Forskning: Flere fordeler ved å være singel enn gift

Ny studie tilbakeviser at det er ekteskapet som fører til bedre livskvalitet og lykke.

TOSOMHET: De fleste bor sammen i form av ekteskap eller samboerskap, men flere velger å bo alene. Ifølge studier er det mange fordeler med det, mener professor i psykologi, Bella DePaulo.
TOSOMHET: De fleste bor sammen i form av ekteskap eller samboerskap, men flere velger å bo alene. Ifølge studier er det mange fordeler med det, mener professor i psykologi, Bella DePaulo. Foto: (Faksimile: Scanpix/ California University)
Publisert

(SIDE2): Det er professor Bella DePaulo ved Universitetet i California som står bak studien, som har tatt for seg 800 tidligere studier der single er del av materialet, gjennomført de siste 30 årene.

- Tallenes tale er klar. For eksempel viser studier som sammenligner enslige med de som har vært i ekteskap, at enslige har en høyere opplevelse av selvbestemmelse og mer sannsynlig at opplever en stadig følelse av vekst og utvikling, sier DePaulo, som er psykolog, til Independent.

LES også: 7 ting gifte par vil at du skal vite før du sier «ja»

- Andre studier viser at single personer verdsetter meningsfylt arbeid mer enn gifte gjør, og en annen studie som har sett på mennesker som har levd alene lenge, klarer seg bedre: Jo mer selvforsørgende de er, jo mindre er sjansen for at de skal ha negative følelser. For gifte er det motsatte tilfellet.

LES også denne saken: Hybristofili: Kvinner som sender drapsmenn og pedofile frierbrev
OG her: Ny studie: 1 av 5 toppsjefer er psykopater

VENNSKAP: Single har sterkere bånd til familie, venner og kolleger, enn gifte - og psykologen DePaulo mener slike relasjoner er like viktige som det mellom ektefeller og foreldre/barn.
VENNSKAP: Single har sterkere bånd til familie, venner og kolleger, enn gifte - og psykologen DePaulo mener slike relasjoner er like viktige som det mellom ektefeller og foreldre/barn. Foto: (Colourbox)

LES også: Malin (25) er poly: - Mange tar det for gitt at jeg er pervers og ekkel
OG her: I denne «farlige» alderen er du mest utro

Velger å være enslig

I Norge lever nesten 70 prosent av voksne sammen, i form av ekteskap eller samboerskap. DePaulo mener mer tradisjonell oppfattelse av fordelene med ekteskap, som at disse lever lenger og er lykkeligere, er en myte.

- Stadig flere personer er enslige, fordi de har lyst. Å leve alene lar dem leve det beste, mest autentiske og meningsfulle livet, sier hun og mener single er mer knyttet til foreldre, søsken, venner, naboer og medarbeidere enn det gifte er: Når man gifter seg, blir man oftest mer satt. Men tanken om at det er «synd» på de som er alene, henger i.

- Bekymringer rundt det å skulle være ensom kan ødelegge for fordelene ved å være alene. Det er på tide med et mer riktig bilde av enslige mennesker.

LES mer: Sexolog om flørting:  «Du er deilig» er ikke så hyggelig ved første møte

Screen9v2

- Stigmatiseres

Hun sier gifte er gjenstand for «ekteskapsmani»; at de hylles inn i en evig feiring av det å være to. Enslige utsettes derimot for «singleisme».

- Stereotypien, stigmatiseringen, marginaliseringen og diskrimineringen mot de som er enslige, sier psykologen, og mener studier ikke støtter ideen om at å være gift, er det samme som å være lykkelig og ved god helse.

- Forskerne lærer mer om risikoen ved å legge for mye av forholds-kapitalen hos «Den ene rette», og de psykologiske fordelene ved å investere i «Den rette». De har også fått mer forståelse for at dype relasjoner ikke begrenses til romantiske forhold, eller det mellom barn og foreldre.

LES også: Kjærlighet i ulike livsfaser:  - Han hadde egentlig bestemt seg for ikke å få barn

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 17/10 2016.

Les også