Han har fire koner

- Kjærlighet bør multipliseres, ikke deles, mener Kody Brown.

Foto: (Allover)
Publisert

(SIDE2): Under samme tak bor Kody, hans tre koner og deres tretten barn. På utsiden fremstår de som en lykkelig, veltilpasset familie, der alle konene hjelper hverandre, og anser seg selv som mødre til alle barna – ikke bare til sine egne.

Den spesielle storfamilien får vi møte i TLC-dokumentaren «En mann – fire koner», en serie som av naturlige årsaker både har sjokkert og skapt debatt.

- Jo flere, jo bedre
For tre koner og 13 barn er ikke nok for Kody.

Kody vil nå invitere enda en kvinne inn i reiret sitt, noe som naturlig nok påvirker det tilsynelatende velsmurte familiemaskineriet.

- Dette er livsstilen vi har valgt, jo flere jo bedre, påstår en av konene, men allerede fra første stund er det tydelig at ikke alle deler samme oppfatning.

Vi lærer fortsatt
Når vi møter Kody i første episode har han tre koner.

Meri, som han har vært gift med i 20 år og har ett barn med, Janelle, som har vært hans kone i 17 år og som han har seks barn med, og gravide Christine, som han har vært gift med i 16 år og har fem barn med.

I USA er polygami, som i Norge, ulovlig og Kody er derfor bare offisielt gift med Meri. Kody greier heller ikke å forsørge hele sin familie på egen hånd, og flere av konene må derfor jobbe ved siden av å ta seg av både hus og barn.

Alle de tre konene, eller søstrene som de kaller seg, innrømmer at det har vært utfordrende å tilpasse seg til den noe spesielle livssituasjonen. Men nå påstår de at de føler seg både komfortable og tilfredse med å dele ektemannen mellom seg.

- De første fem, seks årene var en stor læringskurve. Og vi lærer fortsatt, uttaler en av konene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fraskilt trebarnsmamma
Men selv om den spesielle storfamilien nå ser ut til å fungere fint sammen, ønsker som sagt Kody å skaffe seg en kone til.

Nå har han forelsket seg i den fraskilte alenemoren til tre, Robyn, og vi får blant annet bli med når han går på date med det som etter all sannsynlighet vil bli hans fjerde kone.

Robyn har selv tre barn i alderen fem til ni år, og det er tydelig at hun ser fram til at barna snart skal få tre nye mammaer inn i livet sitt.

- Det kule med det er at du har alle disse kvinnene som mødre til dine barn, sier Robyn.

Både Kodys koner og flere av hans barn har fått møte hans nye flamme, og hans tenåringsdøtre blir gjerne med på besøk for å sitte barnevakt mens Kody og Robyn går på date.

- Hver gang jeg drar så blir alle urolige. Når jeg drar fra alle for å besøke Robyn så får det dem til å føle seg litt trist og såret, men det kommer like mye av at jeg drar bort som det at jeg ser noen andre, påstår Kody.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Ikke komfortabel med en kjæreste
For selv om Kody tydeligvis har problemer med å tilbringe nok tid sammen med sine tre nåværende koner og sine tretten barn, kjører han i fem timer for å besøke Robyn.

- Selv om mine koner er komfortable med én kone til i denne livsstilen, betyr det ikke at de er komfortable med en kjæreste, sier Kody som en forklaring på hvorfor hans koner er noe skeptiske til tanken på å få en kvinne til i huset.

SE ET KLIPP FRA SERIEN HER:

No ads in this player! For use outside website where we shouldn't have prerolls. Sweden
brightcove.createExperiences();

- Kvinner har null verdi
Sexolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Bente Træen, tror at man alltid vil se en bredde i hva folk velger å gjøre seksuelt.

Foto: Bjørn Sigurdsøn

- Det vil alltid være noen som gjør noe som ikke er forventet, og som finner sammen og synes det er en grei ting som passer for dem, sier hun til Side2.

- Det kan være seksuelle motivasjoner, sosiale eller psykologiske grunner, fortsetter hun.

Træen viser blant annet til flere steder i Afrika hvor polygami er en akseptert livsform, men som i motsetning til vestlige samfunn, ofte henger sammen med hvordan samfunnet er organisert.

- Kvinner har null verdi, mens mannen har all verdi, og dette gjør flerkoner livsbetinget. Kvinnen har ingen utdanning og kan ikke arve mannen, og flerkoneri gir kvinnen et sted å være, forteller hun.

Venninnen flyttet inn
I Norge finnes det også eksempel på personer som har valgt å leve i et polygamisk forhold.

For noen år siden ble det mye skriverier om Jon Bertelsen som etter å ha vært gift med sin kone Annika i syv år, valgte å la en av Annikas venninner, Suzanne, flytte inn. Han påsto selv at forholdet mellom de tre fungerte veldig bra, og han byttet på å sove i samme seng med sine to kvinner.

- Vi er klar over at vi vil møte et ekstra sett med utfordringer siden vi er tre stykker i et parforhold, men de er vi beredt på å løse, sa Bertelsen til Side2 den gang.

Les hele saken:Jon lever lykkelig med to kvinner

- Appellerer til flest menn
Træen kjenner selv ikke til forskning som går på hva slags type kvinner i den vestlige verden som velger å leve i et polygamisk forhold, men tror det er en livsstil som appellerer mer til menn enn kvinner.

- Dette er ofte mer noe menn kunne tenke seg, og når kvinner går med på det så kan det være fordi de faktisk ser det som en berikelse for seg. Men det kan også hende det oppleves som noe man må. For om mannen kommer og sier at «Hør her, jeg kunne tenke meg en kone til», så aksepterer kanskje kvinnen fordi hun er redd for å miste det hun har. Man aksepterer for å bevare relasjonen man har, uten at man selv ønsker det, forklarer Træen.

Og skulle sistnevnte være årsaken til at man lever i polygamisk forhold, kan det gå på hels løs.

- Jeg tror det vanligste er at en av partene vil føle at man gjør noe man ikke vil, at man ofrer seg og at man forstrekker seg. Det er ikke sunt å gjøre noe man ikke vil over lang tid, advarer Træen.

Swingers-miljøet
Men selv om polygamiske levesett ikke er sosialt akseptert i den vestlige verden, har miljøer som leker med denne tankegangen fått sterkere fotfeste.

- Swingers miljøer har blitt mer akseptert fordi det handler om sex og er løsrevet fra kjærlighet. Sex er fortsatt veldig nært knyttet til kjærlighet, men når man går inn på en swingers arena så vet man at man ikke skal blir følelsesmessig knyttet. Man er der for å ha sex, og for å rendyrke seksualiteten, avslutter Træen.

«En mann – fire koner» sendes på TLC hver onsdag kl. 21:30.

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2011.

Les også