Kari Traa kunne ikke fordra navnet sitt - nå er det verdt mange formuer

– Veit du kva dei kallar ein mann i G-streng her på Voss? Kar i trå'!

SPREK: Kari Traa holder formen ved like også etter at den aktive karrieren er avsluttet. - Akkurat nå trener jeg mot NM i fallskjermhopping, sier hun.
SPREK: Kari Traa holder formen ved like også etter at den aktive karrieren er avsluttet. - Akkurat nå trener jeg mot NM i fallskjermhopping, sier hun. Foto: EIRIK HAGESÆTER, BA
Publisert

VOSS (Bergensavisen): Kari Traa hiver med hodet og ler hjertelig av sin egen vits.

Egentlig skulle den tidligere kulekjøreren bli snekker eller sølvsmed. Men da hun søkte sin første jobb hos en gullsmed fikk hun klar melding: «Kan ikke du bare fortsette å gå på ski?»

- Det er den eneste jobben jeg har søkt, sier 42-åringen.

Hun trenger ikke søke mer heller.

Lage luer?

Fra hun vant sitt første internasjonale skirenn i 1997, har det bare gått oppover. Hun har tatt både gull, sølv og bronse i OL. Hun har vunnet verdenscupen flere ganger, i tillegg til en rekke NM-gull. Nå driver hun egen business over store deler av verden. Det startet i 2002. Kari Traa oppsøkte sin gode venn, skibomsen og kulekjøreren Hans Engelsen Eide.

Saken fortsetter under.

MYE PENGER: Kari Traas merkevare omsetter for 332 millioner kroner i året.
MYE PENGER: Kari Traas merkevare omsetter for 332 millioner kroner i året. Foto: EIRIK HAGESÆTER, BA

- Jeg var 28 år og følte meg steingammel. Hva skulle jeg gjøre med livet mitt? «Kan du ikke bare lage noen luer?», var hans forslag.

Og slik ble det.

Strategien var at de skulle være fargerike og for jenter. Siden har det blitt T-skjorter, gensere, jakker og bukser – blant annet. Det var Engelsen Eide som sa at produktene måtte hete Kari Traa (KT) også. Ikke akkurat noe hovedpersonen var så begeistret for. På denne tiden kunne hun ikke fordra sitt eget navn.

- Nei, jeg likte det ikke. Synes det var litt budeieaktig, lissom. Besteforeldregenerasjonsnavn. Venninner av mutter'n het Kari ... skjønner du?

332 millioner

Det er på dette tidspunktet hun kommer opp med «kar i tråd» – formodentlig som en slags forklaring.

Men det meste endrer seg, og Kari Traa er blitt mer glad i navnet sitt etter hvert. Ikke så rart kanskje: Allerede vinteren 2003 hadde 20.000 kjøpt luene med hennes navn på bremmen.

I dag omsetter merkevaren hennes for 332 millioner kroner i året. Produktene sys i Kina, og går inn i «samleselskapet» Active Brands, som også omfatter Bjørn Dæhlie, Johaug og flere andre.

Kari Traa skal eie tre prosent av dette selskapet.

KT-klær selges i 200 butikker i USA, i tillegg kommer Europa, der Sverige og Danmark er de viktigste landene.

Hun fleiper med at hovedkontoret ligger på Voss, mens distriktskontoret er i Oslo.

- Klærne er fortsatt bare for jenter?

- Ja, det har blitt sånn. En ekspert sa en gang at det var en bra innretning, men det finnes jo menn som bruker dem også. Det har hun smertelig fått erfare. I et intervju klarte hun å si at om hun møter en mann i baren med KT-lue, ja, så skulle hun spandere hele kvelden på ham.

- Det har blitt noen dyre kvelder etter det. Men nå gjelder det ikke mer, skynder hun seg å legge til. Hun vil ikke si hvor mange millioner hun er god for.

- Det er uansett bare papirpenger. Det jeg er stolt av er at jeg har vært med å skape arbeidsplasser, sier hun.

Kvalfoss inspirerte

Kari er en skikkelig vossataus, men hun skjønte egentlig ikke hvor fint det var her oppe før hun flyttet hjem etter åtte år i hovedstaden.

- Dette er verdens beste plass, selv om mange synes vi er litt galne her oppe.

- 14.000 innbyggere. Ekstremsporthovedstad og jazzmetropol. 19 OL-medaljer og rundt hundre fra VM. Det er jo litt spesielt?

- Jeg tror det har sammenheng med at vi er vant til tungt arbeid i bakkene både vinter og sommer. Vi ble rett og slett jækla gode til å slite fra gammelt av. Og så har vi inspirert hverandre. Kari selv sier at Eirik Kvalfoss skiskyttergull i OL i 1984 og Hans Engelsen Eides sølvmedalje i kulekjøring fra OL i Calgary i 1988 var viktig for hennes oppstart.

- Jeg var ti år da Kvalfoss vant og var helt i ekstase da hele Voss tok imot ham på jernbane stasjonen, forteller hun.

Kari kom til at hun kunne gjenta bedriften – og gjorde det.

Verdens beste mor

Selv har hun jentene Silja (3) og Hedda (5) sammen med samboer Lars Haukom.

Hun aner ikke om de vil følge i mors skispor.

- De er ganske bedagelige. Når vi er på skitur, tar vi av dem skiene før de ønsker det selv. Og nå gleder de seg til vinteren. Kari vil gjerne være verdens beste mor.

- Det er ikke alltid jeg klarer det, men de må i alle fall vite at de kan komme til oss med alt, uansett hva det er. Så sier jeg til dem at jeg er glad i dem så ofte at de går lei. Men det er viktig at de blir sett.

Gjennom selskapet sitt har hun engasjert seg mot netthets som mange jenter blir utsatt for.

- Vi promoterer oss mye på sosiale medier, og nå ville vi vise engasjement for noe som er et problem for mange, gi noe tilbake til jentene, om du vil. Det kan være ganske fæle meldinger, hets eller trusler. Selv har jeg vært skjermet for den type opplevelser og det er jeg glad for. I den grad det kommer noe nå, er jeg sterk nok til å ikke bry meg. KT sitt budskap er at man blir sunnere, gladere og sterkere av å trene.

Gravid i fallskjerm

- Hvor ofte trener du selv?

- Jeg trente jækla bra tre uker før påske, men så skled det ut i påsken. Jeg må ha et mål å trene mot, sier hun.

Saken fortsetter under.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Av alt på Ekstremsportveko er det fallskjerm hun elsker mest.

En av de få øvelsene hun ikke har prøvd er basehopping.

- Jeg vil ikke prøve det heller. Er redd jeg ville blitt hektet, og det ville ikke mammaen min like. Hun likte ikke at jeg hoppet fallskjerm da jeg var gravid heller.

- Det er kanskje ikke så rart?

- Det var mange som hadde meninger om det på nettet. Jeg var «en dårlig mor» og de synes synd på mannen min. De skulle bare visst at det var han som sa fra når været var perfekt og meldte meg på til fallskjermløft med flyet. Og jentene mine skryter stolt av at de har hoppet i fallskjerm. «Det var ikke skummelt engang», sier de til venninnene sine.

Denne saken ble første gang publisert 03/09 2016.

Les også