Så mye sparte vi på å ukehandle

Se vår test, og sjekk hva slags forbruker du selv er.

Publisert

(SIDE2): I Side2s uhøytidelige test sparer vi hele 3000 kroner i måneden på å planlegge handlingen bedre. Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og kjent fra TV3-programmet «Luksusfellen», har sett på Side2s tall og mener dette er typisk for norske familier. Altfor mange impulshandler og planlegger dårlig.

- De aller fleste har et sparepotensial når det kommer til mat, fordi når vi handler planløst og på impuls, da blir det ofte dyrt. Man drar med seg ting man ikke hadde tenkt til å handle og ofte matvarer man har fra før, sier Sandmæl.

Sjekk deg selv nederst på siden.

En annen som har satt seg som mål å spare penger på mat, er bloggeren Anne Brith. Hennes innlegg «Kun kroner 1000 i uka på mat? Hvordan klarer du det?» skaper i disse dager debatt blant leserne.

En av middagene vi hadde fra Siri Fossings ukemeny. Spinat, pasta, parmesan og cottage cheese er blant ingrediensene. Enkel og rask middag i en hektisk hverdag.

Så mye penger (og tid) sparte vi

Undertegnede er en familie på tre, med ett barn på 3 år. Vi bruker i snitt 7000 kroner i måneden på mat. Det vil si rundt 1750 kroner i uken.

Til sammenligning bruker en gjennomsnittilig norsk familie på tre personer 1520 kroner i uka på mat, ifølge tall fra SIFOs Referansebudsjett (Statens institutt for forbruksforskning).

Vi ønsket å sjekke hvor mye vi kan spare på å planlegge innkjøpene bedre, og valgte å teste ut vår egen blogger Siri Fossings ukemeny. Hver søndag legger hun ut forslag til middager for en uke, med handleliste. Vi klarte å holde oss til planen, og brukte da bare 1000 kroner. Vi tok utgangspunkt i dette innlegget, «7 middager til under 700 kroner. »

Vanlig uke for oss: 1750 kroner

Siri Fossings meny: 1000 kroner

En gjennomsnittsfamilie på tre personer: 1520 kroner

Vi planlegger uken dårlig, og handler på butikken hver dag. Noen dager blir det to turer til butikken daglig. Foruten at vi sparte 750 kroner på å planlegge bedre (3000 kroner på en måned), kastet vi mindre mat, og fikk mer tid sammen. Nå er det slutt på impulshandlingen!

- Det å planlegge og ha en handleliste, og handle en gang i uken, gjør at du sparer mye penger og du sparer tid. Du kaster mindre mat, så miljømessig er det også bra. Ikke minst vil du også spise sunnere, og du vil ha mer variert kosthold, påpeker Sandmæl.

Silje Sandmæl sier det er en vanlig feil å impulshandle.

Involver barna i maten

Forbrukerøkonomen ukehandler selv, og de er en familie på fem personer.

- Det er bra å planlegge for da involveres hele familien når det kommer til hva vi skal ha til middag. Har du middagsplan når du har små barn, så vil du ikke møte ord som «jeg liker ikke eller vil ikke ha» – de har vært med på å bestemme maten. Har man gjort alle innkjøp, kan barna bli med på matlagingen på den retten de har bestemt. 

Så mye bør du bruke på mat i uka

Tidligere har «Luksusfellens» økonomiekspert Magne Gundersen uttalt til Side2 at en familie bør klare seg med 1500 kroner i uken på mat. Sandmæl synes det er vanskelig å gi et tall da det kommer an på familien.

- Det varierer så veldig. Det avhenger av familien og hvor gamle barna er, men Sifo er et godt referansepunkt. Bruk det, og husk at du ikke trenger bruke så mye penger.

Eksempel fra Sifo: Mann og kvinne (20-50 år) med barn på henholdsvis 6 og 10 år. Da bør familien bruke cirka 7000 kroner i måneden på mat.

Her kan du sjekke deg selv hos Sifo.

Lurer du på hvordan du kan spare penger i hverdagen? Sjekk denne saken med «10 sparetips som vil forandre hverdagsøkonomien din.»

TEST DEG SELV NEDENFOR:

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));