Europas kongehus i endring

Fullt kaos i kongehusene

Derfor måtte de ta grep nå.

MYE SOM SKJER: Det skjer mange forandringer i Europas kongehus om dagen. Vi ser på hva som har skjedd og hvorfor.
MYE SOM SKJER: Det skjer mange forandringer i Europas kongehus om dagen. Vi ser på hva som har skjedd og hvorfor. Foto: Shutterstock editorial / Sandra Birgersdotter Ek/Kungl.Hovstaterna / NTB scanpix
Sist oppdatert

Europas kongehus er i endring. Sveriges kong Carl Gustaf har fått mye kritikk i hjemlandet opp gjennom årene, men roses nå for å ha fratatt fem av barnebarna tittelen «kongelig høyhet». Prinsesse Märtha på sin side fikk mange reaksjoner for å bruke sin kongelige tittel kommersielt, noe som endte med at prinsessen sluttet å bruke den kongelige tittelen sin når hun promoterer egen business. Kronprinsesse Mary av Danmark har blitt historisk etter at hun ble forfremmet av dronning Margrethe til Riksforstander i Danmark.

På andre siden av Nordsjøen står utfordringene i kø for dronning Elizabeth av Storbritannia. Hun må løse stridigheter internt i familien, og eksperter mener hun også bør ta en titt på sitt erkekonservative kongehus.

Modernisering og økonomi

Kongehusekspert i Her og Nå, Roger Øversveen, mener forandringene har med behov for modernisering å gjøre.

- Kongehusene i Europa er nødt til å følge med i tiden. Flere av hoffene er svært konservative, og blir ganske enkelt nødt til å modernisere seg, sier han.

KONGEHUSEKSPERT: Her og Nås Roger Øversveen.
KONGEHUSEKSPERT: Her og Nås Roger Øversveen. Foto: Pressefoto

I tillegg tror han det er et økonomisk perspektiv inne i bildet:

- De må også kutte kostnader, og en måte å gjøre det på, er å redusere hvor mange av medlemmene i de kongefamiliene som representerer.

- Hvorfor er det viktig å begrense og tydeliggjøre hvem som representerer kongehusene?

- Jeg tror ganske enkelt det samler folket. Det er viktig at monarken og han eller hennes arvtagere og deres partnere er ansiktene utad, og de man forholder seg til. Dessuten er det det økonomisk perspektivet. Kongehusene må også tenke økonomi.

Vi tar en titt på de siste månedenes hendelser.

Svenskekongen følte seg tvunget til å ta grep

Barna til prins Carl Philip (40) og prinsesse Sofia (34), prins Alexander (3) og prins Gabriel (2), er ikke lenger en del av det svenske kongehuset. Det samme gjelder barna til prinsesse Madeleine (37) og Chris O`Neill (45), prinsesse Leonore (5), prins Nicolas (4) og prinsesse Adrienne (18 måneder).

Det har kong Carl Gustaf (73) bestemt.

Hensikten er å tydeliggjøre hvem som representerer det svenske statsoverhodet, og avgrense den krets av familiemedlemmer som skal kunne opptre på hans vegne.

Republikanerne og andre sterke kritikere mener at kongen har vært smart og lyttet til sitt folk. I Sverige er det flere og flere som har kritisert både familiens bruk av apanasje og mener at USA-bosatte prinsesse Madeleine er lat og ikke representerer kongehuset på en tilfredsstillende måte.

HAR FÅTT KRITIKK: Prinsesse Madeleine har fått kritikk for å ikke representere Sverige på en tilfredsstillende måte og for å bosette seg i USA, hvor hun mottar apanasje. I 2018 var hun den skandinaviske kongelige med minst arbeidsmengde.
HAR FÅTT KRITIKK: Prinsesse Madeleine har fått kritikk for å ikke representere Sverige på en tilfredsstillende måte og for å bosette seg i USA, hvor hun mottar apanasje. I 2018 var hun den skandinaviske kongelige med minst arbeidsmengde. Foto: Kungl. Hovstaterna

Republikanerne i landet har tatt imot nyheten, som kom som et sjokk på de fleste svensker, med stor glede.

– Det var på tide. Vi vil avskaffe kongehuset i sin helhet, men dette er et steg på veien, sier Magnus Simonsson som er generalsekretær i Republikanska Föreningen.

Han mener kongen har følt seg tvunget til å ta grep i forkant av flere utredninger om det svenske monarkiet som er på trappene.

Det mener riksmarskalk Fredrik Wersäll er feilaktig.

– Beslutningen er en naturlig utvikling av at kongefamilien stadig vokser, og diskusjonen om å innskrenke kongehuset har pågått i flere år. For tiden er hele ti personer arveberettiget til den svenske tronen, sier han til Sveriges Television.

