Mennesker som har vært utro forteller hvorfor

- Jeg ga opp alt i et svakt øyeblikk.

UTROSKAP: I TV-serien «The Affair» har Noah og Alison et forhold på si, til tross for at begge er gift og elsker partnerne sine. Hvorfor er man egentlig utro?
UTROSKAP: I TV-serien «The Affair» har Noah og Alison et forhold på si, til tross for at begge er gift og elsker partnerne sine. Hvorfor er man egentlig utro? Foto: Showtime
Publisert

(SIDE2): - Det å bli betatt og forelsket er en helt naturlig ting, selv om man lever i et godt parforhold. De fleste vil oppleve det en eller flere ganger i livet. Det er hvordan man forholder seg til disse følelsene, som er avgjørende i forhold til utroskap.

Det uttalte samlivsterapeut Trine Huseby til Side2 i vår. Temaet da var de ulike personlighetstrekkene som går igjen hos de som er utro, og samlivsterapeutene var enige om at uttrykket «en gang utro, alltid utro» ikke stemmer.

- Det er veldig mange som kan være utro både en og to ganger, uten at det betyr at de alltid vil være utro, uttalte psykolog Peder Kjøs.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Men hvorfor er man utro i det hele tatt? Det har blitt heftig diskutert på diskusjonsforumet Reddit de siste ukene, etter en av brukerne ba folk som har vært utro om å oppgi årsaken til utroskapet.

Opp mot 2.000 har kommentert, og svarene er varierte:

- Ingen logikk

Flere av Reddit-brukerne forteller at det ikke lå noe spesielt bak utroskapet, men at det var noe som skjedde i et svakt øyeblikk.

«Ingen logikk. Bare hormoner og anger,» skriver en.

«Ingen logikk her. Jeg var 17 år, det lå en naken jente på senga og ville ligge med meg. Så jeg gjorde det. Det var ikke riktig, men jeg tenkte ikke,» skriver en annen.

«Det var ingen logikk bak. Jeg var full og stoppet ikke tilnærmingene fra en annen jente. Jeg har aldri vært så lykkelig som jeg var i mitt tidligere forhold. Aldri følt meg så elsket, og aldri elsket noen så mye. Jeg ga opp alt det i et svakt øyeblikk,» skriver en tredje.

UTROSKAP: Samlivsterapeut Trine Huseby mener det absolutt er mulig å bygge opp forholdet etter utroskap - hvis begge parter ønsker det.
UTROSKAP: Samlivsterapeut Trine Huseby mener det absolutt er mulig å bygge opp forholdet etter utroskap - hvis begge parter ønsker det.

Forhold som falt fra hverandre

Andre forteller om forhold som ikke fungerte, hvor de over tid har mistet troen på å skulle bli lykkelige med sin nåværende partner.

«Kjæresten min hadde vært utro mot meg flere ganger, så en kveld ga jeg bare faen og drakk meg full med kollegene mine. Der traff jeg en fyr jeg jobber med, som behandlet meg som en prinsesse. Han var oppmerksom og skikkelig søt, og vi fant tonen. Det var ikke med vilje, det bare skjedde. Først tenkte jeg at det var en dårlig idé, men så slo deg meg at «vet du hva, jeg fortjener å være lykkelig også. Alt handler ikke om kjæresten min». Dagen etterpå gjorde jeg det slutt. Beste avgjørelsen jeg har tatt,» skriver en.

En mann forteller at forholdet manglet lidenskap, og at de hadde blitt som romkamerater som av og til lå sammen. Da han fikk mulighet til å ha sex med en spennende kollega, greide han ikke å si nei.

«Det føltes grusomt da jeg så for meg kjæresten min sitt ansikt, men på det tidspunktet var det ganske klart for meg hva som ville skje. Vi gjorde det slutt neste dag og jeg fortalte henne aldri hva som skjedde.»

