Det vanskelige vennskapet

Slik dumper du en venn

Tapper venninnen din deg for energi? Er vennskapet i ferd med å ebbe ut? Det å konfrontere den andre viser at du har respekt for det dere har hatt sammen, ifølge eksperter.

SKAL DU DUMPE? Når er dere begge kanskje tjent med at den ene avslutter vennskapet?
SKAL DU DUMPE? Når er dere begge kanskje tjent med at den ene avslutter vennskapet? Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Følelsen av at et vennskap tapper en for krefter, og følelsen av at ting ikke lenger er hva det var, er noe vi alle kan oppleve. Det kan være både sårt og vanskelig.

For når skal du ta affære, og innse at nok er nok?

– På samme måte som med andre relasjoner, vil årsakene til brudd mellom venninner henge sammen med balansen mellom hva forholdet gir og tar. Bevisstheten rundt hvilke vennskap som gir mye, blir gjerne tydeligere ettersom vi blir eldre, samtidig som vi utvikler oss, ofte i forskjellige retninger, forklarer Tommy Sotkajærvi, psykologspesialist i samfunns- og allmennpsykologi.

Kvinner fokuserer mer på det emosjonelle

– Dette gjelder både på et personlig nivå, og knyttet til konkret og praktisk livssituasjon. Ofte vokser vi, eller livene våre, rett og slett fra hverandre, legger han til.

Mens menn tradisjonelt sett har fokusert på de instrumentelle egenskapene ved vennskap, altså felles interesser og gjensidige tjenester, har kvinner på sin side fokusert mer på det emosjonelle aspektet. De har gjerne større nettverk og deler flere tanker og følelser med hverandre enn det menn gjør.

Ifølge psykologspesialisten er det fordeler og ulemper med begge deler.

– Mens kvinner på en side nyter godt av sterkere emosjonelle bånd, skaper det også et rom for økte – og kanskje også mer emosjonelt inngripende konsekvenser av vennskap som brytes eller opprettholdes, til tross for at de gjør mer vondt enn godt, påpeker Sotkajærvi.

Les også: 10 tegn på at du har en sykt bra bestevenn

Når nok er nok

Så når er det egentlig legitimt å tenke at nok er nok – dette orker jeg rett og slett ikke mer?

Det må nesten hver enkelt gjøre en helhetlig vurdering på, skal vi tro psykologspesialisten: Å bryte et godt etablert og viktig eller givende vennskap som følge av en forbigående konflikt, vil kanskje ikke være så hensiktsmessig.

NÅR ER NOK NOK? Når skal du egentlig bestemme deg for at du ikke orker mer av et dårlig vennskap?
NÅR ER NOK NOK? Når skal du egentlig bestemme deg for at du ikke orker mer av et dårlig vennskap? Foto: Ayo Ogunseinde/ Unsplash

– Det blir som i et hvilket som helst forhold. Er vennskapet preget av vedvarende konfliktfylte, sårende eller tappende samspillsmønster, som påvirker livet ditt på en negativ måte, da er det lurt å gjøre en vurdering av om det er verdt det, råder Sotkajærvi.

Dersom du kjenner at du bruker masse tid på å gruble og bekymre deg for å være sammen med den andre, og når det går på bekostning av selvfølelse, selvtillit og andre relasjoner, kan det ifølge gestaltterapeut Ulrikke Moen være hensiktsmessig med en konfrontasjon.

Vennskapsbrudd

  • Du kan velge å avvise invitasjoner og la vennskapet opphøre, eller du kan velge å konfrontere den andre. Prøv å bli klar over hvordan de ulike valgene vil påvirke både deg og din venninne, og still deg gjerne følgende spørsmål:
  • Er dette en relasjon som jeg ønsker å jobbe med, og kan det bedre seg ved hjelp av god kommunikasjon?
  • Har jeg forsøkt å dele mine behov uten at det har hatt noe effekt på relasjonen?
  • Går relasjonen utover andre forhold i livet mitt og mitt forhold til meg selv?
  • Er dette en relasjon som kan settes på pause og kanskje «fade» ut over tid, eller trenger jeg å avslutte relasjonen helt og endelig?
  • Kommer jeg til å møte på dette mennesket i andre situasjoner, og hvordan vil det i så fall påvirke meg?

