80-tallets største sanger

Husker du F.R.David, Grandmaster Flash og One 2 Many? Her er de største hitene fra 80-tallet.

Publisert

(Side2:) Det har blitt laget lister over 80-tallets beste sanger mang en gang. Vi har sett på hvilke sanger som faktisk solgte mest, samt de sangene som kritikerne kåret til de beste i årene de kom. I tillegg til hvilke sanger som var på topp i USA og Storbritannia kan du se hvilke sanger som solgte mest her hjemme.

1980:
I England hørte man på Joy Divisions «Love Will Tear Us Apart,» og Police med «Don't Stand so Close to Me.» En singel som solgte i bøtter og spann var Pink Floyds «Another Brick in the Wall pt.2.» Ellers kåret Rolling Stones lesere «Hungry Heart» med Bruce Springsteen til årets singel, mens den mest solgte singelen i USA var Blondies «Call Me.» Norges mest solgte singel i 1980 var «Another Brick in the Wall» med Pink Floyd.

1981:
Kim Carnes var stor over hele verden med sin «Bette Davis Eyes.» Populære var også gamlingene (da som nå) i Rolling Stones. Denne gangen med sin «Start me Up.» På radio ble Phil Collins med sin «In the Air Tonight» den store vinneren. I Norge solgte Jannicke mest med sin «Svake Mennesker.»

1982:
Joan Jett & The Blackhearts sang «I Love Rock'n Roll,» men klarte ikke å selge like mye som Olivia Newton-John gjorde med sin «Physical.» Leserne i Rolling Stones mente at årets singel var «Rock the Casbah» med The Clash, mens kritikerne falt hodestups for den første raphitsingelen: Grandmaster Flash og hans «The Message.» I Australia var det Survivors «Eye of the Tiger» som var årets hit. F.R. Davids «Words» var toppselger før jul i 1982.

1983:
Over stort sett hele verden var det The Police og deres «Every Breath You Take» som var den store salgsvinneren. I etterkant har man gjerne også dratt fram den som singelen som solgte nesten like mye det året: Michael Jackson og hans «Billie Jean.» I England hørte man selvfølgelgi nok på The Police, men også Culture Clubs «Karma Chameleon» og FR Davids «Words.» Culture Club solgte også stort i Norge.

1984:
Prince slo igjennom for fullt med sin «When Doves Cry,» Bruce Springsteen sang «Dancing in the Dark» og Frankie Goes to Hollywood hadde superhits med «Two Tribes» og «Relax.» Rett før jul kom en singel som solgte i bøtter og spann: Band Aid og deres «Do They Know It's Christmas.» Van Halen hoppet rundt med sin «Jump.» Limahls «Neverending Story» var den mest solgte singelen i Norge før jul.

1985:
Det var mange store hits i 1985, men ingen dominerte så stort som året før. Madonna sang «Into the Groove,» mens den mest solgte sangen i USA var Wham/George Michael (I USA ble det markedsført under gruppenavnet også) og deres «Careless Whisper.» I England var det Jennifer Rush og «The Power of Love» som solgte mest, mens Dire Straits og deres «Money for Nothing» var den store vinneren på radio. Salgsvinner ble også USA for Africa og «We are the World.» Jennifer Rush solgte også mest i Norge.

1986:
Dette var også et år med flere store hits, men ingen superselgere. Prince og hans «Kiss» solgte i bøtter og spann, mens den mest solgte singelen i USA var Dionne Warwick og hennes «That's what Friends are For.» I England var det falsett for alle pengene og Communards med deres «Don't Leave me This Way.» Kritikerfavoritter ble Run DMC med sin «Walk this Way.» Leserfavorittern i Rolling Stone var Peter Gabriels «Sledgehammer.» Bob Geldofs «This is the World Calling» var mestselgende i Norge.

1987:
Bangles, og deres «Walk like an Egyptian,» solgte mest - mens leserne i etterkant likte U2s «With or Without You» best (i hvert fall leserne av Rolling Stone.» I Australia solgte en ung artist kalt Kylie Minogue mye av sin singel «Locomotion,» mens det var en amerikaner som var toppselgeren i England: Prince og hans «Sign 'O' the times.» Artisten som kom, så, vant og forsvant i 1987 het Rick Astley og sang «Never Gonna Give You Up.» I Norge ble juleslageren Bee Gees og deres «You Win Again.»

1988:
George Michaels «Faith» solgte mest i USA, mens Cliff Richard og hans «Misteltoe and Wine» var toppselgeren i England. Rolling Stones lesere var igjen forelsket i U2 og kåret «Desire» til årets sang. Artisten som kom, så, vant og forsvant i 1988 het Bobby McFerrin og sang «Don't Worry, Be Happy.» Norske One 2 Many, og deres «Downtown» var storselgeren julen 1988.

1989:
Amerikanerne tok toppen i USA dette året med Chicagos «Look Away,» B-52 sin «Love Shack» og Public Enemy med «Fight the Power.» I England sang man med Pixies på «Monkey Gone to Heaven» og Stone Roses «She Bangs the Drums.» I Norge var det «Lambada» med Kaoma som var storselgeren.

Vi har tatt sangene over og laget et album med det som vi mener er de 10 beste sangene av topphitsene på 80-tallet. Her ser du vårt utvalg:

1. Joy Division - Love Will Tear us Apart (last ned her) 1980
2. Rolling Stones - Start me Up (last ned her) 1981
3. The Clash - Rock the Casbah (last ned her) 1982
4. The Police - Every Breath You Take (last ned her) 1983
5. Prince - When Doves Cry (last ned her) 1984
6. Dire Straits - Money for Nothing (last ned her) 1985
7. Communards - Don't Leave me This Way (last ned her) 1986
8. U2 - With or Without You (last ned her) 1987
9. George Michael - Faith (last ned her) 1988
10. Public Enemy - Fight the Power (last ned her) 1989

Kilder: VG-lista, Billboard, NME, Rolling Stone, Village Voice, Melody Maker.

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2007.

Les også