Har du et orkidébarn?

Høysensitive barn blir kalt for orkidébarn. Her er signalene du skal se etter.

Foto: Sergiy Nykonenko (/ Colourbox)
Publisert

(SIDE2): De kalles orkidébarna fordi de er delikate og sensitive. De er ofte kreative, empatiske, omsorgsfulle og givende.

Ofte er de perfeksjonister, de foretrekker stillferdig lek og liker ikke forandringer. Listen over kjennetegn er lang og alle høysensitive barn er ulike og har ulike personlighetstrekk, akkurat som alle andre barn.

 Ikke en diagnose

Å være høysensitiv er et medfødt personlighetstrekk, skriver foreningen for høysensitive på sine nettsider.

Det er altså et personlighetstrekk, ikke et syndrom eller en diagnose. Du har kanskje hørt at prinsesse Martha Louise  er høysensitiv? Hun har uttalt at hun helt fra barndommen av «tok inn følelser fra de rundt seg»

ET ORKIDÉBARN: Prinsesse Märtha Louise beskriver seg selv som høysensitiv.
ET ORKIDÉBARN: Prinsesse Märtha Louise beskriver seg selv som høysensitiv. Foto: Vegard Grøtt (/ NTB scanpix)

I tillegg regner man med at hver femte nordmann, rundt 800.000, er høysensitiv og det å legge til rette for en god hverdag kan ha alt å si for den som er høysensitiv og er spesielt viktig for den aller mest sårbare grupppe, nemlig barna.

Å være høysensitiv beskrives av foreningen på denne måten;

Det å være høysensitiv vil si det samme som å være mer sensitiv, følsom, var og mottagelig for ulike typer inntrykk. Nervesystemet er mer fintfølende og mottakelig for sanseinntrykk, stemninger og stimuli enn hos de fleste andre mennesker, og disse inntrykkene bearbeides dypere. Å være høysensitiv er et medfødt personlighetstrekk og det er like utbredt blant begge kjønn, og blant alle folkegrupper/kulturer.

HØYSENSITIVE BARN

Her er sjekklisten for foreldre:
KJENNETEGN:

Besvar spørsmålene så godt du kan. Svar RIKTIG hvis det stemmer eller stemmer i stor grad for ditt barn eller har stemt godt tidligere. Svar FEIL hvis det ikke gjelder for ditt barn i det hele tatt, eller aldri har gjort det.

Mitt barn...
Blir lett forskrekket

Klager over tøy som klør eller irriterer huden.

Bryr seg som regel ikke om store overraskelser

Lærer bedre av blide irettesettelser enn av hard straff

Kan tilsynelatende lese mine tanker

Bruker store ord for sin alder

Legger merke til det minste spor av en usedvanlig lukt

Har en intelligens sans for humor

Er tilsynelatende meget intuitiv

Er vanskelig å få lagt etter en spennende dag

Liker ikke store forandringer

Vil gjerne skifte klær dersom det er vått eller sand på klærne

Stiller mange spørsmål

Er perfeksjonist

Legger merke til om andre ikke har det bra

Foretrekker stillferdig lek

Stiller dype og tankevekkende spørsmål

Er meget følsom overfor smerte

Liker ikke støyende steder

Legger merke til små ting som at noe er flyttet på eller noe ved en persons utseende

Liker seg best når det ikke er fremmede tilstede

Er følsom

Hvis du har svart RIKTIG på tretten spørsmål eller flere er ditt barn mest sannsynlig veldig sensitivt. Men ingen psykologisk test alene kan avgjøre hvordan man behandler barnet sitt.

(Kilde: sensitiv.dk)


I medlemsmagasinet for private barnehagers landsforbund, barnehage.no kan vi lese om brødrene Johannes (5) og Jens (3) som begge er høysensitive.

 - Å kjøre bil er noe av det verste vi gjør. det girer dem noe voldsomt opp. Og vi kan bare glemme å ha på radioen eller synge for å underholde dem. den type støy tåler de rett og slett ikke, sier mor Janne Ibsen til magasinet.

Foto: Lasse Noerbaek (/ Colourbox)

Eldstemann, Johannes, har et stillerom i barnehagen der han kan trekke seg tilbake når det blir for mange inntrykk å sortere.

Trenger tiltak

Mange høysensitive barn trenger å skjermes både hjemme og i barnehagen. Tiltak i barnehagen kan for eksempel være å la barna få uttrykke seg kreativt gjennom turer i skog og mark, male, tegne, være i sandkassa. Dette er en god måte å bearbeide sanseinntrykk og kan forebygge overstimulering. Ikke press barna inn i sosialt samspill. Når barna er trygge på seg selv og omgivelsene vil de blomstre. Å stille spørsmål til barn som er innadvendte vil bare forsterke det indre fokuset.

Både hjemme og i barnehagen kan man gjøre hverdagen litt lettere ved å skape en god atmosfære , stemninger og situasjoner. Luft rommene ofte

Vanskelig å forstå hva det er

Mange foreldre «ramler over» begrepet høyintensiv og kjenner igjen tegnene hos barna. Foreldre merker gjerne at det er noe litt annerledes og spesielt med sitt barn, men klarer ikke helt å skjønne hva.

Barna kan for eksempel bli lett forskrekket, klager over tøy som klør eller irriterer, bryr seg gjerne ikke om store overraskelser og bruker store ord for sin alder.

Er jeg høysensitiv? Ta testen på foreningen for høysensitive her

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2014.

Les også