Slik bør du varme opp før du trener styrke

Personlig trener gir tips til dynamisk oppvarming.

Publisert

(SIDE2): Dynamisk oppvarming er et smartere valg fremfor tredemølla hvis styrketrening står på planen.

Ikke noe feil med mølla, men...

Martin Norum er forfatter, foredragsholder og personlig trener i webcoaching.no. Den personlige treneren mener det har skjedd et klart skille i hvordan vi varmer opp de siste årene. Kanskje du for eksempel har sett at mange ruller rundt på en skumrulle eller ligger på gulvet og strekker seg før de trener?

PERSONLIG TRENER: - Mens de fleste er vant med å sitte noen minutter på sykkelen, gå eller jogge for å få opp varmen, har det de siste årene skjedd et klart skille i hvordan vi varmer opp, sier Martin Norum.
PERSONLIG TRENER: - Mens de fleste er vant med å sitte noen minutter på sykkelen, gå eller jogge for å få opp varmen, har det de siste årene skjedd et klart skille i hvordan vi varmer opp, sier Martin Norum. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Det er ikke noe galt med den tradisjonelle oppvarmingen som for eksempel noen minutter på sykkelen eller å jogge for å bli varm, sier  Norum til Side2. 

Men skal du imidlertid trene en helkroppsøkt bestående av for eksempel knebøy, pullups, pushups og hip-thrust så mener den personlige treneren at det finnes bedre alternativer.

- Det er ikke det at oppvarming på tredemølle er feil på noen måte, men dynamisk oppvarming kan ses på som en «fintuning» av kroppen før du skal sette i gang med dagens øvelser, forteller han.

LES MER OM SKUMRULLE HER: - Det kan være veldig smertefullt

Smart tips til damer som bruker høye hæler

Norum forklarer at dynamisk oppvarming er en spesifikk oppvarmingsform som har som formål å mobilisere muskler og ledd til å bli mer bevegelig, få høyere kjernetemperatur og sirkulasjon i omkringliggende strukturer som blir belastet når du trener.

- En av hovedargumentene for å bruke dynamisk oppvarming er at du kan jobbe med områder hvor du føler på restriksjoner i øvelser, sier PTen.

- En god del både damer og menn sliter for eksempel med dårlig ankelmobilitet. Èn av flere årsaker kan for damer være mye bruk av høye hæler og gjør at ankelen ikke beveger seg som den normalt sett gjør. Dette fører blant annet til at du ved utførelse av knebøy kan risikere at det blir vanskelig å utføre øvelsen korrekt fordi kneet ikke kan vandre forbi tærne.

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Derfor kan det være smart å legge inn en mobiliseringsøvelse for nettopp anklene.

- Mobiliseringen vil for mange gi en akutt effekt i form av forbedret leddutslag, som betyr at du kan bevege leddet bedre, og ofte fører dette til teknikken din forbedres i ulike øvelser, påpeker den personlige treneren. 

Tar ikke lang tid

Dynamisk oppvarming krever ikke mye tid og Norum sier at det faktisk kan være smart å være rask og ikke holde på alt for lenge. Han anbefaler å gjøre to serier med 10-15 repetisjoner på hver øvelse.

- Du trenger ikke varme opp alle mulige områder i kroppen spesifikt, men heller bruke litt tid på de områdene hvor du føler at du trenger det. Å finne tre til fem øvelser du trives med og synes kjennes bra er ofte nok. 

Se Martin Norum forklare 4 ulike øvelser i videoklippet øverst i artikkelen!

Likte du denne saken? Lik oss på Facebook og få flere saker fra Side2

Denne saken ble første gang publisert 04/03 2015.

Les også