Hvorfor liker katter å sove i pappesker?

Det spurte forskerne seg selv – og har nå funnet svaret.

SØØØØØØT: Katter er nydelige, men de liker å bestemme selv når de skal koses på - og når du skal hold deg unna.
SØØØØØØT: Katter er nydelige, men de liker å bestemme selv når de skal koses på - og når du skal hold deg unna. Foto: Unknown (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Muligens ikke det viktigste mysteriet å få løst, men likevel så er det nå altså løst. Hvorfor katter på død og liv skal trykke seg inn i pappesker eller andre merkelige, trange steder for å sove.

Men de har (god) grunn til å velge slike steder – og i vår moderne tid med innendørskatter, er årsaken deg, eieren. For du har kanskje merket det – at pus er ikke alltid like keen på å bli tatt på?

Å gjemme seg slik er vanlig hos de fleste dyr som lever ute i det ville, de velger «trygge» steder for å unngå å bli angrepet av bytteetere når de tar seg en hvil.

LES også: Vannkanne-katten på nye eventyr

Men når de gjør det i hjemmets lune hi – der det jo tross alt sjelden er de store farene som truer – er det også en måte å unngå stress på. Ved universitetet i Utrecht i Nederland, fant de ut at å når katten gjemme seg inne i en boks,  - eller under et skap eller sofaen - er sjansen for å bli plaget mindre, skriver independent.co.uk.

MJAU: Ikke forstyrr, sier katten når den har lagt seg i en eske.
MJAU: Ikke forstyrr, sier katten når den har lagt seg i en eske. Foto: (Colourbox)

For selv om katten ikke trenger gjemme seg fra noen som vil spise den, er det moderne hjemmet likevel stedet for plagsomme hendelser  - eller rettere sagt hender. Det er ikke slik at pus er så glad i å bli kost på alltid, nemlig!

SJEKK også denne: Ga katten utendørsforbud - da låste pus ham ute
OG den her: Katten kom hjem etter 10 år!

Men fortvil ikke, pusekatt-eier. Det er også en annen grunn til at husets firbente legger seg i pappesker. Den er nemlig med på å holde katten varm. Akkurat på samme måte som de liker å ligge i sola i stedet for skyggen.

Så neste gang du oppdager katten din inne i en tom skoeske eller den har forsøkt å klemme seg gjennom åpningen på esken til frokostmüslien - det er mulig den forteller deg at den helst ser du holder deg unna, - og at den gjerne kan ha det litt varmere innendørs.

LES også om dyrepoliti:Slik skal hun sørge for høyere straff for dyremishandling
OG her:Norge får dyrepoliti

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2015.

Les også