Kilde: Ulrikke Moen, gestaltterapeut

– Om dine behov kommer i bakgrunnen og det er ubalanse i relasjonen, kan det være nyttig. Tenker du at dette kan bedres over tid, trenger du en pause, vil du at relasjonen etter hvert skal opphøre – eller ønsker du å konfrontere den andre og «slå opp», sier hun.

Les også: Slik blir du en bedre venn

Psykisk tøft

Følelsene som følger av å slå opp med ei venninne kan være like – eller til og med sterkere – enn ved andre relasjonsbrudd.

– Tristhet, sinne, bitterhet, lengsel etter deler av vennskapet som man satt pris på, ensomhet, praktiske utfordringer, konflikter og usikkerhet er vanlige og normale konsekvenser ved et vennebrudd, forklarer psykologspesialisten.

– Det vanskeligste med vennebruddet vil imidlertid kunne være de uklare rammene og usikkerheten det medfører. Vennskap er ikke definert like tydelig som et kjærlighetsforhold, sier Sotkajærvi, og utdyper:

– Det kan være tøft å skulle avslutte noe som aldri var definert som inngått, og man kan respondere med å «ghoste» den andre – i håp om at vedkommende vil slutte å ta kontakt.

Det er ikke særlig greit for den som sitter på andre siden av bruddet, og som kanskje ikke hadde samme forventninger eller opplevelser av vennskapet som den som vil bryte.

– Det kan medføre en lengre prosess for den andre og vanskeliggjøre sosiale situasjoner. Det kan også forlenge bruddprosessen for den som innleder den, gjennom at den andre fortsetter å ta kontakt, forteller Sotkajærvi.

Å velge å konfrontere den andre kan på mange måter ses på som respekt for det dere har hatt sammen. Du velger da å legge noe i avslutningen deres.

– Ved en eventuell samtale bør du snakke for deg selv, være tydelig og rolig og si noe om hva du trenger og be den andre respektere disse grensene, sier Moen.

Det kan oppleves følelsesmessig utfordrende for dere begge, så vær forberedt på det og lag deg gjerne en mental plan for hva du ønsker å få sagt.

– Ved å snakke for deg selv framstår du mindre truende for den andre, og du blir mindre vag, råder hun.

En slik samtale kan oppleves befriende og avsluttende, trist og mer konfliktfylt eller du kan oppleve sorg og savn, dårlig samvittighet og sinne.

Alle følelser vil kunne settes i sving. Ifølge gestaltterapeuten avhenger dette av hvordan dere gjennomfører samtalen, hvor tydelig du er for den andre og deg selv, og om du møter behovene dine rett.

– Søk støtte i andre nære relasjoner dersom du trenger det. Det vil nemlig styrke forholdet ditt med andre venner og kan oppleves helende, sier Moen.

Vennskapstips

  • Avhengig av betydningen av vennskapet, gjør en grundig vurdering på hvordan vennskapet fungerer for deg i det større perspektiv. Forbigående konflikter, eller sårede følelser kan oftest løses og repareres om det adresseres på en god måte i samarbeid mellom begge parter.
  • Vær ærlig, ta samtalen og avklar hva du har bestemt deg for, og eventuelt hvorfor. Å la det «fade ut» er en dårlig idé, både for deg og den du slår opp med.
  • Sett rammer. Skal dere bryte kontakt, eller holde den på et minimum? Hvordan skal dere forholde dere til felles venner, sosiale sammenkomster, samarbeidsarenaer eller barn som selv er venner?
  • Selvomsorg: Ta det for gitt at det er vondt å avslutte vennskap, og praktiser selvomsorg. Få ballader er skrevet om vennebruddet, men det betyr likevel mye for oss. Føl det som må føles. Søk støtte fra partner, andre venner eller familie.

Kilde: Tommy Sotkajærvi, psykologspesialist i samfunns- og allmennpsykologi

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2020, og sist oppdatert 11/02 2020.

Les også