Flytter hjem etter 46 år i eksil

Eks-kongen har solgt sitt eksklusive hjem i London og vendt hjem til landet der han ikke er konge.

Foto: (Getty Images)
Publisert

(SIDE2): 46 år etter at Konstantin II ble avsatt som grekernes konge i et militærkupp, vender han tilbake til hjemlandet. Konstantin har sammen med sin danskfødte kone Anne-Marie (dronning Margrethes yngre søster) vært i Hellas en rekke ganger de siste årene, men nå flytter paret hjem på permanent basis.

Den daværende danske prinsesse Anne-Marie (67) var bare 18 år gammel da hun i 1964 giftet seg med sin seks år eldre firmenning, kong Konstantin II (73). Han hadde et halvt år tidligere etterfulgt sin far som konge, da kong Paul døde en uke etter at han gjennomgikk en operasjon for magekreft.

Flyktet etter kupp
Våren 1967 ble den greske regjeringen avsatt i et militært statskupp. Kong Konstantin forsøkte seg på et motkupp, men det var ifølge Wikipedia «dårlig planlagt og hjelpeløst gjennomført», og mislyktes.

Kongeparet flyktet i desember til Roma med sine to små barn (prinsesse Alexia og kronprins Pavlos). I Roma ble sønnen Nikolaos født, før familien flyttet videre til London, hvor barneflokken etter hvert ble utvidet med ytterligere to medlemmer (prinsesse Theodora og prins Philippos).

Dansk diplomatpass
Kong Konstantin ble formelt avsatt som statsoverhode i 1973, da militærjuntaen avskaffet monarkiet. Som direkte etterkommer i mannlig linje etter danske kong Christian IX har han rett til å kalle seg prins av Danmark, og han har derfor de siste ti årene reist fritt inn og ut av Hellas med dansk diplomatpass.

Nå har altså det greske ekskongeparet ifølge Hello Magazine solgt sin millioneiendom i Hampstead, og flyttet tilbake til Athen for godt. De følger etter sønnen Nikolaos, som sammen med sin kone Tatiana flyttet til Hellas for to måneder siden.

Eks-kong Konstantin har imidlertid ikke kuttet alle bånd til London; han har beholdt sitt offisielle kontor i den britiske hovedstaden.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2013.

Les også