Derfor ser vi enkelte TV-serier om og om igjen

Har du også sett Friends så mange ganger at du kan replikkene utenat?

Publisert

(SIDE2): Da nyheten om at Friends-gjengen skal samles i en to timer lang spesial ble sluppet onsdag, gikk nettet bananas. For sjelden har en TV-serie hatt så mange fans – også ti år etter at den gikk av skjermen.

«Så typisk Samantha»

Serier som Friends og Sex og singelliv var med på å definere 90-tallet, og dermed oss som TV-seere. Samtidig fortsetter de å påvirke nye generasjoner, for vi ser dem igjen og igjen. Hvorfor blir vi aldri lei?

- Det er nok flere grunner til at vi ser enkelte serier om og om igjen. For det første så handler det jo om nostalgi. Serier som Friends og Sex og singelliv er TV-serier dagens voksne så på da vi var i veldig formende ungdomsår. På den måten blir de jo en del av historien om oss selv, sier Ingvild Kvale Sørenssen, førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk og livslang læring på NTNU, og legger til:

- Det blir nesten det man kaller en parasosial interaksjon, at vi føler vi kjenner TV karakterene. Vi kjenner karakterene i Friends så godt fordi vi har fulgt dem så lenge. Vi ser det jo veldig godt med små barn, de vil gjerne høre de samme historiene om og om igjen. Det er trygt med alt som blir gjentatt. Det spiller nok inn her også.

Foto: NTNU

Både Sex og singelliv- og Friends-karakterene hadde veldig tydelige karaktertrekk, påpeker Kvale Sørenssen.

- Jeg leste et sted at noen mente at Friends ikke kunne eksistert med bare noen av karakterene, fordi de til sammen utgjør én person. De færreste er jo så endimensjonale som de karakterene er. Det er litt det samme med Sex og singelliv, det er skrevet med veldig tydelige karaktertrekk slik at TV-seerne blir godt kjent med karakterene. «Så typisk Samantha,» sier vi. Det er noe helt annerledes med Beverly Hills 90210, for eksempel. Der er det ikke noe som er spesielt typisk Kelly eller Brenda, og de bytter gjerne både kjærester og venner.

«Så du Friends i går?»

Kvale Sørenssen har skrevet en doktorgrad om Hannah Montana og High School Musical, og har forsket på måten «tweens» (barn mellom 8-12 år, red.anm.) bruker TV, film og underholdning både som verktøy i sosiale relasjoner og som identitetsindikatorer.

Hun forklarer at det tidligere har blitt forsket på hvorfor vi ser på TV.

- Det ene aspektet er jo underholdning. Man synes en serie er artig, og slapper av når man ser på den. I tillegg blir det gjerne en vane. Det andre aspektet er det sosiale. Da jeg gikk på videregående gikk Friends på tirsdagskveldene, og da var jo det noe vi snakket om neste dag. Vi hadde felles referanserammer, og for mange, og spesielt kanskje de som ikke har en så sterk sosial posisjon, er dette en inngangsbillett til å være med.

Kvale Sørenssen forklarer videre at det sosiale rundt TV-titting har endret seg i takt med måten vi ser TV på. Vi kan ikke lenger si «så du Friends i går?», fordi folk i hovedsak ser TV-serier på nett - i sitt eget tempo og til den tiden det passer dem.

Som Side3-journalist Magnus Blaker skrev i en kommentar nylig:

«Netflix og streaming generelt gir oss bedre TV på våre premisser. Men vi har en ting mindre å snakke om i morgen - og snakker vi om det likevel, da ødelegges spenningen.»

Fire 90-tallsserier vi aldri blir lei av

Kvale Sørenssen tror ikke det er unikt at man som voksen ønsker å se ungdomsseriene sine igjen og igjen. Det samme gjelder for musikk og bøker.

- Dette er jo kulturelle uttrykk som man ble utsatt for, og som man gjerne vil ta del i på nytt.