TRE GENERASJONER: Kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle skal føre tradisjonen til det svenske kongehuset fremover.
TRE GENERASJONER: Kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle skal føre tradisjonen til det svenske kongehuset fremover. Foto: Sandra Birgersdotter Ek/Kungl.Hovstaterna

Blir privatpersoner

Kongens beslutning innebærer at barna ikke får ta på seg offisielle oppdrag for kongehuset. De får heller ikke bruke tittelen «kongelig høyhet».

Barna mister samtidig også retten til en andel i den kongelige apanasjen, det vil si penger som kongen mottar over statsbudsjettet.

Men de forblir medlemmer av den kongelige familien, og beholder sine titler som prins/prinsesse og hertug/hertuginne.

De skal heretter anses som privatpersoner, og det vil ikke ligge begrensninger i hva de kan påta seg av arbeidsoppdrag eller næringsvirksomhet.

Prinsesse Madeleine er positiv til farens beslutning.

«Tidligere i dag gikk hoffet ut med informasjon om at Leonore, Nicolas og Adrienne ikke lenger skal tilhøre Det Kungliga Huset. Denne endringen her har vært planlagt i lang tid. Chris og jeg synes det er bra at våre barn nå får en større mulighet til å i fremtiden kunne forme sine egne liv som privatpersoner» skriver hun i innlegget som både er postet på Facebook og Instagram.

Også prins Carl Philip og prinsesse Sofia uttrykte via sin offisielle Instagram-konto at de støtter beslutningen.

– Vi ser på dette som positivt da Alexander og Gabriel kommer å ha friere valgmuligheter i livet. Vi kommer til å ha fokus på våre hjertesaker og engasjement. Vi kommer til å fortsette å støtte kongen og kronprinsessen – vår kommende statssjef – og deltar i kongehusets virksomhet på den måten de ønsker.

At så mange har reagert positivt, tror kongehusekspert Øversveen skyldes at den svenske kongefamilien har blitt så stor.

- Det er naturlig å presisere at det er kongeparet, kronprinsesseparet og etter hvert deres barn som styrer kongehuset. Det et også satt ned komiteer som skal blant annet se på kongehusets pengebruk, og kong Carl Gustaf får ros for at han kommer deres utredninger i forkjøpet.

Tok alvorsprat med Märtha

Prinsesse Märtha (48) gjorde det lett for pappa kong Harald (82) da hun før bryllupet med Ari Behn (47) i 2002 sa fra seg tittelen kongelig høyhet. Men de siste årene har det vært reist mye kritikk mot at Märtha har brukt sin prinsessetittel i kommersielt øyemed.

Det hele toppet seg da hun brukte sin kongelige tittel i promoteringen av den meget omdiskuterte foredragsturneen «Prinsessen og sjamanen» med kjæresten Durek Verrett (44).

KJÆRESTEN: Forholdet til sjaman Durek Verrett, og ikke minst han og prinsesse Märthas forretningsmessige samarbeid, har skapt problemer for det norske kongehuset.
KJÆRESTEN: Forholdet til sjaman Durek Verrett, og ikke minst han og prinsesse Märthas forretningsmessige samarbeid, har skapt problemer for det norske kongehuset. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi ønsker å gå i dialog med henne. Særlig om det som går på titulering og næringsvirksomhet, sa kronprins Haakon i en kommentar til kritikken.

– På nåværende tidspunkt kan vi ikke si hvor langt vi er kommet i dialogen. Men vi forsøker å få til en ordning, sa kong Harald litt senere.

Etter et familieråd på Det kongelige slott, der både kongen, dronningen og kronprinsen skal ha vært til stede i tillegg til prinsessen, ble man enig om at Märtha ikke kunne bruke sin prinsessetittel i promotering av sine forretninger.

FAMILIERÅD: Prinsesse Märtha lyttet til innspillene fra kronprins Haakon, dronning Sonja og 
kong Harald.
FAMILIERÅD: Prinsesse Märtha lyttet til innspillene fra kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

«Prinsesse Märtha Louise har i samråd med sin familie besluttet at hun fra nå ikke vil bruke prinsessetittelen i sin næringsvirksomhet», het det i den offisielle meldingen fra Det kongelige hoff.

- Tydelig skille

Prinsesse Märtha utdypet selv meldingen på Instagram.

«Det har vært mange diskusjoner om min bruk av tittel i kommersiell sammenheng i det siste. Det at jeg brukte Prinsesse i tittelen på min turné, har jeg sagt tidligere at jeg er veldig lei meg for, og det står jeg fortsatt ved. Det var et feiltrinn og jeg skjønner at det provoserer når prinsessetittelen blir brukt på denne måten.» skrev hun.

