Dating

Slik lykkes du på Tinder

Her er ekspertenes råd til hvordan du navigerer deg gjennom og bruker den populære datingappen.

REGLER: Det finnes metoder for å gjøre et godt inntrykk på damene på Tinder. Og ting du absolutt ikke bør gjøre.
REGLER: Det finnes metoder for å gjøre et godt inntrykk på damene på Tinder. Og ting du absolutt ikke bør gjøre. Foto: Dean Drobot (Colourbox)
Sist oppdatert

Tinder har vokst i popularitet siden den høsten 2013 vekket oppmerksomheten for alvor hos nordmenn. For brukerne er appen en rask måte å kunne bli bedre kjent med folk man ser ut til å like.

For å komme i kontakt med en jente eller gutt, må dere ha likt hverandres profiler først. Når begge har likt hverandre, vil dere få en «match», som gjør at dere kan begynne å chatte.

Ifølge Tinders egne hjemmesider har appen ført til over 43 milliarder matcher og er tilgjengelig i 190 land.

Appen har fått mye omtale og kritikk i både norske ut utenlandsk media, og beskrives gjerne som en sex-app. Årsaken ligger i at appen gir brukerne muligheten til å dømme etter utseendet.

Liker du det du ser, sveiper du til høyre. Er en ikke interessert, sveipes det til venstre. Om den samme personen liker deg tilbake, kan dere begynne å konversere.

Les også: Denne kontoen samler Norges verste Tinder-meldinger

Opptatt av mer enn det ytre

Mange sitter kanskje igjen med et inntrykk av at Tinder er et sted for raske, uforpliktende møter på grunn av hvordan appen er blitt fremstilt i sosiale medier og popkultur.

De siste årene har forskningen derimot tydet på at ikke alt ved Tinder handler om å få flest mulig ligg.

Samfunnsviter Ane Charlotte Spilde satt ved siden av nordmenn mens de sveipet på Tinder for å finne ut hvordan de skapte seg inntrykk av motparten.

Hun fant ut at brukerne var opptatt av langt mer enn ytre faktorer når de skulle avgjøre om en annen bruker var interessant.

– De var opptatt av mange av de samme tingene som man ellers er opptatt av hos en potensiell partner – personlighet, interesser, ønsker og drømmer, planer, humor, stil og miljøtilhørighet, har samfunnsviteren tidligere sagt til Side2.

Det er ifølge masteroppgaven heller ikke Tinder som fører til mer one night stands. Men folk som allerede ville ha tilfeldige seksuelle møter, søkte også dette på Tinder.

Les mer om funnene til Spilde her: Ny forskning viser nordmenns Tinder-vaner

Dette må du tenke over først

Parterapeut og Camilla J. J. Sørensen driver praksis gjennom Kjærlighetsterapeuten og deler aktivt kjærlighetsråd i sosiale medier.

Hun gir råd til både single og par og var skeptisk til Tinder da det først kom. Nå ser hun imidlertid at flere og flere møtes gjennom den populære appen.

KJÆRLIGHETSTERAPEUTEN: Camilla J. J. Sørensen er parterapeut og sexologistudent, og driver tjenesten Kjærlighetsterapeuten. Hun studerer i tillegg sexologi.
KJÆRLIGHETSTERAPEUTEN: Camilla J. J. Sørensen er parterapeut og sexologistudent, og driver tjenesten Kjærlighetsterapeuten. Hun studerer i tillegg sexologi. Foto: Privat

– Utfordringene ved å bruke Tinder, er at den eksisterer for en god blanding av mennesker med ulike behov og mål. Du kan for eksempel ende opp med å møte noen som vil noe helt annet enn deg selv. Dette kan jo skje om du møter noen på gaten eller i en annet miljø også, men ha det i bakhodet.

Sørensen råder derfor til å bruke Tinder med noen forbehold i bakhodet:

1. Tenk litt over hvor du er i livet.

– Vi dater i forskjellige tidsperioder av livet og det kan være grunnleggende verdier som er viktigere enn andre når det gjelder alder eller tid og sted.

2. Tenk over kommunikasjonen

– Gi ros, finn ut hva begge er på jakt etter og still åpne spørsmål.

3. Tenk over kravene dine

– Ikke forvent noe av en partner som du ikke selv kan prestere eller selv er villig til. Noen ganger har vi hårreisende høye krav til dem vi møter. Våre krav gjør noe med våre forventinger.