Side2-redaksjonen har trukket frem fire 90-tallsserier vi husker godt: Beverly Hills 90210, Friends, Ally McBeal og Sex og singelliv. Kvale Sørenssen er enig i at disse er av 90-tallets mest populære serier, men at de i utgangspunktet har lite til felles.

- Det er fire helt ulike serier. Det de har til felles er vel at de er en del av de voksnes historie i dag, avslutter Kvale Sørenssen.

Her er Side2-redaksjonens egne meninger om hvorfor akkurat disse fire seriene ble så populære - og hvorfor vi gjerne ser de om og om igjen:

Friends (1994-2004)

Friends-gjengen var vennegjengen alle skulle ønske de var en del av. Tidvis var de arbeidsledige, blakke og deppa over singellivet, men selv da hadde vi lyst til å være dem. Vi ville ha Rachels hårfrisyre, Monicas leilighet og Joey som kjæreste. Absolutt alt de gjorde var morsomt og kult, enten det var å spille fotball i parken, drikke kaffe på Central Perk eller kaste en lilla ball rundt i stua i x antall timer.

Friends er morsomt fordi vi kjenner karakterene så godt. Man må vite at Ross har vært skilt tre ganger, at Rachel egentlig er ei bortskjemt lita jente og at Chandlers far er drag queen i Las Vegas. Mens andre serier både mister og tilføyer karakterer, så beholder Friends de seks hovedkarakterene gjennom alle 10 sesongene. Derfor ble de TV-seernes bestevenner også.

Sex og Singelliv (1998-2004)

Også denne fantastisk deilige serien ble avlivet i 2004, noe som gjør dette til et usedvanlig trist TV-år. Men det hindrer oss ikke fra å se den igjen og igjen. Og igjen!

Carrie, Samantha, Miranda og Charlotte ble gode venninner, og vi lot oss inspirere umåtelig av Carries klesstil. Og relevansen! Herregud, det finnes ikke ÉN ting i livet som Sex og singelliv ikke har en episode om! Vi har ikke tall på hvor mange ganger vi har innledet en setning med: «Det er en sex og singelliv-episode som handler om akkurat det …» Forhold, vennskap, penger, mote, shopping, angst, krangling, høytider, sex, dop, aldersforskjell … You name it!

Ally McBeal (1997-2002)

Hun var radmager, hun så dansende babyer og hun var helt koko i huet. Vi elsket – og elsker – Ally McBeal. Advokaten som gikk i drakter og hørte musikk. Hun tuslet ofte hjem alene og gatelangs, men det hindret ikke at vi jenter følte for å blir Ally - ta makta og entre rettssalene.

At eksen jobbet på samme kontor og hadde giftet seg – med ei som også jobbet på samme kontor - var helt hverdagslig og vi kjente oss alle igjen i dilemmaet. For hvem har ikke vært helt udugelig og oftest tapt i kjærligheten, hørt på venninner med velmenende råd, for så å drite seg loddrett ut på firma-festen?

Ytre sett vellykket og pen, med slike allmenngyldige problemer som menn og atter menn. Helsprø som stekt løk på innsiden. Ally <3

Beverly Hills 90210 (1990-2000)

Beverly Hills 90210 var serien vi alle kunne drømme oss bort i. Vi ville også leve som Kelly og Donna, rike, pene og lykkelige i et strandhus på Santa Monica Beach i Los Angeles. Vi ville også ha penger til å shoppe på Rodeo Drive, gå på kule konserter i L.A. og kjøre rundt i fine biler med vinden i håret. Serien hadde absolutt alt; spenning, humor og intense kjærlighetsdrama. Samtlige hadde et narkotika- og/eller alkoholproblem, alle lå med alle, og flere var nær døden ved flere anledninger – enten de var blitt skutt, overfalt eller hadde tatt en overdose.

Hjemme satt vi i joggebuksa og spiste brødskive med leverpostei. Vi hadde verken råd til bil eller leilighet på stranda, og ute regnet/snødde/blåste det. Og Dylan McKay var altfor langt unna.

LES OGSÅ: Har du lagt merke til denne Friends-tabben?

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2016.

Les også