Derfor biter du negler

Det er en dårlig uvane, men det er en grunn til at over 30 prosent av oss biter negler.

UVANE: Det er mange som biter negler, ofte uten at de tenker over det.
UVANE: Det er mange som biter negler, ofte uten at de tenker over det. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Studier viser at omtrent 30 prosent av oss biter negler. Men hvorfor gjør vi det?

Ifølge Indy100.com er det fire hovedgrunner til at folk biter negler.

Les også: Derfor skal du ikke pille deg i nesa.

1. Det føles bra

Ifølge Tracy Foose, professor i psykologi ved UCFS School of Medicine, gjør neglebiting oss avslappet. Spesielt i stressende situasjoner, vil mange finne en ro i å bite på neglene sine.

Foose mener også at foreldre som biter negler oftere får barn som biter negler. Hun oppgir dette som grunn til at hun selv er neglebiter.

- Moren min biter negler. Hun var kunstner. Så jeg tror jeg assosierer det med å være kul og voksen og jobbe med noe viktig, sier hun til NPR.org.

Foto: (Colourbox)

2. Du er perfeksjonist

Kieron O’Connor, professor ved University of Montreal, har undersøkt personer som sliter med neglebiting og lignende uvaner. Hun mener å ha oppdaget at neglebitere er perfeksjonister.

- Resultatene våre støtter hypotesen om at deltakerne har større sannsynlighet for å utøve uvanene når de kjeder seg, er frustrerte og misfornøyde enn når de er avslappet, skriver hun i sin studie ifølge Metro.co.uk.

Videre skriver hun at perfeksjonister i større grad enn andre blir misfornøyde og utålmodige når de ikke når målene sine, og at de fortere kjeder seg.

- Funnene antyder at personer som sliter med disse uvanene kan ha nytte av behandling som reduserer frustrasjon og kjedsomhet og letter på de perfeksjonistiske tankene, skriver hun.

Les også: 5 tegn på at du burde forlate neglesalongen.

3. Det er genetisk

Forskere mener at det ikke er tilfeldig at omtrent én tredjedel av alle neglebitere har familiemedlemmer som gjør det samme.

Shari Lipner, dermatologiprofessor ved Weill Cornell Medicine, har undersøkt fenomenet, og funnet ut at det er en sammenheng. Blant annet oppdaget hun at hos identiske tvillinger, er det vanlig at enten begge eller ingen av dem biter negler - ikke bare én av dem, skriver TheVerge.com.

Foto: (Colourbox)

4. Det kommer av tvangstanker

En undersøkelse publisert i American Psychiatry Association sammenligner neglebitere med folk som vasker hendene overdrevent ofte og folk som er ekstremt opptatt av orden i hjemmet.

Carol Mathews, psykiater ved University of California, trekker fram at neglebiting i utgangspunktet er en uønsket aktivitet. De fleste ønsker ikke å bite negler, men gjør det likevel - ofte uten å tenke over at de gjør det.

Likevel er ikke denne formen for tvangstanker like alvorlig som de mest ekstreme tilfellene. Dels fordi det er helt ufarlig og dels fordi man får en «belønning».

- Det er givende. Det føles godt. Når du får tak i den rette neglen, føles det godt. Det er en ganske pussig belønning, men det er en belønning, sier hun.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Trenger du en oppmuntring til å slutte med neglebiting? Sjekk hvor lekre negler du kan få med ekte neglekunst:

var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=eN5VFZ2CZlGCMNlygo9ppALCb5ggCPcw1J4MDBpUyMVNbxsxJHY67qb7i9p-juAgaZXsyU29I2q6Kcr8I9_8z24R-MKLra46&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2016.

Les også