«Diskusjonene er noe jeg har tatt seriøst, og i samarbeid med min familie har vi funnet ut at det er best at vi gjør noen endringer. Vi har derfor i fellesskap kommet frem til at jeg bruker tittelen prinsesse når jeg representerer Kongehuset, gjør mine offisielle oppdrag i inn- og utland og i private sammenhenger.Jeg skal fra nå av ikke bruke min prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Det vil si at jeg i alle kommersielle sammenhenger bruker kun Märtha Louise. Dette opplever jeg som en god løsning der det blir et tydelig skille mellom min næringsvirksomhet og min rolle som representant for Kongehuset, og at jeg dermed har skapt rom for større frihet i min næringsvirksomhet.»

Statsminister Erna Solberg sa følgende etter at avgjørelsen var tatt.

– Det er en klok vurdering av henne, og godt i tråd med det det norske folk også føler i denne saken. Det er fint at hun har lyttet, sa statsministeren til NRK.

Prinsesse Märtha er høy beskytter for åtte organisasjoner. Flere av dem har ifølge ABC Nyheter hatt rollen hennes oppe til diskusjon, men ingen ønsker å bryte med henne.

For opplysningens skyld: Kongelige beskytterskap er en slags anerkjennelse av samfunnsmessige viktige organisasjoner og arrangementer. Før i tiden kunne det faktisk dreie seg om fysisk vern, slik som livvakter. Organisasjonene bør være etablerte, ha god økonomi og ikke være kontroversiell, ifølge kongehuset nettsider.

Mary har blitt historisk

Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og dronning Margrethe skal representere Danmark i tiden fremover. Etter hvert vil de få hjelp av prinsesse Isabella, prins Vincent, prinsesse Josephine og prins Christian.

Henrik, som døde i 2018, fikk aldri oppfylt sitt ønske om å bli sidestilt med sin kone dronning Margrethe (79). Han fikk heller ikke oppleve å bli Riksforstander som sine sønner kronprins Frederik (51) og prins Joachim (50) og sin svigerinne prinsesse Benedikte (75).

Men i forrige uke utnevnte dronning Margrethe sin svigerdatter, kronprinsesse Mary (47), til nettopp Riksforstander. Det betyr i praksis at hun kan vikariere for monarken i hennes fravær.

DELER PÅ JOBBEN: Dronning Margrethe har nå ikke bare kronprins Frederik, men også kronprinsesse Mary å støtte seg til hvis hun er syk eller 
i utlandet.
DELER PÅ JOBBEN: Dronning Margrethe har nå ikke bare kronprins Frederik, men også kronprinsesse Mary å støtte seg til hvis hun er syk eller i utlandet. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix

I nærvær av dronningen, kronprins Frederik og regjeringen underskrev kronprinsessen den nødvendige erklæringen om å overholde grunnloven under en høytidelig seremoni i statsråd.

Dronning Margrethe får mye ros for at hun har forfremmet sin populære svigerdatter, og at hun i tillegg viser at hun er i ferd med å modernisere kongehuset. Utnevnelsen gjør også Mary historisk. Hun er den første kronprinsessen som får denne æren.

Flere kommentatorer mener at det demonstrerer at dronningen og kongehuset er sikre på hvordan, hvor og når de skal forvalte, tilpasse og endre tradisjoner. De påpeker også at tidspunktet er helt riktig.

– Det kunne ikke utføres før prins Henriks død. Det ville vært et slag i ansiktet på ham, sier kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen til avisen Berlingske Tidende.

Kronprinsessens utnevnelse har ingen betydning for arverekken til den danske tronen, men betyr i praksis at Mary kan være regent hvis for eksempel dronning Margrethe og kronprins Frederik er forhindret eller for eksempel befinner seg i utlandet.

KONGEHUSET: Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og dronning Margrethe skal representere Danmark i tiden framovder. Etterhvert vil de få jobb hjelp av prinsesse Isabella, prins Vincent, prinsese Josephine og prins Christian.
KONGEHUSET: Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og dronning Margrethe skal representere Danmark i tiden framovder. Etterhvert vil de få jobb hjelp av prinsesse Isabella, prins Vincent, prinsese Josephine og prins Christian. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

I den danske grunnloven heter det at det alltid skal være en regent eller Riksforstander på tronen.

– Jeg ser tre grunner til utnevnelsen. Den ene er kronprinsessens personlighet. Hun er vennlig, oppmerksom, våken og svarer godt for seg. Det ville være dumt å ikke bruke henne mest mulig. De to andre grunnene er likestilling og det faktum av at prins Joachim for tiden er bosatt i Frankrike og at prinsesse Benedikte begynner å bli gammel, sier kongehuseksperten til den danske avisen.

Kronprinsesse Mary er både stolt og glad over utnevnelsen.

– Jeg er beæret, og ikke minst takknemlig for den tiltroen dronningen og regjeringen har vist meg, sier kronprinsesse Mary.