Det å bli betatt av en annen, enten det er en kollega eller en du møter på fest, er forholdsvis vanlig, ifølge samlivsterapeut Trine Huseby. Men det trenger ikke nødvendigvis å ende i utroskap, hvis du tar de riktige grepene.

LES MER HER:Forelsket i en annen? Her er samlivsterapeutens råd for å unngå utroskap

UTROSKAP: Flere forteller at de var utro fordi forholde de var i ikke lenger fungerte.
UTROSKAP: Flere forteller at de var utro fordi forholde de var i ikke lenger fungerte. Foto: Colourbox

Ingen fysisk kontakt med ektemannen

En kvinne som var gift med mannen sin i 16 år, forteller at sex alltid skjedde på hennes initiativ, og kun én gang i året.

«Utenom det var det ingen fysisk kontakt. Ingen klemmer. Ingen kyss. Vi holdt aldri hender,» skriver hun.

Det endte i utroskap. Kun én gang, skriver hun, men to år senere gikk hun fra mannen sin.

«Jeg er nå sammen med en mann som tar på meg hele tiden, som behandler meg godt og som gjør meg utrolig lykkelig. Skulle jeg ha vært utro? Nei. Men i et parforhold kan ikke kun én av partene få diktere hele kjærlighetslivet. Jeg var redd og såret.»

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Møttes da de var for unge

En kvinne forteller at hun møtte sin ektemann som 16-åring, og at de forlovet seg da de var 20 «fordi det er det du gjør når man har vært sammen i fire år». Hun var usikker på forholdet, og skriver at hun ikke hadde mye til felles med ektemannen sin. Likevel overbeviste hun seg selv om at hun elsket ham.

«Senere ble jeg bestevenn med en kollega. Han utfylte meg på alle mulige måter, og behandlet meg så fint,» skriver hun.

Foto: HBO

Forholdet til hennes kollega utviklet seg etter hver til noe mer enn vennskap, og de hadde til slutt sex. Kort tid etterpå gikk hun fra ektemannen sin, og hun er nå gift med mannen hun var utro med.

«Jeg angrer på at jeg var utro. Jeg skulle ønske jeg hadde avsluttet et forhold før jeg begynte på det andre. Jeg tenker ofte på uttrykket «en gang utro, alltid utro», og det gjør vondt å vite at jeg er kapabel til å gjøre noe så grusomt. Men jeg må bare minne meg selv på at alle driter seg ut av og til, og at folk kan endre seg.»

Avstanden ble for stor

En annen kvinne forteller at hun var i et avstandsforhold, og at hun ofte var den som tok initiativ til kontakt. Hun hadde ikke sett kjæresten på seks måneder da hun traff en annen gutt, som hun fikk god kjemi med. De tilbrakte mye tid sammen, og hun endte opp med å være utro.

«Angrer jeg på at jeg var utro? Ja. Jeg gjorde det slutt med kjæresten uken etterpå på grunn av skyldfølelse, men jeg fortalte ham det aldri.»

Kan forholdet overleve utroskap?

Årsakene til utroskap kan altså være mange, og enkelte mener at utroskap ikke handler om hvorvidt man elsker partneren eller ikke, men om biologi.

Men hva gjør man hvis utroskapet er et faktum? Er det i det hele tatt noen vits i å kjempe for forholdet?

Ja, mener samlivsterapeut Huseby. For noen par er det absolutt mulig å fikse forholdet etter utroskap, hvis man er villig til å kjempe samme:

- Det man gjerne legger i å «fikse» forholdet, er å gjenopprette tillit og å styrke tilknytning. Så her snakker vi ikke quick-fix, altså. Dersom begge har et ønske om å fortsette forholdet, går man gjennom en prosess der man skritt for skritt bearbeider og gjenoppretter.

LES MER HER: Slik bygger man opp forholdet etter utroskap

LES OGSÅ: Forskning: Flere fordeler ved å være singel enn gift

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2016.

Les også