Les også: Ti dager, ti Tinder-dates

HUSK Å KLE PÅ DEG: Når du legger ut bilder av deg selv på profilen din, bør du ha på deg klær på overkroppen. Hadde du lagt denne karen i ja-bunken?
HUSK Å KLE PÅ DEG: Når du legger ut bilder av deg selv på profilen din, bør du ha på deg klær på overkroppen. Hadde du lagt denne karen i ja-bunken? Foto: imgur/kthnxbye

Her er tips til hvordan å lykkes på Tinder fra ekspertene:

1. Profilbildene - ditt innsalg

Det er fullt mulig å opprette en profil som ikke signaliserer at du bare er ute etter én ting. Samlivsekspert Zena Wozniak deler sine råd til en god Tinderprofil med herremagasinet GQ.

Noen av det viktigste med Tinder, er hvordan du presenterer deg selv gjennom profilbildene dine. Det er faktisk én måte du kan øke sjansene dine for å få en match.

En studie utført av sosiolog og Bumble-rådgiver (en annen datingapp), Jess Carbino, viser at det å smile på profilbildene dine høyner sjansene dine for en match betraktelig, skriver Business Insider.

– Vi har blitt sosialisert til å tro at det sexy, mysende ansiktsuttrykket er mer attraktivt ettersom vi har sett det gang på gang i filmer og Calvin Klein-reklamer. Men de aller fleste av oss ser ikke ut som modellene i Calvin Klein-reklamekampanjer, forklarer Carbino.

Sosiologen sier at det å ikke smile på profilbildene sender ut feil signaler til en potensiell match.

– Du ønsker å fremstå som snill og åpen, noe et smil signaliserer, legger hun til.

Et følelsesløst uttrykk signaliserer det motsatte, forklarer Carbino. Med andre ord er et smil gull verdt for å få starte en samtale på Tinder. Sosiologen jobbet tidligere for Tinder og burde vite hva hun prater om.

VIKTIGE BILDER: Profilbildene dine er viktige på Tinder, fordi de er innsalget ditt. Ifølge parterapeuten bør de representere dine verdier og hva du vil.
VIKTIGE BILDER: Profilbildene dine er viktige på Tinder, fordi de er innsalget ditt. Ifølge parterapeuten bør de representere dine verdier og hva du vil. Foto: Illustrasjonsbilde / Tinder

Les også: Disse parene fant kjærligheten på Tinder

Under følger flere bildetips:

– Tenk over dette: Hva er de fem viktigste verdiene dine? Vis det gjennom bilder i god kvalitet. Det handler ikke om å lage en CV, men gi en god smakebit av hvem du faktisk er på en naturlig og sunn måte, sier parterapeut Sørensen.

Hun poengterer at profiler med manglende innhold og mange bilder av kropp sender signal om sex.

– Er du på jakt etter å leke, så kan jo dette være noe å se etter. Av erfaring så er det du ser, mye av det du får.

Les også: Ekspertens råd: Onaner før du drar på første date

2. Profiltekst i bio

Parterapeut Sørensen råder til å være tydelig på hva du ser etter i profilen din, enten det er langvarige forhold eller ei.

Ta utgangspunkt i hva du selv ser etter i en profil når du sveiper. Tenk over, hvilket publikum ønsker du å tiltrekke deg?

– Er sex viktig for deg, kan du godt skrive at du er en kroppslig person. Er familieliv viktig, kan du også skrive det. Ikke vær redd for å skrive hva som er viktig for deg, så lenge det ikke blir vulgært.

Du bør spørre deg selv hva du ser etter. Ser du etter noen å date, vil du ha en lekepartner, et monogamt eller åpent forhold?

– Utdyp, sier hun.

Les også: Tolv merkelige Tinder-dates som gikk fryktelig, fryktelig galt

3. Når du snakker med en match

Parterapeuten råder til å følge med på hva de som kontakter deg skriver. Har de lest gjennom profilen din?

– Spør om det du lurer på! Det er ikke farlig å be om å møtes begge veier.

IKKE VENT FOR LENGE: Er tonen god og en date sniker seg frem, gjelder det å ikke vente for lenge.
IKKE VENT FOR LENGE: Er tonen god og en date sniker seg frem, gjelder det å ikke vente for lenge. Foto: Tindermeldinger

4. Når dere skal møtes

Når praten er i gang, bør du ikke bruke for lang tid med å møte daten din, råder Sørensen.

– Tinder er en rask og effektiv måte å møtes på, bruk det slik. Skriver vi for lenge, opparbeider vi oss en fantasifigur av den andre parten. Da er det ikke sikkert at virkeligheten står til de opparbeidede forventningene du har bygget opp.

I tillegg råder hun til å ta datingsituasjonen avslappet.

– Om du sitter med krav eller forventninger, er det til syvende og sist kjemien som tar det riktige valget, avslutter parterapeuten.

Les også: Skal du møte noen fra internett på ekte? Her er sikkerhetsekspertens beste tips til en trygg date

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2018, og sist oppdatert 28/09 2020.

Les også