Slik unngår du rynkene

Vi spurte ekspertene.

Foto: (Crestock)
Publisert

(SIDE2): Vi kommer alle til å få de, men vi frykter de uansett. Rynkene er et tegn på aldring, og de fine linjene passer derfor dårlig inn i vårt utseendefokuserte samfunn.

Stadig flere utfører kosmetisk kirurgi for å bedre på utseende, og nå kan man også få gjennomført kirurgiske inngrep i lunsjpausen. Emnet er heller ikke like tabubelagt lenger, og til og med kjendisene snakker åpnelyst om at de regelmessig sprøyter Botox inn i huden.

- I lærhuden finns kollagen og elastiske tråder som gjør huden smidig og elastisk. Det er framfor alt forandringer i dette hudlaget som gjør at huden ser gammel og rynkete ut. Med alderen bygges mindre kollagen og elastan, som gjør at huden blir mindre elastisk - noe som gjør huden mer rynkete og slapp, forklarer hudlege Ylva Ohlsson.

Unngå sol og røyking
Ohlsson har gitt ut flere bøker i dermatologi og har sammen med Jon Langeland, som også har spesialisttittel, arbeidet 15 år på Hudklinikken i Oslo. De er begge enige om at sol og røyking er de mest skadelige faktorene for huden.

- På hud som ikke er eksponert for sol blir huden litt tynnere, med fine rynker. Soleksponert hud får derimot grovere rynker. Det er først og fremst UV-lys, fra sol og solarium, samt røyking som bidrar til å påskynde hudens aldring. Det vil si at om man holder seg borte fra dette, holder huden seg rynkefri lengre, opplyser Ohlsson.

Tyngdekraft og sovestilling
Men også tyngdekraften, samt hvordan man sover vil ha sin effekt på huden og Langeland kommer med en skremmende avsløring.

- Langvarig trykk på siden når man sover gir linjer, vi kan som regel se hvilken side folk over 60 år sover på, avslører han og forteller samtidig at det er spesielt huden i panne, øyelokk, kinn, munnviker og hals som får svekket elastisitet og dermed blir størst påvirket av tyngdrekrafetn.

Men er det noe man kan gjøre for å redusere synligheten av rynker - uten å legge seg under kniven?

- Tilfredsstillende dokumentasjon finnes kun for solbeskyttelse, A-vitaminsyrer og AHA-syrer. Men det kreves tilstrekkelig med høy konsentrasjon for at syrene skal ha noen effekt. Eksempel på AHA-syrer er melkesyre og glykolsyre. Om huden er tørr i tillegg ser den mer rynkete ut. Fuktighetsbevarende og oppmykende middel kan derfor gjøre at huden ser mindre rynkete ut, forklarer Ohlsson.

Les også: Bekjemp uren hud

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hudlege, estetisk dermatolog og spesialist innen ortomolekylær behandling Dr. Bjørn E. Bondevik, ved Dr. Bondeviks Hudklinikk forklarer at rynker kommer blant annet av kronologisk aldring, ytre påvirkninger og livsstilsvalg. Ikke overraksende nevner han sol, røyking og dårlig kosthold som noen av hovedbidragsyterne til at huden får de fryktede linjene.

- Vi kan stoppe utviklingen av rynker ved å bruke solkrem med høy faktor, ikke røyke og riktig kosthold rikt på flavonoider og de rette omega fettsyrene, forklarer dr. Bondevik til Side2.

Sol, røyking og dårlig kosthold
Som vi har understreket har røyking og sol lenge være omtalt som hovedårsakene til en rynket hud, men den siste tiden har også fokus på riktig kosthold, og viktigheten av dette for huden blitt tydligere og tydligere. En rekke kostholdsbøker har kommet ut på markedet, og kanskje en av de som har fått mest oppmerksomhet her i Norge den siste tiden er forfatter Thorbjörg Hafsteindottir.

Hun mener man gjennom å endre kostholdet kan få en betydelig bedre hud, og påstår samtidig at aldringsprosessen kan forsinkes.

Les hele saken: Har hun funnet ungdomskilden?

Dr. Bondevik mener også at hva vi spiser har innvirkning på huden, og mener da at et kosthold fyllt med karbohydrater vil akselerer utviklingen av rynker. Selv om dr. Bondevik mener kostholdet har innvirkning på utvikling av rynker, påpeker han at den vitenskapelige dokumentasjonen på emnet ikke er overbevisende.

Dårlig livsstil og lite søvn
Han nevner også dårlig livsstil og lite søvn som bidragsytere til denne utviklingen, men avslører samtidig at det er tiltak man kan ta for seg for å minske rynkene - og det uten å legge seg under kniven.

- Ved å bruke rette type kremprogrammer, fillers som Restylane og Sculptra, kan man gjøre rynkene mindre, avslører legen.

Rynkekremindustrien har blitt en millionindustri, og det virker som de fleste leter etter ungdsomskilden. Rynkerkremer får du både i billige og i svært kostabre varianter - og legen kan avsløre hvilke som fungerer bedre enn andre.

- Kremer med en viss form for dokumentasjon fungerer bedre enn andre. De beste er vitamin A-syre kremene og enkelte fruktsyrekremer slik som Priori Forte, forteller han.

Oppsummering på hvordan man best unngår rynker:- Ikke røyk
- Unngå sol
- Balansert kosthold rikt på falvonoider og fettsyrer
- Sov på ryggen
- Bruk AHA-, A-, eller fruktsyrer på huden
- Sørg for at huden får nok fuktighet
- Få nok søvn

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2010.

Les også