homofil blusset opp igjen, og ble også skrevet om i landets aviser. Mussolini skal ha tviholdt på informasjonen om kongens mulige elskere og godt øye til de unge soldatene som en måte å holde familien i sjakk på.

Men ryktene om kongens legning ble aldri bekreftet.

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2012.

Les også