5 regler for hvordan du dater etter et samlivsbrudd

Etter fem år i kosebukse i sofaen med typen, kan det være tøft å skulle ut på date'rn igjen.

Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Kanskje var det et bittert skilsmisse-oppgjør, muligens bare vokste dere fra hverandre og med vemod ble enige om å avslutte. Uansett årsak, kan det føles tøft å skulle ut på singel-markedet igjen og forsøke lykken nok en gang. For orker man nok en runde med kleine dater?

Trege samtaler, fraværende kjemi og flau sex? Kan man ikke bare få hoppe over datestadiet, der man må gjennom ni fryktelige for å finne en ok? At noen bare kjenne dine gode og mindre gode sider allerede, og lykken er gjort.

Her er fem gode råd for hvordan man bør gå frem når man likevel finner ut man må ut på kjøttmarkedet igjen.

1. Vit hva du vil ha ut av det. Ikke avtal en middag, med alle timene det innebærer. Ta en kaffe og håp på en fin samtale. Dermed trenger ikke møtet vare så lenge om det er helt feil, man bestemmer selv når det er nok kaffe og man må gå. Kanskje får man lyst på å treffes igjen, men kanskje ikke. Og det var jo «bare» en kaffe, så no big deal.

Kanskje det ikke er den rette kjemien, men vennskap? Og det er også helt ok, man må ikke hele tiden lete etter den rette.

Foto: (Colourbox)

2. Tenk over på forhånd hva du ønsker å snakke om. Velg temaer som er «trygge». Mennesket du skal date kjenner deg ikke – og trenger derfor ikke høre om den gærne eksen din hele kvelden. Det samme gjelder om du har barn, de bør ikke være det eneste du snakker om.

3. Pynt deg. Ikke bare for daten din, men for deg selv. Pene klær og en frisørtime gjør underverk for selvfølelsen, særlig om du de siste månedene har tilbrakt tiden på sofaen i fosterstilling, gråtende etter eksen. Du bør for øvrig være ferdig med hjertesorgen – vil du fremdeles ha tilbake eksen, blir det hverken hyggelig eller særlig mye poeng for deg eller daten.

Foto: (Colourbox)

4. Ikke bli full. Alkohol kan være med å lette litt på stemningen og få samtalen på glid, men det er særdeles lite sjarmerende om man snøvler, faller – eller alle verst – begynner å grine og våse i vei om problematiske opplevelser fra fortiden. Dersom det blir mer enn en date (neppe om du var drita), så har man mer enn nok tid til å komme inn på de alvorlige tingen ei livet – og da også helst uten enorme mengder alkohol.

5. Bruk tid. Det er mange som kaster seg over dating som om man skal opp i eksamen. Alle skal treffes, prøves og forkastes. Dater du daglig i uke- og månedvis, blir det fort ikke bare vanskelig å holde styr på navnene – men du risikerer å «miste» deg selv litt på veien også. Poenget med å date er jo å eventuelt finne en partner, for forhold eller vennskap. Poenget er ikke å se hvor mange du klarer å treffe i løpet av kortest mulig tid. (Det er Tinder det). Og er det du som «forkastes» date etter date, så går det til slutt utover selvtilliten. Bruk fritiden din på å være med venner og kolleger også, det kan føre godt med seg: Tross alt har jo venner andre venner, og ting kan balle på seg.

Foto: Monkey Business Images (Colourbox)

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2015.

Les også