Kronprins Frederik er også veldig fornøyd med landets nye Riksforstander.

– Jeg er veldig stolt av kronprinsessen, sier den danske tronarvingen.

Dronning Elizabeth må rydde opp i familiekaos

Storbritannias populære dronning Elizabeth (93) hadde kanskje håpet at hun skulle få det litt mer behagelig på sin eldre dager. Én ting er at dronningen, til tross for sin høye alder, er veldig sprek og insisterer på på gjøre bortimot 200 representasjonsoppgaver året.

En annen ting er alle problemene i den kongelige familie som stadig dukker opp. Tidigere høst dukket det opp mange anklager mot prins Andrew.

I tillegg får prins Harry og hans kone hertuginne Meghan sine problemer både med Meghans familie og mediene og får mer spalteplass og uønsket oppmerksomhet enn dronningen ønsker.

I etterkant av kong Carl Gustafs reduksjon av medlemmer i det svenske kongehuset, har også kravene om at dronning Elizabeth bør rydde i sitt eget hus ekskalalert.

I TRØBBEL: Dronning Elizabeth har mye å tenke på om dagen. Problemene står i kø.
I TRØBBEL: Dronning Elizabeth har mye å tenke på om dagen. Problemene står i kø. Foto: AFP / Leon Neal / NTB scanpix

I dag er det hele 15 kongelige i Storbriannia som gjør representasjonsoppgaver.

Den innholdsrike listen består foruten dronningen selv at prins Charles, hertuginne Camilla, prins William, hertuginne Kate, prins Harry, hertuginne Meghan, prinsesse Anne, prins Andrew, prins Edward, hertuginne Sophie, prinsesse Alexandra, hertug Edward av Kent, hertug Richhard av Glouchester og hertuginne Birgitte av Glouchester.

FÅR HJELP 
AV SØNNEN? 
I Storbritannia spekuleres det i om dronningen vil gi flere representasjonsoppgaver til prins Charles. Men ingen tror hun kommer til å abdisere.
FÅR HJELP AV SØNNEN? I Storbritannia spekuleres det i om dronningen vil gi flere representasjonsoppgaver til prins Charles. Men ingen tror hun kommer til å abdisere. Foto: AFP / NTB scanpix

«Dette er helt vanvittig», skriver britiske kommentatorer.

De mener dronningen bør kutte drastisk i hvilke personer som skal representere kongehuset. De fleste tar til orde for at de oppgavene bør skjøttes av dronningen selv, prins Charles, hertuginne Camilla, prins William og hertuginne Kate.

OMDISKUTERT: Britene ønsker å se mer til hertuginne Kate og prins William ute på jobb. Samtidig er meningene mange om hertuginne Meghan og prins Harry. Flere aviser mener de bør holde seg unna rampelyset hvis de mistrives så mye som de gir uttrykk for.
OMDISKUTERT: Britene ønsker å se mer til hertuginne Kate og prins William ute på jobb. Samtidig er meningene mange om hertuginne Meghan og prins Harry. Flere aviser mener de bør holde seg unna rampelyset hvis de mistrives så mye som de gir uttrykk for. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix

- Prins Harry og hertuginne Meghan har selv gitt uttrykk om at de ønsker et liv utenfor rampelyset, og det bør de få lov til, skriver britiske medier med en klar sarkistisk undertone.

På sosiale medier skrives det at også prins Andrew, prins Edward og hans kone grevinne Sophie og prinsesse Anne ikke er spesielt ønsket.

Men å kutte ut prinsesse Anne blir det nok ikke så lett for dronning Elizabeth. Anne er den som gjør flest representasjonsoppgaver for det britiske kongehuset, selv om de fleste går under radaren.

- Tungrodd

På spørsmål om hvorfor dronning Elizabeth får så mye kritikk for rotet i eget kongehus om dagen, svarer Her og Nås Roger Øversveen:

- Mitt inntrykk er lei at britene er lei de etter hvert mange skandalene, og at dronning Elizabeth får kritikk for at hun ikke rydder opp.

- Hva kan hun eventuelt lære av Skandinavias kongehus?

- Jeg synes dronningen må følge trenden i de andre kongehusene. Det britiske er gammeldags, erkekonservativt, tungrodd og dyrt, og trenger sårt en fornyelse. Dronningen bør også regulere hvor mange som gjør offisielle representasjonsoppdrag. I dag det 15. Det er altfor mange, avslutter han.

ARBEIDSOM: Prinsesse Anne jobber mest i det britiske kongehuset, uten å få noe særlig omtale eller ros.
ARBEIDSOM: Prinsesse Anne jobber mest i det britiske kongehuset, uten å få noe særlig omtale eller ros. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix

Denne saken ble første gang publisert 17/10 2019, og sist oppdatert 18/10 2019.

Les også